Tiesību akts: spēkā esošs
Attēlotā redakcija: 16.04.2016. - ... / Spēkā esošā
Ministru kabineta noteikumi Nr.46

Rīgā 2013.gada 22.janvārī (prot. Nr.5 9.§)
Noteikumi par izdienas pensijas saņēmēja apliecību

(Noteikumu nosaukums MK 10.12.2013. noteikumu Nr.1459 redakcijā)

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā personai, kurai piešķirta izdienas pensija saskaņā ar Ministru padomes 1992.gada 30.janvāra lēmumu Nr.34 "Par Nolikumu par iekšlietu iestāžu ierindas un komandējošā sastāva darbinieku pensijām (darba devēju pensijām)", Ministru padomes 1992.gada 26.marta lēmumu Nr.104 "Par izdienas pensijām", likumu "Par izdienas pensijām Iekšlietu ministrijas sistēmas darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm", Diplomātu izdienas pensiju likumu, Prokuroru izdienas pensiju likumu, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonu izdienas pensiju likumu, Valsts un pašvaldību profesionālo orķestru, koru, koncertorganizāciju, teātru un cirka mākslinieku izdienas pensiju un baleta mākslinieku pabalsta par radošo darbu likumu vai Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanā iesaistīto darbinieku izdienas pensiju likumu (turpmāk – persona), izsniedz izdienas pensijas saņēmēja apliecību (turpmāk – apliecība), kā arī nosaka apliecības paraugu.

(MK 10.12.2013. noteikumu Nr. 1459 redakcijā, kas grozīta ar MK 12.04.2016. noteikumiem Nr. 216)

2. Apliecību izsniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (turpmāk – aģentūra), pamatojoties uz lēmumu, ar kuru personai piešķirta izdienas pensija.

3. Lai saņemtu apliecību, persona vai tās pilnvarotais pārstāvis iesniedz aģentūrā iesniegumu. Iesniegumam pievieno:

3.1. personas fotogrāfiju, kas atbilst normatīvajos aktos par personu apliecinošiem dokumentiem personas attēlam noteiktajām prasībām;

3.2. pilnvarojuma dokumentu, ja apliecību pieprasa personas pilnvarotais pārstāvis.

(MK 10.12.2013. noteikumu Nr.1459 redakcijā)

4. Apliecību izsniedz atkārtoti, ja iepriekš izsniegtā apliecība ir nozaudēta, kļuvusi lietošanai nederīga, prettiesiski atņemta vai ir mainījušies personas dati vai izskats.

5. Lai apliecību saņemtu atkārtoti, persona vai tās pilnvarotais pārstāvis iesniedz aģentūrā iesniegumu. Iesniegumā norāda pamatojumu apliecības izsniegšanai atkārtoti, kā arī atbilstoši šo noteikumu 3.1. un 3.2.apakšpunktam pievieno fotogrāfiju un dokumentu, ja nepieciešams.

(MK 10.12.2013. noteikumu Nr.1459 redakcijā)

6. Iesniedzot šo noteikumu 5.punktā minēto iesniegumu, persona vai tās pilnvarotais pārstāvis norāda turpmākajai saziņai vēlamāko veidu (tālruņa numuru, elektroniskā pasta adresi vai deklarētās dzīvesvietas adresi).

7. Apliecība ir laminēta, uz apdrukātas pamatnes izgatavota noteiktas formas karte ar hologrāfisku aizsardzību. Apliecības paraugs ir noteikts šo noteikumu 1.pielikumā.

8. Persona vai tās pilnvarotais pārstāvis, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, piecu darbdienu laikā pēc šo noteikumu 3. vai 5.punktā minēto dokumentu iesniegšanas saņem apliecību aģentūrā. Ja persona dokumentus apliecības saņemšanai iesniegusi aģentūrā klātienē, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, pēc personas vai tās pilnvarotā pārstāvja pieprasījuma apliecību nosūta pa pastu ierakstītā vēstulē.

(MK 10.12.2013. noteikumu Nr.1459 redakcijā)

9. Apliecību izsniedz bez maksas.

10. Apliecības derīguma termiņš ir līdz dienai, kad persona sasniedz likuma "Par valsts pensijām" 11.panta pirmajā daļā noteikto vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo vecumu.

11. Ja persona saņem izdienas pensiju arī pēc likuma "Par valsts pensijām" 11.panta pirmajā daļā noteiktā vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamā vecuma sasniegšanas un nav pieprasījusi piešķirt vecuma pensiju, apliecību izsniedz bez derīguma termiņa ierobežojuma.

11.1 Aģentūra apliecību anulē, izdarot attiecīgu ierakstu žurnālā, ja:

11.1 1. persona zaudējusi tiesības uz izdienas pensiju;

11.1 2. apliecība nozaudēta, kļuvusi lietošanai nederīga, prettiesiski atņemta vai mainījušies personas dati vai izskats.

(MK 10.12.2013. noteikumu Nr.1459 redakcijā)

12. Personām izsniegtās apliecības aģentūra reģistrē izdienas pensijas saņēmēju apliecību žurnālā (turpmāk – žurnāls) (2.pielikums).

13. Par apliecības saņemšanu tās saņēmējs parakstās žurnālā. Nosūtot apliecību ierakstītā pasta sūtījumā, žurnālā ieraksta pasta sūtījuma datumu un numuru.

14. Žurnāla lapas numurē, caurauklo un apzīmogo ar aģentūras nodaļas zīmogu.

15. Apliecības, kas izgatavotas saskaņā ar šiem noteikumiem, aģentūra sāk izsniegt no 2013.gada 1.marta.

16. Izdienas pensijas saņēmēju apliecības, kas izsniegtas līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, ir derīgas un izmantojamas arī pēc šo noteikumu spēkā stāšanās.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Labklājības ministre I.Viņķele
1.pielikums
Ministru kabineta
2013.gada 22.janvāra
noteikumiem Nr.46
Izdienas pensijas saņēmēja apliecības paraugs

(Pielikums grozīts ar MK 10.12.2013. noteikumiem Nr.1459)

1. Izdienas pensijas saņēmēja apliecības garums ir 85,47–85,72 mm, platums – 53,92–54,03 mm.

2. Izdienas pensijas saņēmēja apliecības priekšpusē (aversā) ir šāda informācija (1.att.):

2.1. dokumenta nosaukums – Izdienas pensijas saņēmēja apliecība;

2.2. apliecības septiņzīmju kārtas numurs;

2.3. personas vārds (vārdi);

2.4. personas uzvārds;

2.5. personas kods;

2.6. personas fotogrāfija.

1.att. Izdienas pensijas saņēmēja apliecības priekšpuse (averss)

3. Izdienas pensijas saņēmēja apliecības aizsardzībai uz fotogrāfijas kreisā apakšējā stūra uzlīmēta apaļa (17 mm diametrā) pašsabrūkoša divu plānu hologramma, kuras pirmajā plānā ir iestrādāts uzraksts "Izdienas pensijas saņēmēja apliecība", otrajā plānā – Latvijas Republikas valsts ģerbonis.

4. Izdienas pensijas saņēmēja apliecības otrā pusē (reversā) ir šāda informācija (2.att.):

4.1. apliecības izsniedzējs – Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra;

4.2. iekšlietu iestāžu darbinieka dienesta pakāpe atvaļināšanas dienā. Ierakstu par iekšlietu iestāžu darbinieka dienesta pakāpi apliecībā izdara, pamatojoties uz izdienas pensijas lietā esošo informāciju, ko sniegusi iestāde, kura atvaļinājusi personu;

4.3. apliecības izsniegšanas datums;

4.4. apliecības derīguma termiņš – datums, kurā persona sasniedz vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo vecumu.

2.att. Izdienas pensijas saņēmēja apliecības otra puse (reverss)

5. Kreisajā apakšējā stūrī ir karstspiedes tehnikā iestrādāta kvadrātveida (20 x 20 mm) divu plānu hologramma, kuras pirmajā plānā ir iestrādāts uzraksts "Izdienas pensijas saņēmēja apliecība", otrajā plānā – Latvijas Republikas valsts ģerbonis.

Labklājības ministre I.Viņķele
2.pielikums
Ministru kabineta
2013.gada 22.janvāra
noteikumiem Nr.46
Izdienas pensijas saņēmēju apliecību žurnāls

(Pielikums MK 10.12.2013. noteikumu Nr.1459 redakcijā)

Nr.
p.k.

Personas

Apliecības

Personas pārstāvja personas dati (ja apliecību saņem cita persona)

Personas vai tās pārstāvja paraksts par apliecības saņemšanu vai norāde par apliecības nosūtīšanu pa pastu (kvīts numurs un datums)

Atbildīgās amatpersonas

Apliecības anulēšanas datums

vārds, uzvārds

kods

numurs

izsniegšanas datums

vārds, uzvārds

paraksts

1.

         

2.

         

...

         
16.04.2016