Tiesību akts: spēkā esošs
Attēlotā redakcija: 17.03.2021. - ... / Spēkā esošā
Jelgavas pilsētas pašvaldības saistošie noteikumi Nr.17-13

Jelgavā 2017.gada 27.aprīlī (prot. Nr.5/5)
Par Jelgavas pilsētas administratīvajā teritorijā ietilpstošās Lielupes upes daļas un Driksas upes izmantošanu
Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43.panta trešo daļu,
Jūrlietu pārvaldes un jūras drošības likuma 48.1 panta otro daļu
I. VISPĀRĪGIE JAUTĀJUMI

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kārtību, kādā Jelgavas pilsētas administratīvajā teritorijā ietilpstošo Lielupes upes daļu un Driksas upi (turpmāk – upes akvatorija) izmanto satiksmei kuģošanas līdzekļi, kurus lieto komercdarbības veikšanai, kā arī nosaka kuģošanas līdzekļu satiksmes kārtību publisku pasākumu norises laikā un aizliedz zemūdens niršanu ar akvalangiem upes akvatorijā.

2. Noteikumos lietotie termini:

2.1. kuģošanas līdzekļu stāvvieta – Jelgavas pilsētas pašvaldībai (turpmāk – pašvaldība) piederoša hidrotehniska būve vai tās daļa ar nepieciešamo aprīkojumu upes krastā un ūdenī, kas apzīmēta ar navigācijas zīmi kuģošanas līdzekļu noenkurošanai un stāvēšanai;

2.2. kuģošanas līdzekļu nolaišanas vieta (slipi) – pašvaldībai piederoša publiskai lietošanai paredzēta vieta, kas ir apzīmēta ar navigācijas zīmi;

2.3. pasažieru kuģis – kuģošanas līdzeklis, kas veic pasažieru komercpārvadājumus upes akvatorijā un ir reģistrēts Kuģu reģistrā normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

(Grozīts ar Jelgavas pilsētas domes 19.11.2020. saistošajiem noteikumiem Nr. 20-36)

3. Noteikumu mērķis ir nodrošināt ilgtspējīgu un racionālu ūdens resursu izmantošanu, kā arī drošu un kontrolētu pasažieru kuģu pakalpojumu sniegšanu un citu komercpārvadājumiem paredzēto kuģošanas līdzekļu satiksmi Jelgavas pilsētas administratīvās teritorijas upju akvatorijā.

II. UPES AKVATORIJAS IZMANTOŠANA

4. Kuģošanas līdzeklim, piedaloties satiksmē upes akvatorijā, jāievēro navigācijas zīmes, noteikumos paredzētie kuģošanas satiksmes ierobežojumi, aizliegumi un nosacījumi kuģošanas līdzekļu stāvvietas izmantošanai.

5. Pasažieru kuģim upes akvatoriju kuģošanai atļauts izmantot:

5.1. maršrutā, kas saskaņots ar Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādi "Jelgavas reģionālais tūrisma centrs" (turpmāk – iestāde "Jelgavas reģionālais tūrisma centrs");

5.2. saņemot Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādes "Pilsētsaimniecība" (turpmāk – iestāde "Pilsētsaimniecība") saskaņojumu kuģošanas līdzekļu stāvvietas izmantošanai, ja pasažieru komercpārvadājumu pakalpojuma nodrošināšanai tiks izmantota kuģošanas līdzekļu stāvvieta. Saskaņojumu izsniedz uz iesniegumā norādīto laika periodu, bet ne ilgāk kā līdz kalendārā gada beigām vai līdz Kuģu reģistra izsniegtās kuģošanas līdzekļa reģistrācijas apliecībā norādītajam apliecības derīguma termiņam, ja tas iestājas šajā kalendārajā gadā. Iesniegumu saskaņojuma saņemšanai iesniedz iestādē "Pilsētsaimniecība", sākot ar kārtējā gada 1. februāri.

(Grozīts ar Jelgavas pilsētas domes 19.11.2020. saistošajiem noteikumiem Nr. 20-36)

6. Kravas komercpārvadājumus upes akvatorijā atļauts veikt maršrutā, kas saskaņots ar iestādi "Pilsētsaimniecība".

7. Upes akvatorijā aizliegts veikt zemūdens niršanu ar akvalangiem vai citu autonomu elpošanas aparātu, izņemot, ja niršana saistīta ar speciālu darbu veikšanu, kas saskaņota ar iestādi "Pilsētsaimniecība".

(Jelgavas pilsētas domes 19.11.2020. saistošo noteikumu Nr. 20-36 redakcijā)

8. Upes akvatorijā vai tiešā tās tuvumā notiekošu publisku pasākumu vai ūdens sporta sacensību norises laikā pašvaldība var ierobežot vai aizliegt kuģošanas satiksmi, informējot par satiksmes ierobežojumu vai aizliegumu vismaz 5 darba dienas iepriekš, publicējot informāciju pašvaldības mājas lapā www.jelgava.lv.

(Grozīts ar Jelgavas pilsētas domes 19.11.2020. saistošajiem noteikumiem Nr. 20-36)

9. Par satiksmes negadījumiem uz ūdens vai situācijām, kas var apdraudēt kuģošanas satiksmi, jāziņo, zvanot uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112 vai Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādes "Jelgavas pašvaldības operatīvās informācijas centrs" bezmaksas numuru 8787.

(Grozīts ar Jelgavas pilsētas domes 19.11.2020. saistošajiem noteikumiem Nr. 20-36)

10. Ūdens velosipēdu, sērfošanai paredzēto dēļu (piemēram, SUP) vai citu sportam un atpūtai paredzēto peldlīdzekļu izmantošanu komercdarbībai upes akvatorijā atļauts veikt maršrutā, kas saskaņots ar iestādi "Jelgavas reģionālais tūrisma centrs".

(Grozīts ar Jelgavas pilsētas domes 19.11.2020. saistošajiem noteikumiem Nr. 20-36)

11. Transportlīdzeklis var atrasties kuģošanas līdzekļu nolaišanas vietā tikai kuģošanas līdzekļa nolaišanai ūdenī vai izcelšanai krastā.

(Grozīts ar Jelgavas pilsētas domes 19.11.2020. saistošajiem noteikumiem Nr. 20-36)

III. NOTEIKUMU IZPILDES KONTROLE UN ADMINISTRATĪVĀ ATBILDĪBA PAR NOTEIKUMU NEIEVĒROŠANU

(Nodaļa svītrota ar Jelgavas pilsētas domes 25.02.2021 saistošajiem noteikumiem Nr. 21-7)

12. (Svītrots ar Jelgavas pilsētas domes 25.02.2021 saistošajiem noteikumiem Nr. 21-7)

13. (Svītrots ar Jelgavas pilsētas domes 25.02.2021 saistošajiem noteikumiem Nr. 21-7)

Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs A.Rāviņš
17.03.2021