2. Šie noteikumi attiecas uz produktiem, kas fasēti slēgtā iepakojumā noteiktā nominālā daudzumā. Iepakojuma tilpums (ietilpība) ir atbilstošs fasētā produkta īpašībām un izvēlētajai nominālajai vērtībai.
3. Šie noteikumi neattiecas uz fasētajiem produktiem, kurus pārdod beznodokļu tirdzniecības veikalos patērēšanai ārpus Eiropas Savienības.
4. Šo noteikumu pielikuma 2.tabulā minētos produktus, kurus fasē šo noteikumu 1.tabulā norādītajos daudzuma intervālos, var ievietot tirgū tikai tad, ja tie fasēti tādos nominālajos daudzumos, kuru vērtības norādītas šo noteikumu pielikuma 1.tabulā. Pārējo fasēto produktu ievietošanai tirgū nominālā daudzuma dēļ ierobežojumu nav.
5. Ja iepakojumā ir divi vai vairāki atsevišķi fasējumi, šo noteikumu pielikumā norādītās produktu nominālā daudzuma standartvērtības attiecas uz katru atsevišķo fasējumu.
6. Ja fasējumā ir divi vai vairāki iepakojumi, kurus nav paredzēts realizēt atsevišķi, šo noteikumu pielikumā norādītās produktu nominālā daudzuma standartvērtības attiecas uz visu fasējumu.
7. Šajos noteikumos minēto normu ievērošanu kontrolē Patērētāju tiesību aizsardzības centrs un Valsts ieņēmumu dienests.
8. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2001.gada 22.maija noteikumus Nr.202 “Noteikumi par fasēto preču nominālā daudzuma un iepakojuma nominālā tilpuma standartvērtībām” (Latvijas Vēstnesis, 2001, 81.nr.; 2004, 140., 209.nr.).
Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Eiropas Parlamenta un Padomes 2007.gada 5.septembra Direktīvas 2007/45/EK, ar ko paredz noteikumus par fasētu produktu nominālajiem daudzumiem, atceļ Padomes Direktīvas 75/106/EEK un 80/232/EEK un groza Padomes Direktīvu 76/211/EEK.
1.tabula
Nr. | Produkta nosaukums | Daudzuma intervāls (ml) | Nominālā daudzuma standartvērtības (ml) |
1. | Vīns | 100 līdz 1500 | 100-187-250-375-500-750-1000-1500 |
2. | Dzeltenais vīns | 100 līdz 1500 | 620 |
3. | Dzirkstošais vīns | 125 līdz 1500 | 125-200-375-750-1500 |
4. | Liķiera vīns | 100 līdz 1500 | 100-200-375-500-750-1000-1500 |
5. | Aromatizētais vīns | 100 līdz 1500 | 100-200-375-500-750-1000-1500 |
6. | Stiprie alkoholiskie dzērieni | 100 līdz 2000 | 100-200-350-500-700-1000-1500-1750-2000 |
2.tabula
Nr. | Produkta nosaukums | Normatīvie akti, kuros noteikta produkta definīcija |
1. | Vīns | Vīns, kā noteikts Padomes Regulas (EK) Nr. 1493/1999 (1999.gada 17.maijs) par vīna tirgus kopīgo organizāciju, ņemot vērā ar Regulu (EK) Nr. 1791/2006 izdarītos grozījumus (KN kods ex 2204), 1.panta 2.punkta “b” apakšpunktā |
2. | Dzeltenais vīns | Vīns, kā noteikts Regulas (EK) Nr. 1493/1999 1.panta 2.punkta “b” apakšpunktā (KN kods ex 2204) ar izcelsmes apzīmējumu: “Côtes du Jura”, “Arbois”, “L’Etoile” un “Château-Chalon”, pildīts pudelēs, kā noteikts Komisijas Regulas (EK) Nr. 753/2002 (2002.gada 29.aprīlis), ar ko paredz atsevišķus noteikumus Padomes Regulas (EK) Nr. 1493/1999 piemērošanai attiecībā uz konkrētu vīna nozares produktu aprakstu, apzīmējumu, noformējumu un aizsardzību, ņemot vērā ar Regulu (EK) Nr. 382/2007 izdarītos grozījumus, I pielikuma 3.punktā |
3. | Dzirkstošais vīns | Vīns, kā noteikts Regulas (EK) Nr. 1493/1999 |
4. | Liķiera vīns | Vīns, kā noteikts Regulas (EK) Nr. 1493/1999 |
5. | Aromatizētais vīns | Aromatizētais vīns, kā noteikts Padomes Regulas (EEK) Nr. 1601/91 (1991.gada 10.jūnijs), ar ko nosaka vispārīgus noteikumus par aromatizētu vīnu, aromatizētus vīnus saturošu dzērienu un aromatizētus vīnus saturošu kokteiļu definēšanu un to nosaukumu un noformējumu veidošanu ar jaunākiem grozījumiem Regulā, kas izdarīti ar 2005.gada Pievienošanās aktu (KN kods: 2205), 2.panta 1.punkta “a” apakšpunktā |
6. | Stiprie alkoholiskie dzērieni | Stiprie alkoholiskie dzērieni, kā noteikts Padomes Regulas (EEK) Nr. 1576/89 (1989.gada 29.maijs), ar ko nosaka vispārīgus noteikumus par stipro alkoholisko dzērienu definīciju, nosaukumu un noformējumu ar jaunākiem grozījumiem Regulā, kas izdarīti ar 2005.gada Pievienošanās aktu (KN kods: 2208), 1.panta 2.punktā |