Tiesību akts: zaudējis spēku
Ministru kabineta noteikumi Nr.322

Rīgā 2004.gada 20.aprīlī (prot. Nr.23 12.§)
Vispārīgās prasības diētiskās pārtikas nekaitīgumam, kvalitātei un marķējumam, kā arī diētiskās pārtikas atbilstības novērtēšanas kārtība
Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma
4.panta desmito daļu, 10.1daļu un 13.panta trešo daļu

1. Noteikumi nosaka vispārīgās nekaitīguma un kvalitātes prasības diētiskajai pārtikai un prasības tās marķējumam, kā arī kārtību, kādā novērtē diētiskās pārtikas atbilstību šajos noteikumos noteiktajām nekaitīguma un kvalitātes prasībām, un kārtību, kādā diētisko pārtiku iekļauj diētiskās pārtikas datu bāzē, ciktāl citos normatīvajos aktos par prasībām konkrētam diētiskās pārtikas veidam nav noteikts citādi.

2. Diētiskajai pārtikai atļauts pievienot tādas vielas, kas nodrošina pārtikai specifisku sastāvu un atbilstību lietošanas mērķim, ja to pievienošana normālos vai paredzamos lietošanas apstākļos nenodara kaitējumu cilvēka veselībai, dzīvībai vai videi.

3. Ja diētiskajai pārtikai pievieno šo noteikumu pielikumā minētās vielas, atļauts izmantot tikai pielikumā minētās šo vielu ķīmiskās formas.

4. Ražotājs nodrošina diētiskās pārtikas specifiskā sastāva vai īpašību atbilstību paredzētajam produkta lietošanas mērķim.

5. Diētiskās pārtikas marķējums, izmantotās marķēšanas metodes, noformējums un reklāma nedrīkst būt maldinoša (piemēram, piedēvēt pārtikai tai neesošas īpašības vai netieši norādīt, ka tā spēj novērst, ārstēt vai izārstēt slimības). Ir atļauts izplatīt jebkuru derīgu informāciju vai ieteikumus, kas paredzēti tikai ārstniecības personām.

6. Diētiskās pārtikas marķējumā, izņemot diētisko pārtiku ar samazinātu enerģētisko vērtību un diētisko pārtiku cilvēkiem ar veselības traucējumiem, papildus prasībām, kas noteiktas citos normatīvajos aktos, kuri attiecas uz pārtikas apriti, norāda:

6.1. kvalitatīvā vai kvantitatīvā sastāva atsevišķos elementus vai īpašo ražošanas procesu, kas piešķir produktam īpašo enerģētisko vērtību vai uzturvērtību;

6.2. enerģētisko vērtību, kas izteikta kilodžoulos (kJ) un kilokalorijās (kcal);

6.3. ogļhidrātu, olbaltumvielu un tauku saturu 100 gramos vai 100 mililitros tirdzniecībai sagatavota produkta vai, ja nepieciešams, patēriņam sagatavotā produkta daudzumā;

6.4. ja enerģētiskā vērtība ir mazāka par 50 kilodžouliem (12 kilokalorijām) 100 gramos vai 100 mililitros tirdzniecībai sagatavota produkta, enerģētiskās vērtības norādi var aizstāt attiecīgi ar vārdiem “enerģētiskā vērtība 100 gramos ir mazāka par 50 kilodžouliem (12 kilokalorijām)” vai ar vārdiem “enerģētiskā vērtība 100 mililitros ir mazāka par 50 kilodžouliem (12 kilokalorijām)”.

7. Mazumtirdzniecībā diētisko pārtiku atļauts izplatīt tikai fasētu.

8. Lai Latvijas Republikas teritorijā pirmo reizi uzsāktu šo noteikumu 6.punktā minētās diētiskās pārtikas izplatīšanu, ražotājs vai izplatītājs iesniedz Latvijas Pārtikas centram iesniegumu ar lūgumu iekļaut diētisko pārtiku diētiskās pārtikas datu bāzē.

9. Iesniegumā norāda informāciju par diētiskās pārtikas specifisko sastāvu vai īpašo ražošanas procesu, kas piešķir produktam īpašo enerģētisko vērtību vai uzturvērtību, un tās paredzamo lietošanu, kā arī marķējuma paraugu.

10. Latvijas Pārtikas centrs izskata iesniegumu, novērtē diētiskās pārtikas atbilstību šo noteikumu prasībām un pieņem attiecīgu lēmumu. Ja nolemj diētisko pārtiku iekļaut diētiskās pārtikas datu bāzē, Latvijas Pārtikas centrs izsniedz apliecinājumu par diētiskās pārtikas reģistrāciju. Ja nolemj diētisko pārtiku neiekļaut diētiskās pārtikas datu bāzē, Latvijas Pārtikas centrs izsniedz pamatotu lēmumu par diētiskās pārtikas reģistrācijas atteikumu.

11. Ja šo noteikumu 6.punktā minētā diētiskā pārtika pirms iekļaušanas diētiskās pārtikas datu bāzē izplatīta citā Eiropas Savienības dalībvalstī, iesnieguma iesniedzējs papildus šo noteikumu 9.punktā minētajai informācijai norāda attiecīgās Eiropas Savienības dalībvalsts kompetento iestādi, kas pieņēmusi lēmumu par atļauju izplatīt konkrēto diētisko pārtiku.

12. Latvijas Pārtikas centrs ir tiesīgs pieprasīt iesnieguma iesniedzējam šo noteikumu 9.punktā minētās informācijas apstiprinājumu, kas nepieciešams, lai pieņemtu lēmumu par diētiskās pārtikas atbilstību šo noteikumu prasībām.

13. Latvijas Pārtikas centrs veido un uztur šo noteikumu 6.punktā minētās diētiskās pārtikas datu bāzi. Datu bāzē iekļauj šādu informāciju:

13.1. ražotāja vai izplatītāja juridisko, faktisko adresi, kontaktpersonas tālruņa numuru;

13.2. diētiskās pārtikas tirdzniecības nosaukumu;

13.3. diētiskās pārtikas lietošanas mērķi.

14. Maksa par šo noteikumu 10.punktā minēto diētiskās pārtikas atbilstības izvērtēšanu ir 137,82 lati (ieskaitot PVN). Ja diētiskā pārtika pirms iekļaušanas diētiskās pārtikas datu bāzē ir izplatīta citā Eiropas Savienības dalībvalstī, tās atbilstību izvērtē bez maksas.

15. Šo noteikumu pielikuma 1.13.6., 2.1.11., 2.1.12., 2.2.12., 2.2.13., 2.4.14., 2.4.15., 2.4.16., 2.5.6., 2.6.9., 2.7.7., 2.9.4., 2.11.3., 2.14.1. un 2.14.2.apakšpunkts ir spēkā līdz 2006.gada 31.decembrim.

16. Noteikumu izpildi kontrolē Pārtikas un veterinārais dienests.

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no:

1) Padomes 1989.gada 3.maija Direktīvas 89/398/EEK par dalībvalstu likumu tuvināšanu attiecībā uz īpašas diētas pārtikas produktiem;

2) Komisijas 2001.gada 15.februāra Direktīvas 2001/15/EK par vielām, ko ar īpašiem barošanas mērķiem var pievienot pārtikai ar konkrētiem uzturrādītājiem.

Ministru prezidents I.Emsis

Veselības ministrs R.Muciņš
Pielikums
Ministru kabineta
2004.gada 20.aprīļa noteikumiem Nr.322
Vielas, kuras pievieno diētiskajai pārtikai, un to ķīmiskās formas

Nr.p.k.

Vielas

Vielu ķīmiskās formas

1

2

3

1.

Vitamīni:


1.1.

A vitamīns


1.1.1.


retinols

1.1.2.


retinola acetāts

1.1.3.


retinola palmitāts

1.1.4.


beta-karotīns

1.2.

D vitamīns


1.2.1.


ergokalciferols

1.2.2.


holekalciferols

1.3.

B1 vitamīns


1.3.1.


tiamīna hidrohlorīds

1.3.2.


tiamīna mononitrāts

1.4.

B2 vitamīns


1.4.1.


riboflavīns

1.4.2.


nātrija riboflavīna 5'-fosfāts

1.5.

niacīns


1.5.1.


nikotīnamīds

1.5.2.


nikotīnskābe

1.6.

B6 vitamīns


1.6.1.


piridoksīna hidrohlorīds

1.6.2.


piridoksīna 5'-fosfāts

1.6.3.


piridoksīna dipalmitāts

1.7.

pantotēnskābe


1.7.1.


kalcija D-pantotenāts

1.7.2.


nātrija D-pantotenāts

1.7.3.


dekspantenols

1.8.

folskābe

pteroilmonoglutamīnskābe

1.9.

B12 vitamīns


1.9.1.


ciānkobalamīns

1.9.2.


hidroksokobalamīns

1.10.

biotīns

D-biotīns

1.11.

C vitamīns


1.11.1.


L-askorbīnskābe

1.11.2.


nātrija L-askorbāts

1.11.3.


kalcija L-askorbāts

1.11.4.


kālija L-askorbāts

1.11.5.


L-askorbil-6-palmitāts

1.12.

K vitamīns

filohinons (fitomenadions)

1.13.

E vitamīns


1.13.1.


D-alfa-tokoferols

1.13.2.


DL-alfa-tokoferols

1.13.3.


D-alfa-tokoferola acetāts

1.13.4.


DL-alfa-tokoferola acetāts

1.13.5.


D-alfa-tokoferola skābais sukcināts

1.13.6.


D-alfa-tokoferola polietilēnglikola 1000 sukcināts

2.

Minerālvielas:


2.1.

kalcijs (Ca)


2.1.1.


kalcija karbonāts

2.1.2.


kalcija hlorīds

2.1.3.


kalcija citrāti

2.1.4.


kalcija glukonāts

2.1.5.


kalcija glicerofosfāts

2.1.6.


kalcija laktāts

2.1.7.


kalcija hidroksīds

2.1.8.


ortofosforskābes kalcija sāļi

2.1.9.


kalcija oksīds

2.1.10.


sulfāts

2.1.11.


aminoskābes helāts

2.1.12.


pidolāts

2.2.

magnijs (Mg)


2.2.1.


magnija acetāts

2.2.2.


magnija karbonāts

2.2.3.


magnija hlorīds

2.2.4.


magnija glukonāts

2.2.5.


magnija oksīds

2.2.6.


magnija hidroksīds

2.2.7.


magnija sulfāts

2.2.8.


ortofosforskābes magnija sāļi

2.2.9.


magnija citrāti

2.2.10.


magnija glicerofosfāts

2.2.11.


magnija laktāts

2.2.12.


aminoskābes helāts

2.2.13.


pidolāts

2.3.

kālijs (K)


2.3.1.


kālija bikarbonāts

2.3.2.


kālija karbonāts

2.3.3.


kālija hlorīds

2.3.4.


kālija citrāts

2.3.5.


kālija glukonāts

2.3.6.


kālija laktāts

2.3.7.


ortofosforskābes kālija sāļi

2.3.8.


kālija glicerofosfāts

2.3.9.


kālija hidroksīds

2.4.

dzelzs (Fe)


2.4.1.


divvērtīgās dzelzs citrāts

2.4.2.


divvērtīgās dzelzs karbonāts

2.4.3.


trīsvērtīgās dzelzs amonija citrāts

2.4.4.


trīsvērtīgās dzelzs nātrija difosfāts

2.4.5.


trīsvērtīgās dzelzs saharāts

2.4.6.


divvērtīgās dzelzs glukonāts

2.4.7.


divvērtīgās dzelzs laktāts

2.4.8


divvērtīgās dzelzs sulfāts

2.4.9.


divvērtīgās dzelzs fumarāts

2.4.10.


trīsvērtīgās dzelzs difosfāts (trīsvērtīgās dzelzs

2.4.11.


pirofosfāts)

2.4.12.


elementārā dzelzs (karbonil+elektrolītiskais+



ar ūdeņradi reducētā)

2.4.13.


aminoskābes helāts

2.4.14.


divvērtīgās dzelzs pidolāts

2.4.15.


divvērtīgās dzelzs hidroksīds

2.5.

varš (Cu)


2.5.1.


vara-lizīna komplekss

2.5.2.


vara karbonāts

2.5.3.


vara citrāts

2.5.4.


vara glukonāts

2.5.5.


vara sulfāts

2.5.6.


aminoskābes helāts

2.6.

cinks (Zn)


2.6.1.


cinka acetāts

2.6.2.


cinka citrāts

2.6.3.


cinka hlorīds

2.6.4.


cinka karbonāts

2.6.5.


cinka laktāts

2.6.6.


cinka sulfāts

2.6.7.


cinka oksīds

2.6.8.


cinka glukonāts

2.6.9.


aminoskābes helāts

2.7.

mangāns (Mn)


2.7.1.


mangāna karbonāts

2.7.2.


mangāna hlorīds

2.7.3.


mangāna citrāts

2.7.4.


mangāna glukonāts

2.7.5.


mangāna sulfāts

2.7.6.


mangāna glicerofosfāts

2.7.7.


aminoskābes helāts

2.8.

nātrijs (Na)


2.8.1.


nātrija bikarbonāts

2.8.2.


nātrija hlorīds

2.8.3.


nātrija citrāts

2.8.4.


nātrija glukonāts

2.8.5.


nātrija karbonāts

2.8.6.


nātrija laktāts

2.8.7.


ortofosforskābes nātrija sāļi

2.8.8.


nātrija hidroksīds

2.9.

selēns (Se)


2.9.1.


nātrija selenāts

2.9.2.


nātrija selenīts

2.9.3.


nātrija hidrogenselenīts

2.9.4.


bagātināts raugs

2.10.

jods (I)


2.10.1.


kālija jodīds

2.10.2.


kālija jodāts

2.10.3.


nātrija jodīds

2.10.4.


nātrija jodāts

2.11.

hroms (III) (Cr)



un tā heksahidrāti


2.11.1.


hroma hlorīds

2.11.2.


hroma sulfāts

2.11.3.


aminoskābes helāts

2.12.

molibdēns (VI) (Mo)


2.12.1.


amonija molibdāts

2.12.2.


nātrija molibdāts

2.13.

fluors (F)


2.13.1.


kālija fluorīds

2.13.2.


nātrija fluorīds

2.14.

bors


2.14.1.


borskābe

2.14.2.


nātrija borāts

3.

Aminoskābes, arī to



nātrija, kālija, kalcija



un magnija sāļi



un hidrohlorīdi:


3.1.


L-alanīns

3.2.


L-arginīns

3.3.


L-cisteīns

3.4.


cistīns

3.5.


L-histidīns

3.6.


L-glutamīnskābe

3.7.


L-glutamīns

3.8.


glicīns

3.9.


L-leicīns

3.10.


L-lizīns

3.11.


L-lizīna acetāts

3.12.


L-metionīns

3.13.


L-ornitīns

3.14.


L-fenilalanīns

3.15.


L-treonīns

3.16.


L-triptofāns

3.17.


L-tirozīns

3.18.


L-valīns

4.

Karnitīns un taurīns:


4.1.


L-karnitīns

4.2.


L-karnitīna hidrohlorīds

4.3.


taurīns

4.4.


L-karnitīna L-tartrāts

5.

Nukleotīdi un to



nātrija sāļi:


5.1.


adenozīna 5'-fosforskābe

5.2.


citidīna 5'-monofosforskābe

5.3.


guanozīna 5'-fosforskābe

5.4.


inozīna 5'-fosforskābe

5.5.


uridīna 5'-fosforskābe

6.

Holīns un inozīts:


6.1.


holīns

6.2.


holīna hlorīds

6.3.


holīna bitartrāts

6.4.


holīna citrāts

6.5.


inozīts

Veselības ministrs R.Muciņš
29.04.2004