1. Šie noteikumi nosaka obligātās nekaitīguma prasības diētiskajai pārtikai ar samazinātu enerģētisko vērtību, kura ir paredzēta izmantošanai svara samazināšanas diētās, kā arī tās marķējumam.
2. Diētiskā pārtika ar samazinātu enerģētisko vērtību (turpmāk — diētiskā pārtika) ir paredzēta īpašai lietošanai un tās specifiskā sastāva vai ražošanas procesa dēļ ir skaidri atšķirama no pārtikas ierastajam patēriņam. Diētiskā pārtika ir piemērota cilvēkiem ar liekā svara problēmām, un to pārdod ar attiecīgu norādi.
3. Diētiskajai pārtikai ir īpašs sastāvs, kas aizstāj visu ikdienas uzturu vai daļu no tā, ja to lieto atbilstoši ražotāja norādījumiem. Diētiskā pārtika iedalāma divās grupās:
3.1. pārtika vienas dienas uztura aizstāšanai;
3.2. pārtika vienas vai vairāku ēdienreižu uztura aizstāšanai.
4. Diētiskā pārtika atbilst šo noteikumu 1. un 2.pielikumā, kā arī Komisijas 2009.gada 13.oktobra Regulā (EK) Nr. 953/2009 par vielām, ko īpašu uztura apsvērumu dēļ var pievienot īpašas diētas pārtikas produktiem, noteiktajām prasībām.
(MK 06.04.2010. noteikumu Nr.339 redakcijā)
6. Šo noteikumu 3.1.apakšpunktā minētās pārtikas visas atsevišķās sastāvdaļas tirdzniecībā izplata tikai vienā kopīgā ārējā iepakojumā.
7. Šo noteikumu 3.1.apakšpunktā minētās pārtikas tirdzniecības nosaukums ir "Dienas uztura aizstājējs svara samazināšanai", bet šo noteikumu 3.2.apakšpunktā minētās pārtikas tirdzniecības nosaukums — "Ēdienreizes uztura aizstājējs svara samazināšanai".
8. Diētiskās pārtikas marķējumā papildus pārtikas produktu marķēšanas noteikumos noteiktajām prasībām norādāma šāda informācija:
8.1. produkta enerģētiskā vērtība, izteikta kilodžoulos (kJ) un kilokalorijās (kcal), un skaitliski izteikts olbaltumvielu, ogļhidrātu un tauku saturs noteiktā patēriņam sagatavotā produkta daudzumā;
8.2. šo noteikumu 2.pielikumā minēto vitamīnu un minerālvielu skaitliski izteikts saturs noteiktā patēriņam sagatavotā produkta daudzumā;
8.3. šo noteikumu 3.2.apakšpunktā minētajai pārtikai — procentuālais vitamīnu un minerālvielu daudzums no normāla uztura ieteicamās dienas devas papildus šo noteikumu 8.2.apakšpunktā noteiktajam skaitliskajam daudzumam;
8.4. ja nepieciešams, — produkta sagatavošanas pamācība un brīdinājums par pareizas sagatavošanas nozīmi;
8.5. produkta iespējamā laksatīvā iedarbība, ja, lietojot produktu atbilstoši ražotāja norādījumiem, dienā tiek uzņemts vairāk nekā 20 g poliolu;
8.6. nepieciešamība uzņemt dienas devai adekvātu šķidruma daudzumu;
8.7. šo noteikumu 3.1.apakšpunktā minētajai pārtikai — norāde, ka produkts nodrošina dienā nepieciešamo uzturvielu daudzumu un bez ārsta uzraudzības produktu nedrīkst lietot ilgāk par trim nedēļām;
8.8. šo noteikumu 3.2.apakšpunktā minētajai pārtikai — norāde, ka produkts lietojams kā daļa no svara samazināšanas diētas un citi pārtikas produkti ir šādas diētas nepieciešama sastāvdaļa.
9. Diētiskās pārtikas marķējumā, noformējumā un reklāmā aizliegta norāde uz svara zaudēšanas ātrumu vai daudzumu, ko var panākt, lietojot šos produktus.
(MK 02.10.2007. noteikumu Nr.663 redakcijā)
9.2 Noteikumu 3.pielikuma 1.13.6., 2.1.1., 2.1.10., 2.2.1., 2.2.11., 2.4.4., 2.4.7., 2.4.9., 2.5.1., 2.6.1., 2.7.1., 2.9.4., 2.11.1., 2.14.1. un 2.14.2.apakšpunkts ir spēkā līdz 2009.gada 31.decembrim.
(MK 02.10.2007. noteikumu Nr.663 redakcijā)
Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no:
1) Komisijas 1996.gada 26.februāra Direktīvas 96/8/EK par pārtikas produktiem, ko paredzēts izmantot svara samazināšanas diētām ar samazinātu enerģētisko vērtību;
2) Komisijas 2007.gada 30.maija Direktīvas 2007/29/EK, ar ko groza Direktīvu 96/8/EK par to pārtikas produktu marķēšanu, noformēšanu un reklāmu, ko paredzēts izmantot svara samazināšanas diētām ar samazinātu enerģētisko vērtību.
Nr. p.k. | Enerģētiskā vērtība un sastāvs, mērvienības | Pārtikā vienas dienas uztura aizstāšanai | Pārtikā vienas vai vairāku ēdienreižu uztura aizstāšanai | ||
minimālais daudzums | maksimālais daudzums | minimālais daudzums | maksimālais daudzums | ||
1. | Enerģētiskā vērtība, kJ (kcal) | 3360 (800) | 5040 (1200) | 840 (200) | 1680 (400) |
2. | Olbaltumvielas1, 2, g | — | 125 | — | — |
25 % no kopējās produkta enerģētiskās vērtības | 50% no kopējās produkta enerģētiskās vērtības | 25% no kopējās produkta enerģētiskās vērtības | 50% no kopējās produkta enerģētiskās vērtības | ||
3. | Tauki, arī linolēnskābe glicerīdu veidā, g | — 4,5 | 30% no kopējās produkta enerģētiskās vērtības — | — 1 | 30% no kopējās produkta enerģētiskās vērtības — |
4. | Diētiskās šķiedrvielas, g | 10 | 30 | — | — |
5. | Vitamīni un minerālvielas | šo noteikumu 2.pielikumā norādītais vitamīnu un minerālvielu daudzums | 30% no šo noteikumu 2.pielikumā norādītā vitamīnu un minerālvielu daudzuma vienas ēdienreizes uzturā3 |
Piezīmes.
1 Olbaltumvielu norma attiecas uz olbaltumvielām, kuru ķīmiskais indekss (vismazākā attiecība starp katras neaizstājamās aminoskābes daudzumu izmantojamajā olbaltumvielā un katras attiecīgās aminoskābes daudzumu salīdzināmajā olbaltumvielā) vienāds ar salīdzināmās olbaltumvielas4 ķīmisko indeksu. Ja olbaltumvielas ķīmiskais indekss ir mazāks par salīdzināmās olbaltumvielas ķīmisko indeksu, minimālais olbaltumvielu daudzums produktā attiecīgi jāpalielina. Jebkurā gadījumā olbaltumvielas ķīmiskais indekss nedrīkst būt mazāks par 80 % no salīdzināmās olbaltumvielas ķīmiskā indeksa.
2 Aminoskābju pievienošana atļauta tikai olbaltumvielu uzturvērtības uzlabošanai un tikai attiecībās, kādas nepieciešamas šim nolūkam.
3 Kālija daudzums vienas ēdienreizes uzturā ir vismaz 500 mg.
4 Salīdzināmās olbaltumvielas aminoskābju sastāvs:
Nr. p.k. | Aminoskābe | g/100 g olbaltumvielas |
1. | Cistīns + metionīns | 1,7 |
2. | Histidīns | 1,6 |
3. | Izoleicīns | 1,3 |
4. | Leicīns | 1,9 |
5. | Lizīns | 1,6 |
6. | Fenilalanīns + tirozīns | 1,9 |
7. | Treonīns | 0,9 |
8. | Triptofāns | 0,5 |
9. | Valīns | 1,3 |
Nr. p.k. | Vitamīni un minerālvielas, mērvienības | Daudzums |
1. | A vitamīns, µg RE | 700 |
2. | D vitamīns, µg | 5 |
3. | E vitamīns, mg TE | 10 |
4. | C vitamīns, mg | 45 |
5. | Tiamīns, mg | 1,1 |
6. | Riboflavīns, mg | 1,6 |
7. | Niacīns, mg | 18 |
8. | B6 vitamīns, mg | 1,5 |
9. | Folskābe, µg | 200 |
10. | B12 vitamīns, µg | 1,4 |
11. | Biotīns, µg | 15 |
12. | Pantotēnskābe, mg | 3 |
13. | Kalcijs, mg | 700 |
14. | Fosfors, mg | 550 |
15. | Kālijs, mg | 3100 |
16. | Dzelzs, mg | 16 |
17. | Cinks, mg | 9,5 |
18. | Varš, mg | 1,1 |
19. | Jods, µg | 130 |
20. | Selēns, µg | 55 |
21. | Nātrijs, mg | 575 |
22. | Magnijs, mg | 150 |
23. | Mangāns, mg | 1 |
(Pielikums svītrots ar MK 06.04.2010. noteikumiem Nr.339)