Tiesību akts: zaudējis spēku
Attēlotā redakcija: 10.04.2010. - 30.07.2015. / Vēsturiskā
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2015. gada 28. jūlija noteikumus Nr. 422 "Prasības pārtikas produktiem ar samazinātu enerģētisko vērtību un to papildu marķējumam".
Ministru kabineta noteikumi Nr.144

Rīgā 2001.gada 27.martā (prot. Nr.13 22.§)
Obligātās nekaitīguma prasības diētiskajai pārtikai ar samazinātu enerģētisko vērtību un tās marķējumam
Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 4.panta otro un trešo daļu un 13.panta trešo daļu

1. Šie noteikumi nosaka obligātās nekaitīguma prasības diētiskajai pārtikai ar samazinātu enerģētisko vērtību, kura ir paredzēta izmantošanai svara samazināšanas diētās, kā arī tās marķējumam.

2. Diētiskā pārtika ar samazinātu enerģētisko vērtību (turpmāk — diētiskā pārtika) ir paredzēta īpašai lietošanai un tās specifiskā sastāva vai ražošanas procesa dēļ ir skaidri atšķirama no pārtikas ierastajam patēriņam. Diētiskā pārtika ir piemērota cilvēkiem ar liekā svara problēmām, un to pārdod ar attiecīgu norādi.

3. Diētiskajai pārtikai ir īpašs sastāvs, kas aizstāj visu ikdienas uzturu vai daļu no tā, ja to lieto atbilstoši ražotāja norādījumiem. Diētiskā pārtika iedalāma divās grupās:

3.1. pārtika vienas dienas uztura aizstāšanai;

3.2. pārtika vienas vai vairāku ēdienreižu uztura aizstāšanai.

4. Diētiskā pārtika atbilst šo noteikumu 1. un 2.pielikumā, kā arī Komisijas 2009.gada 13.oktobra Regulā (EK) Nr. 953/2009 par vielām, ko īpašu uztura apsvērumu dēļ var pievienot īpašas diētas pārtikas produktiem, noteiktajām prasībām.

(MK 06.04.2010. noteikumu Nr.339 redakcijā)

4.1 (Svītrots ar MK 06.04.2010. noteikumiem Nr.339)

5. (Svītrots ar MK 06.04.2010. noteikumiem Nr.339)

6. Šo noteikumu 3.1.apakšpunktā minētās pārtikas visas atsevišķās sastāvdaļas tirdzniecībā izplata tikai vienā kopīgā ārējā iepakojumā.

7. Šo noteikumu 3.1.apakšpunktā minētās pārtikas tirdzniecības nosaukums ir "Dienas uztura aizstājējs svara samazināšanai", bet šo noteikumu 3.2.apakšpunktā minētās pārtikas tirdzniecības nosaukums — "Ēdienreizes uztura aizstājējs svara samazināšanai".

8. Diētiskās pārtikas marķējumā papildus pārtikas produktu marķēšanas noteikumos noteiktajām prasībām norādāma šāda informācija:

8.1. produkta enerģētiskā vērtība, izteikta kilodžoulos (kJ) un kilokalorijās (kcal), un skaitliski izteikts olbaltumvielu, ogļhidrātu un tauku saturs noteiktā patēriņam sagatavotā produkta daudzumā;

8.2. šo noteikumu 2.pielikumā minēto vitamīnu un minerālvielu skaitliski izteikts saturs noteiktā patēriņam sagatavotā produkta daudzumā;

8.3. šo noteikumu 3.2.apakšpunktā minētajai pārtikai — procentuālais vitamīnu un minerālvielu daudzums no normāla uztura ieteicamās dienas devas papildus šo noteikumu 8.2.apakšpunktā noteiktajam skaitliskajam daudzumam;

8.4. ja nepieciešams, — produkta sagatavošanas pamācība un brīdinājums par pareizas sagatavošanas nozīmi;

8.5. produkta iespējamā laksatīvā iedarbība, ja, lietojot produktu atbilstoši ražotāja norādījumiem, dienā tiek uzņemts vairāk nekā 20 g poliolu;

8.6. nepieciešamība uzņemt dienas devai adekvātu šķidruma daudzumu;

8.7. šo noteikumu 3.1.apakšpunktā minētajai pārtikai — norāde, ka produkts nodrošina dienā nepieciešamo uzturvielu daudzumu un bez ārsta uzraudzības produktu nedrīkst lietot ilgāk par trim nedēļām;

8.8. šo noteikumu 3.2.apakšpunktā minētajai pārtikai — norāde, ka produkts lietojams kā daļa no svara samazināšanas diētas un citi pārtikas produkti ir šādas diētas nepieciešama sastāvdaļa.

9. Diētiskās pārtikas marķējumā, noformējumā un reklāmā aizliegta norāde uz svara zaudēšanas ātrumu vai daudzumu, ko var panākt, lietojot šos produktus.

(MK 02.10.2007. noteikumu Nr.663 redakcijā)

9.1(Svītrots ar MK 02.10.2007. noteikumiem Nr.663)

9.2 Noteikumu 3.pielikuma 1.13.6., 2.1.1., 2.1.10., 2.2.1., 2.2.11., 2.4.4., 2.4.7., 2.4.9., 2.5.1., 2.6.1., 2.7.1., 2.9.4., 2.11.1., 2.14.1. un 2.14.2.apakšpunkts ir spēkā līdz 2009.gada 31.decembrim.

(MK 02.10.2007. noteikumu Nr.663 redakcijā)

10. Noteikumi stājas spēkā ar 2001.gada 1.novembri.

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām

(MK 06.04.2010. noteikumu Nr.339 redakcijā)

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no:

1) Komisijas 1996.gada 26.februāra Direktīvas 96/8/EK par pārtikas produktiem, ko paredzēts izmantot svara samazināšanas diētām ar samazinātu enerģētisko vērtību;

2) Komisijas 2007.gada 30.maija Direktīvas 2007/29/EK, ar ko groza Direktīvu 96/8/EK par to pārtikas produktu marķēšanu, noformēšanu un reklāmu, ko paredzēts izmantot svara samazināšanas diētām ar samazinātu enerģētisko vērtību.

Ministru prezidents A.Bērziņš

Labklājības ministrs A.Požarnovs
1.pielikums
Ministru kabineta
2001.gada 27.marta noteikumiem Nr.144
Obligātās nekaitīguma prasības diētiskajai pārtikai ar samazinātu enerģētisko vērtību

Nr. p.k.

Enerģētiskā vērtība un sastāvs, mērvienības

Pārtikā vienas dienas uztura aizstāšanai

Pārtikā vienas vai vairāku ēdienreižu uztura aizstāšanai

minimālais daudzums

maksimālais daudzums

minimālais daudzums

maksimālais daudzums

1.

Enerģētiskā vērtība, kJ (kcal)

3360 (800)

5040 (1200)

840 (200)

1680 (400)

2.

Olbaltumvielas1, 2, g

125

25 % no kopējās produkta enerģētiskās vērtības

50% no kopējās produkta enerģētiskās vērtības

25% no kopējās produkta enerģētiskās vērtības

50% no kopējās produkta enerģētiskās vērtības

3.

Tauki,

arī linolēnskābe glicerīdu veidā, g


4,5

30% no kopējās produkta enerģētiskās vērtības


1

30% no kopējās produkta enerģētiskās vērtības

4.

Diētiskās šķiedrvielas, g

10

30

5.

Vitamīni un minerālvielas

šo noteikumu 2.pielikumā norādītais vitamīnu un minerālvielu daudzums

30% no šo noteikumu 2.pielikumā norādītā vitamīnu un minerālvielu daudzuma vienas ēdienreizes uzturā3

Piezīmes.

1 Olbaltumvielu norma attiecas uz olbaltumvielām, kuru ķīmiskais indekss (vismazākā attiecība starp katras neaizstājamās aminoskābes daudzumu izmantojamajā olbaltumvielā un katras attiecīgās aminoskābes daudzumu salīdzināmajā olbaltumvielā) vienāds ar salīdzināmās olbaltumvielas4 ķīmisko indeksu. Ja olbaltumvielas ķīmiskais indekss ir mazāks par salīdzināmās olbaltumvielas ķīmisko indeksu, minimālais olbaltumvielu daudzums produktā attiecīgi jāpalielina. Jebkurā gadījumā olbaltumvielas ķīmiskais indekss nedrīkst būt mazāks par 80 % no salīdzināmās olbaltumvielas ķīmiskā indeksa.

2 Aminoskābju pievienošana atļauta tikai olbaltumvielu uzturvērtības uzlabošanai un tikai attiecībās, kādas nepieciešamas šim nolūkam.

3 Kālija daudzums vienas ēdienreizes uzturā ir vismaz 500 mg.

4 Salīdzināmās olbaltumvielas aminoskābju sastāvs:

Nr. p.k.

Aminoskābe

g/100 g olbaltumvielas

1.

Cistīns + metionīns

1,7

2.

Histidīns

1,6

3.

Izoleicīns

1,3

4.

Leicīns

1,9

5.

Lizīns

1,6

6.

Fenilalanīns + tirozīns

1,9

7.

Treonīns

0,9

8.

Triptofāns

0,5

9.

Valīns

1,3

Labklājības ministrs A.Požarnovs
2.pielikums
Ministru kabineta
2001.gada 27.marta noteikumiem Nr.144
Vitamīnu un minerālvielu daudzums diētiskajā pārtikā ar samazinātu enerģētisko vērtību dienas uztura aizstāšanai

Nr. p.k.

Vitamīni un minerālvielas, mērvienības

Daudzums

1.

A vitamīns, µg RE

700

2.

D vitamīns, µg

5

3.

E vitamīns, mg TE

10

4.

C vitamīns, mg

45

5.

Tiamīns, mg

1,1

6.

Riboflavīns, mg

1,6

7.

Niacīns, mg

18

8.

B6 vitamīns, mg

1,5

9.

Folskābe, µg

200

10.

B12 vitamīns, µg

1,4

11.

Biotīns, µg

15

12.

Pantotēnskābe, mg

3

13.

Kalcijs, mg

700

14.

Fosfors, mg

550

15.

Kālijs, mg

3100

16.

Dzelzs, mg

16

17.

Cinks, mg

9,5

18.

Varš, mg

1,1

19.

Jods, µg

130

20.

Selēns, µg

55

21.

Nātrijs, mg

575

22.

Magnijs, mg

150

23.

Mangāns, mg

1

Labklājības ministrs A.Požarnovs
3.pielikums
Ministru kabineta
2001.gada 27.marta noteikumiem Nr.144
Vitamīnu, minerālvielu, aminoskābju un citu uzturvielu atļautās ķīmiskās formas

(Pielikums svītrots ar MK 06.04.2010. noteikumiem Nr.339)

10.04.2010