1. Noteikumi nosaka prasības pārtikas produktiem, kas ir paredzēti izmantošanai svara samazināšanas diētās ar samazinātu enerģētisko vērtību (turpmāk – pārtikas produkti), un to papildu marķējumam.
2. Pārtikas produkti ir speciāli izstrādāti, un tie aizstāj visu kopējo ikdienas uzturu vai tā daļu. Pārtikas produktus iedala divās kategorijās:
2.1. pārtikas produkti, kas aizstāj visu ikdienas uzturu;
2.2. pārtikas produkti, kas aizstāj vienu vai vairākas ikdienas ēdienreizes.
3. Pārtikas produktus var laist tirgū, ja tie atbilst šajos noteikumos noteiktajām prasībām un sastāvam (1., 2. un 3. pielikums), kā arī prasībām, kas noteiktas Komisijas 2009. gada 13. oktobra Regulā (EK) Nr. 953/2009 par vielām, ko īpašu uztura apsvērumu dēļ var pievienot īpašās diētas pārtikas produktiem.
4. Šo noteikumu 2.1. apakšpunktā minēto pārtikas produktu atsevišķās sastāvdaļas pārdošanai iesaiņo vienā iepakojumā.
5. Pārtikas produktus pārdod ar šādu nosaukumu:
5.1. šo noteikumu 2.1. apakšpunktā minētos pārtikas produktus – "Pilnīgs uztura aizstājējs svara kontrolei";
5.2. šo noteikumu 2.2. apakšpunktā minētos pārtikas produktus – "Ēdienreizes aizstājējs svara kontrolei".
6. Pārtikas produktus marķē saskaņā ar normatīvajiem aktiem par prasībām fasētas pārtikas marķējumam un Eiropas Parlamenta un Padomes 2011. gada 25. oktobra Regulu (ES) Nr. 1169/2011 par pārtikas produktu informācijas sniegšanu patērētājiem un par grozījumiem Eiropas Parlamenta un Padomes Regulās (EK) Nr. 1924/2006 un (EK) Nr. 1925/2006, un par Komisijas Direktīvas 87/250/EEK, Padomes Direktīvas 90/496/EEK, Komisijas Direktīvas 1999/10/EK, Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas 2000/13/EK, Komisijas Direktīvu 2002/67/EK un 2008/5/EK un Komisijas Regulas (EK) Nr. 608/2004 atcelšanu (turpmāk – regula Nr. 1169/2011). Marķējumā papildus norāda šādu informāciju:
6.1. produkta enerģētiskā vērtība, izteikta kilodžoulos (kJ) un kilokalorijās (kcal), un skaitliski izteikts olbaltumvielu, ogļhidrātu un tauku saturs noteiktā patēriņam sagatavotā produkta daudzumā;
6.2. šo noteikumu 2. pielikumā minēto vitamīnu un minerālvielu skaitliski izteiktais vidējais daudzums katrai minerālvielai un katram vitamīnam noteiktā patēriņam paredzētā produkta daudzumā, kas gatavs lietošanai;
6.3. šo noteikumu 2.2. apakšpunktā minētajiem pārtikas produktiem – procentuālais vitamīnu un minerālvielu daudzums no normāla uztura ieteicamās dienas devas, kas norādīts regulas Nr. 1169/2011 XIII pielikuma A daļā, papildus šo noteikumu 6.2. apakšpunktā noteiktajam;
6.4. ja nepieciešams, – produkta sagatavošanas pamācība un brīdinājums par pareizas sagatavošanas nozīmi;
6.5. produkta iespējamā laksatīvā (caureju veicinošā) iedarbība, ja, lietojot pārtikas produktu atbilstoši ražotāja norādījumiem, dienā tiek uzņemts vairāk nekā 20 gramu poliolu;
6.6. nepieciešamība uzņemt dienas devai adekvātu šķidruma daudzumu;
6.7. šo noteikumu 2.1. apakšpunktā minētajiem pārtikas produktiem – norāde, ka produkts nodrošina dienā nepieciešamo uzturvielu daudzumu un bez ārsta uzraudzības produktu nedrīkst lietot ilgāk par trim nedēļām;
6.8. šo noteikumu 2.2. apakšpunktā minētajiem pārtikas produktiem – norāde, ka produkts lietojams kā daļa no uztura ar samazinātu enerģētisko vērtību un citi pārtikas produkti ir šāda uztura neatņemama sastāvdaļa.
7. Pārtikas produktu marķējumā, noformēšanā un reklāmā aizliegts izmantot norādi par svara zaudēšanas ātrumu vai daudzumu, kāds iespējams, lietojot šos produktus.
8. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2001. gada 27. marta noteikumus Nr. 144 "Obligātās nekaitīguma prasības diētiskajai pārtikai ar samazinātu enerģētisko vērtību un tās marķējumam" (Latvijas Vēstnesis, 2001, 52. nr.; 2003, 28. nr.; 2006, 185. nr.; 2007, 161. nr.; 2010, 57. nr.).
9. Pārtikas produktus, kas ir laisti tirgū un marķēti atbilstoši Ministru kabineta 2001. gada 27. marta noteikumu Nr. 144 "Obligātās nekaitīguma prasības diētiskajai pārtikai ar samazinātu enerģētisko vērtību un tās marķējumam" prasībām, atļauts pārdot pēc šo noteikumu spēkā stāšanās, līdz beidzas šādu pārtikas produktu krājumi.
Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no:
1) Komisijas 1996. gada 26. februāra Direktīvas 96/8/EK par pārtikas produktiem, ko paredzēts izmantot svara samazināšanas diētām ar samazinātu enerģētisko vērtību;
2) Komisijas 2007. gada 30. maija Direktīvas 2007/29/EK, ar ko groza Direktīvu 96/8/EK par to pārtikas produktu marķēšanu, noformēšanu un reklāmu, ko paredzēts izmantot svara samazināšanas diētām ar samazinātu enerģētisko vērtību.
Nr. p. k. | Enerģētiskā vērtība un sastāvs, mērvienības | Pilnīgs uztura aizstājējs svara kontrolei | Ēdienreizes aizstājējs svara kontrolei | ||
minimālais daudzums | maksimālais daudzums | minimālais daudzums | maksimālais daudzums | ||
1. | Enerģētiskā vērtība, kJ (kcal) | 3360 (800) | 5040 (1200) | 840 (200) | 1680 (400) |
2. | Olbaltumvielas1, 2, g | – | 125 | – | – |
25 % no kopējās produkta enerģētiskās vērtības | 50 % no kopējās produkta enerģētiskās vērtības | 25 % no kopējās produkta enerģētiskās vērtības | 50 % no kopējās produkta enerģētiskās vērtības | ||
3. | Tauki, linolēnskābe glicerīdu veidā, g | – | 30 % no kopējās produkta enerģētiskās vērtības | – | 30 % no kopējās produkta enerģētiskās vērtības |
4,5 | – | 1 | – | ||
4. | Šķiedrvielas, g | 10 | 30 | – | – |
5. | Vitamīni un minerālvielas | vismaz 100 % no šo noteikumu 2. pielikumā norādītā vitamīnu un minerālvielu daudzuma | vismaz 30 % no šo noteikumu 2. pielikumā norādītā vitamīnu un minerālvielu daudzuma vienā ēdienreizē3 |
Piezīmes.
1 Olbaltumvielu norma attiecas uz olbaltumvielām, kuru ķīmiskais indekss (vismazākā attiecība starp katras neaizstājamās aminoskābes daudzumu izmantojamajā olbaltumvielā un katras attiecīgās aminoskābes daudzumu salīdzināmajā olbaltumvielā) ir vienāds ar salīdzināmās olbaltumvielas ķīmisko indeksu. Ja olbaltumvielas ķīmiskais indekss ir mazāks par 100 % no salīdzināmās olbaltumvielas ķīmiskā indeksa, minimālais olbaltumvielu daudzums produktā attiecīgi jāpalielina, tomēr olbaltumvielas ķīmiskais indekss nedrīkst būt mazāks par 80 % no salīdzināmās olbaltumvielas ķīmiskā indeksa.
2 Aminoskābju pievienošana atļauta tikai olbaltumvielu uzturvērtības uzlabošanai un tikai attiecībās, kādas nepieciešamas šim nolūkam.
3 Šo noteikumu 2.2. apakšpunktā minētajiem pārtikas produktiem kālija daudzums vienā ēdienreizē ir vismaz 500 mg.
Nr. p. k. | Vitamīni un minerālvielas, mērvienības | Daudzums |
1. | A vitamīns, µg RE | 700 |
2. | D vitamīns, µg | 5 |
3. | E vitamīns, mg TE | 10 |
4. | C vitamīns, mg | 45 |
5. | Tiamīns, mg | 1,1 |
6. | Riboflavīns, mg | 1,6 |
7. | Niacīns, mg | 18 |
8. | B6 vitamīns, mg | 1,5 |
9. | Folskābe, µg | 200 |
10. | B12 vitamīns, µg | 1,4 |
11. | Biotīns, µg | 15 |
12. | Pantotēnskābe, mg | 3 |
13. | Kalcijs, mg | 700 |
14. | Fosfors, mg | 550 |
15. | Kālijs, mg | 3100 |
16. | Dzelzs, mg | 16 |
17. | Cinks, mg | 9,5 |
18. | Varš, mg | 1,1 |
19. | Jods, µg | 130 |
20. | Selēns, µg | 55 |
21. | Nātrijs, mg | 575 |
22. | Magnijs, mg | 150 |
23. | Mangāns, mg | 1 |
Nr. p. k. | Aminoskābe | g/100 g olbaltumvielas |
1. | Cistīns + metionīns | 1,7 |
2. | Histidīns | 1,6 |
3. | Izoleicīns | 1,3 |
4. | Leicīns | 1,9 |
5. | Lizīns | 1,6 |
6. | Fenilalanīns + tirozīns | 1,9 |
7. | Treonīns | 0,9 |
8. | Triptofāns | 0,5 |
9. | Valīns | 1,3 |