Tiesību akts: zaudējis spēku
Attēlotā redakcija: 28.11.2003. - 03.02.2006. / Vēsturiskā
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2006. gada 31. janvāra noteikumus Nr. 83 "Valsts ieņēmumu dienesta finanšu policijas ierēdņu (darbinieku) dienesta šaujamieroču glabāšanas un nēsāšanas noteikumi".
Ministru kabineta noteikumi Nr. 205

Rīgā 1997.gada 3.jūnijā (prot. nr.31 16.§)
Noteikumi par Valsts ieņēmumu dienesta finanšu policijas amatpersonu šaujamieročiem

(Noteikumu nosaukums grozīts ar MK 28.10.2003. noteikumiem Nr. 596)

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par Valsts ieņēmumu dienestu" 16.2 panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka Valsts ieņēmumu dienesta finanšu policijas amatpersonu (turpmāk - amatpersona) šaujamieroču glabāšanas un nēsāšanas kārtību.

(Grozīts ar MK 28.10.2003. noteikumiem Nr. 596)

II. Šaujamieroču nēsāšana un glabāšana

2. Lēmumu par dienesta šaujamieroča nēsāšanas atļaujas izsniegšanu amatpersonai pieņem tās Iekšlietu ministrijas Valsts policijas iestādes priekšnieks vai viņa vietnieks, kurā ir reģistrēts attiecīgais šaujamierocis. Minētais lēmums tiek pieņemts, ja ir veikta attiecīgās personas pārbaude, persona ir apliecinājusi prasmi pielietot šaujamieroci, kā arī pamatojoties uz Veselības ministrijas Veselības departamenta noteiktā kārtībā sniegto atzinumu un Iekšlietu ministrijas attiecīgas komisijas izdotu apliecību par eksāmena nokārtošanu par šaujamieroču un gāzes pistoļu (revolveru) iegādāšanās, glabāšanas, nēsāšanas, pārvadāšanas un lietošanas kārtību.

(Grozīts ar MK 28.10.2003. noteikumiem Nr. 596)

3. Izdevumus par šaujamieroča nēsāšanas atļaujas iegūšanu sedz no valsts budžeta.

4. Šaujamieroča nēsāšanas atļauja tiek glabāta un nēsāta kopā ar šaujamieroci.

5. Lai saņemtu dienesta šaujamieroci nēsāšanai un glabāšanai, amatpersona Valsts ieņēmumu dienesta Tehnisko un speciālo līdzekļu uzraudzības nodaļā iesniedz ar Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policijas pārvaldes direktoru saskaņotu iesniegumu un uzrāda šaujamieroča nēsāšanas atļauju.

(Grozīts ar MK 28.10.2003. noteikumiem Nr. 596)

6. Par šaujamieroča saņemšanu amatpersonai jāparakstās šaujamieroču izsniegšanas un saņemšanas žurnālā, kurā norāda šaujamieroča saņemšanas datumu un laiku, tā veidu, marku, numuru, kalibru un munīcijas daudzumu.

7. Amatpersona ir personīgi atbildīga par pastāvīgai nēsāšanai izsniegto šaujamieroci.

8. Ja nav nepieciešams nēsāt šaujamieroci pastāvīgi, kā arī aizbraucot atvaļinājumā vai komandējumā ārpus valsts robežām, šaujamierocis jānovieto glabāšanā atbilstoši likuma "Par šaujamieročiem un speciālajiem līdzekļiem pašaizsardzībai" prasībām vai jānodod glabāšanā Valsts ieņēmumu dienesta Tehnisko un speciālo līdzekļu uzraudzības nodaļā.

9. Ja amatpersona nodod šaujamieroci Valsts ieņēmumu dienesta Tehnisko un speciālo līdzekļu uzraudzības nodaļā, šaujamieroču izsniegšanas un saņemšanas žurnālā atzīmē konkrētā šaujamieroča nodošanas datumu un laiku, un ierakstu ar savu parakstu apliecina atbildīgā persona.

10. Amatpersonas, kuru īpašumā ir Iekšlietu ministrijas Valsts policijas iestādē reģistrēti personīgie šaujamieroči pašaizsardzībai (pistoles, revolveri) un kuras ir saņēmušas šaujamieroča nēsāšanas atļauju, ir tiesīgas pēc saskaņošanas ar Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policijas pārvaldes direktoru attiecīgos šaujamieročus nēsāt dienesta pienākumu veikšanai, ja par to iepriekš rakstiski paziņots Iekšlietu ministrijas Valsts policijas iestādes priekšniekam. Personām, kurām atļauts nēsāt personīgo šaujamieroci dienesta pienākumu veikšanai, nav tiesību saņemt dienesta šaujamieroci.

(Grozīts ar MK 28.10.2003. noteikumiem Nr. 596)

11. Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policijas pārvaldes direktors piecu darbadienu laikā rakstiski informē Iekšlietu ministrijas Valsts policijas iestādi, kurā šaujamierocis reģistrēts, par amatpersonu, kurai ir izsniegta atļauja dienesta šaujamieroča nēsāšanai un kura pārtrauc dienesta pienākumu izpildi.

(Grozīts ar MK 28.10.2003. noteikumiem Nr. 596)

12. Nēsājot (glabājot, pārvadājot) šaujamieroci, patrona nedrīkst atrasties stobrā un gailim jābūt nolaistam, izņemot gadījumus, kad reāli iespējams uzbrukums.

13. Nēsājot (glabājot, pārvadājot) šaujamieroci, nedrīkst pieļaut tā nozaudēšanu, nozagšanu, nolaupīšanu vai nokļūšanu citu personu rokās.

14. Šaujamieroci aizliegts nodot citai personai, izņemot gadījumus, kad amatpersona apmeklē iestādes, uzņēmumus un organizācijas, kurās pēc saskaņošanas ar Iekšlietu ministrijas Valsts policijas iestādi ir ierobežota šaujamieroču nēsāšana un ierocis nododams glabāšanai speciāli noteiktās vietās.

15. Aizliegts nēsāt (glabāt, pārvadāt) šaujamieroci, ja amatpersonai nav līdzi attiecīgās atļaujas.

16. Aizliegts nēsāt (pārvadāt) šaujamieroci, ja amatpersona ir alkohola, narkotisko vai toksisko vielu reibuma stāvoklī.

17. Šaujamieročus drīkst izmantot tikai likuma "Par šaujamieročiem un speciālajiem līdzekļiem pašaizsardzībai" 16. un 17.pantā un likuma "Par Valsts ieņēmumu dienestu" 16.2 pantā paredzētajos gadījumos un kārtībā.

18. Par katru šaujamieroča pielietošanas gadījumu amatpersonai nekavējoties jāziņo attiecīgā rajona virsprokuroram, Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektoram un Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policijas pārvaldes direktoram (viņa vietniekam). Ja šaujamieroču pielietošanas rezultātā ir cietušie, viņiem sniedzama pirmā medicīniskā palīdzība.

(Grozīts ar MK 28.10.2003. noteikumiem Nr. 596)

III. Atbildība

19. Par šaujamieroču glabāšanas, nēsāšanas vai lietošanas kārtības pārkāpšanu vainīgā amatpersona saucama pie atbildības likumos noteiktajā kārtībā.

Ministru prezidents A.Šķēle

Finansu ministrs R.Zīle
28.11.2003