Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 28

2023. gada 14. decembrī (prot. Nr. 27, 11. §)

Par Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 2015. gada 11. jūnija saistošo noteikumu Nr. 26 "Ēdināšanas izdevumu kompensēšana izglītojamajiem" atzīšanu par spēku zaudējušiem

APSTIPRINĀTI
ar Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes
2023. gada 14. decembra lēmumu Nr. 910

Izdoti saskaņā ar Izglītības likuma
17. panta trešās daļas 11. punktu

1. Atzīt par spēku zaudējušiem Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 2015. gada 11. jūnija saistošos noteikumus Nr. 26 "Ēdināšanas izdevumu kompensēšana izglītojamajiem" (Latvijas Vēstnesis, 2015, Nr. 120., Nr. 180, 2017, Nr. 208, 2020, Nr. 182).

2. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2024. gada 1. janvārī.

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības
domes priekšsēdētājs A. Elksniņš

 

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 2023. gada 14. decembra saistošo noteikumu Nr. 28 "Par Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 2015. gada 11. jūnija saistošo noteikumu Nr. 26 "Ēdināšanas izdevumu kompensēšana izglītojamajiem" atzīšanu par spēku zaudējušiem"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Saskaņā ar Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. punktu dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumu, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu. Likums "Par pašvaldībām" zaudēja spēku ar 2023. gada 1. janvāri.

Daugavpils pilsētas domes 2015. gada 11.jūnija saistošie noteikumi Nr. 26 "Ēdināšanas izdevumu kompensēšana izglītojamajiem" tika izdoti uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata un līdz ar to ir pārskatāmi.

Saskaņā ar Izglītības likuma 17. panta trešās daļas 11. punktu pašvaldība nosaka tos izglītojamos, kuru ēdināšanas izmaksas sedz pašvaldība.

Izvērtējot pašvaldības budžeta iespējas, izpildot autonomās funkcijas un saistības sociālo tiesību jomā, pašvaldība ar Domes lēmumu, īstenojot brīvprātīgo iniciatīvu, turpmāk noteiks tās izglītojamo kategorijas, kuru ēdināšanas izmaksas daļēji tiks segtas no pašvaldības budžeta līdzekļiem, tādējādi 2015. gada 11. jūnija saistošos noteikumus Nr. 26 "Ēdināšanas izdevumu kompensēšana izglītojamajiem" ir nepieciešams atzīt par spēku zaudējušiem.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Papildus līdzekļi no pašvaldības budžeta nebūs nepieciešami. Fiskālais slogs uz pašvaldības budžetu nepalielinās.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  Saistošo noteikumu projekts atceļ līdzšinējo ēdināšanas izdevumu kompensēšanas kārtību izglītojamajiem.

Turpmāk ar Domes lēmumu tiks noteiktas tās izglītojamo kategorijas, kuru ēdināšanas izmaksas segs pašvaldība, kā arī tiks noteikta kārtība izmaksu segšanai.

Saistošo noteikumu regulējumam nav ietekmes uz konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Papildu administratīvās procedūras nav paredzētas.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Saistošo noteikumu projekta īstenošanā netiks uzlikti jauni pienākumi vai uzdevumi esošajiem darbiniekiem, veidotas jaunas darba vietas u.tml. 
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Izpildes nodrošināšana nav nepieciešama.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Saskaņā ar Pašvaldību likuma 46. panta trešo daļu, saistošo noteikumu projektu un tam pievienoto paskaidrojuma rakstu publicē pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

Sabiedrības viedokļa noskaidrošanai saistošo noteikumu projekts publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.daugavpils.lv sadaļā "Sabiedrības līdzdalība", termiņš viedokļu iesniegšanai - no 2023. gada 25. jūlija līdz 2023. gada 8. augustam.

Viedokļu iesniegšanas noteiktajā termiņā no sabiedrības puses nebija izteikts neviens priekšlikums vai iebildums.

Saistošo noteikumu spēkā stāšanās datums tika norādīts 2023. gada 1. oktobris. Savukārt domes lēmuma projekts "Par pašvaldības līdzfinansējumu vispārējās izglītības iestāžu izglītojamo ēdināšanai", kas maina līdzšinējo un nosaka turpmāko izglītojamo ēdināšanas izmaksu segšanas kārtību, tiek virzīts izskatīšanai pašvaldības domes Finanšu komitejā 2023. gada 7. decembrī, un tā spēkā stāšanās datums ir 2024. gada 1. janvāris. Līdz ar to, lai nodrošinātu izglītojamo ēdināšanas izmaksu segšanas nepārtrauktību, pēc Juridiskā departamenta priekšlikuma saistošo noteikumu spēkā stāšanās datums tiek precizēts un norādīts - 2024. gada 1. janvāris.

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības
domes priekšsēdētājs A. Elksniņš

01.01.2024