Tiesību akts: spēkā esošs
Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 6

Ventspilī 2023. gada 24. augustā (prot. Nr. 12; 28. §)
Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Ventspils valstspilsētas pašvaldībā
I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka mājas (istabas) dzīvnieku – suņu un kaķu (turpmāk – Mājas dzīvnieki) turēšanas kārtību Ventspils valstspilsētas pašvaldībā (turpmāk – Pašvaldība), klaiņojošo vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušo Mājas dzīvnieku izķeršanu, kā arī administratīvo atbildību par Noteikumu neievērošanu.

2. Noteikumu mērķis ir nodrošināt, lai Mājas dzīvnieku turēšana neradītu draudus cilvēkiem un dzīvniekiem, samazināt Mājas dzīvnieku radīto traumu skaitu un novērst Mājas dzīvnieku klaiņošanu un infekcijas slimību izplatību.

II. Mājas dzīvnieku turēšanas kārtība

3. Mājas dzīvnieku īpašnieks vai turētājs nodrošina Mājas dzīvnieku turēšanu, reģistrēšanu un vakcināciju atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

4. Normatīvajos aktos par Mājas dzīvnieku reģistrācijas kārtību noteikto suņa apzīmēšanas un reģistrācijas prasību izpildes uzraudzību un kontroli Pašvaldībā veic Pašvaldības iestāde "Ventspils Pašvaldības policija" (turpmāk – Pašvaldības policija), kas ir tiesīga izdot administratīvos aktus par suņa apzīmēšanu un reģistrāciju.

5. Ārpus norobežotās teritorijas sunim bez pavadas aizliegts atrasties šādās pilsētas sabiedriskās vietās:

5.1. bērnu atpūtas un rotaļu laukumos;

5.2. izglītības iestāžu teritorijās;

5.3. kultūras iestāžu teritorijās;

5.4. daudzdzīvokļu māju pagalmos;

5.5. parkos, publiskos dārzos, skvēros, izņemot vietas, kas speciāli ierīkotas suņu pastaigām;

5.6. publiskajās peldvietās;

5.7. sporta laukumos;

5.8. publisku pasākumu teritorijās.

6. Noteikumu 5. punktā minētie ierobežojumi nav attiecināmi uz pasākumiem, kas tiek saskaņoti Pašvaldībā un organizēti ar suņu paraugdemonstrējumiem vai izstādēm.

7. Suņu pastaigu laukumos – Saules ielā 110A, Brīvības ielā 27A un Rindas ielā 33, Ventspilī, suns, ja tas nav atzīts par bīstamu, var atrasties bez pavadas tādā attālumā, kādā suņa īpašnieks vai turētājs spēj to kontrolēt.

8. Dzīvojamo māju tuvumā var tikt turēti sterilizēti bezsaimnieka kaķi, ja tiek nodrošināta to labturība un apzīmēšana.

III. Klaiņojošo vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušo Mājas dzīvnieku izķeršana

9. Par klaiņojošiem vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušiem Mājas dzīvniekiem Pašvaldības administratīvajā teritorijā jāziņo Pašvaldības policijai.

10. Pašvaldības policija, izvērtējot saņemto informāciju par klaiņojošu vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu Mājas dzīvnieku, paziņo par to personai (dzīvnieku ķērājam), ar kuru Pašvaldībai ir noslēgts līgums par klaiņojošu vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu Mājas dzīvnieku izķeršanu Pašvaldības administratīvajā teritorijā.

11. Klaiņojošie vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušie Mājas dzīvnieki tiek izķerti normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

12. Ja Mājas dzīvnieks nogādāts dzīvnieku patversmē, tad Mājas dzīvnieka īpašnieks saskaņā ar dzīvnieku patversmes cenrādi sedz izmaksas par Mājas dzīvnieka izmitināšanu un aprūpi.

IV. Administratīvā atbildība par saistošo noteikumu neievērošanu

13. Par Noteikumu 5., 7. un 8. punkta prasību neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 100 naudas soda vienībām.

14. Administratīvā pārkāpuma procesu par Noteikumu 5., 7. un 8. punkta prasību neievērošanu līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Pašvaldības policija. Administratīvā pārkāpuma lietu izskata Pašvaldības Administratīvā komisija.

V. Noslēguma jautājums

15. Atzīt par spēku zaudējušiem Ventspils pilsētas domes 2012. gada 3. februāra saistošos noteikumus Nr. 6 "Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Ventspils pilsētā" (Latvijas Vēstnesis, 2013., Nr. 246, 2019, Nr. 255).

Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Vītoliņš
Paskaidrojuma raksts
Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes 2023. gada 24. augusta saistošajiem noteikumiem Nr. 6 "Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Ventspils valstspilsētas pašvaldībā"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojumsŠie saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka mājas (istabas) dzīvnieku – suņu un kaķu (turpmāk – Mājas dzīvnieki) turēšanas kārtību Ventspils valstspilsētas pašvaldībā (turpmāk – Pašvaldība), klaiņojošo vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušo Mājas dzīvnieku izķeršanu, kā arī administratīvo atbildību par Noteikumu neievērošanu.

Noteikumu mērķis ir nodrošināt, lai Mājas dzīvnieku turēšana neradītu draudus cilvēkiem un dzīvniekiem, samazināt Mājas dzīvnieku radīto traumu skaitu un novērst Mājas dzīvnieku klaiņošanu un infekcijas slimību izplatību.

Noteikumos tiek paredzēta administratīvā atbildība par pārkāpumiem, par kuriem nav paredzēta administratīvā atbildība citos attiecīgo nozari regulējošos normatīvajos aktos, lai Pašvaldība atbilstoši ārējos normatīvajos aktos noteiktajam pilnvarojumam varētu veicināt un nodrošināt pienācīgu Mājas dzīvnieku turēšanas kārtību Pašvaldības administratīvajā teritorijā.

Līdz šim bija spēkā Ventspils pilsētas domes 2012. gada 3. februāra saistošie noteikumi Nr. 6 "Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Ventspils pilsētā", bet ņemot vērā, ka to izdošanas tiesiskajā pamatojumā ir atsauce uz spēku zaudējušo likumu "Par pašvaldībām", tad, pamatojoties uz Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. punktu, saistošie noteikumi ir izdodami no jauna.

Noteikumi ir aktualizēti ņemot vērā šobrīd spēkā esošos normatīvos aktus, kas nosaka Mājas dzīvnieku turēšanas prasības.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuNoteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze vērtējama kā pozitīva palielinoties ieņēmumu daļai, jo par Noteikumu pārkāpšanu iekasētie naudas sodi tiks ieskaitīti Pašvaldības budžetā.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciSociālā ietekme – Noteikumi ir attiecināmi uz jebkuriem Mājas dzīvnieku īpašniekiem vai turētājiem, kuri uzturās Pašvaldības administratīvajā teritorijā.

Ietekme uz vidi – tiks veicināta tīrāka vide Pašvaldības administratīvajā teritorijā.

Ietekme uz iedzīvotāju veselību – Noteikumu ievērošana nodrošinās to, lai Mājas dzīvnieku turēšana nerada draudus cilvēkiem un dzīvniekiem, samazināsies Mājas dzīvnieku radīto traumu skaits un tiks novērsta Mājas dzīvnieku klaiņošana un infekcijas slimību izplatība.

Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi un konkurenci pašvaldības teritorijā – par Noteikumos paredzēto Mājas dzīvnieku izķeršanas pakalpojumu nodrošināšanu tiks rīkoti iepirkumi atbilstoši Publisko iepirkumu likumam.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksāmAr šiem Noteikumiem tiek atcelta Mājas dzīvnieku ikgadējā turēšanas nodeva. Noteikumi neietekmē citas līdzšinējās administratīvās procedūras.

Jautājumos par Noteikumu piemērošanu privātpersonas var vērsties Pašvaldības iestādē "Ventspils Pašvaldības policija" vai Pašvaldības iestādē "Ventspils Komunālā pārvalde".

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemNoteikumi nodrošinās Pašvaldības funkciju izpildi Mājas dzīvnieku uzturēšanas jomā.

Noteikumi neparedz jaunu darba vietu radīšanu.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanuNoteikumu piemērošanu administrēs Pašvaldības iestāde "Ventspils Pašvaldības policija" tai piešķirto resursu ietvaros.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaNoteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmAtbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai, lai informētu sabiedrību par noteikumu projektu un dotu iespēju izteikt viedokli, Noteikumu projekts 06.07.2023. līdz 20.07.2023. publicēts Pašvaldības tīmekļa vietnē www.ventspils.lv sadaļas "Iedzīvotāju līdzdalība" apakšsadaļā "Viedokļa izteikšana par saistošo noteikumu projektiem". Nekādi ierosinājumi no iedzīvotājiem netika saņemti.

Noteikumu projekts izskatīts Pašvaldības Likumības komisijā (05.07.2023.) un Pilsētas attīstības jautājumu komitejā (17.08.2023.)

Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Vītoliņš
26.09.2023