Tiesību akts: spēkā esošs
Attēlotā redakcija: 01.01.2024. - ... / Spēkā esošā
Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 10

2023. gada 27. jūlijā (prot. Nr. 17, 17. §)
Sociālās garantijas bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam
APSTIPRINĀTI
ar Daugavpils domes
2023. gada 27. jūlija lēmumu Nr. 464

PRECIZĒTI
ar Daugavpils domes
2023. gada 17. augusta lēmumu Nr. 536
(prot. Nr. 18, 67. §)

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"
25.2 pirmo un piekto daļu,
Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu,
Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra
noteikumu Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām
garantijām bārenim un bez vecāku gādības
palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē,
kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās
"
22., 27., 30., 31. un 31.1 punktu,
Ministru kabineta 2018. gada 26. jūnija
noteikumu Nr. 354 "Audžuģimenes noteikumi"
78. punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Daugavpils valstspilsētas pašvaldība (turpmāk – pašvaldība) aprēķina un izmaksā pabalstus bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pirms pilngadības sasniegšanas (turpmāk – bērns) un pēc pilngadības sasniegšanas līdz 24 gadu vecumam (turpmāk – pilngadību sasniegušais bērns), kā arī to veidus un apmēru.

2. Saistošajos noteikumos lietots termins socializācija – personības veidošanas process, kas vērsts uz bērna un pieaugušā abpusējo sadarbību, kad bērns apgūst vērtības, nostādnes, uzvedības normas, zināšanas, paplašina savu pieredzi un kultūras līmeni, pateicoties tam viņš iekļaujas sociālo attiecību sistēmā, pakāpeniski iesaistoties sociālajā vidē.

3. Pašvaldība piešķir šādus pabalstus:

3.1. pabalstu ģimenei, kuras aizbildnībā ir bērns;

3.2. pabalstu audžuģimenei;

3.3. vienreizēju pabalstu patstāvīgas dzīves uzsākšanai;

3.4. vienreizēju pabalstu sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei;

3.5. pabalstu ikmēneša izdevumiem;

3.6. mājokļa pabalstu pilngadību sasniegušajam bērnam;

3.7. pabalstu veselības aprūpei;

3.8. pabalstu pilngadību sasniegušajam bērnam mājokļa iekārtošanai pēc dzīvojamās telpas izīrēšanas.

4. Pabalstu izmaksu nodrošina Daugavpils valstspilsētas pašvaldības iestāde "Sociālais dienests" (turpmāk – Sociālais dienests).

5. Lai saņemtu pabalstu, pabalsta pieprasītājam Sociālajā dienestā jāiesniedz iesniegumu un citus dokumentus, ja tie nepieciešami pabalsta saņemšanai un ja tie nav Sociālā dienesta rīcībā.

6. Pabalsta apmērs, kas ir noteikts mēnešos, par nepilnu mēnesi tiek noteikts proporcionāli dienu skaitam.

7. Izvērtējot materiālos resursus (ienākumu līmeni, īpašumus un naudas līdzekļu uzkrājumus), piemēro kārtību, kādā tiek noteikts trūcīgas un maznodrošinātas personas (mājsaimniecības) statuss.

8. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu Sociālais dienests paziņo mutvārdos, bet atteikumu noformē rakstiski, norādot atteikuma iemeslus, apstrīdēšanas termiņu un kārtību.

9. Ģimene (persona) nav tiesīga saņemt šajos saistošajos noteikumos noteiktos pabalstus, ja attiecīgo pabalstu jau ir saņēmusi saskaņā ar citiem pašvaldības normatīvajiem aktiem.

II. Pabalsts ģimenei, kuras aizbildnībā ir bērns

10. Ģimene (persona), kura savu dzīvesvietu ir deklarējusi pašvaldības teritorijā un kuras aizbildnībā ir bērns, ja viņš turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšanu klātienē, neatkarīgi no tā, kurā administratīvajā teritorijā ir deklarēta bērna dzīvesvieta, ja ir pieņemts Daugavpils pilsētas bāriņtiesas lēmums par bērna aizbildnību, ir tiesīga saņemt šādus pabalstus:

10.1. pabalstu 100% apmērā no ēdināšanas izdevumiem pirmsskolas izglītības iestādēs, pamatskolās, vidusskolās un profesionālās vidējās izglītības iestādēs mācību gada laikā vasaras nometnēs pašvaldībā;

10.2. pabalstu mācību piederumu iegādei vienu reizi kalendārajā gadā uz katru izglītojamo šādā apmērā:

10.2.1. pirmsskolas izglītības iestādēs izglītojamiem – 25 euro;

10.2.2. izglītības iestāžu 1. klases izglītojamiem – 50 euro vienu reizi mācību gadā;

10.2.3. pamatskolās, vidusskolās un profesionālās izglītības iestādēs izglītojamiem, izņemot 1. klases izglītojamos – 35 euro.

(Grozīts ar Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 30.11.2023. saistošajiem noteikumiem Nr. 25)

11. Šo saistošo noteikumu 10.1. un 10.2.3. apakšpunktā minēto pabalstu tiesīgs saņemt arī pilngadību sasniedzis bērns līdz 24 gadu vecumam, ja viņš turpina vispārējās vai profesionālās izglītības iegūšanu klātienē.

12. Pabalstu bērna ēdināšanas izdevumiem izmaksā, pārskaitot to pakalpojumu sniedzējam, bet pabalstu mācību piederumu iegādei izmaksā, pārskaitot to uz pabalsta pieprasītāja norādīto kontu kredītiestādē.

III. Pabalsts audžuģimenei

13. Audžuģimene saņem šādus pabalstus:

13.1. atlīdzību par audžuģimenes pienākumu veikšanu, ja bērnu ievieto audžuģimenē uz laiku, kas ir mazāks par mēnesi (turpmāk – atlīdzība);

13.2. pabalstu bērna uzturam;

13.3. pabalstu apģērba un mīkstā inventāra (piemēram, gultas veļas, segas, spilvena, matrača) iegādei;

13.4. pabalstu mācību piederumu iegādei;

13.5. pabalstu socializācijas un audzināšanas nolūkiem.

14. Pašvaldība atlīdzību audžuģimenei piešķir gadījumā, ja bērnu ievieto audžuģimenē uz laiku, kas ir mazāks par mēnesi, atkarībā no audžuģimenē ievietoto bērnu skaita.

15. Sociālais dienests audžuģimenei neatkarīgi no tā, kurā administratīvajā teritorijā ir deklarēta bērna dzīvesvieta, ja ir pieņemts Daugavpils valstspilsētas bāriņtiesas lēmums par bērna ievietošanu audžuģimenē, izmaksā:

15.1. ikmēneša pabalstu bērna uzturam līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai – 245 euro, no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 288 euro;

15.2. ikmēneša pabalstu apģērba un mīkstā inventāra iegādei bērnam – 130 euro;

15.3. pabalstu mācību piederumu iegādei bērnam vienu reizi kalendārajā gadā šādā apmērā:

15.3.1. pirmsskolas izglītības iestādē izglītojamajam – 25 euro;

15.3.2. izglītības iestāžu 1. klases izglītojamajiem – 50 euro vienu reizi mācību gadā;

15.3.3. pamatskolās, izņemot 1. klases izglītojamos, vidusskolās un profesionālās izglītības iestādēs izglītojamajiem – 35 euro.

16. Pēc Daugavpils pilsētas bāriņtiesas lēmuma par bērna ievietošanu audžuģimenē, audžuģimenei tiek piešķirts vienreizējs pabalsts 70 euro apmērā. Pabalstu izmaksā piecu darba dienu laikā pēc līguma starp audžuģimeni un Sociālo dienestu noslēgšanas.

17. Sociālais dienests izmaksā audžuģimenei pabalstu socializācijas un audzināšanas nolūkiem 600 euro gadā vienai ģimenei, kuras deklarētā dzīvesvieta ir Daugavpils valstspilsētas administratīvajā teritorijā. Pabalstu izmaksā pa daļām, atkarībā no tā, kad ģimenei piešķirts audžuģimenes statuss, bet ne retāk kā vienu reizi sešos mēnešos. Pabalstu izmaksā par periodu, kad bērns tiek ievietots audžuģimenē, līdz dienai, kad Daugavpils pilsētas bāriņtiesa pieņem lēmumu par bērna uzturēšanās izbeigšanu audžuģimenē vai līdz bērna pilngadības sasniegšanai.

18. Audžuģimenei ir pienākums vienu reizi sešos mēnešos iesniegt Sociālajam dienestam pārskatu par saņemtā pabalsta socializācijas un audzināšanas nolūkiem izlietošanu atbilstoši tā mērķim un pabalsta apģērba un mīkstā inventāra iegādei izlietojumu.

IV. Vienreizējs pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai

19. Pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās pilngadību sasniegušajam bērnam, par kuru Daugavpils pilsētas bāriņtiesa bija pieņēmusi lēmumu par ārpusģimenes aprūpi, izmaksā vienreizēju pabalstu patstāvīgas dzīves uzsākšanai, kura apmērs ir 40 procenti (noapaļojot līdz pilniem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī, bet personai ar invaliditāti kopš bērnības – 60 procenti (noapaļojot līdz pilniem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī.

20. Pabalstu izmaksā uz iesnieguma pamata, pārskaitot to uz pabalsta pieprasītāja norādīto kontu kredītiestādē.

V. Vienreizējs pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei

21. Pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās pilngadību sasniegušajam bērnam, par kuru Daugavpils pilsētas bāriņtiesa bija pieņēmusi lēmumu par ārpusģimenes aprūpi, izmaksā vienreizēju pabalstu sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei sakarā ar patstāvīgas dzīves uzsākšanu, kas ir Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī apmērā, piemērojot koeficientu 1,7 (noapaļojot līdz pilniem euro).

22. Pabalstu izmaksā uz iesnieguma pamata, pārskaitot to uz pabalsta pieprasītāja norādīto kontu kredītiestādē.

VI. Pabalsts ikmēneša izdevumiem

23. Pabalstu ikmēneša izdevumiem Sociālais dienests izmaksā katru mēnesi pilngadību sasniegušajam bērnam, par kuru Daugavpils pilsētas bāriņtiesa bija pieņēmusi lēmumu par bērna ārpusģimenes aprūpi, un kurš:

23.1. mācās vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē un apgūst vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības vai profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmu;

23.2. studē augstākās izglītības iestādē, kas reģistrēta Izglītības iestāžu reģistrā.

24. Pabalsta ikmēneša izdevumiem apmērs ir 20 procenti (noapaļojot līdz pilniem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī, bet personai ar invaliditāti kopš bērnības – 30 procenti (noapaļojot līdz pilniem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī.

25. Pabalsta izmaksu aptur studiju pārtraukuma laikā un to atjauno, ja studijas tiek atsāktas. Par studiju pārtraukšanu studiju procesu regulējošajos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā pilngadību sasniegušajam bērnam ir pienākums nekavējoties informēt Sociālo dienestu.

26. Sociālais dienests ne mazāk kā divas reizes gadā pārbauda informāciju par to, vai pilngadību sasniegušais bērns turpina apgūt izglītības programmu vai studiju programmu.

27. Pabalstu izmaksā uz iesnieguma pamata, pārskaitot to uz pabalsta pieprasītāja norādīto kontu kredītiestādē.

VII. Mājokļa pabalsts pilngadību sasniegušam bērnam

28. Mājokļa pabalstu piešķir pilngadību sasniegušam bērnam, par kuru Daugavpils pilsētas bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par bērna ārpusģimenes aprūpi.

29. Piešķirot mājokļa pabalstu, netiek vērtēti ienākumi un materiālais stāvoklis.

30. Mājokļa platība, kuru ņem vērā, apmaksājot izdevumus par dzīvojamo telpu īri, mājas pārvaldīšanu un apkuri ir 50 m2 no mājokļa kopējās platības, vai mājokļa visu platību:

30.1. ja tas ir vienistabas dzīvoklis vai istaba kopīpašnieku mājoklī;

30.2. ja divistabu dzīvoklī dzīvo un savu dzīvesvietu deklarējusi viena vai vairākas personas, kurām ir noteikta I vai II grupas invaliditāte, vai personas, kuras sasniegušas valsts vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo vecumu.

31. Mājokļa pabalstu ir tiesības saņemt šādu izdevumu segšanai (t.sk., arī ar tiem saistīto nodokļu apmaksai), šādā apmērā:

31.1. dzīvojamās telpas īres maksa (kas ietver arī ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanu saistītās obligāti veicamās pārvaldīšanas darbības) – ikmēneša rēķinā norādītajā faktiskajā apmērā, nepārsniedzot mājokļa platību normas, bet ne vairāk kā 5 euro par mājokļa 1 m2;

31.2. siltumenerģijas un karstā ūdens nodrošināšana – ikmēneša rēķinā norādītajā faktiskajā apmērā, bet ne vairāk kā par 3 m3 karstā ūdens mēnesī. Ja apkure un karstā ūdens nodrošināšana notiek ar gāzi vai elektroenerģiju – atbilstoši faktiskai abonenta maksai un skaitītāja rādījumiem, bet ne vairāk kā 4 euro par mājokļa 1 m2 mēnesī. Ja apkure nodrošināta ar malku vai cita veida kurināmo – atbilstoši faktiskiem izdevumiem, bet ne vairāk kā 12 euro par mājokļa 1 m2 kalendārajā gadā;

31.3. elektroenerģija – rēķinā norādītajā faktiskajā apmērā, bet ne vairāk kā 100 kWh mēnesī, bet ja mājoklī ir arī elektriskā plīts ēdiena gatavošanai vai karstā ūdens sagatavošana notiek ar elektroenerģiju – papildus 50 kWh mēnesī;

31.4. aukstā ūdens, kanalizācijas un karstā ūdens pakalpojumu nodrošināšana – ikmēneša rēķinā norādītajā faktiskā apmērā, bet ne vairāk kā 6 m3 mēnesī, no kuriem ne vairāk kā 3 m3 – karstā ūdens izmaksām mēnesī;

31.5. ja ēdiena gatavošanai izmanto gāzes plīti – līdz 3 m3 gāzes mēnesī (centralizētas gāzes apgādes gadījumā), vai ja izmanto gāzi balonā – balona iegādes izdevumu faktiskā apmērā, bet ne vairāk kā par vienu balonu ar tilpumu līdz 50 litriem – reizi četros mēnešos un ar tilpumu līdz 30 litriem – vienu reizi divos mēnešos;

31.6. sadzīves atkritumu apsaimniekošana – ikmēneša rēķinā norādītajā faktiskajā apmērā vienai personai;

31.7. citi ar telpu lietošanu saistītie maksājumi, ja tie nav ietverti īres maksā (uzkrājuma fonds, koplietošanas telpu apgaismošana, mājas gāzes sistēmas apsaimniekošana, energoefektivitātes pasākumi, noma, nekustamā īpašuma nodoklis, mājas apdrošināšana, asenizācija u.tml.) – ikmēneša rēķinā norādītajā faktiskajā apmērā;

31.8. par viena ūdens skaitītāja uzstādīšanu vai pārbaudi – līdz 25 euro, bet ne vairāk, kā faktisko izdevumu apmērā;

31.9. izdevumi par dienesta viesnīcas īri – līdz 120 euro mēnesī, nepārsniedzot faktisko apmēru;

31.10. par telekomunikāciju un interneta lietošanu – līdz 20 euro mēnesī, bet ne vairāk, kā faktisko izdevumu apmērā.

32. Ja vienu dzīvojamo telpu kopīgi īrē vairāki pabalsta pieprasītāji, tad katra pabalsta pieprasītāja saņemamā mājokļa pabalsta apmērs ir aprēķināms, sadalot mājokļa pabalsta apmēru uz īrējamā dzīvojamā telpā esošo pabalsta pieprasītāju skaitu.

33. Ja vienā dzīvojamā telpā, kuru īrē pabalsta pieprasītājs, dzīvo arī citas personas, tad pabalsta pieprasītājs ir tiesīgs saņemt mājokļa pabalstu tādā apmērā, kas aprēķināms, sadalot noteikto mājokļa pabalsta apmēru uz īrējamā dzīvojamajā telpā esošo deklarēto personu skaitu.

34. Lai saņemtu pabalstu, Sociālajā dienestā jāiesniedz iesniegums un dokumenti, kas apliecina ar mājokļa lietošanu saistītus izdevumus, ja šādi dokumenti nav Sociālā dienesta rīcībā. Pabalsta pieprasītājam ir pienākums Sociālajā dienestā iesniegt pakalpojumu sniedzēju rēķinus, izņemot gadījumus, kad objektīvu iemeslu dēļ tas nav iespējams.

35. Pabalstu izmaksā ar pārskaitījumu uz pabalsta pieprasītāja norādītā pakalpojuma sniedzēja vai pabalsta pieprasītāja kontu kredītiestādē.

36. Ja Sociālajam dienestam kļuvis zināms, ka pabalsta pieprasītājs mainījis dzīvesvietu, mājokļa pabalsta izmaksa tiek pārtraukta līdz jauna iesnieguma un ar mājokļa lietošanu saistīto izdevumu saņemšanai.

VIII. Pabalsts veselības aprūpei

37. Pabalstu veselības aprūpei 100 euro apmērā kalendārajā gadā ir tiesīgs saņemt pilngadību sasniegušais bērns, par kuru Daugavpils pilsētas bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par bērna ārpusģimenes aprūpi, kurš mācās klātienē un nesaņem apgādnieka zaudējuma pensiju.

38. Pabalsts veselības aprūpei ir paredzēts šādiem mērķiem:

38.1. veselības apdrošināšanas polises iegādes izdevumu segšanai;

38.2. medikamentu iegādei;

38.3. zobu protezēšanai, ārstēšanai un ortodonta pakalpojumu apmaksai;

38.4. izdevumu segšanai par vizīti pie ārsta speciālista;

38.5. medicīnisko ierīču un optisko briļļu lēcu iegādei;

38.6. bezglutēna pārtikas produktu iegādei.

39. Pabalsta saņemšanai Sociālajā dienestā ir jāiesniedz iesniegumu, pievienojot šādus dokumentus, ja tie neatrodas Sociālā dienesta rīcībā:

39.1. ārsta izziņu (veidlapa 027/u) pacientiem, kuriem nepieciešamas hemodialīzes procedūras;

39.2. izdevumus apliecinošus dokumentus, ja pieprasīta izdevumu kompensācija;

39.3. veselības apdrošināšanas polises kopiju, ja tiek pieprasīta veselības apdrošināšanas polises iegādes izdevumu kompensēšana.

40. Izdevumus apliecinošus dokumentus Sociālais dienests pieņem un atzīst, ja tie izdoti ne vēlāk kā divpadsmit mēnešus pirms to iesniegšanas dienas.

41. Pabalstu izmaksā, pārskaitot to uz pabalsta pieprasītāja norādīto kontu kredītiestādē.

IX. Pabalsts pilngadību sasniegušajam bērnam mājokļa iekārtošanai pēc dzīvojamās telpas izīrēšanas

42. Pilngadību sasniegušajam bērnam, par kuru Daugavpils pilsētas bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par bērna ārpusģimenes aprūpi, līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai ir tiesības saņemt pabalstu 1000,00 euro apmērā mājokļa iekārtošanai pēc tam, kad pašvaldība izīrējusi dzīvojamo telpu.

43. Pabalsta saņemšanai pilngadību sasniegušais bērns divu mēnešu laikā no dzīvojamās telpas izīrēšanas dienas iesniedz Sociālajā dienestā iesniegumu, kuram pievieno mājokļa iekārtošanai nepieciešamo priekšmetu sarakstu vai mājokļa iekārtošanai iegādāto priekšmetu čekus vai citus maksājumus apliecinošus dokumentus.

44. Pēc iesnieguma saņemšanas Sociālais dienests apseko pabalsta pieprasītāja dzīvojamo telpu un sastāda atzinumu par pabalsta izmaksas nepieciešamību.

45. Pabalstu izmaksā skaidrā naudā vai ar pārskaitījumu uz pabalsta pieprasītāja norādīto norēķinu kontu kredītiestādē.

46. Pēc pabalsta saņemšanas pilngadību sasniegušajam bērnam ir pienākums Sociālajā dienestā iesniegt atskaiti par piešķirtā pabalsta izlietošanu, ja vien čeki vai citi maksājumus apliecinoši dokumenti par saņemto pabalstu Sociālajā dienestā netika iesniegti iepriekš.

X. Lēmuma apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

47. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt un faktisko rīcību, pabalsta pieprasītājs Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā var apstrīdēt pašvaldībā.

48. Pašvaldības lēmumu par apstrīdēto administratīvo aktu vai faktisko rīcību, pabalsta pieprasītājs Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

XI. Noslēguma jautājumi

49. Šo saistošo noteikumu 4. – 6. nodaļā paredzētie pabalstu apmēri pilngadību sasniegušajam bērnam piemērojami ar 2023. gada 1. jūliju.

50. Atzīt par spēku zaudējušiem Daugavpils pilsētas domes 2015. gada 10. decembra saistošos noteikumus Nr. 48 "Daugavpils pilsētas pašvaldības sociālās garantijas bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam" (Latvijas Vēstnesis, 2016, Nr. 13, Nr. 143, Nr. 221, 2017, Nr. 189, Nr. 247, 2018, Nr. 26, Nr. 156, Nr. 248, 2019, Nr. 176, 2020, Nr. 40, Nr. 196, Nr. 230, 2021, Nr. 20, Nr. 108, 2023, Nr. 11).

51. Ja pārskata gadā aktuālā ienākumu mediāna nemainās vai samazinās, pabalsts paliek iepriekš noteiktajā apmērā.

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Elksniņš
01.01.2024