Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes lēmums Nr. 692

Rēzeknē 2022. gada 22. decembrī (prot. Nr. 56, 5. p.)

Par detālplānojuma nekustamajam īpašumam Ķiršu ielā 36A, Rēzeknē projekta apstiprināšanu

Pamatojoties uz Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes (turpmāk - Dome) 2021. gada 9. aprīļa lēmumu Nr. 1575 "Par detālplānojuma izstrādes uzsākšanu nekustamajam īpašumam Ķiršu ielā 36A, Rēzeknē" nekustamajam īpašumam Ķiršu ielā 36A ir izstrādāts detālplānojums (turpmāk - Detālplānojums). Detālplānojuma izstrāde tika uzsākta ar mērķi attīstīt savrupmāju un mazstāvu namu dzīvojamo zonu, veidot tirdzniecības un/vai pakalpojumu objektu apbūvi, kā arī nodrošināt vienotu ceļu un inženiertīklu kopumu izveidi.

Atbilstoši Domes 2022. gada 20. oktobra lēmumam Nr. 612 "Par detālplānojuma Ķiršu ielā 36A, Rēzeknē redakcijas nodošanu publiskajai apspriešanai un institūciju atzinumu saņemšanai" ir veikta detālplānojuma publiskā apspriešana un saņemti institūciju atzinumi.

Publiskās apspriešanas ietvaros netika saņemti iedzīvotāju priekšlikumi par detālplānojuma redakciju. Detālplānojuma saskaņošanas procesā veikti tehniski labojumi un precizējumi detālplānojuma redakcijā, kas nemaina kopējo koncepciju un neprasa papildu teritorijas attīstības risinājumus, līdz ar to veiktie precizējumi uzskatāmi par nebūtiskiem. VSIA "Latvijas Valsts ceļi" 22.11.2022. atzinumā Nr. 4.6/19524 bija iebildums par Detālplānojuma redakcijas risinājumiem, kas balstījās prasībā paredzēt otru piekļuvi teritorijai un izstrādāt satiksmes organizācijas shēmu. Pārskatā par detālplānojuma izstrādi ir iekļauts paskaidrojums par saņemto iebildumu ar norādi, ka pašvaldība paredzēs detālplānojuma teritorijai otru piekļuvi pie pilsētas ielu tīkla, ja detālplānojuma teritorijas īpašnieks uzsāks detālplānojuma realizāciju, kā arī ir izstrādāta satiksmes organizācijas shēma, kas iekļauta Detālplānojuma paskaidrojuma rakstā. Valsts vides dienesta Atļauju pārvaldes 10.11.2022. atzinumā Nr. 11.2/AP/7693/2022 par detālplānojuma nesaskaņošanu ir konstatētas pretrunas ar institūcijas izsniegtajiem nosacījumiem, par ko tika nosūtīta atbildes vēstule ar skaidrojumiem.

Ar Detālplānojuma ierosinātāju ir saskaņoti administratīvā līguma par Detālplānojuma īstenošanu nosacījumi.

2022. gada 2. decembrī Rēzeknes valstspilsētas pašvaldībā ir iesniegts sagatavotais detālplānojuma projekts teritorijai Ķiršu ielā 36A, Rēzeknē. Detālplānojums ir izstrādāts, ievērojot apstiprināto darba uzdevumu detālplānojuma izstrādei, saņemtos institūciju nosacījumus un Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības 2018. gada 12. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 4 "Rēzeknes pilsētas teritorijas plānojuma 2018.-2030. gadam grafiskā daļa un teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi" noteiktās prasības.

Pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām" 15. panta pirmās daļas 13., 14. punktu, Teritorijas attīstības plānošanas likuma 29., 31. pantu, Ministru kabineta 14.10.2014. noteikumu Nr. 628 "Noteikumi par pašvaldību teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem" 118. punktu, 119.1. apakšpunktu, un ņemot vērā SIA "METRUM" Detālplānojuma izstrādātāja 02.12.2022. iesniegumu, dome NOLEMJ:

1. Apstiprināt detālplānojuma nekustamajam īpašumam Ķiršu ielā 36A, Rēzeknē projektu. Ar detālplānojuma paskaidrojuma rakstu, teritorijas izmantošanas un apbūves nosacījumiem un grafisko daļu var iepazīties vienotajā informācijas portālā www.geolatvija.lv.

2. Rēzeknes valstspilsētas izpilddirektoram trīs nedēļu laikā pēc lēmuma stāšanās spēkā noslēgt administratīvo līgumu ar detālplānojuma ierosinātāju par detālplānojuma īstenošanu redakcijā, kas ir pievienota šī lēmuma pielikumā.

3. Lēmumu par Detālplānojuma apstiprināšanu ievietot Teritorijas attīstības informācijas sistēmā, pašvaldības mājaslapā www.rezekne.lv.

4. Paziņojumu par Detālplānojuma apstiprināšanu publicēt Latvijas Republikas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", pašvaldības mājaslapā www.rezekne.lv, pašvaldības bezmaksas informatīvajā izdevumā "Rēzeknes Vēstnesis".

5. Detālplānojums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tam, kad paziņojums par šī lēmuma 1. punktā minētā detālplānojuma apstiprināšanu publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 70. panta pirmo daļu, 76. panta pirmo un otro daļu, 79. panta pirmo daļu, 188. panta otro daļu un 189. panta pirmo daļu detālplānojumu var pārsūdzēt viena mēneša laikā, kad ir publicēts paziņojums par detālplānojuma apstiprināšanu, pieteikumu iesniedzot Administratīvās rajona tiesas attiecīgajā tiesu namā pēc pieteicēja adreses [fiziskā persona - pēc deklarē tās dzīvesvietas adreses, papildu adreses (Dzīvesvietas deklarēšanas likuma izpratnē) vai nekustamā īpašuma atrašanās vietas, juridiskā persona - pēc juridiskās adreses].

Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Bartaševičs

 

LĪGUMS Nr. _____________

par nekustamā īpašuma Ķiršu ielā 36A, Rēzeknē (zemes vienības ar kadastra apz. 21000040126), Detālplānojuma īstenošanas kārtību

Rēzeknē

Datums skatāms laika zīmogā

Rēzeknes valstspilsētas pašvaldība, tās izpilddirektora Raimonda Olehno personā (turpmāk - Pašvaldība), no vienas puses, un

SIA "PAMATS ĪPAŠUMI", tās valdes priekšsēdētāja .............. personā (turpmāk - Juridiska persona), no otras puses,

abi kopā un katrs atsevišķi turpmāk arī saukti "Līdzēji" vai "Līdzējs", pamatojoties uz Valsts pārvaldes iekārtas likuma 80. panta pirmās daļas 2. punktu, Teritorijas attīstības plānošanas likuma 31. panta pirmo daļu un Pašvaldības saistošo noteikumu Nr. 13 "Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības nolikums" 19.1. punktu,

ņemot vērā to, ka Rēzeknes valstspilsētas dome 2022. gada 22. decembrī ir pieņēmusi lēmumu Nr. 692 "Par detālplānojuma nekustamajam īpašumam Ķiršu ielā 36A, Rēzeknē projekta apstiprināšanu" (protokols Nr. 56, 5. punkts), ar kuru ir apstiprināts nekustamā īpašuma Ķiršu ielā 36A, Rēzeknē (zemes vienības kadastra apzīmējums 21000040126) detālplānojums un noteikts, ka Pašvaldība un Juridiskā persona slēdz administratīvo līgumu par Detālplānojuma īstenošanu un realizācijas termiņiem,

noslēdz šāda satura administratīvo līgumu (turpmāk - Līgums):

1. Līguma priekšmets

Līdzēji vienojas par nekustamā īpašuma Ķiršu ielā 36A, Rēzeknē (zemes vienības ar kadastra apz. 21000040126) detālplānojuma, (turpmāk - Detālplānojums) īstenošanas kārtību un izbūves termiņiem.

2. Līdzēju saistības

2.1. Juridiskā persona apmaksā visus ar Detālplānojuma īstenošanu saistītos izdevumus.

2.2. Juridiskā persona Detālplānojumu īsteno saskaņā ar apstiprinātā Detālplānojuma, Teritorijas izmantošanas un apbūves nosacījumiem un Grafisko daļu, cik tālu tas nav pretrunā ar spēkā esošo vietējās pašvaldības teritorijas plānojumu.

2.3. Juridiskā persona Detālplānojuma projekta risinājumus īsteno kārtās atbilstoši Detālplānojuma īstenošanas kārtībai un spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

2.4. Detālplānojums tiek īstenots šādās kārtās:

2.4.1. pirmā kārta - tiek veikta teritorijas inženiertehniskā sagatavošana Detālplānojuma teritorijā, t.sk. izbūvēta Plānotās A ielas posms no Ķiršu ielas puses;

2.4.2. otrā kārta - tiek pārbūvēta Plānotā D iela;

2.4.3. trešā kārta - tiek izbūvēta daļa no Plānotās B ielas posma, vienlaicīgi jāizbūvē plānotā elektroapgādes līnija un transformatora apakšstacija pie zemes vienības Nr. 9. Vienlaicīgi ar Plānotās B ielas posma daļas izbūvi var realizēt plānoto teritorijas labiekārtojumu zemes vienībā Nr. 67.

2.4.4. ceturtā kārta - tiek izbūvēta Plānotā C iela, vienlaicīgi var realizēt plānoto teritorijas labiekārtojumu zemes vienībā Nr. 46.

2.4.5. piektā kārta - tiek izbūvēts Plānotās B ielas otrais posms.

2.5. Detālplānojuma īstenošanas kārtas tiek attīstītas saskaņā ar detālplānojumā iekļauto detālplānojuma īstenošanas kārtību, pirms apbūves uzsākšanas īstenojot attiecīgā plānotās ielas posma, sākotnēji ar grants segumu, un nepieciešamo inženiertīklu izbūvi. Veicot ielu izbūvi kārtās vai izbūvējot atsevišķu ielas posmu, jāierīko pagaidu apgriešanās laukums. Plānoto objektu būvniecība tiek veikta vienlaicīgi ar teritorijas labiekārtošanu.

2.6. Detālplānojuma īstenošanas kārtu secību var mainīt, ja ir izbūvēta nepieciešamā transporta un satiksmes infrastruktūra attiecīgās kārtas apbūves attīstības nodrošināšanai.

2.7. Pašvaldībai ir pienākums nodrošināt Detālplānojuma īstenošanas uzraudzību saskaņā ar normatīvajiem aktiem.

2.8. Pašvaldība ir tiesīga atteikties saskaņot Detālplānojumā paredzēto būvniecības ieceru dokumentāciju tikai tādā gadījumā, ja tajā iekļautie risinājumi nav atbilstoši Latvijas Republikā spēkā esošo normatīvo aktu prasībām. Gadījumā, ja Pašvaldība bez pamatota iemesla neapstiprina Detālplānojumā paredzēto būvniecības ieceru dokumentāciju, Juridiskā persona ir tiesīga vienpusēji izbeigt Līgumu pirms tā izpildes, rakstveidā informējot par to Pašvaldību. Šādā gadījumā Pašvaldībai ir pienākums atlīdzināt Juridiskajai personai visus zaudējumus.

2.9. Līdzējiem ir tiesības veikt nepieciešamas tikšanās, pārrunas, kā arī izpildīt citas saskaņotas darbības, kas saistītas ar Līguma izpildi.

3. Termiņi un papildus nosacījumi

3.1. Juridiskā persona uzsāk Detālplānojuma īstenošanu no Līguma parakstīšanas brīža un apņemas īstenot Detālplānojumu līdz 2032. gada 31. decembrim.

3.2. Līgums ir spēkā līdz Detālplānojuma īstenošanai vai Līguma izbeigšanai.

3.3. Detālplānojums uzskatāms par realizētu pēc plānoto ielu izbūves un nodošanas ekspluatācijā.

3.4. Ja Juridiskā persona neievēro Līguma nosacījumus vai ir beidzies Detālplānojuma īstenošanai noteiktais termiņš, Pašvaldībai ir tiesības no Juridiskā personas pieprasīt paskaidrojumus un pēc paskaidrojuma izvērtēšanas izskatīt jautājumu par apstiprinātā Detālplānojuma, atzīšanu par spēku zaudējušu bez materiālo zaudējumu atlīdzināšanas Līdzējiem.

4. Nepārvarama vara

4.1. Līdzēji ir atbrīvoti no atbildības par Līguma pilnīgu vai daļēju neizpildi, ja šāda neizpilde radusies nepārvaramas varas vai ārkārtēja rakstura apstākļu rezultātā, kuru darbība sākusies pēc Līguma noslēgšanas un kuru nevarēja iepriekš ne paredzēt, ne novērst. Pie nepārvaramas varas vai ārkārtēja rakstura apstākļiem pieskaitāmi: stihiskas nelaimes, avārijas, epidēmijas, streiki, varas un pārvaldes institūciju rīcība, normatīvo aktu, kas būtiski ierobežo un aizskar līdzēju tiesības un ietekmē uzņemtās saistības, pieņemšana un stāšanās spēkā.

4.2. Līdzējam, kas atsaucas uz nepārvaramas varas vai ārkārtēja rakstura apstākļu darbību, nekavējoties par šādiem apstākļiem rakstveidā jāziņo otram līdzējam. Ziņojumā jānorāda, kādā termiņā, pēc viņa uzskata, ir iespējama un paredzama viņa Līgumā paredzēto saistību izpilde.

5. Strīdu izskatīšanas kārtība

5.1. Strīdi, kas rodas līguma neizpildes gadījumā, tiek risināti sarunu ceļā. Gadījumā, ja Līdzēji nespēj vienoties savstarpējo sarunu ceļā, strīdi risināmi tiesā atbilstoši Latvijas Republikā spēkā esošajos normatīvajos aktos noteiktai kārtībai.

6. Citi noteikumi

6.1. Līguma teksts var tikt mainīts un papildināts līdzējiem savstarpēji vienojoties un noformējot to rakstiski. Jebkura šāda rakstiska vienošanās kļūst par Līguma neatņemamu sastāvdaļu.

6.2. Īpašumtiesību vai Detālplānojuma īstenotāja maiņas gadījumā Juridiskās personas pienākums ir informēt jauno tiesību pārņēmēju par noslēgto Līgumu un tā nosacījumiem. Līgums ir pārjaunojams ar tiesību pārņēmēju. Ja Līgums netiek pārjaunots, Detālplānojumu nav atļauts turpināt īstenot un Pašvaldība izskata jautājumu par tā atzīšanu par spēku zaudējušu.

6.3. Gadījumā, ja no Juridiskās personas neatkarīgu iemeslu dēļ turpmāka Detālplānojuma īstenošana nav iespējama, Juridiskā persona ir tiesīga vienpusēji izbeigt Līgumu pirms tā izpildes, rakstveidā informējot par to Pašvaldību.

6.4. Līgums ir izstrādāts un noformēts latviešu valodā uz trīs lapām, trīs eksemplāros, no kuriem vienu eksemplāru glabā Pašvaldība, un divus - Juridiskā persona.

Līdzēji

Rēzeknes valstspilsētas pašvaldība

Reģistrācijas Nr. 90000025465

Juridiskā adrese: Atbrīvošanas aleja 93, Rēzekne, LV-4601

SIA "PAMATS ĪPAŠUMI"

Reģistrācijas Nr. 44103037309

Juridiskā adrese: Lāčplēša iela 2-3 Rīga, LV-1010

Teritorijas izmantošanas un apbūves nosacījumi

04.01.2023