Tiesību akts: spēkā esošs
Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 2022/43

2022. gada 24. novembrī
Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Dienvidkurzemes novadā
APSTIPRINĀTI
ar Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes
24.11.2022. sēdes lēmumu Nr. 1150
(prot. Nr. 15 69. §)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta pirmās daļas 10. punktu,
Dzīvnieku aizsardzības likuma
8. panta trešo un ceturto daļu,
Ministru kabineta 2006. gada 4. aprīļa
noteikumu Nr. 266 "Labturības prasības mājas (istabas)
dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai
publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai
" 13. punktu,
Ministru kabineta 2012. gada 2. oktobra
noteikumu Nr. 678 "Klaiņojošu suņu un kaķu
izķeršanas prasības
" 16. punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi, turpmāk – noteikumi, nosaka mājas (istabas) dzīvnieku – suņu, kaķu un mājas (istabas) sesku – turēšanas kārtību, klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu un agresīvu dzīvnieku izķeršanas kārtību, kā arī nosaka administratīvo atbildību par saistošo noteikumu neievērošanu un noteikumu izpildes kontroli.

2. Noteikumu mērķis ir veicināt veselīgu un tīru vidi Dienvidkurzemes novada administratīvajā teritorijā, lai mājas (istabas) dzīvnieku turēšana neradītu draudus cilvēkiem un dzīvniekiem, novērst dzīvnieku klaiņošanu.

II. Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas kārtība

3. Dzīvojamo māju tuvumā drīkst turēt sterilizētu bezsaimnieka kaķi, ja tiek nodrošināta tā labturība un apzīmēšana, un sakopta teritorija, kurā dzīvnieks tiek barots un uzturas.

4. Ārpus norobežotās teritorijas sunim bez pavadas aizliegts atrasties šādās pilsētas un ciemu zaļo zonu teritorijās, izņemot gadījumus, ja šajās teritorijās notiek suņu izstāde vai suņu paraugdemonstrējumi:

4.1. bērnu atpūtas un rotaļu laukumos;

4.2. izglītības iestāžu teritorijās;

4.3. kultūras un sporta iestāžu teritorijās;

4.4. daudzdzīvokļu māju pagalmos;

4.5. parkos, publiskos dārzos, skvēros;

4.6. publiskajās peldvietās.

III. Klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu un agresīvu mājas (istabas) dzīvnieku izķeršana

5. Par klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu vai agresīvu dzīvnieku jāziņo mutiski vai rakstiski Dienvidkurzemes novada pašvaldības policijai.

6. Dienvidkurzemes novada pašvaldības policija, izvērtējot situāciju par saņemto informāciju, paziņo personai (dzīvnieku ķērājam), ar kuru ir noslēgts līgums un kura ir tiesīga Dienvidkurzemes novada teritorijā veikt klaiņojošu, agresīvu vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu mājas (istabas) dzīvnieku izķeršanu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un nogādāšanu veterinārajās praksēs vai dzīvnieku patversmē.

7. Gadījumā, ja dzīvnieku ķērājs identificē noķerto dzīvnieku, tad informē īpašnieku par dzīvnieka atrašanās vietu. Īpašnieks sedz visus ar izķeršanu un transportēšanu saistītos izdevumus.

8. Par nepieciešamību sterilizēt klaiņojošus bezsaimnieku kaķus jāziņo attiecīgās teritorijas pilsētas, pagasta vai pagastu apvienības pārvaldes vadītājam, kurš organizē to noķeršanu, nogādāšanu veterinārajā klīnikā un pēc tam atgriešanu vidē.

9. Mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieks vai turētājs izņem mājas (istabas) dzīvnieku no dzīvnieku patversmes, uzrādot mājas dzīvnieka pasi vai vakcinācijas apliecību, un sedz izmaksas, kas saistītas ar dzīvnieka noķeršanu, izmitināšanu un aprūpi, saskaņā ar dzīvnieku patversmes aktuālo cenrādi.

10. Par bojā gājušu dzīvnieku sabiedriskajās vietās Dienvidkurzemes novada administratīvajā teritorijā jāziņo Dienvidkurzemes novada pašvaldības policijai, kas organizē bojā gājušā dzīvnieka savākšanu.

IV. Administratīvā atbildība par noteikumu neievērošanu un noteikumu izpildes kontrole

11. Par noteikumu 4. punktā noteikto prasību neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai no divām līdz piecdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai – no divām līdz simts naudas soda vienībām.

12. Veic šo noteikumu ievērošanas kontroli, administratīvā pārkāpuma lietas izskata un lēmumus pieņem Dienvidkurzemes novada pašvaldības policija.

V. Noslēguma jautājumi

14. Ar šo noteikumu spēkā stāšanās brīdi spēku zaudē:

14.1. Aizputes novada domes 2016. gada 26. oktobra saistošie noteikumi Nr. 7 "Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Aizputes novadā";

14.2. Durbes novada domes 2016. gada 25. maija saistošie noteikumi Nr. 6/2016 "Mājdzīvnieku, tajā skaitā, suņu un kaķu, turēšanas noteikumi Durbes novadā";

14.3. Nīcas novada domes 2010. gada 10. jūnija saistošie noteikumi Nr. 12 "Par suņu izvešanu pastaigā Nīcas novadā";

14.4. Nīcas novada domes 2016. gada 11. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 4 "Par klaiņojošo suņu un kaķu izķeršanas kārtību Nīcas novada teritorijā".

Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Priedols
Paskaidrojuma raksts
Dienvidkurzemes novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem Nr. 2022/43 "Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Dienvidkurzemes novadā"

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums

Saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punktu 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus. Līdz novada saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2022. gada 31. decembrim ir spēkā novadu veidojošo bijušo pašvaldību saistošie noteikumi.

Dienvidkurzemes novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtie saistošie noteikumi nosaka atšķirīgu mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas kārtību vai nav pieņemti šādi saistošie noteikumi. Nepieciešams izveidot jaunu tiesisko regulējumu, kas atbilst jaunizveidotās pašvaldības interesēm, nodrošinot vienotu mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas kārtību Dienvidkurzemes novadā.

2. Īss projekta satura izklāsts

Saistošie noteikumi nosaka mājas (istabas) dzīvnieku – suņu, kaķu un mājas (istabas) sesku – turēšanas kārtību, klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu un agresīvu dzīvnieku izķeršanas kārtību, kā arī nosaka administratīvo atbildību par saistošo noteikumu neievērošanu un noteikumu izpildes kontroli.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu

Saistošo noteikumu īstenošanai nav tiešas ietekmes uz pašvaldības budžetu. Lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi, nav nepieciešams veidot jaunas institūcijas vai radīt jaunas darba vietas.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā saistošie noteikumi neietekmēs.

5. Informācija par administratīvajām procedūrām

Veic šo noteikumu ievērošanas kontroli, administratīvā pārkāpuma lietas izskata un lēmumus pieņem Dienvidkurzemes novada pašvaldības policija.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Konsultācijas ar privātpersonām nav veiktas. Saistošo noteikumu izstrādē tika ņemta vērā līdzšinējā pieredze mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas jomā.

Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Priedols
22.12.2022