Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Mārupes novada pašvaldības domes lēmums Nr. 34

2022. gada 30. novembrī (sēdes prot. Nr. 24)

Par detālplānojuma grozījumu apstiprināšanu detālplānojuma "Pumpas" sastāvā esošai zemes vienībai Skaņu ielā 2, ar kadastra apzīmējumu 8048 001 0170 Mežārēs, Babītes pagastā, Mārupes novadā

Mārupes novada pašvaldības dome, izskatot nekustamā īpašuma Skaņu iela 2, kadastra Nr. 8048 001 0170, Mežārēs, Babītes pagastā, Mārupes novadā, detālplānojuma Izstrādātāja Sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Moota", reģistrācijas Nr. 40203017586 (turpmāk - SIA "Moota"), 2022. gada 25. oktobra iesniegumu (reģistrēts Mārupes novada pašvaldībā 2022. gada 26. septembrī ar Nr. 1/2.1-2/841), ar kuru iesniegta detālplānojuma precizētā redakcija izskatīšanai un lēmuma pieņemšanai par detālplānojuma apstiprināšanu, konstatē:

1. Nekustamā īpašuma Skaņu iela 2, Mežārēs, Babītes pagastā, Mārupes novadā (kadastra Nr. 8048 001 0170), īpašumtiesības Rīgas rajona tiesas, Babītes pagasta zemesgrāmatas nodalījumā Nr. 100000058004, ir nostiprinātas V Uzv, personas kods XX (turpmāk - Nekustamā īpašuma īpašnieks). Īpašums sastāv no zemes vienības ar kadastra apzīmējumu 8048 001 0170, platība ir 0,3008 ha. Zemes vienība nav apbūvēta.

2. Detālplānojuma "Pumpas" grozījumu izstrāde teritorijai, ko ietver nekustamā īpašuma Skaņu iela 2, kad. Nr. 8048 001 0170, zemes vienība ar kadastra apzīmējumu 8048 001 0170, Mežārēs, Babītes pagastā, Mārupes novadā, uzsākta atbilstoši Babītes novada pašvaldības domes 2021. gada 28. aprīļa lēmumam "Par grozījumiem detālplānojuma "Pumpas" sastāvā esošajai zemes vienībai Skaņu ielā 2, ar kadastra apzīmējumu 8048 001 0170, Mežārēs, Babītes pagastā, Babītes novadā" (protokols Nr. 9, 11. §). Saskaņā ar Babītes novada pašvaldības domes 2021. gada 28. aprīlī apstiprināto darba uzdevumu Nr. 09-2021 detālplānojuma izstrādei, izstrāde uzsākta saskaņā ar detālplānojumu "Pumpas", kas pārapstiprināts ar Babītes novada domes 2009. gada 23. septembra saistošajiem noteikumiem Nr. 132 "Par detālplānojuma nekustamajam īpašumam "Pumpas", kad. Nr. 8048 007 0050, apstiprināšanu" (protokols Nr. 7, 6. §) un ar Babītes novada pašvaldības 2020. gada 22. janvāra saistošajiem noteikumiem Nr. 1 "Babītes novada teritorijas plānojums, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi un grafiskā daļa" (turpmāk tekstā - Teritorijas plānojums) funkcionālā zonējuma karti, kur zemes vienība atrodas Jauktas centra apbūves teritorijā (JC) un Transporta infrastruktūras teritorijā (TR).

3. Babītes novada pašvaldība 2021. gada 18. maijā ar Nekustamā īpašuma īpašnieku ir noslēgusi līgumu Nr. 3-7.2/28.04.2021.-9.11. par detālplānojuma izstrādi un finansēšanu. Detālplānojuma izstrādātājs ir SIA "Moota".

4. Publiskai apspriešanai detālplānojuma projekts nodots ar Mārupes novada pašvaldības 2022. gada 25. maija lēmumu Nr. 12 (sēdes protokols Nr. 10) "Par detālplānojuma grozījumu detālplānojuma "Pumpas" sastāvā esošai zemes vienībai Skaņu iela 2, ar kadastra apzīmējumu 8048 001 0170 Mežārēs, Babītes pagastā, Mārupes novadā, nodošanu publiskajai apspriešanai un atzinumu saņemšanai". Publiskā apspriešana notika laikā no 2022. gada 20. jūnija līdz 2022. gada 18. jūlijam, ievērojot Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā noteiktos ierobežojumus plānošanas dokumentu publiskās apspriedes norisei. Paziņojumi par attālināto sanāksmi atbilstoši Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumam publicēti ne vēlāk kā 10 dienas pirms sanāksmes Ģeoportālā, pašvaldības tīmekļa vietnē www.marupe.lv, Mārupes novada informatīvajā izdevumā "Mārupes Vēstis" un Facebook tīklā "Mārupes novads", kā arī informācija nosūtīta to nekustamo īpašumu īpašniekiem, kuru īpašumā esošās zemes vienības robežojas ar detālplānojuma teritoriju. Informācija par publiskās apspriešanas norisi un informēšanas pasākumiem ietverta Ziņojumā par detālplānojuma publiskās apspriešanas norisi un saņemto priekšlikumu vērā ņemšanu vai noraidīšanu (turpmāk - Ziņojums par apspriešanu) (pievienots domes sēdes materiāliem, kā arī publicēts www.geoaltvija.lv).

5. Publiskās apspriešanas sanāksme, ievērojot Covid-19 infekcijas pārvaldības likuma 21. panta otrās daļas 2. apakšpunkta un trešās daļas prasības, tika organizēta izmantojot tiešsaistes videokonferences sarunu rīku ZOOM platformā 2022. gada 7. jūlijā plkst. 17.00. Sanāksmē piedalījās izstrādātājs, izstrādes vadītāja, Attīstības un plānošanas nodaļas vadītāja p.i., un iedzīvotājs. Sanāksmes protokols pievienots detāplānojuma sadaļā Pārskats par detālplānojuma izstrādi.

6. Detālplānojuma projekts tika iesniegts institūcijām, kas sniedza nosacījumus detālplānojuma izstrādei. Par detālplānojuma projektu saņemti pozitīvi atzinumi no institūcijām, kas sniedza nosacījumus detālplānojuma izstrādei, izņemot Valsts vides dienesta Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes atzinumu, kur tiek prasīts papildināt sadzīves notekūdeņu risinājumu, tika veikti precizējumi detālplānojuma projektā un saņemts atkārtots pozitīvs atzinums (atzinumi iekļauti detāplānojuma sadaļā Pārskats par detālplānojuma izstrādi).

7. Publiskās apspriešanas laikā netika saņemti fizisku vai juridisku personu iebildumi vai priekšlikumi.

8. Pēc apspriešanas noslēgšanās Detālplānojuma projektā veikti redakcionāli labojumi. Sagatavojot detālplānojuma projektu apstiprināšanai tika koriģēts teksta apzīmējums Detālplānojuma projekta paskaidrojumu rakstā, Apbūves noteikumu II daļas 11. punktā un grafiskās daļas atļautās izmantošana zonējuma plāna topogrāfiskajos apzīmējumos no Līnijbūvju apbūves teritorijas (TL) uz Transporta infrastruktūras teritorijas (TR).

Precizēts sakaru tīklu novietojums un apzīmējums detālplānojuma grafiskajā daļas plānā "Komunikāciju plāns" (SIA TET prasītie precizējumi), kā arī papildināts/precizēts paskaidrojuma raksts un apbūves noteikumi par lokālajiem tīkliem (ūdensapgāde un kanalizācija), ietverti papildinājumi un prasības vides risku samazināšanai un novēršanai, kas saskaņots ar Vides Valsts dienestu un Apbūves noteikumu - 7.3. punkts. Sagatavots Izstrādes vadītāja ziņojums redakcionālu kļūdu labojumu veikšanai (pievienots domes sēdes materiāliem, kā arī publicēts www.geoaltvija.lv), ņemot vērā, ka labojumi nemaina detālplānojuma risinājumu pēc būtības un nav nepieciešama atkārtota projekta publiskā apspriešana.

9. 2022. gada 26. oktobrī Mārupes novada pašvaldībā iesniegts redakcionāli precizētais Detālplānojuma projekts papildinātā redakcija (reģistrēts Mārupes novada pašvaldībā 2022. gada 26. oktobrī ar Nr. 1/2.1-2/841). Atbilstoši Ministru kabineta 2014. gada 14. oktobra noteikumu Nr. 628 "Noteikumi par pašvaldību teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem" 117. punktam ir iesniegta detālplānojuma redakcija, kas sastāv no Paskaidrojuma raksta, Grafiskās daļas un Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumiem, kā arī no Pārskats par detālplānojuma izstrādi, kas ietver ziņojumu par detālplānojuma izstrādi un publiskās apspriešanas rezultātiem. Nekustamā īpašuma īpašnieks (detālplānojuma īstenotājs) ir saskaņojis sagatavoto Administratīvā līguma par detālplānojuma īstenošanu projektu.

10. Detālplānojuma redakcija atbilst Teritorijas plānojuma Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu prasībām, Darba uzdevuma Nr. 02-2021 un Ministru kabineta 2014. gada 14. oktobra noteikumu Nr. 628 "Noteikumi par pašvaldību teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem" prasībām.

Saskaņā ar Teritorijas attīstības plānošanas likuma 29. pantu vietējā pašvaldība detālplānojumu apstiprina ar vispārīgo administratīvo aktu, attiecinot to uz zemes vienību, un tas stājas spēkā pēc paziņošanas. Saskaņā ar šo pantu, attiecīgā administratīvā akta neatņemama sastāvdaļa ir ģeoportālā pieejamā apstiprinātā detālplānojuma interaktīvā grafiskā daļa, uz kuru hipersaite ar unikālo identifikatoru ir iekļaujama administratīvajā aktā.

Atbilstoši Teritorijas attīstības plānošanas likuma 31. panta pirmajai, otrajai un trešajai daļai detālplānojumu īsteno saskaņā ar administratīvo līgumu, kas noslēgts starp vietējo pašvaldību un detālplānojuma īstenotāju, kurā iekļauj dažādus nosacījumus, termiņus un atcelšanas atrunas, kā arī prasības attiecībā uz objektu būvdarbu uzsākšanas termiņu, detālplānojuma teritorijas un publiskās infrastruktūras apsaimniekošanu, izbūves kārtām un to secību.

Ministru kabineta 2014. gada 14. oktobra noteikumu Nr. 628 "Noteikumi par pašvaldību teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem" 119. punkts noteic, ka pašvaldība četru nedēļu laikā pēc minēto noteikumu 118. punktā minēto dokumentu saņemšanas pieņem vienu no šādiem lēmumiem: par detālplānojuma projekta apstiprināšanu un vispārīgā administratīvā akta izdošanu, kuram pievienots administratīvais līgums par detālplānojuma īstenošanu (119.1. p.), vai par detālplānojuma projekta pilnveidošanu vai jaunas redakcijas izstrādi, norādot lēmuma pamatojumu (119.2. punkts), vai par atteikumu apstiprināt detālplānojumu, norādot lēmuma pamatojumu (119.3. punkts).

Ievērojot iepriekš minēto un ņemot vērā, ka administratīvā līguma nosacījumi par detālplānojuma īstenošanu ir saskaņoti, pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām" 21. panta pirmās daļas 27. punktu, Teritorijas attīstības plānošanas likuma 29. pantu, 31. panta pirmo, otro un trešo daļu un Ministru kabineta 2014. gada 14. oktobra noteikumu Nr. 628 "Noteikumi par pašvaldību teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem" 118. un 119. punktu, kā arī ņemot vērā Attīstības un vides jautājumu komitejas 2022. gada 23. novembra atzinumu pieņemt iesniegto lēmuma projektu "Par detālplānojuma grozījumu apstiprināšanu detālplānojuma "Pumpas" sastāvā esošai zemes vienībai Skaņu ielā 2, ar kadastra apzīmējumu 8048 001 0170 Mežārēs, Babītes pagastā, Mārupes novadā", atklāti balsojot ar 19 balsīm "par" (Andrejs Ence, Nikolajs Antipenko, Valdis Kārkliņš, Ilze Bērziņa, Mārtiņš Bojārs, Līga Kadiģe, Dace Štrodaha, Jānis Lagzdkalns, Aivars Osītis, Uģis Šteinbergs, Gatis Vācietis, Ivars Punculis, Jānis Lībietis, Jānis Kazaks, Oļegs Sorokins, Guntis Ruskis, Ira Dūduma, Normunds Orleāns, Andris Puide),"pret" nav, "atturas" nav, Mārupes novada pašvaldības dome nolemj:

1. Apstiprināt nekustamā īpašuma Skaņu iela 2, kadastra Nr. 8048 001 0170, Mežārēs, Babītes pagastā, Mārupes novadā, detālplānojumu, saskaņā ar Ģeoportālā publicēto 1.1. redakciju, hipersaite uz apstiprinātā detālplānojuma redakciju un interaktīvo grafisko daļu: https://geolatvija.lv/geo/tapis#document_25735)

2. Noteikt, ka detālplānojums īstenojams saskaņā ar administratīvo līgumu (lēmuma pielikums).

3. Detālplānojuma īstenošana uzsākama sekojošā kārtībā:

3.1. Pašvaldība un detālplānojuma īstenotājs slēdz administratīvo līgumu par detālplānojuma īstenošanas kārtību un realizācijas termiņiem;

3.2. Detālplānojuma īstenošana veicama saskaņā ar administratīvā līguma nosacījumiem ne ātrāk kā pēc detālplānojuma spēkā stāšanās.

4. Uzdot Mārupes novada pašvaldības izpilddirektoram slēgt ar nekustamā īpašuma Skaņu iela 2, kadastra Nr. 8048 001 0170, Mežārēs, Babītes pagastā, Mārupes novadā īpašnieku Administratīvo līgumu par detālplānojuma īstenošanu saskaņā ar 1. pielikumu.

5. Uzdot Mārupes novada pašvaldības Attīstības un plānošanas nodaļai:

5.1. Pieņemto lēmumu piecu darba dienu laikā pēc tā spēkā stāšanās ievietot Teritorijas attīstības plānošanas informācijas sistēmā (tai skaitā nosūtīt izsludināšanai oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", izmantojot teritorijas attīstības plānošanas informācijas sistēmu), pašvaldības tīmekļa vietnē www.marupe.lv un nodrošināt informācijas pieejamību Mārupes novada informatīvajā izdevumā "Mārupes Vēstis".

5.2. Mārupes novada tīmekļa vietnē nodrošināt saiti uz apstiprināto detālplānojumu Ģeoportālā un saiti uz oficiālo publikāciju oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

6. Uzdot Mārupes novada pašvaldības Centrālās administrācijas Personāla un dokumentu pārvaldības nodaļai pieņemto lēmumu nosūtīt detālplānojuma ierosinātājam un teritorijas īpašniekam.

7. Detālplānojums stājas spēkā pēc tā paziņošanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Šo lēmumu saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 70. panta pirmo daļu, 76. panta pirmo un otro daļu, 79. panta pirmo daļu, 188. panta otro daļu un 189. panta pirmo daļu var pārsūdzēt viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas, pieteikumu iesniedzot Administratīvās rajona tiesas attiecīgajā tiesu namā pēc pieteicēja adreses [fiziskā persona - pēc deklarētās dzīvesvietas adreses, papildu adreses (Dzīvesvietas deklarēšanas likuma izpratnē) vai nekustamā īpašuma atrašanās vietas, juridiskā persona - pēc juridiskās adreses].

Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Ence

 

Pielikums
Mārupes novada pašvaldības domes
2022. gada 30. novembra
lēmumam Nr. 34 (sēdes prot. Nr. 24)

ADMINISTRATĪVAIS LĪGUMS Nr._________
par Mārupes novada Babītes pagasta nekustamā īpašuma Skaņu iela 2, ar kadastra apzīmējumu 80480010170, Mežārēs detālplānojuma īstenošanas kārtību,
(projekts)

Mārupē,

2022. gada ____novembrī

Mārupes novada pašvaldība, reģistrācijas Nr. 90000012827, juridiskā adrese: Daugavas iela 29, Mārupe, Mārupes novads, LV-2167, Mārupes novada pašvaldības izpilddirektora Kristapa Loča personā, kurš rīkojas saskaņā ar Mārupes novada pašvaldības nolikumu, turpmāk saukts - Pašvaldība, no vienas puses, un

V Uzv, personas kods XX, adrese: XX, turpmāk tekstā - "Detālplānojuma īstenotājs", no otras puses, Pašvaldība un Detālplānojuma īstenotājs turpmāk tekstā saukti arī "Līdzēji",

saskaņā ar Teritorijas attīstības plānošanas likuma 31. panta pirmo un otro daļu un Mārupes novada pašvaldības domes 2022. gada 30. novembra lēmumu Nr._ "Par detālplānojuma grozījumu apstiprināšanu detālplānojuma "Pumpas" sastāvā esošai zemes vienībai Skaņu ielā 2, ar kadastra apzīmējumu 8048 001 0170 Mežārēs, Babītes pagastā, Mārupes novadā", ar kuru apstiprināts detālplānojums, turpmāk tekstā - "Detālplānojums", noslēdz šāda satura administratīvo līgumu par Detālplānojuma īstenošanu un realizācijas termiņiem, turpmāk tekstā - "Līgums".

1. LĪGUMA PRIEKŠMETS

1.1. Līgums nosaka Detālplānojuma īstenošanas kārtību.

1.2. Detālplānojuma īstenošanas kārtība ietver pasākumus:

1.2.1. apbūves zemes vienības izveide.

2. LĪDZĒJU SAISTĪBAS

2.1. Detālplānojuma īstenotājs Detālplānojumu īsteno saskaņā ar apstiprinātā Detālplānojuma Teritorijas izmantošanas un apbūves nosacījumiem un Grafisko daļu, cik tālu tas nav pretrunā ar spēkā esošo Babītes novada pašvaldības teritorijas plānojumu.

2.2. Detālplānojuma īstenotājs apņemas:

2.2.1. apmaksāt visus ar Detālplānojuma īstenošanu saistītos izdevumus.

2.2.2. veikt Detālplānojuma realizāciju šādā secībā:

2.2.2.1. veikt atdalāmo ielu teritoriju uzmērīšanu un reģistrāciju kadastrā un zemesgrāmatā.

2.2.2.2. Lokālos risinājumus sadzīves notekūdeņu bioloģiskajai attīrīšanai un ūdensapgādes urbumu realizē vienlaicīgi ar ēku būvniecību.

2.2.2.3. Atdalāmās ielas teritorijas (zv. 2 un 3) īpašnieks var atsavināt par labu pašvaldībai.

2.2.2.4. Apstādījumu teritoriju gar Kleistu ielu realizē ne vēlāk kā veicot teritorijas labiekārtošanu pirms realizētās apbūves nodošanas ekspluatācijā.

2.3. Pašvaldība apņemas:

2.3.1. uzraudzīt Detālplānojuma īstenošanu, atbilstoši normatīvo aku prasībām.

2.3.2. sniegt nepieciešamo Pašvaldības rīcībā esošo informāciju, kas attiecas uz Līguma izpildi.

2.3.3. savas kompetences ietvaros sniegt metodisko atbalstu Detālplānojuma realizācijas gaitā.

3. TERMIŅI UN PAPILDUS NOSACĪJUMI

3.1. Detālplānojuma īstenotājs uzsāk Detālplānojuma īstenošanu no Līguma parakstīšanas brīža un apņemas to īstenot līdz 2025. gada 1. janvārim.

3.2. Līgums ir spēkā līdz Detālplānojuma īstenošanai vai Līguma izbeigšanai.

3.3. Detālplānojums ir uzskatāms par īstenotu pēc detālplānojuma īstenošanas kārtībā ietverto pasākumu izpildes.

3.4. Būvatļauja ēku būvniecībai izsniedzama pēc zemes vienību reģistrācijas kadastrā un zemesgrāmatā.

3.5. Ja Detālplānojuma īstenotājs neievēro Līguma nosacījumus vai ir beidzies Detālplānojuma īstenošanai noteiktais termiņš, tad Pašvaldībai ir tiesības izskatīt jautājumu par Detālplānojuma atzīšanu par spēku zaudējušu bez materiālo zaudējumu atlīdzināšanas Detālplānojuma īstenotājam.

3.6. Līguma teksts var tikt mainīts un papildināts, Līdzējiem savstarpēji vienojoties un noformējot to rakstiski. Jebkura šāda rakstiska vienošanās kļūst par Līguma neatņemamu sastāvdaļu.

3.7. Īpašumtiesību vai Detālplānojuma īstenotāja maiņas gadījumā Detālplānojuma īstenotāja pienākums ir informēt jauno tiesību pārņēmēju par noslēgto Līgumu un tā nosacījumiem. Līgums ir pārjaunojams ar tiesību pārņēmēju. Ja Līgums netiek pārjaunots, tad Detālplānojumu nav atļauts turpināt īstenot un Pašvaldība izskata jautājumu par tā atzīšanu par spēku zaudējušu.

4. NEPĀRVARAMA VARA

4.1. Līdzēji ir atbrīvoti no atbildības par Līguma pilnīgu vai daļēju neizpildi, ja šāda neizpilde radusies nepārvaramas varas vai ārkārtēja rakstura apstākļu rezultātā, kuru darbība sākusies pēc Līguma noslēgšanas un kuru nevarēja iepriekš ne paredzēt, ne novērst. Pie nepārvaramas varas vai ārkārtēja rakstura apstākļiem pieskaitāmi: stihiskas nelaimes, avārijas, epidēmijas, streiki, un citi apstākļi, kas būtiski ierobežo un aizskar Līdzēju tiesības un ietekmē uzņemtās saistības, pieņemšana un stāšanās spēkā.

4.2. Līdzējam, kas atsaucas un nepārvaramas varas vai ārkārtēja rakstura apstākļu darbību, nekavējoties par šādiem apstākļiem rakstveidā jāziņo otram Līdzējam. Ziņojumā jānorāda, kādā termiņā, pēc viņa uzskata, ir iespējama un paredzama viņa Līgumā paredzēto saistību izpilde, un pēc pieprasījuma, šādam ziņojumam ir jāpievieno izziņa, kuru izsniegusi kompetenta institūcija un kura satur ārkārtējo apstākļu darbības apstiprinājumu un to raksturojumu.

5. STRĪDUS IZSKATĪŠANAS KĀRTĪBA

5.1. Līgums stājas spēkā ar tā parakstīšanas dienu un ir spēkā līdz Līdzēju pilnīgai un abpusējai saistību izpildei.

5.2. Ja Detālplānojuma īstenotājs Līgumu apstrīd vai pārsūdz, tas uzskatāms par Līguma uzteikšanu.

5.3. Ja Līdzējs Līgumu pienācīgi nepilda vai apšauba tā spēkā esamību, otrs Līdzējs var prasīt tā izpildi tiesas ceļā. Tiesas process un sprieduma izpilde notiek saskaņā ar Administratīvā procesa likumu.

5.4. Visas pārējās Līdzēju savstarpējās tiesiskās attiecības, kas nav atrunātas Līgumā, regulējamas saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

5.5. Līgums ir izstrādāts un noformēts uz 3 (trijām) lapām, divos eksemplāros, no kuriem vienu eksemplāru glabā Pašvaldība un vienu Detālplānojuma īstenotājs.

LĪDZĒJI

Pašvaldība:
 

Mārupes novada pašvaldība
reģistrācijas Nr. 90000012827
juridiskā adrese: Daugavas iela 29,
Mārupe, Mārupes novads, LV-2167,

Detālplānojuma īstenotājs:
 

V Uzv, personas kods XX
Adrese: XX

_______________________________
izpilddirektors Kristaps Ločs
_______________________________

 

Teritorijas izmantošanas un apbūves nosacījumi

09.12.2022