Tiesību akts: zaudējis spēku
Smiltenes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 30/22

Smiltenē 2022. gada 26. oktobrī
Kārtība, kādā Smiltenes novada pašvaldība kompensē vispārējās pamatizglītības, vidējās izglītības, profesionālās ievirzes izglītības iestāžu izglītojamiem izdevumus par sabiedriskā transporta izmantošanu
Apstiprināti ar
Smiltenes novada pašvaldības domes
2022. gada 26. oktobra lēmumu Nr. 519
(prot. Nr. 17, 37. §)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta trešo daļu
un Sabiedriskā transporta  pakalpojumu likuma
14. panta trešo daļu 

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību un apmēru, kādā Smiltenes novada pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība) sedz sabiedriskā transporta izdevumus Pašvaldības dibināto vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības un profesionālās ievirzes izglītības iestāžu izglītojamajiem (turpmāk – izglītojamie), kuri iegūst izglītību Smiltenes novada izglītības iestādēs.

2. Saistošajos noteikumos minētie braukšanas maksas atvieglojumi ir spēkā, ja izglītojamajam ir derīga sabiedriskā transporta pakalpojuma sniedzēja izsniegta elektroniskā abonementa karte lietošanai maršrutā vai, ja tādu pakalpojuma sniedzējs nenodrošina, uzrādot attiecīgās Pašvaldības izglītības iestādes izsniegto skolēnu apliecību, kas apliecina personai piešķirtās tiesības maršrutā saņemt braukšanas maksas atvieglojumus.

3. Izglītības pārvalde iesniedz sabiedriskā transporta pakalpojuma sniedzējam izglītības iestāžu apkopoto informāciju par tām personām, kurām, saskaņā ar šiem noteikumiem, nepieciešami maršruta braukšanas maksas atvieglojumi, t.sk., noteikts atvieglojumu saņemšanas termiņš, un braukšanas maršrutā noteikts iekāpšanas/izkāpšanas pieturu vietu nosaukums un braucienu skaits dienā. Sabiedriskā transporta pakalpojuma sniedzējs izgatavo elektronisko abonementa karti, bet izsniegšanu nodrošina tā izglītības iestāde, kura pieprasījusi personai braukšanas maksas atvieglojumu.

4. Sabiedriskā transporta pakalpojuma sniedzējs nodrošina izglītojamo elektronisko identifikāciju sabiedriskajā transportā ar skolēnu apliecību, reģistrējot braucienu.

5. Ja sabiedriskā transporta pakalpojuma sniedzējs nenodrošina elektronisko identifikāciju ar skolēna apliecību:

5.1. izglītojamā likumiskais pārstāvis vai pilngadīgais izglītojamais līdz katra mēneša 10. datumam iesniedz izglītības iestādē iesniegumu (pielikums) ar pagājušā mēneša braukšanas biļetēm (nebojātas, bez piezīmēm, labojumiem un svītrojumiem, kā arī ar skaidri salasāmu datumu un cenu), kas pielīmētas uz lapas hronoloģiskā secībā, norādot izglītojamā vārdu, uzvārdu, izglītības iestādi, maršrutu un attiecīgā mēneša braukšanas izdevumu kopsummu cipariem un vārdiem;

5.2. izglītības iestāde pārbauda iesniegto biļešu atbilstību noteikumu nosacījumiem (tajā skaitā, biļešu datumu, cenu, maršrutu) un līdz katra mēneša 15. datumam iesniedz pārbaudītās biļetes ar izglītības iestādes direktora saskaņojuma atzīmi par kompensācijas izmaksu Pašvaldības administrācijas struktūrvienībā "Finanšu nodaļa".

6. Pašvaldība sedz braukšanas izdevumus atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajiem mācību gada un mācību semestru sākuma un beigu laikiem.

7. Izglītojamiem ir tiesības saņemt kompensāciju 100 % apmērā par braukšanas izdevumiem, kas saistīti ar braucieniem mācību gada laikā no dzīvesvietas līdz izglītības iestādei un atpakaļ, ja tie izmanto sabiedrisko transportu, kas pārvadā pasažierus reģionālās nozīmes maršrutu tīklos.

8. Pašvaldība nesedz transporta izdevumus:

8.1. izglītojamiem, kuri vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības un profesionālās ievirzes izglītību saņem ārpus Smiltenes novada administratīvās teritorijas;

8.2. par dienām, kad izglītojamais neattaisnoti nav apmeklējis izglītības iestādi;

8.3. izglītojamiem maršrutos, kuros nodrošināts bezmaksas transports, līdz izglītības iestādei un atpakaļ;

8.4. par savlaicīgi, līdz nākamā mēneša 10. datumam, neiesniegtām biļetēm, kas apliecina braukšanu atbilstošos datumos;

8.5. par nesalasāmām biļetēm.

9. Izglītojamais zaudē tiesības saņemt braukšanas maksas atvieglojumus maršrutā, ja neturpina mācības Saistošo noteikumu 1. punktā noteiktajās izglītības iestādēs.

10. Sabiedriskā transporta pakalpojuma sniedzējs nodrošina precīzu uzskaiti par braukšanas  maksas atvieglojumu saņēmējiem maršrutā un iesniedz Pašvaldībai ikmēneša atskaiti par  iepriekšējā mēnesī faktiski izmantotajiem braukšanas maksas atvieglojumiem maršrutā, kas  ir par pamatu norēķinam.

Smiltenes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Avotiņš
Pielikums
Smiltenes novada pašvaldības domes 2022. gada 26 .oktobra
saistošajiem noteikumiem Nr. 30/22
  
 

izglītības iestādes nosaukums/

  

direktoram

   
   

Izglītojamā vārds, uzvārds, personas kods

 

Izglītojamā dzīvesvietas adrese

 
  
 
Likumiskā pārstāvja vārds, uzvārds, personas kods* 
Likumiskā pārstāvja tālruņa Nr. vai e-pasta adrese 

IESNIEGUMS
par braukšanas izdevumu kompensāciju

Lūdzu kompensēt braukšanas izdevumus par 202____. gada _____________ (norādīt attiecīgo mēnesi) par braucieniem ar sabiedrisko transportlīdzekli no dzīvesvietas uz izglītības iestādi ______________________ un atpakaļ.

Sabiedriskā transporta maršruts: 
 

(norādīt pieturvietas, kurās iekāpj un izkāpj)

Pielikumā pievienoju braukšanas biļetes par summu EUR _____ **

Braukšanas izdevumu kompensāciju pārskaitīt uz šādu kredītiestādes kontu:

Saņēmēja vārds, uzvārds 
Kredītiestāde 
Konta Nr. 

Apliecinājums:

Parakstot šo iesniegumu, apliecinu, ka esmu iepazinies/usies ar Smiltenes novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem "Kārtība, kādā Smiltenes novada pašvaldība kompensē vispārējās pamatizglītības, vidējās izglītības, profesionālās ievirzes izglītības iestāžu izglītojamiem izdevumus par sabiedriskā transporta izmantošanu" (turpmāk – saistošie noteikumi) un visi uzrādītie dokumenti ir autentiski, iesniegumā norādītās ziņas ir pilnīgas un patiesas, par ko uzņemos normatīvajos aktos paredzēto atbildību.

* Ja izglītojamais ir nepilngadīga persona, iesniegumu aizpilda un iesniedz tā likumiskais pārstāvis. Ja izglītojamais ir pilngadīgs, sadaļu par likumisko pārstāvi izglītojamais neaizpilda.

** (biļetēs veiktajiem ierakstiem jābūt skaidri salasāmiem, biļetēm jābūt nesaburzītām – pretējā gadījumā braukšanas izdevumu kompensācija par nesalasāmām biļetēm netiek izmaksāta, biļetes tiek pielīmētas uz iesnieguma lapas hronoloģiskā secībā)

_____________, 20____. gada ____.______________________

______________________(paraksts) _______________________________(atšifrējums)

Piekrītu, ka personas datu apstrādes pārzinis Smiltenes novada pašvaldība veiks iesniegumā norādīto personas datu apstrādi lēmuma pieņemšanai.

Šajā iesniegumā norādītos fiziskas personas datus Smiltenes novada pašvaldība apstrādā kā pārzinis saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu (ES) 2016/679 (2016. gada 27. aprīlis) par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un ar ko atceļ Direktīvu 95/46/EK (Vispārīgā datu aizsardzības regula). Apstrādes mērķis un tiesiskais pamats ir iesnieguma izskatīšana saskaņā ar Iesniegumu likuma 3. panta otro daļu un saistošajiem noteikumiem.

Smiltenes novada pašvaldības domes 2022. gada 26. oktobra saistošo noteikumu Nr. 30/22 "Kārtība, kādā Smiltenes novada pašvaldība kompensē vispārējās pamatizglītības, vidējās izglītības, profesionālās ievirzes izglītības iestāžu izglītojamiem braukšanas izdevumus par sabiedriskā transporta izmantošanu"
paskaidrojuma raksts 

Paskaidrojuma raksta sadaļas 

Norādāmā informācija 

1. Projekta nepieciešamības pamatojums 1.1. Saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" (turpmāk – Likums) 15. panta pirmās daļas 4. punktu, viena no pašvaldības autonomajām funkcijām ir gādāt par iedzīvotāju izglītību, savukārt Likuma 12. pants paredz, ka pašvaldība attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi realizēt savas iniciatīvas ikvienā jautājumā, ja tas nav Saeimas, Ministru kabineta, ministriju, citu valsts pārvaldes iestāžu, tiesas vai citu pašvaldību kompetencē vai arī ja šāda darbība nav aizliegta ar likumu.

1.2. Likuma 43. panta trešā daļa noteic, ka Dome var pieņemt saistošos noteikumus arī, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi.

1.3. Sabiedriskā transporta  pakalpojumu likuma 14. panta trešā daļa nosaka, ka pašvaldībām ir tiesības noteikt braukšanas maksas atvieglojumus savā administratīvajā teritorijā, ja ar šo braukšanas maksas atvieglojumu noteikšanu pārvadātājam radītos zaudējumus pilnībā kompensē no pašvaldības budžeta. Nosakot braukšanas maksas atvieglojumus, par vienīgo kritēriju nedrīkst izmantot personas deklarēto dzīvesvietu.

1.4. Saistošie noteikumi "Kārtība, kādā Smiltenes novada pašvaldība kompensē vispārējās pamatizglītības, vidējās izglītības, profesionālās ievirzes izglītības iestāžu izglītojamiem braukšanas izdevumus par sabiedriskā transporta izmantošanu" (turpmāk – saistošie noteikumi) nosaka kārtību, kādā pašvaldības vai valsts dibināto un Smiltenes novada administratīvajā teritorijā esošo izglītības iestāžu izglītojamie (un viņus pavadošās personas), lai iegūtu izglītību Smiltenes novada administratīvajā teritorijā esošā pirmsskolas, pamata vai vispārējās, profesionālajā vai profesionālās ievirzes izglītības iestādē, var saņemt braukšanas maksas atvieglojumus sabiedriskā transporta maršrutā.

1.5. Saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 6. punktu, Smiltenes novada pašvaldība ir  attiecīgajā novadā iekļauto pašvaldību institūciju, finanšu, mantas, tiesību un saistību pārņēmēja.  Ņemot vērā notikušās izmaiņas, nepieciešams pieņemt saistošos noteikumus, kas reglamentētu vienotu kārtību, kādā Smiltenes novada pašvaldība kompensē vispārējās pamatizglītības, vidējās izglītības, profesionālās ievirzes izglītības iestāžu izglītojamiem braukšanas izdevumus par sabiedriskā transporta izmantošanu.

2. Īss projekta satura izklāsts 2.1. Braukšanas maksas atvieglojumi tiks piešķirti nevis uz visu maršrutu, bet katrai personai atsevišķi, ņemot vērā viņu dzīves vietu un izglītības iestādi.

2.2. Norēķini tiks veikti nevis par piešķirtajiem braukšanas maksas atvieglojumiem, bet par faktiski izmantotajiem braucieniem, ievērojot piešķirtos braukšanas maksas atvieglojuma nosacījumus.

2.3. Ievērojot atšķirīgos attālumus starp dzīves vietu un izglītības iestādi pilsētas un pagasta teritorijās, Smiltenes novada pašvaldība, pieņemot šos saistošos noteikumus nodrošinās izglītības pakalpojumu pieejamību izglītojamajiem Smiltenes novada administratīvajā teritorijā un veicinās vecākus izvēlēties izglītojamiem iegūt izglītību izglītības iestādēs ārpus Smiltenes pilsētas, attiecīgi atbalstot vecāku izvēli.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu 3.1. Paredzētie braukšanas maksas atvieglojumi palielinās pašvaldības izdevumus. Noteikumu realizēšanai naudas līdzekļi tiek plānoti pašvaldības attiecīgā gada budžeta ietvaros.

3.2. Uz saistošo noteikumu izdošanas brīdi nav iespējams precīzi noteikt īstenošanas finansiālās ietekmes prognozi uz pašvaldības budžetu 2022/2023. mācību gadā izglītojamo braukšanas izdevumu kompensācijām.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Smiltenes novada pašvaldība, realizējot brīvprātīgo iniciatīvu paredzot braukšanas maksas atvieglojumus Smiltenes novada izglītības iestāžu izglītojamajiem, sekmēs izglītības kvalitāti un paplašinās katra obligātā izglītības vecuma bērna un jaunieša individuālās iespējas atbilstoši interesēm apgūt interešu izglītību. 

Saistošo noteikumu īstenošanai finansējums ik gadu tiek paredzēts pašvaldības budžetā.

5. Informācija par administratīvajām procedūrām Saistošos noteikumus publicē oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", Smiltenes novada pašvaldības tīmekļvietnē un bezmaksas informatīvajā izdevumā. Institūcija, kurā persona var vērsties noteikumu piemērošanā, ir Smiltenes novada pašvaldība.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Konsultācijas ar privātpersonām nav notikušas.
Smiltenes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Avotiņš
26.11.2022