Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Tukuma novada domes 2023. gada 30. marta saistošos noteikumus Nr. 4 "Par nekustamā īpašuma nodokli un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu Tukuma novadā".
Tukuma novada domes saistošie noteikumi Nr. 35

Tukumā 2021. gada 27. oktobrī (prot. Nr. 21, 10. §)
Par nekustamā īpašuma nodokli un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu Tukuma novadā
APSTIPRINĀTI
ar Tukuma novada domes
27.10.2021. lēmumu
(prot. Nr. 21, 10. §)

Precizēti ar Tukuma novada domes
31.08.2022. lēmumu
(prot. Nr. 14, 3. §)

Precizēti ar Tukuma novada domes
04.10.2022. lēmumu
(prot. Nr. 17, 1. §)

Precizēti ar Tukuma novada domes
26.10.2022. lēmumu
(prot. Nr. 18, 6. §)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli"
1. panta otro prim daļu, 2. panta astoto prim daļu,
3. panta pirmo daļu, 3. panta 1.4 un 1.6 daļu,
5. panta trešo daļu un ceturto daļu,
9. panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi "Par nekustamā īpašuma nodokli un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu Tukuma novadā" (turpmāk – Saistošie noteikumi) nosaka:

1.1. nekustamā īpašuma objektus, kam Tukuma novada administratīvajā teritorijā var piemērot nekustamā īpašuma nodokļa likmes;

1.2. nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus atsevišķām maksātāju kategorijām, kuru īpašumā, valdījumā vai lietošanā ir nekustamais īpašums Tukuma novadā;

1.3. kā tiek klasificētas vidi degradējošās būves, sagruvušas un cilvēku drošību apdraudošas būves un būves, kuru būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums;

1.4. nekustamā īpašuma nodokļa likmi inženierbūvēm-laukumiem, kuri tiek izmantoti kā transportlīdzekļu maksas stāvlaukumi;

1.5. nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas kārtību;

1.6. nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojumu piespiedu izpildes termiņu.

2. Ja nodokļu maksātājam ir tiesības saņemt atvieglojumus saskaņā ar likumu "Par nekustamā īpašuma nodokli" un šiem Saistošajiem noteikumiem uz vairākiem nosacījumiem, atvieglojumus piešķir par vienu – personai vislabvēlīgāko nosacījumu.

3. Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus piešķir, ja nodokļu maksātājam nav nekustamā īpašuma nodokļa parādi Tukuma novada pašvaldībā (neattiecas uz personām, kurām piešķirts trūcīgas personas vai ģimenes statuss, kā arī uz Saistošo noteikumu 18.1. un 18.6. apakšpunktu).

4. Saimnieciskās darbības veicējiem (fiziskām un juridiskām personām, kas nekustamo īpašumu izmanto saimnieciskajai darbībai – preču vai pakalpojumu piedāvāšanai tirgū) nodokļa atvieglojumi piešķirami saskaņā ar Komisijas 2013. gada 18. decembra Regulu (ES) Nr. 1407/2013 par Līguma par Eiropas Savienības darbību 107. un 108. panta piemērošanu de minimis atbalstam (Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis, 2013. gada 24. decembris, Nr. L 352/1) (turpmāk – Komisijas regula Nr. 1407/2013), ievērojot, ka:

4.1. atbalstu nekustamā īpašuma nodokļu atvieglojuma veidā nevar piemērot, ja nodokļu maksātājam ar tiesas spriedumu ir pasludināts maksātnespējas process vai ar tiesas spriedumu tiek īstenots tiesiskās aizsardzības process, vai ar tiesas lēmumu tiek īstenots ārpustiesas tiesiskās aizsardzības process, tam uzsākta bankrota procedūra, piemērota sanācija vai mierizlīgums vai tā saimnieciskā darbība ir izbeigta;

4.2. de minimis atbalstu piešķir, ievērojot Komisijas regulas Nr. 1407/2013 1. panta 1. punktā minētos nozaru un darbības ierobežojumus;

4.3. piešķirtais de minimis atbalsts kopā ar kārtējā un iepriekšējos divos fiskālajos gados saņemto de minimis atbalstu viena vienota uzņēmuma līmenī nedrīkst pārsniegt Komisijas regulas Nr. 1407/2013 3. panta 2. punktā noteiktos ierobežojumus. Viens vienots uzņēmums atbilst Komisijas Regulas Nr. 1407/2013 2. panta 2. punktā noteiktajai "viena vienota uzņēmuma" definīcijai;

4.4. saņemto atbalstu var apvienot ar citu atbalsta programmu vai ad-hoc atbalsta projekta ietvaros saņemto de minimis atbalstu, apvienojot saņemto atbalstu ar citu atbalsta programmu vai ad-hoc atbalsta projekta ietvaros saņemto de minimis atbalstu, atbalsta apmērs nepārsniedz Komisijas regulas Nr. 1407/2013 3. panta 2. punktā noteiktos ierobežojumus trīs fiskālo gadu periodā viena vienota uzņēmuma līmenī;

4.5. ja nodokļu maksātājs, kuram piemēro atbalstu nodokļu nodokļa atvieglojuma veidā, darbojas arī nozarēs, kas minētas Komisijas regulas Nr. 1407/2013 1. panta 1. punkta "a", "b" vai "c" apakšpunktā, kas nodrošina šo nozaru darbību vai izmaksu nodalīšanu no tām darbībām, kurām piešķirts de minimis atbalsts nodokļu atvieglojuma veidā.

5. Lēmumu par atbalsta piešķiršanu saskaņā ar Komisijas regulu Nr. 1407/2013 var pieņemt līdz šīs regulas darbības beigām – līdz 2023. gada 31. decembrim. De minimis atbalsta piešķiršanas brīdis ir diena, kad Tukuma novada dome pieņem lēmumu par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojuma piešķiršanu.

II. Nekustamā īpašuma nodokļa objekti

6. Nekustamā īpašuma nodokli par daudzdzīvokļu dzīvojamo māju (tās daļu), kas ierakstīta zemesgrāmatā uz pašvaldības vārda, un pašvaldībai piederošo vai piekritīgo zemi, uz kuras šī māja atrodas, maksā pašvaldības daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas (tās daļu):

6.1. īrnieki un nomnieki, kuriem īres un nomas līgumi slēgti ar pašvaldību vai tās pilnvaroto personu;

6.2. personas, kuras īpašuma tiesības uz dzīvojamo māju (tās daļu) ieguvušas līdz dzīvojamās mājas privatizācijai;

6.3. dzīvokļu īpašumu tiesiskie valdītāji (līdz nekustamā īpašuma reģistrēšanai zemesgrāmatā);

6.4. personas, kuras faktiski lieto nekustamo īpašumu.

7. Vidi degradējošai, sagruvušai vai cilvēku drošību apdraudošai būvei nekustamā īpašuma nodokli aprēķina ar nākamo mēnesi pēc būves klasificēšanas par vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu – 3 % apmērā no lielākās kadastrālās vērtības:

7.1. būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības;

7.2. būves kadastrālās vērtības.

Nekustamā īpašuma nodokli aprēķina ar nākamo mēnesi pēc būves klasificēšanas par vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēka dzīvību apdraudošu.

8. Lēmumu par būves klasificēšanu par vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu vai lēmumu par attiecīga statusa atcelšanu būvei pieņem Tukuma novada būvvalde.

9. Būvei piekritīgo zemes platību nosaka Tukuma novada būvvalde Ministru kabineta 2006. gada 20. jūnija noteikumu Nr. 496 "Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu klasifikācijas un nekustamā īpašuma lietošanas mērķu noteikšanas un maiņas kārtība" 27. un 28. punktā noteiktajā kārtībā.

10. Maksāšanas paziņojumu (administratīvo aktu) par būvi, kas klasificēta kā vidi degradējoša, sagruvusi vai cilvēku drošību apdraudoša, nodokļu maksātājam nosūta 5 (piecu) darba dienu laikā pēc Saistošo noteikumu 7. punktā minētā aprēķina izdarīšanas.

11. Nekustamā īpašuma nodokļa pārrēķinu par būvi likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" noteiktajā kārtībā veic, sākot ar nākamo mēnesi pēc lēmuma par 8. punktā minētā būves statusa atcelšanu.

12. Būvei, kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums (informāciju par minētām būvēm iesniedz Tukuma novada būvvalde vienreiz ceturksnī), nekustamā īpašuma nodokli aprēķina ar nākamo mēnesi pēc būvniecības termiņa izbeigšanās līdz mēnesim, kad parakstīts akts par būves pieņemšanu ekspluatācijā, nosakot likmi 3 % apmērā no lielākās kadastrālās vērtības:

12.1. būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības;

12.2. būves kadastrālās vērtības.

13. Nekustamam īpašumam, kas uz kopīpašuma tiesību pamata pieder vairākām personām vai atrodas kopvaldījumā, nekustamā īpašuma nodokļa likmi nosaka, ņemot vērā katram kopīpašniekam piederošo ēkas domājamo daļu kadastrālo vērtību.

14. Nekustamā īpašuma nodokļa likmes – 0,2 % no kadastrālās vērtības, kas nepārsniedz 56 915,00 euro, 0,4 % no kadastrālās vērtības daļas, kas pārsniedz 56 915,00 euro, bet nepārsniedz 106 715,00 euro, un 0,6 % no kadastrālās vērtības daļas, kas pārsniedz 106 715,00 euro – piemēro dzīvokļa īpašuma sastāvā esošai ēkas daļai, kuras lietošanas veids ir dzīvošana, un šai daļai piekrītošajai koplietošanas telpu platībai, viena, divu vai vairāku dzīvokļu mājām, kas nav sadalītas dzīvokļa īpašumos, kā arī telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, ja šie nekustamā īpašuma nodokļa objekti (turpmāk – objekti) netiek izmantoti saimnieciskās darbības veikšanai:

14.1. fizisko personu īpašumā, tiesiskajā valdījumā vai lietošanā esošajiem objektiem, ja objektā taksācijas gada 1. janvārī plkst. 0.00 dzīvesvieta ir deklarēta vismaz vienai personai. Ja objektā taksācijas gada 1. janvārī plkst. 0.00 dzīvesvieta nav deklarēta nevienai personai, piemēro nekustamā īpašuma nodokļa likmi 1,5 % apmērā no objekta kadastrālās vērtības;

14.2. juridisko personu, individuālo komersantu, ārvalstu komersantu un to pārstāvniecību īpašumā, tiesiskajā valdījumā vai lietošanā esošajiem objektiem, ja taksācijas gada 1. janvārī plkst. 0.00 tajā dzīvesvieta ir deklarēta vismaz vienai personai. Ja objektā taksācijas gada 1. janvārī plkst. 0.00 dzīvesvieta nav deklarēta nevienai personai, piemēro nekustamā īpašuma nodokļa likmi 1,5 % apmērā no objekta kadastrālās vērtības;

14.3. ja nodokļu maksātājs ir miris taksācijas gada laikā, nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinam nākamam taksācijas gadam netiek piemēroti Saistošo noteikumu 14.1. apakšpunkta nosacījumi.

15. Inženierbūves – laukumus, kas tiek izmantoti kā transportlīdzekļu maksas stāvlaukumi un ir reģistrēti Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā, apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 1,5 % apmērā no inženierbūves kadastrālās vērtības.

16. Inženierbūves – laukumus, kas tiek izmantoti kā transportlīdzekļu maksas stāvlaukumi un nav reģistrēti Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā, apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 1,5 % apmērā no inženierbūvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības.

III. Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumi

17. Atvieglojumu saņēmēji ir fiziskas vai juridiskas personas, kuru īpašumā, valdījumā vai lietošanā ir nekustamais īpašums Tukuma novada administratīvajā teritorijā un kuriem nav nekustamā īpašuma nodokļa parādi Tukuma novada pašvaldībā (neattiecas uz personām, kurām piešķirts trūcīgas personas vai ģimenes statuss, kā arī uz Saistošo noteikumu 18.1. un 18.6. apakšpunktu).

18. Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumi tiek piešķirti:

18.1. nodokļu maksātājam, kuram noteikts maznodrošinātas personas statuss – 70 % apmērā no aprēķinātās nodokļu summas par to periodu, kurā nodokļu maksātājs atbilst maznodrošinātas personas (ģimenes) statusam, attiecībā uz dzīvojamām mājām neatkarīgi no tā, vai tās ir vai nav sadalītas dzīvokļu īpašumos, dzīvojamo māju daļām, telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, un tām piekritīgo zemi, dzīvojamo māju palīgēkām, ja tās netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai;

18.2. nodokļu maksātājam, ģimenei, kurā aug bērns ar invaliditāti, un personām ar I vai II invaliditātes grupu par nekustamo īpašumu attiecībā uz dzīvojamām mājām neatkarīgi no tā, vai tās ir vai nav sadalītas dzīvokļu īpašumos, dzīvojamo māju daļām, telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, un tām piekritīgo zemi, dzīvojamo māju palīgēkām, ja tās netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai, ja tajā ir deklarēta nodokļa maksātāja dzīvesvieta, nodokļu summu samazina par 50 %;

18.3. nodokļu maksātājam, ģimenei, kurā pēc taksācijas gada 1. janvāra ir trīs vai vairāk bērnu vecumā līdz 18 gadiem (arī aizbildnībā esoši vai audžuģimenē ievietoti bērni) vai bērni līdz 24 gadu vecumam, kuri iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību, un ja personai vai tās laulātajam šajā objektā ir deklarēta dzīvesvieta kopā ar vismaz trim no minētajiem bērniem. Ja daudzbērnu ģimenes statuss tiek iegūts pēc taksācijas gada 1. janvāra, nodokļa atlaide 50 % apmērā piemērojama ar nākamo kalendāro mēnesi pēc statusa iegūšanas, ja iesniegums par nekustamā īpašuma nodokļa atlaidi ir iesniegts līdz taksācijas gada beigām;

18.4. fiziskām un juridiskām personām par zemes daļu, kas nepieciešama pašvaldības funkciju nodrošināšanai vai kā zaļā zona nepieciešama publiskai lietošanai un par kuru nav noslēgts zemes nomas līgums, nodokļu summu samazina par 100 %;

18.5. Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidācijas dalībniekiem par īpašumu, kas ir vienīgais personas nekustamais īpašums un personai nav citu nekustamu īpašumu Tukuma novada administratīvajā teritorijā, kā arī tajā ir deklarēta personas (īpašnieka) dzīvesvieta, ja īpašums netiek iznomāts un izmantots saimnieciskajā darbībā – 50 % apmērā;

18.6. nodokļu maksātājam – fiziskai personai, kuras nekustamā īpašumā dzīvesvieta deklarēta vismaz vienai fiziskai personai Tukuma novada administratīvajā teritorijā Lapmežciema pagastā pirmstaksācijas gadā (līdz 31. decembrim) nekustamā īpašuma nodokļa likme tiek noteikta 0,5 % no zemes kadastrālās vērtības par individuālās apbūves zemes īpašumiem un zemi zem daudzdzīvokļu mājām;

18.7. sabiedriskā labuma organizācijām, ja nekustamā īpašuma nodokļa objekts tiek izmantots tajā sabiedriskā labuma darbības jomā, kas noteikta lēmumā par sabiedriskā labuma organizācijas statusa piešķiršanu – par nekustamā īpašuma nodokļa objektu nodokļa summu samazina par 100 %;

18.8. daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām, kurās veikti ēkas kompleksi energoefektivitātes pasākumi atbilstoši ēkas energoauditam, dzīvokļu vai mājas domājamo daļu īpašniekiem piešķirams nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojums (gan zemei, gan mājoklim) uz 10 (desmit) gadiem, sākot ar nākamo taksācijas gadu pēc darbu pabeigšanas un nodokļa summa šajā periodā samazināma par 90 %;

18.9. nodokļu maksātājiem, kuri iepriekšējā taksācijas periodā Tukuma novada teritorijā palielinājuši daudzdzīvokļu dzīvojamo fondu (jaunu būvniecību un nedzīvojamo telpu pārbūvi par dzīvojamām telpām) un ieguldījuši līdzekļus bez pašvaldības līdzfinansējuma, nodokļu summa samazināma uz trīs gadiem, sākot ar nākamo taksācijas gadu pēc ēkas nodošanas ekspluatācijā un nodokļa summa šajā periodā samazināma par 70 %;

18.10. nodokļu maksātājiem, kuri iepriekšējā taksācijas periodā veikuši ēkas fasādes apdares atjaunošanu un/vai krāsošanu Tukuma pilsētas vai Kandavas pilsētas vēsturiskajā centrā un tās aizsardzības zonā, ieguldot objektā:

18.10.1. ne mazāk kā 5 000,00 EUR ar nākamo taksācijas gadu pēc objekta nodošanas ekspluatācijā nodokļu summa šādai ēkai samazināma uz vienu gadu par 25 %;

18.10.2. ne mazāk kā 10 000,00 EUR ar nākamo taksācijas gadu pēc objekta nodošanas ekspluatācijā nodokļu summa šādai ēkai samazināma pirmajā gadā par 50 %, otrajā gadā par 25 %;

18.10.3. ne mazāk kā 20 000,00 EUR ar nākamo taksācijas gadu pēc objekta nodošanas ekspluatācijā nodokļu summa šādai ēkai samazināma pirmajā gadā par 70 %, otrajā gadā par 50 %, trešajā gadā par 25 %;

18.10.4. ne mazāk kā 35 000,00 EUR ar nākamo taksācijas gadu pēc objekta nodošanas ekspluatācijā nodokļu šādai ēkai samazināma pirmajā gadā par 90 %, otrajā gadā par 70 %, trešajā gadā par 50 %;

18.11. nodokļu maksātājiem par ēkām, kurās viņi veic saimniecisko darbību un kuriem nav nekustamā īpašuma nodokļa parādu Tukuma novada pašvaldībai, nekustamā īpašuma nodokļa summa šīm ēkām samazināma par 25 %. Šis punkts attiecas uz tām būvēm (ēkām), kuru galvenais lietošanas veids pēc būvju klasifikācijas koda ir – 12111; 12201; 12303; 12514; 12525;

18.12. nodokļu maksātājiem, kuriem nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā no 2023. gada 1. janvāra ir reģistrēts jauns nekustamā īpašuma nodokļa objekts (attiecas uz tām būvēm (ēkām), kuru galvenais lietošanas veids pēc būvju klasifikācijas koda ir – 1211; 1220; 1230; 1251; 1252), nekustamā īpašuma nodokļu summa samazināma par 50 % līdz 3 (trīs) gadiem;

18.13. nodokļu maksātājiem, kuru īpašumā ir zeme, uz kuras veic lauksaimniecisko ražošanu, ja tajā notiek pamatdarbība, ar noteikumu, ka uz taksācijas gada 1. janvāri ir saglabāta pamatdarbība, ieņēmumi no lauksaimnieciskās ražošanas pēc Valsts ieņēmumu dienesta datiem ir ne mazāk par 150,00 EUR uz katru lauksaimniecībā izmantojamās zemes hektāru un kopējie ieņēmumi no lauksaimnieciskās ražošanas iepriekšējā gadā nepārsniedz 30 000,00 EUR, nodokļa summa šādam īpašumam samazināma par 25 %;

18.14. nodokļu maksātājiem, kuru īpašumā ir zeme, uz kuras veic bioloģisko lauksaimniecisko ražošanu, ja tajā notiek pamatdarbība, ar noteikumu, ka uz taksācijas gada 1. janvāri ir saglabāta pamatdarbība, ieņēmumi no lauksaimnieciskās ražošanas pēc Valsts ieņēmumu dienesta datiem ir ne mazāk par 100,00 EUR uz katru lauksaimniecībā izmantojamās zemes hektāru un kopējie ieņēmumi no lauksaimnieciskās ražošanas iepriekšējā gadā nepārsniedz 30 000,00 EUR, nodokļa summa šim īpašumam samazināma par 25 %;

18.15. nodokļu maksātājam, kura nekustamais īpašums ir apgrūtināts ar ceļa servitūtu izejai uz jūru, nekustamā īpašuma nodokļa summa par zemi samazināma par 70 %;

18.16. nodokļu maksātājiem, kuru īpašumā atrodas publiskā stāvvieta un kuri nodrošina tajā ne mazāk kā 2 (divas) stundas transportlīdzekļa novietošanu bez maksas, nodokļa summa samazināma publiskās stāvvietas zemes platībai par 90 %;

18.17. nodokļu maksātājam, kas centralizēti piegādā siltumenerģiju un/vai dzeramā ūdens resursus iedzīvotājiem, nodokļa summa šādam īpašumam samazināma par 70 %. Ja īpašuma sastāvā ietilpst citas – ar siltumenerģiju un/vai dzeramā ūdens apgādi nesaistītas ēkas un būves, tad šīm ēkām un būvēm un proporcionāli aizņemtai zemes daļai atlaide netiek piemērota;

18.18. fiziskām personām, kurām vienģimenes un divģimeņu dzīvojamo māju apbūvei paredzētie neapbūvēti zemesgabali piekļaujas projektētām pašvaldības ielām, kurām nav izbūvēts pagaidu segums, nodokļa summa šādam īpašumam samazināma par 50 %, ja viss zemes gabala lietošanas mērķis noteikts kā apbūves zeme;

18.19. nodokļu maksātājam, kas nodrošina diennakts aptiekas, viesnīcas, sabiedriskās ēdināšanas pakalpojums sniegšanu vai lauku tūrisma pakalpojumu, nodokļa summa samazināma 50% apmērā no nekustamā īpašuma nodokļa summas tai nekustamā īpašuma daļai, kas tiek izmantota attiecīgā pakalpojuma sniegšanai;

18.20. nodokļu maksātājam, kas savu īpašumu iznomājis ilgāk kā divus gadus tādiem komersantiem, kas nodarbojas ar bērnu un jauniešu interešu izglītību, kā arī sportisko sagatavošanu, nodokļa summa šādam īpašumam samazināma par 50 %. Ja tiek iznomāta tikai daļa no nekustamā īpašuma, nodokļa summa samazināma tikai iznomātā nekustamā īpašuma daļai;

18.21. nodokļu maksātājam, kura nekustamais īpašums saskaņā Tukuma novada teritorijas plānojumu atrodas upju applūstošajās teritorijās, nekustamā īpašuma nodoklis samazināms par 50 %. Ja applūstoša ir tikai daļa no nekustamā īpašuma, nodokļa summa samazināma tikai šai nekustamā īpašuma daļai.

IV. Iesniedzamie dokumenti un lēmuma pieņemšanas kārtība

19. Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojuma piešķiršanas pamats kārtējam taksācijas gadam ir nodokļa maksātāja motivēts iesniegums (izņemot personas, kam piešķirts trūcīgas mājsaimniecības statuss, kā arī Saistošo noteikumu 18.1. līdz 18.6. apakšpunktā minētās personas, kuru īpašums netiek izmantots saimnieciskās darbības veikšanai), kurā norādīts:

19.1. nodokļa maksātāja vārds, uzvārds, personas kods/ nosaukums, reģistrācijas numurs;

19.2. nodokļu maksātāja dzīvesvietas adrese/juridiskā adrese, e-pasts, tālrunis;

19.3. īpašuma adrese;

19.4. nodokļa atvieglojuma veids saskaņā ar Saistošajiem noteikumiem, norādot punktu;

19.5. jāpievieno atvieglojuma saņemšanas nosacījumu apliecinošs dokuments;

19.6. saimnieciskās darbības veicējiem (fiziskām un juridiskām personām, kas nekustamo īpašumu izmanto saimnieciskajai darbībai – preču vai pakalpojumu piedāvāšanai tirgū), kas pretendē uz nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumiem, iesniedzot iesniegumu par nodokļa atvieglojuma piešķiršanu, iesniegumam jāpievieno de minimis atbalsta uzskaites sistēmā sagatavotās veidlapas izdruka vai jānorāda sistēmā izveidotās un apstiprinātās pretendenta veidlapas identifikācijas numurs atbilstoši Ministru kabineta 2018. gada 21. novembra noteikumos Nr. 715 "Noteikumi par de minimis atbalsta uzskaites un piešķiršanas kārtību un de minimis atbalsta uzskaites veidlapu paraugiem" noteiktajam.

20. Iesniegums par nodokļa atvieglojuma piešķiršanu no taksācijas gada 1. janvāra iesniedzams Tukuma novada pašvaldībā līdz taksācijas gada 1. jūlijam. Iesniedzot dokumentus pēc 1. jūlija, atvieglojumi tiek piemēroti no nākamā mēneša.

21. Personām ar invaliditāti iesniegumam papildus jāpievieno:

21.1. parakstīts apliecinājums, ka īpašumā nenotiek saimnieciskā darbība;

21.2. invaliditāti apliecinošs dokuments (uzrādot oriģinālu). Personai, kurai invaliditāti apliecinoša dokumenta termiņš ir noteikts – beztermiņa –, pašvaldībā to iesniedz tikai 1 (vienu) reizi.

22. Nodokļa maksātājam atvieglojuma piešķiršanai saskaņā ar šo Saistošo noteikumu 18.8., 18.9. un 18.10. apakšpunktu jāiesniedz:

22.1. motivēts iesniegums par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu, norādot īpašuma kadastra numuru;

22.2. Tukuma novada būvvaldē saskaņota krāsu pase, būvdarbu apjomi un izmaksu tāme (Saistošo noteikumu 18.10. apakšpunkts);

22.3. akts par ēku un būvju nodošanu ekspluatācijā.

23. Nodokļa maksātājam atvieglojuma piešķiršanai saskaņā ar Saistošo noteikumu 18.17. apakšpunktu jāiesniedz:

23.1. motivēts iesniegums par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu, norādot īpašuma kadastra numuru;

23.2. komersanta paraksta tiesīgās personas parakstīts apliecinājums, ka komersants centralizēti piegādā siltumenerģiju un dzeramo ūdeni un ir saglabātas darbavietas.

24. Nodokļa maksātājam atvieglojuma piešķiršanai saskaņā ar Saistošo noteikumu 18.19. un 18.20. apakšpunktu, minētie atvieglojumi tiek piešķirti, ja saņemts iesniegums, kam pievienota inventarizācijas lietas kopija, kurā norādītas telpas, kuras tiek izmantotas attiecīgajam komercdarbības veidam.

25. Iesniegums par nodokļa atvieglojuma piešķiršanu iesniedzams Tukuma novada pašvaldībā vai Kandavas un pagastu apvienībā, vai jebkurā no Tukuma novada administratīvās teritorijas pagastu pārvaldēm.

26. Nodokļa atvieglojumus Saistošo noteikumu 18.1., 18.2., 18.3., 18.4., 18.5., 18.6., 18.15. apakšpunktā minētajām personām aprēķina un piemēro Tukuma novada pašvaldības administrācijas Īpašumu nodaļa, bet par pārējos apakšpunktos minēto atvieglojumu piešķiršanu lēmumu pieņem Tukuma novada dome.

27. Izvērtējot nodokļa maksātāja atbilstību atvieglojuma piešķiršanas nosacījumiem, Tukuma novada pašvaldībai ir tiesības pieprasīt no nodokļa maksātāja papildus informāciju.

28. Nodokļa maksātājs ir atbildīgs par Saistošajos noteikumos paredzētajā kārtībā sniegto ziņu patiesumu.

29. Nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojuma piespiedu izpilde tiek veikta septiņu gadu laikā no nodokļa samaksas termiņa iestāšanās brīža.

30. Tukuma novada pašvaldības administrācijas Īpašumu nodaļas maksāšanas paziņojumu (administratīvo aktu) var apstrīdēt likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 10. pantā un likuma "Par nodokļiem un nodevām" 37.1 pantā noteiktā kārtībā. Tukuma novada domes lēmumu par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā lēmumā norādītā termiņā saskaņā ar Administratīvā procesa likumā noteikto kārtību.

V. Noslēguma jautājumi

31. Atbilstoši Komisijas regulas Nr. 1407/2013 6. panta 4. punktam, atbalsta saņēmējs datus par saņemto atbalstu glabā 10 gadus no tā piešķiršanas dienas, bet pašvaldība – 10 gadus no pēdējā atbalsta piešķiršanas dienas šo Saistošo noteikumu ietvaros.

32. Ja tiek pārkāptas šajos Saistošajos noteikumos noteiktās komercdarbības atbalsta kontroles normas, tostarp nosacījumi, kas izriet no Komisijas regulas Nr. 1407/2013, atbalsta saņēmējam ir pienākums atmaksāt Tukuma novada pašvaldībai visu projekta ietvaros saņemto de minimis atbalstu kopā ar procentiem no līdzekļiem, kas ir brīvi no komercdarbības atbalsta, atbilstoši Komercdarbības atbalsta kontroles likuma IV vai V nodaļas nosacījumiem.

33. Ar saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienu spēku zaudē:

33.1. Tukuma novada domes 2014. gada 23. oktobra saistošie noteikumi Nr. 20 "Par nekustamā īpašuma nodokli Tukuma novadā";

33.2. Tukuma novada domes 2012. gada 26. jūlija saistošie noteikumi Nr. 17 "Par nodokļa atbalsta pasākuma piemērošanu nekustamā īpašuma nodoklim un ar to saistītajiem maksājumiem par Tukuma novada pašvaldības administratīvajā teritorijā esošajiem nekustamajiem īpašumiem";

33.3. Engures novada domes 2016. gada 27. septembra saistošie noteikumi Nr. 15 "Par nekustamā īpašuma nodokli Engures novadā";

33.4. Engures novada domes 2011. gada 18. oktobra saistošie noteikumi Nr. 25 "Atvieglojumu piešķiršana nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem Engures novadā";

33.5. Kandavas novada domes 2018. gada 30. augusta saistošie noteikumi Nr. 15 "Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Kandavas novadā";

33.6. Kandavas novada domes 2012. gada 27. septembra saistošie noteikumi Nr. 10 "Par nodokļa atbalsta pasākuma piemērošanu nekustamā īpašuma nodoklim un ar to saistītajiem maksājumiem par Kandavas novada administratīvajā teritorijā esošajiem nekustamajiem īpašumiem";

33.7. Jaunpils novada domes 2013. gada 30. janvāra saistošie noteikumi Nr. 1 "Par nekustamā īpašuma nodokli Jaunpils novadā";

33.8. Jaunpils novada domes 2014. gada 26. jūnija saistošie noteikumi Nr. 10 "Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtību maznodrošinātām personām Jaunpils novadā".

34. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2023. gada 1. janvārī.


1 Viesnīcas un sabiedriskās ēdināšanas ēkas; viesnīcas un sabiedriskās ēdināšanas telpu grupa;

2 Biroju ēkas; biroja telpu grupa;

3 Vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības ēkas; vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības telpu grupa;

4 Rūpnieciskās ražošanas ēkas; rūpniecības ražošanas telpu grupa;

5 Noliktavas, rezervuāri, bunkuri un silosi; noliktavas, rezervuāra, bunkura, silosa telpu grupa

Tukuma novada domes priekšsēdētājs G. Važa
Saistošo noteikumu Nr. 35 "Par nekustamā īpašuma nodokli un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu Tukuma novadā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojumsSaistošo noteikumu "Par nekustamā īpašuma nodokli un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu Tukuma novadā" projekts izstrādāts, pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām" 14. panta pirmās daļas 3. punktu, Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pārejas noteikumu 17. punktu, likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 1. panta otro prim daļu, 2. panta astoto prim daļu, 3. panta pirmo daļu, 3. panta 1.4 un 1.6 daļu, 5. panta trešo daļu un ceturto daļu, 9. panta otro daļu, kur pašvaldībai tiek deleģētas tiesības pieņemt lēmumu par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu atsevišķos gadījumos, attiecīgi izdodot saistošos noteikumus. Projekts paredzēts, lai noteiktu vienotu kārtību visiem nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem tā piemērošanai apvienotajā Tukuma novada administratīvajā teritorijā.
2. Īss projekta satura izklāstsSaistošie noteikumi nosaka:

– Ar nekustamā īpašuma nodokli apliekamos un neapliekamos nekustamā īpašuma objektus;

– Nekustamā īpašuma nodokļa maksātājus;

– Nekustamā īpašuma nodokļa likmes;

– Nodokļa maksāšanas paziņojumu piespiedu izpildes termiņu.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuIetekme uz budžetu 2023. gadā ir –140 000,00 EUR, saskaņā ar saistošajos noteikumos paredzētajiem nekustamā īpašuma nodokļu atvieglojumiem.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz sabiedrību un uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāSaistošie noteikumi attiecas un tiek piemēroti uz visiem ar nekustamā īpašuma nodokli apliekamajiem objektiem un nekustamā īpašuma nodokļu maksātājiem Tukuma novada administratīvajā teritorijā. Saistošo noteikumu piemērošana gan pozitīvi ietekmēs uzņēmējdarbību Tukuma novada administratīvajā teritorijā, gan samazinās nodokļa slogu fiziskām personām, kuru dzīvesvieta ir Tukuma novads.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmSaistošo noteikumu piemērošanu un izpildi nodrošina Tukuma novada pašvaldības administrācijas Īpašumu nodaļa un attiecīgā Tukuma novada teritorijā esošā pagasta pārvalde vai Kandavas un pagastu apvienība.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmNav notikušas.
Tukuma novada domes priekšsēdētājs G. Važa
01.01.2023