Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ādažu novada domes 2023. gada 23. novembra saistošos noteikumus "Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Ādažu novadā".
Ādažu novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 46/2022

Ādažos 2022. gada 25. maijā
Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Ādažu novadā
APSTIPRINĀTI
ar Ādažu novada pašvaldības domes
2022. gada 25. maija sēdes lēmumu (prot. Nr. 21 § 36)

PRECIZĒTI
ar Ādažu novada pašvaldības domes
2022. gada 22. jūnija sēdes lēmumu (prot. Nr. 26 § 15)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta pirmās daļas
10. punktu, Dzīvnieku aizsardzības likuma 8. panta trešo
un ceturto daļu, Veterinārmedicīnas likuma 21.3 panta trešo daļu,
Ministru kabineta 04.04.2006. noteikumu Nr. 266 "Labturības prasības
mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai
publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai
" 13. punktu, Ministru kabineta
21.06.2011. noteikumu Nr. 491 "Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas
kārtība
" 3. punktu un Ministru kabineta 02.10.2012. noteikumu Nr. 678
"Klaiņojošu suņu un kaķu izķeršanas prasības" 16. punktu
I. Vispārīgie noteikumi

1. Saistošie noteikumi nosaka prasības mājas (istabas) dzīvnieku – suņu un kaķu (turpmāk kopā saukti – Mājdzīvnieki) turēšanai, īpašnieku (turētāju) tiesības un pienākumus, klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu un agresīvu Mājdzīvnieku izķeršanas kārtību, kā arī atbildību par šo noteikumu neievērošanu.

2. Šo noteikumu mērķis ir nodrošināt, lai Mājdzīvnieku turēšana neapdraudētu un netraucētu cilvēkus un citus dzīvniekus, samazināt Mājdzīvnieku radīto traumu skaitu, novērst dzīvnieku infekcijas slimību izplatību un dzīvnieku klaiņošanu, kā arī postījumus apstādījumos, dārzos un publiskās teritorijās.

3. Noteikumi ir saistoši personām, kas dzīvo vai uzturas Ādažu novada administratīvajā teritorijā (turpmāk – Īpašnieks), un kuru īpašumā, turējumā vai valdījumā ir Mājdzīvnieki.

II. Mājdzīvnieku turēšanas kārtība

4. Īpašniekam ir pienākums reģistrēt Mājdzīvniekus mājas (istabas) dzīvnieku reģistra datubāzē ārējos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

5. Nekustamā īpašuma īpašnieki, valdītāji, lietotāji vai apsaimniekotāji nepieļauj klaiņojošu Mājdzīvnieku uzturēšanos savā teritorijā un barošanu, izņemot īpaši ierīkotās un apzīmētās vietās, par kurām informē Ādažu novada pašvaldības policiju (turpmāk – Pašvaldības policija).

6. Mājdzīvniekiem paredzētā ēdiena novietošana koplietošanas telpās vai sabiedriskā vietā ir aizliegta, izņemot tam speciāli paredzētās un apzīmētās vietās. Lēmumu par ēdiena novietošanu koplietošanas telpās pieņem dzīvokļu īpašnieku kopība. Saskaņojumu ēdiena novietošanai sabiedriskā vietā sniedz Ādažu novada būvvalde. Personām, kas baro Mājdzīvniekus šajās vietās, jānodrošina barošanas vietas sakopšana.

7. Dzīvojamo māju tuvumā drīkst turēt sterilizētus bezsaimnieka kaķus, ja tiek nodrošināta kaķu labturība un apzīmēšana.

8. Jebkurai personai nekavējoties jāpaziņo Pašvaldības policijai par klaiņojošu, vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu Mājdzīvnieku.

9. Īpašniekam vai turētājam, papildus normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, ir pienākums:

9.1. nodrošināt Mājdzīvnieku reģistrēšanu, turēšanu un vakcināciju atbilstoši normatīvo aktu prasībām;

9.2. nepieļaut, ka Mājdzīvnieki piemēslo dzīvojamo un sabiedrisko ēku telpas;

9.3. nodrošināt Mājdzīvnieka atstāto ekskrementu savākšanu pastaigā ārpus īpašuma, kurā tas tiek turēts, un izmest savāktos ekskrementus speciālās urnās;

9.4. nepieļaut Mājdzīvnieku atrašanos iestādēs un sabiedriskajās ēkās;

9.5. nepieļaut Mājdzīvnieku atrašanos tādās sabiedrisko pasākumu norises vietās un citās vietās novada administratīvajā teritorijā, kur tas aizliegts ar speciālām zīmēm (piktogrammām);

9.6. nepieļaut Mājdzīvnieku peldināšanu jūras piekrastē – Baltijas jūras līča krasta kāpu aizsargjoslā, no 1. jūnija līdz 31. augustam, laikā no plkst. 9.00 līdz 20.00;

9.7. nepieļaut Mājdzīvniekiem bojāt apkārtējo vidi;

9.8. nekavējoties ziņot Pašvaldības policijai par Mājdzīvnieka pazušanu;

9.9. nepieļaut ārpus norobežotās teritorijas suņa bez pavadas un bīstama suņa bez pavadas un uzpurņa atrašanos šādās meža un zaļās zonas teritorijās:

9.9.1. bērnu atpūtas un rotaļu laukumos, stadionos un sporta laukumos;

9.9.2. izglītības iestāžu un sabiedrisko ēku teritorijās;

9.9.3. publiskos dārzos, parkos, skvēros un kapsētās;

9.9.4. daudzdzīvokļu māju pagalmos;

9.9.5. sporta un aktīvās atpūtas centrā "Zibeņi" (publisku pasākumu laikā);

9.9.6. vietās, kur tas aizliegts ar speciālām zīmēm (piktogrammām) vai aizliegums noteikts normatīvajos aktos.

III. Klaiņojošu vai bezpalīdzības stāvoklī nonākušu Mājdzīvnieku izķeršana, izolācija un eitanāzija

10. Bez pajumtes un Īpašnieka aprūpes vai uzraudzības palicis Mājdzīvnieks ir klaiņojošs dzīvnieks, izņemot sterilizētus kaķus, kas uzturas dzīvojamo māju tuvumā.

11. Pašvaldības policija organizē klaiņojošu vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu Mājdzīvnieku izķeršanu un, ja nepieciešams, nogalināšanu. Klaiņojošu vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu Mājdzīvnieku ķeršanā izmanto humānas metodes, tajā skaitā īslaicīgu iemidzināšanu. Noķertos Mājdzīvniekus nogādā dzīvnieku patversmē.

12. Dzīvnieku patversmē izmitina un aprūpē noķertus klaiņojošos vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušus vai atsavinātus Mājdzīvniekus. Patversme nodrošina Mājdzīvnieku sterilizāciju, ja 14 dienu laikā nav izdevies atrast tā Īpašnieku.

13. Visus izdevumus, kas saistīti ar klaiņojošu un bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušo Mājdzīvnieku noķeršanu, transportēšanu, uzturēšanu un aprūpi patversmē, sedz Īpašnieks. Izdevumi par Mājdzīvnieka noķeršanu, izmitināšanu un aprūpi, Īpašniekam tiek noteikti atbilstoši patversmes cenrādim, par ko Īpašnieks saņem rēķinu.

14. Par ievainotu Mājdzīvnieku vai Mājdzīvnieka līķi publiskajās vietās Ādažu novada pašvaldības administratīvajā teritorijā jāziņo Pašvaldības policijai.

15. Persona, paziņojot par klaiņojošu vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu Mājdzīvnieku, sniedz savu kontaktinformāciju, kā arī visus viņas rīcībā esošo informāciju par attiecīgā Mājdzīvnieka atrašanās vietu, izskatu un uzvedību.

16. Par klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu vai agresīvu dzīvnieku, kas izrāda agresivitātes pazīmes vai uzbrūk cilvēkam vai citam dzīvniekam, jāpaziņo Pašvaldības policijai.

IV. Noteikumu izpildes kontrole un atbildība par noteikumu pārkāpšanu

17. Pašvaldības policijas amatpersonas nodrošina normatīvajos aktos par mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtību noteikto suņa apzīmēšanas un reģistrācijas prasību izpildes uzraudzību un kontroli.

18. Par 9.1. un 9.2. apakšpunktā noteikto prasību neievērošanu vainīgajai personai piemēro normatīvajos aktos noteikto sodu.

19. Par 9.3. un 9.4. apakšpunktā noteikto prasību pārkāpšanu fiziskām personām piemēro brīdinājumu vai naudas sodu no divām līdz divdesmit naudas soda vienībām.

20. Par 9.5. un 9.6. apakšpunktā noteikto prasību pārkāpšanu fiziskām personām piemēro brīdinājumu vai naudas sodu no divām līdz desmit naudas soda vienībām.

21. Par 9.7., 9.8., 9.11.1.–9.11.6. apakšpunktā noteikto prasību pārkāpšanu fiziskām personām piemēro naudas sodu no piecām līdz piecdesmit naudas soda vienībām.

22. Šo noteikumu ievērošanas kontroli un administratīvā pārkāpuma procesu par pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Pašvaldības policija. Administratīvo pārkāpumu lietas izskata Ādažu novada pašvaldības Administratīvā komisija.

V. Noslēguma jautājumi

23. Ar šo noteikumu spēkā stāšanās brīdi spēku zaudē:

23.1. Ādažu novada domes 2017. gada 22. decembra saistošie noteikumi Nr. 52/2017 "Par suņu un kaķu turēšanu Ādažu novadā";

23.2. Carnikavas novada domes 2014. gada 16. aprīļa saistošie noteikumi Nr. SN/2014/8 "Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Carnikavas novadā".

24. Administratīvo pārkāpumu lietās attiecībā par pārkāpumiem, kuri izdarīti līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai un līdz attiecīgās administratīvā pārkāpuma procesa pabeigšanai (lietvedība iestādē, tiesā vai izpilde) piemēro 23. punktā noteiktās tiesību normas.

Ādažu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs M. Sprindžuks
Paskaidrojuma raksts
Ādažu novada pašvaldības 25.05.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. 46/2022 "Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Ādažu novadā"
Paskaidrojuma raksta sadaļas un norādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums

1.1. Saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pielikuma "Administratīvās teritorijas, to administratīvie centri un teritoriālā iedalījuma vienības – novada pilsētas un novada pagasti" 27. punktu, ar 2021. gada 1. jūliju Ādažu novadu veido Ādažu un Carnikavas pagasti, kas nozīmē, ka ir izveidota jauna publiska persona – Ādažu novada pašvaldība.

1.2. Atbilstoši Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punktam, 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus.

1.3. Līdz šim mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Ādažu novada pašvaldības administratīvajā teritorijā reglamentēja Ādažu novada domes 2017. gada 22. decembra saistošie noteikumi Nr. 52/2017 "Par suņu un kaķu turēšanu Ādažu novadā" un Carnikavas novada domes 2014. gada 16. aprīļa saistošie noteikumi Nr. SN/2014/8 "Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Carnikavas novadā".

2. Īss projekta satura izklāsts

2.1. Šo saistošo noteikumu (turpmāk – Noteikumi) izdošanas mērķis ir noteikt suņu un kaķu turēšanas kārtību, klaiņojošo mājdzīvnieku identifikāciju un noteiktu darbību veikšanu, lai samazinātu mājdzīvnieku radīto traumu skaitu un iespējas inficēties ar trakumsērgu, kā arī atbildību par Noteikumu neievērošanu.

2.2. Noteikumi nereglamentē nodevas par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu

Noteikumu izpildei nav nepieciešama jaunu institūciju izveide vai esošo institūciju paplašināšana.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz sabiedrību (mērķgrupām) un uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

4.1. Sabiedrības mērķa grupa, uz kuru attiecināms Noteikumu tiesiskais regulējums, ir visas fiziskās un juridiskās personas, kas Ādažu novada teritorijā tur suņus un kaķus.

4.2. Noteikumu īstenošanai netiek prognozēta tieša ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā.

5. Informācija par administratīvajām procedūrām

5.1. Institūcija, kurā privātpersona var vērsties Noteikumu piemērošanā, ir Ādažu novada pašvaldības policija.

5.2. Noteikumu projekts nosaka administratīvās procedūras un privātpersonām veicamās darbības.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Pēc saistošo noteikumu projekta izskatīšanas domes Tautsaimniecības komitejā, projekts tika publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.adazi.lv, lai sabiedrības pārstāvjiem būtu iespējas izteikt priekšlikumus vai iebildumus. Noteiktajā termiņā – līdz 14.04.2022. tika saņemtas 47 vēstules no iedzīvotājiem. Atbilstoši saņemtajiem priekšlikumiem tika precizēts Noteikumu 7.1. apakšpunkts un 9. punkts.

Ādažu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs M. Sprindžuks
30.06.2022