1. Noteikumi nosaka:
1.1. normas iedzīvotāju nodrošināšanai ar pārtiku valsts apdraudējuma gadījumā;
1.2. kārtību, kādā plānojama iedzīvotāju nodrošināšana ar pārtiku, kā arī pārtikas izsniegšanas un izsniegšanas kontroles kārtību valsts apdraudējuma gadījumā;
1.3. valsts un pašvaldību institūciju uzdevumus un pienākumus, nodrošinot iedzīvotājus ar pārtiku valsts apdraudējuma gadījumā.
2. Noteikumi nosaka vienas dienas normas šādām iedzīvotāju grupām valsts apdraudējuma gadījumā:
2.1. valsts iekšienē pārvietotiem (evakuētiem) civiliedzīvotājiem;
2.2. personām, kas uzturas pilnā valsts vai pašvaldības apgādībā valsts vai pašvaldības iestādēs, un šo iestāžu personālam;
2.3. personālam, kas veic valsts apdraudējuma seku likvidēšanas pasākumus.
3. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde katru gadu līdz 15. martam iesniedz Zemkopības ministrijā Fizisko personu reģistra datus par iedzīvotāju skaitu pa vecuma grupām un to sadalījumu pa administratīvajām teritorijām saskaņā ar valsts informācijas sistēmas datiem uz attiecīgā gada 1. janvāri (1. pielikums).
4. Pārtikas nodrošinājuma plānošanu valsts apdraudējuma gadījumā organizē Zemkopības ministrija sadarbībā ar pašvaldībām.
5. Pārtikas izsniegšanu nodrošina pašvaldība:
5.1. atbilstoši vienas dienas normām, kas noteiktas vienam iedzīvotājam (2. pielikums);
5.2. ievērojot higiēnas prasības pārtikas izsniegšanas procesā.
6. Ja kāds no šo noteikumu 2. pielikumā minētajiem pārtikas produktiem nav pieejams, tā vietā var piedāvāt citu pēc iespējas līdzvērtīgu pārtikas produktu.
7. Pārtikas un veterinārais dienests kontrolē:
7.1. pārtikas produktu nekaitīgumu un kvalitāti;
7.2. higiēnas prasību izpildi pārtikas uzglabāšanas, transportēšanas un izsniegšanas laikā.
8. Pašvaldība nosaka kārtību, kādā valsts apdraudējuma gadījumā nodrošināma pārtikas izsniegšana iedzīvotājiem pašvaldības administratīvajā teritorijā. Pārtikas izsniegšanu koordinē pašvaldību sadarbības teritorijas civilās aizsardzības komisija.
9. Pašvaldība valsts apdraudējuma gadījumā:
9.1. ar plašsaziņas līdzekļu starpniecību informē iedzīvotājus par pārtikas izsniegšanas kārtību un izsniegšanas punktiem;
9.2. apstiprina pārtikas izsniegšanas punktu vadītājus un nepieciešamo darbinieku skaitu pārtikas izsniegšanas punktā;
9.3. organizē izsniegtās pārtikas uzskaiti;
9.4. ja nepieciešams, organizē transportu pārtikas piegādei iedzīvotājiem;
9.5. ja nepieciešams, organizē transportu, lai nodrošinātu iedzīvotāju apgādi ar ūdeni, ņemot vērā pašvaldībai pieejamos vietējos dzeramā ūdens resursus.
10. Zemkopības ministrija sadarbībā ar pašvaldībām:
10.1. plāno un koordinē pārtikas atliktās piegādes atbilstoši normatīvajiem aktiem par atliktajām piegādēm;
10.2. pamatojoties uz atsevišķu Ministru kabineta lēmumu, slēdz ar komersantiem līgumus par noteikta veida preču ražošanu un piegādi;
10.3. plāno un izstrādā mobilizācijas pieprasījumu komersantiem noteikta veida pārtikas preču ražošanai.
11. Zemkopības ministrija atbilstoši likumā "Par pašvaldībām" noteiktajai kārtībai informē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju par pašvaldību darbībā konstatētajiem pārkāpumiem, veicot šajos noteikumos noteiktos uzdevumus.
12. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2007. gada 28. augusta noteikumus Nr. 585 "Noteikumi par iedzīvotāju nodrošināšanu ar pārtiku valsts apdraudējuma gadījumā" (Latvijas Vēstnesis, 2007, 141. nr.; 2010, 16. nr.).
Nr. | Administratīvā teritorija | Iedzīvotāju skaits pa vecuma grupām | ||
līdz 2 gadu vecumam | no 2 līdz 18 gadiem | vecāki par 18 gadiem | ||
I. Valsts iekšienē pārvietotiem (evakuētiem) civiliedzīvotājiem, personām, kas uzturas pilnā valsts vai pašvaldības apgādībā valsts vai pašvaldības iestādēs, un šo iestāžu personālam
Nr. | Produkts | Daudzums |
1. | Maisījums zīdaiņiem un maziem bērniem1 | 200 g |
2. | Graudaugu pārslas, milti, putraimi, sausais kartupeļu biezenis vai makaroni | 200–300 g |
3. | Gaļas vai zivju konservi | 170–250 g |
4. | Maize, sausmaizītes vai sausiņi | 150 g (maize) |
5. | Olu pulveris, piena pulveris, zirņi vai citi pākšaugi | 20 g |
6. | Dzeramais ūdens | 3 l (ziemas periodā) un 4 l (vasaras periodā) |
II. Personālam, kas veic valsts apdraudējuma seku likvidēšanas pasākumus
Nr. | Produkts | Daudzums |
1. | Graudaugu pārslas, milti, putraimi, sausais kartupeļu biezenis vai makaroni | 200–300 g |
2. | Gaļas vai zivju konservi | 170–250 g |
3. | Maize, sausmaizītes vai sausiņi | 150 g (maize) |
4. | Olu pulveris, piena pulveris, zirņi vai citi pākšaugi | 20 g |
5. | Konservēti dārzeņi | 100 g |
6. | Žāvēti, kaltēti augļi un ogas | 50 g |
7. | Ievārījums | 20 g |
8. | Šokolāde ar kakao saturu līdz 70 % | 50 g |
9. | Kafija vai kakao | 20 g |
10. | Tēja | 6 g |
11. | Cukurs | 50 g |
12. | Dzeramais ūdens | 3 l (ziemas periodā) un 4 l (vasaras periodā) |
Piezīmes.
1. Atkarībā no produkta pieejamības un iepakojuma svara attiecīgā produkta normu var izsniegt vienai vai vairākām dienām.
2. 1 Bērniem no dzimšanas līdz 2 gadu vecumam.