Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Rīgas domes 2023. gada 12. jūlija saistošos noteikumus "Par brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem Rīgas valstspilsētas pašvaldībā".
Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 24

Rīgā 2021. gada 24. martā (prot. Nr. 14, 3. §)
Par Rīgas pilsētas pašvaldības pabalstu jaundzimušajam
Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta trešo daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka vienreizēja Rīgas pilsētas pašvaldības pabalsta ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu (turpmāk – pabalsts) apmēru, tā piešķiršanas un izmaksas kārtību.

2. Tiesības pieprasīt pabalstu ir vienam no bērna vecākiem, kuram piešķirts personas kods un kura dzīvesvieta deklarēta Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā, vai personai, kura ar Rīgas bāriņtiesas lēmumu iecelta par jaundzimušā aizbildni, ja pabalsts nav izmaksāts bērna vecākam. Tiesību uz pabalstu nav personai, kura saņēmusi termiņuzturēšanās atļauju Latvijas Republikā.

3. Pabalstu bērna vecāks vai aizbildnis (turpmāk – pabalsta pieprasītājs) var pieprasīt:

3.1. vienlaikus ar bērna piedzimšanas reģistrāciju Rīgas pilsētas dzimtsarakstu nodaļā;

3.2. Rīgas Sociālajā dienestā (turpmāk – Sociālais dienests), uzrādot personu identificējošu dokumentu un iesniedzot rakstveida iesniegumu par pabalsta piešķiršanu;

3.3. nosūtot iesniegumu Sociālajam dienestam pa pastu;

3.4. elektroniski – nosūtot ar drošu elektronisko parakstu parakstītu iesniegumu uz elektroniskā pasta adresi soc@riga.lv;

3.5. izmantojot e-pakalpojumu "Iesniegums iestādei" portālā www.latvija.lv.

4. Pabalsta pieprasītājs iesniegumā norāda šādas ziņas: pabalsta pieprasītāja vārdu, uzvārdu; personas kodu; deklarētās dzīvesvietas adresi; elektroniskā pasta adresi vai oficiālo elektronisko adresi (ja personai ir aktivizēts oficiālās elektroniskās adreses konts); tālruņa numuru; kredītiestādes vai pasta norēķinu sistēmas konta numuru (21 zīme); bērna vārdu, uzvārdu; personas kodu. Pabalsta pieprasītājs ar savu parakstu apliecina, ka iesniegumā sniegtā informācija ir patiesa.

5. Ja bērna piedzimšana reģistrēta ārvalstīs, dokumentam, kas apliecina bērna piedzimšanas fakta reģistrāciju, nepieciešams pievienot likumā noteiktajā kārtībā apliecinātu tulkojumu valsts valodā.

6. Pabalsts pieprasāms sešu mēnešu laikā no bērna piedzimšanas dienas, adopcijas vai aizbildnības nodibināšanas dienas.

7. Pabalsta apmērs ir 150 euro par katru jaundzimušo bērnu.

8. Sociālais dienests piešķirto pabalstu ne vēlāk kā līdz nākamā mēneša 25. datumam pārskaita pabalsta pieprasītāja iesniegumā norādītajā kredītiestādes vai pasta norēķinu sistēmas kontā.

9. Pabalstu pabalsta pieprasītājam nepiešķir, ja jaundzimušais ievietots valsts, pašvaldības vai nevalstisko organizāciju bērnu ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā, kā arī tad, ja nav ievēroti saistošo noteikumu nosacījumi.

10. Atzīt par spēku zaudējušiem Rīgas domes 2008. gada 9. decembra saistošos noteikumus Nr. 147 "Par vienreizēju pabalstu ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu" (Latvijas Vēstnesis, 2009, Nr. 10; 2010, Nr. 6; 2013, Nr. 198; 2014, Nr. 16).

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis
Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2021. gada 24. marta saistošajiem noteikumiem Nr. 24 "Par Rīgas pilsētas pašvaldības pabalstu jaundzimušajam"
1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Saistošie noteikumi "Par Rīgas pilsētas pašvaldības pabalstu jaundzimušajam" (turpmāk – Saistošie noteikumi) nosaka vienreizēja pabalsta ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu (turpmāk – pabalsts) apmēru, tā piešķiršanas un izmaksas kārtību

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

Likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešajā daļā noteikts, ka pašvaldības dome var pieņemt saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi. Rīgas pilsētas pašvaldība jau kopš 2002. gada materiāli atbalsta ģimenes, kurās ir jaundzimušie. Šobrīd Rīgas pilsētas pašvaldības brīvprātīgo iniciatīvu izpilde tiek nodrošināta saskaņā ar Rīgas domes 2008. gada 9. decembra saistošajiem noteikumiem Nr. 147 "Par vienreizēju pabalstu ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu" (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. 147). Saistošie noteikumi Nr. 147 satur tiesību normas, kas šobrīd vairs neatbilst augstāka juridiskā spēka tiesību aktos noteiktajam. Ņemot vērā Rīgas domes 2021. gada 20. janvāra lēmumu Nr. 343 "Par Rīgas pilsētas Apkaimju iedzīvotāju centra izveidi, Rīgas domes Apmeklētāju pieņemšanas centra reorganizāciju un Rīgas pilsētas pašvaldības izpilddirekciju likvidāciju", nepieciešams mainīt pabalsta saņemšanas kārtību. Tā kā Saistošo noteikumu Nr. 147 grozījumu normu apjoms pārsniegtu pusi no Saistošo noteikumu Nr. 147 normu apjoma, nepieciešams izdot jaunus Rīgas domes saistošos noteikumus, tādēļ izstrādāti Saistošie noteikumi.

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

Pabalsta 150 euro apmērā par katru jaundzimušo izmaksa tiek nodrošināta no budžeta programmā 18.02.00 "Sociālie pabalsti Rīgas pilsētas iedzīvotājiem" 2021. gadā paredzētajiem finanšu līdzekļiem. 2020. gadā pabalsts tika izmaksāts 5605 personām 840 750 euro apmērā, 2021. gadā pabalstu plānots izmaksāt 6347 personām 952 050 euro apmērā.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Neietekmē.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Neietekmē.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Konsultācijas nav notikušas.

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis
13.04.2021