Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr. 98

Rīgā 2019. gada 26. februārī (prot. Nr. 10 31. §)
Zootehniskā sertifikāta un izcelsmes apliecinājuma izsniegšanas kārtība
Izdoti saskaņā ar Dzīvnieku audzēšanas un ciltsdarba likuma
8. panta ceturtās daļas 2. un 3. punktu

1. Noteikumi nosaka tīršķirnes vaislas lauksaimniecības dzīvnieka, krustojuma vaislas cūkas un to vaislas materiāla zootehniskā sertifikāta (turpmāk – zootehniskais sertifikāts) izsniegšanas kārtību un tajā norādāmos datus, kā arī lauksaimniecības dzīvnieka izcelsmes apliecinājuma (turpmāk – izcelsmes apliecinājums) izsniegšanas kārtību un tajā norādāmos datus.

2. Zootehnisko sertifikātu un izcelsmes apliecinājumu izsniedz:

2.1. saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2016. gada 8. jūnija Regulas (ES) 2016/1012 par zootehniskajiem un ģenealoģiskajiem nosacījumiem dzīvnieku audzēšanai, tīršķirnes vaislas dzīvnieku, krustojuma vaislas cūku un to reproduktīvo produktu tirdzniecībai Savienībā un ievešanai tajā, un ar ko groza Regulu (ES) Nr. 652/2014, Padomes Direktīvas 89/608/EEK un 90/425/EEK un atceļ konkrētus aktus dzīvnieku audzēšanas jomā (Dzīvnieku audzēšanas regula) (turpmāk – regula 2016/1012), 2. panta 1. punktu attiecībā uz tīršķirnes vaislas liellopiem, cūkām, aitām, kazām, zirgiem un krustojuma vaislas cūkām un to vaislas materiālu;

2.2. saskaņā ar šo noteikumu prasībām attiecībā uz:

2.2.1. pārējiem tīršķirnes vaislas lauksaimniecības dzīvniekiem un to vaislas materiālu, kuru audzēšanu nenosaka regula 2016/1012;

2.2.2. lauksaimniecības dzīvniekiem, kas nav tīršķirnes lauksaimniecības dzīvnieki vai krustojuma vaislas cūkas.

3. Zootehnisko sertifikātu vai izcelsmes apliecinājumu izsniedz attiecīgā šķirnes lauksaimniecības dzīvnieku audzētāju biedrība (turpmāk – biedrība) vai krustojuma cūku audzētāju organizācija (turpmāk – organizācija), kura atzīta saskaņā ar normatīvajiem aktiem par šķirnes lauksaimniecības dzīvnieku audzētāju biedrības un krustojuma cūku audzētāju organizācijas atzīšanas kārtību, kā arī audzēšanas programmas apstiprināšanas kārtību.

4. Lai saņemtu zootehnisko sertifikātu vai izcelsmes apliecinājumu, lauksaimniecības dzīvnieka vai tā vaislas materiāla īpašnieks (turpmāk – īpašnieks) iesniedz biedrībā vai organizācijā iesniegumu papīra vai elektroniska dokumenta formā, tajā norādot lauksaimniecības dzīvnieka vai tā vaislas materiāla identifikācijas numuru.

5. Ja dzīvnieka īpašnieks, pamatojoties uz organizācijas aicinājumu, noslēdz ar organizāciju līgumu par zootehniskā sertifikāta vai izcelsmes apliecinājuma saņemšanu, uz viņu šo noteikumu 4. punktā minētais nosacījums neattiecas.

6. Biedrība vai organizācija mēneša laikā pēc šo noteikumu 4. punktā minētā iesnieguma saņemšanas izvērtē lauksaimniecības dzīvnieka vai tā vaislas materiāla izcelsmi un pieņem lēmumu:

6.1. izsniegt zootehnisko sertifikātu vai izcelsmes apliecinājumu;

6.2. neizsniegt zootehnisko sertifikātu, ja iesniegumā minētais dzīvnieks vai vaislas materiāls neatbilst šo noteikumu 2.1. un 2.2.1. apakšpunktā minētajām prasībām.

7. Biedrība vai organizācija par šo noteikumu 2.1. apakšpunktā minētajiem dzīvniekiem:

7.1. pieņem lēmumu izsniegt zootehnisko sertifikātu atbilstoši prasībām, kas noteiktas regulas 2016/1012 VII nodaļā un V pielikumā un Komisijas 2017. gada 10. aprīļa Īstenošanas regulā (ES) 2017/717, ar ko paredz noteikumus par to, kā Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu (ES) 2016/1012 piemēro attiecībā uz vaislas dzīvnieku un to reproduktīvo produktu zootehnisko sertifikātu veidlapu paraugiem;

7.2. tirdzniecībai Latvijas teritorijā zootehniskajā sertifikātā norādāmos datus var iekļaut citos pavaddokumentos saskaņā ar regulas 2016/1012 31. panta 2. punktu.

8. Biedrība vai organizācija par šo noteikumu 2.2.1. apakšpunktā minētajiem dzīvniekiem un to vaislas materiālu, ievērojot audzēšanas programmā iekļautajā veidlapā sniegto informāciju, pieņem lēmumu izsniegt zootehnisko sertifikātu, tajā norādot:

8.1. datus par tīršķirnes vaislas dzīvnieku vai tīršķirnes vaislas dzīvnieku, no kura iegūts vaislas materiāls:

8.1.1. sugu, šķirni vai līniju;

8.1.2. dzimumu;

8.1.3. dzimšanas datumu;

8.1.4. vaislas dzīvnieka reģistra numuru vai identifikācijas numuru;

8.1.5. īpašnieku, tā adresi;

8.1.6. audzētāju, tā adresi (ja attiecināms);

8.1.7. izcelšanos vismaz divās paaudzēs (vecāku un vecvecāku dzimšanas datumu, identifikācijas numuru);

8.1.8. grūsnam dzīvniekam – apsēklošanas datumu vai lecināšanas periodu un tā vaislinieka identifikācijas numuru, ar kuru dzīvnieks apsēklots, ja sertifikātam nav pievienoti citi dokumenti ar minēto informāciju;

8.1.9. dzīvnieka, tā vecāku un vecvecāku vērtēšanas rezultātus vai ģenētisko vērtību, ja šādi dati pieejami (var norādīt genoma testa rezultātus vai tīmekļvietnes adresi, kurā atrodami vērtēšanas rezultāti vai ģenētiskā vērtība);

8.1.10. zootehniskā sertifikāta numuru;

8.1.11. izsniedzējiestādes nosaukumu;

8.1.12. izsniegšanas datumu un vietu;

8.1.13. izsniedzēja pilnvarotās personas vārdu, uzvārdu, amatu un parakstu (elektroniska dokumenta formā sagatavotiem izcelsmes sertifikātiem – atzīmi, ka dokuments ir elektroniski parakstīts ar drošu elektronisko parakstu un satur laika zīmogu);

8.2. datus par vaislas materiālu:

8.2.1. vaislas materiāla identifikāciju un savākšanas datumu;

8.2.2. konteinera identifikāciju;

8.2.3. vaislas materiāla sagatavošanas un uzglabāšanas centra nosaukumu un adresi;

8.2.4. vaislas materiāla saņēmēja nosaukumu un adresi;

8.2.5. spermas devu skaitu;

8.2.6. olšūnu skaitu pajetē, ja vienā pajetē ir vairāk nekā viena olšūna no viena un tā paša sieviešu kārtas dzīvnieka;

8.2.7. embriju skaitu pajetē, ja vienā pajetē ir vairāk nekā viens embrijs no vieniem un tiem pašiem vecākiem.

9. Biedrība vai organizācija par šo noteikumu 2.2.2. apakšpunktā minētajiem dzīvniekiem, ievērojot audzēšanas programmā iekļautajā veidlapā sniegto informāciju, pieņem lēmumu izsniegt izcelsmes apliecinājumu, tajā norādot:

9.1. sugu;

9.2. dzimumu;

9.3. dzimšanas datumu;

9.4. identitātes numuru;

9.5. īpašnieku un tā adresi;

9.6. audzētāju, tā adresi (ja attiecināms);

9.7. izcelšanos vismaz divās paaudzēs (vecāku un vecvecāku dzimšanas datumu, identifikācijas numuru, šķirni);

9.8. grūsnam dzīvniekam – apsēklošanas datumu vai lecināšanas periodu un tā vaislinieka identifikācijas numuru, šķirni, dzimšanas datumu, ar kuru dzīvnieks apsēklots;

9.9. izcelsmes apliecinājuma numuru un izdošanas datumu;

9.10. izsniedzējiestādes nosaukumu;

9.11. izsniedzēja pilnvarotās personas vārdu, uzvārdu, amatu un parakstu.

10. Ja nepieciešams, biedrība vai organizācija papildus šo noteikumu 9. punktā minētajiem datiem izcelsmes apliecinājumā var iekļaut citus datus par lauksaimniecības dzīvnieku.

11. Izsniegtos zootehniskos sertifikātus un izcelsmes apliecinājumus biedrība vai organizācija reģistrē žurnālā vai elektroniski, norādot sertifikāta numuru, izsniegšanas datumu, lauksaimniecības dzīvnieka un tā vaislas materiāla identifikācijas numuru, kā arī personu, kurai izsniegts dokuments.

12. Par zootehniskajā sertifikātā un izcelsmes apliecinājumā norādīto datu pareizību un ticamību ir atbildīga biedrība vai organizācija, kas izsniegusi dokumentu.

13. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2014. gada 22. jūlija noteikumus Nr. 419 "Šķirnes lauksaimniecības dzīvnieka, tā spermas, olšūnas un embrija izcelsmes sertifikāta izsniegšanas kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 2014, 150. nr.).

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Zemkopības ministrs K. Gerhards
01.03.2019