Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2016. gada 11. oktobra noteikumus Nr. 669 "Kārtība, kādā noslēdz un pārrauga brīvprātīgu vienošanos par energoefektivitātes uzlabošanu".
Ministru kabineta noteikumi Nr.555

Rīgā 2011.gada 12.jūlijā (prot. Nr.43 7.§)
Noteikumi par kārtību, kādā noslēdz un pārrauga vienošanos par energoefektivitātes paaugstināšanu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā noslēdz un pārrauga vienošanos par energoefektivitātes paaugstināšanu.

2. Noteikumos lietotie termini:

2.1. vienošanās dalībnieks – nozares asociācija, komersants vai pašvaldība, kas apņemas sasniegt paredzēto enerģijas ietaupījuma mērķi, īstenojot konkrētus energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumus, atbilstoši noslēgtās vienošanās nosacījumiem;

2.2. energoefektivitātes rīcības plāns – plānošanas dokuments energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu īstenošanai, lai vienošanās dalībnieks sasniegtu paredzēto enerģijas ietaupījuma mērķi atbilstoši noslēgtās vienošanās nosacījumiem;

2.3. vienošanās reģistrs – ministrijā izveidots un ministrijas mājaslapā internetā publicēts vienošanās dalībnieku saraksts. Vienošanās reģistrā norāda:

2.3.1. vienošanās dalībnieka nosaukumu;

2.3.2. vienošanās informācijas publicējamo daļu.

II. Vienošanās noslēgšana

3. Vienošanās mērķis ir sasniegt vismaz 10 % enerģijas ietaupījumu nozarē, uzņēmumā vai pašvaldībā. Enerģijas ietaupījumu mērķa sasniegšanu pamato energoefektivitātes rīcības plāns.

4. Ministrija publicē laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un savā mājaslapā internetā aicinājumu nozaru asociācijām, komersantiem vai pašvaldībām noslēgt divpusēju vienošanos ar ministriju. Par vienošanās noslēgšanas pretendentu (turpmāk – pretendents) tiek uzskatīts tas pretendents, kurš sludinājumā minētajā iesniegšanas termiņā iesniedzis ministrijā nepieciešamo informāciju.

5. Vienošanās sagatavošana ietver pārrunas starp ministriju un katru pretendentu par vienošanās mērķi, saturu un izpildes uzraudzību.

6. Vienošanos noslēdz uz laiku līdz pieciem gadiem.

III. Vienošanās saturs

7. Noslēdzot vienošanos starp ministriju un nozares asociāciju, tajā ietver:

7.1. nozares asociācijas energoefektivitātes rīcības plānu;

7.2. nozares asociācijas pienākumus informēt savus biedrus par energoefektivitātes paaugstināšanas jautājumiem;

7.3. nozares asociācijas pienākumus sniegt informāciju ministrijai;

7.4. citu informāciju, kas nepieciešama noslēgtās vienošanās izpildei.

8. Noslēdzot vienošanos starp ministriju un komersantu, tajā ietver:

8.1. komersanta energoefektivitātes rīcības plānu;

8.2. komersanta pienākumus veikt energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumus savā darbības jomā, ja komersants piedāvā energopakalpojumus;

8.3. komersanta pienākumus sniegt informāciju ministrijai;

8.4. citu informāciju, kas nepieciešama noslēgtās vienošanās izpildei.

9. Noslēdzot vienošanos starp ministriju un pašvaldību, tajā ietver:

9.1. pašvaldības energoefektivitātes rīcības plānu, kas ir atsevišķs dokuments vai pašvaldības attīstības plāna sastāvdaļa;

9.2. pašvaldības pienākumus informēt savas administratīvās teritorijas iedzīvotājus par jautājumiem, kas saistīti ar energoefektivitātes jomu;

9.3. pašvaldības pienākumus sniegt informāciju ministrijai par jautājumiem, kas saistīti ar energoefektivitātes jomu;

9.4. citu informāciju, kas nepieciešama noslēgtās vienošanās izpildei.

IV. Energoefektivitātes rīcības plāns

10. Energoefektivitātes rīcības plāns ietver:

10.1. vispārīgu aprakstu par vienošanās mērķi;

10.2. galvenos energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumus un to kvantitatīvo novērtējumu vienošanās mērķa sasniegšanai;

10.3. energovadības sistēmas izveides nosacījumus;

10.4. citu informācijas izklāstu, kas raksturo un paskaidro veidu un mehānismu, kādā tiks izpildīta vienošanās.

V. Vienošanās izpildes pārraudzība

11. Vienošanās dalībnieks katru gadu līdz 1.martam nosūta ministrijai pārskatu par vienošanās izpildes rezultātiem iepriekšējā kalendāra gadā (turpmāk – gada pārskats).

12. Gada pārskats sastāv no iepriekšējā kalendāra gadā īstenoto energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu īsa apraksta un atbilstoši Ministru kabineta 2010.gada 30.septembra noteikumu Nr.923 "Kārtība, kādā uzskaita valsts enerģijas galapatēriņa ietaupījumu un nodrošina energoefektivitātes monitoringa sistēmas darbību" 2., 3., 4. vai 5.pielikumam aizpildītas pārskata veidlapas atbilstoši enerģijas galapatēriņa sektoram.

13. Ja vienošanās dalībnieks nenodrošina energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu uzraudzību un neizpilda šo noteikumu 11.punktā minēto pienākumu, vienošanās tiek izbeigta šādā kārtībā:

13.1. ministrija nosūta vienošanās dalībniekam atgādinājumu un aicina vienošanās dalībnieku triju mēnešu laikā iesniegt šo noteikumu 11.punktā minēto pārskatu;

13.2. ja vienošanās dalībnieks neiesniedz šo noteikumu 11.punktā minēto pārskatu, ministrija izbeidz vienošanos, izslēdzot vienošanās dalībnieku no vienošanās reģistra.

14. Vienošanās dalībnieks, kas šo noteikumu 13.punktā noteiktajā kārtībā ir izslēgts no vienošanās reģistra, var pieteikties jaunas vienošanās noslēgšanai ne ātrāk kā pēc trijiem gadiem no vienošanās izbeigšanas dienas.

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Eiropas Parlamenta un Padomes 2006.gada 5.aprīļa Direktīvas 2006/32/EK par enerģijas galapatēriņa efektivitāti un energoefektivitātes pakalpojumiem un ar ko atceļ Padomes direktīvu 93/76/EEK (dokuments attiecas uz EEZ).

Ministru prezidenta vietā – tieslietu ministrs, iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs A.Štokenbergs

Ekonomikas ministra vietā – zemkopības ministrs J.Dūklavs
15.07.2011