1. Noteikumi nosaka higiēnas prasības augu izcelsmes produktu primārajai ražošanai un primārās ražošanas produktu tiešajai piegādei nelielā apjomā galapatērētājam vai mazumtirdzniecības uzņēmumam, kas tieši apgādā galapatērētāju, kā arī minētās piegādes apjomu.
2. Noteikumi attiecas uz fizisku personu, kurai atbilstoši nodokļu jomu reglamentējošiem normatīvajiem aktiem nav jāreģistrē saimnieciskā darbība un kura ir pašu ražotu kultivēto produktu ražotājs vai savvaļas ogu, augļu, riekstu, sēņu un augu vācējs un bērzu un kļavu sulas ieguvējs (turpmāk – produktu ražotājs) atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.aprīļa Regulas (EK) Nr. 852/2004 par pārtikas produktu higiēnu (turpmāk – Eiropas Parlamenta un Padomes Regula Nr. 852/2004) 1.panta 1.punkta "a" apakšpunktam.
(MK 09.07.2013. noteikumu Nr.389 redakcijā)
3. Augu izcelsmes produktu apjoms, ko produktu ražotājs kalendāra gadā drīkst piegādāt tieši, noteikts šo noteikumu pielikumā.
3.1 Produktiem, ko produktu ražotājs pats realizē galapatērētājam tirgū un ielu tirdzniecībā, atbilstoši Komisijas 2011.gada 7.jūnija īstenošanas Regulas (ES) Nr. 543/2011, ar ko nosaka sīki izstrādātus noteikumus Padomes Regulas (EK) Nr. 1234/2007 piemērošanai attiecībā uz augļu un dārzeņu un pārstrādātu augļu un dārzeņu nozari, 4.panta 4.punktam nepiemēro tirdzniecības standartus.
(MK 09.07.2013. noteikumu Nr.389 redakcijā)
4. Produktu ražotājs veic kalendāra gadā tieši piegādāto produktu apjoma uzskaiti, dokumentējot informāciju par produktu nosaukumu, ieguves vietu, realizēto produktu daudzumu kilogramos (dienā un kopā kalendāra gadā), produkta realizācijas datumu un realizācijas vietu, kā arī produktu izplatīšanas vietā nodrošina uzskaites žurnālu, ko uzrāda pēc Pārtikas un veterinārā dienesta (turpmāk – dienests) amatpersonas pieprasījuma.
(MK 09.07.2013. noteikumu Nr.389 redakcijā)
5. Mazumtirdzniecības pārtikas uzņēmums, pieņemot produktus izplatīšanai, reģistrē informāciju par produktu nosaukumu, piegādāto apjomu, ieguves vietu, piegādes datumu, kā arī produktu ražotāja vārdu, uzvārdu, personas kodu un adresi.
(MK 09.07.2013. noteikumu Nr.389 redakcijā)
7. Kultivēto augu izcelsmes produktu ražotājs:
7.1. iekārtas, konteinerus un kastes uztur tīras un, ja nepieciešams, tās tīra un dezinficē;
7.2. nodrošina kultivēto augu izcelsmes produktu tīrību novākšanas, uzglabāšanas un transportēšanas laikā;
7.3. nepieļauj dzīvnieku un kaitēkļu radīto piesārņojumu kultivēto augu izcelsmes produktos to novākšanas, uzglabāšanas un transportēšanas laikā;
7.4. nodrošina augu aizsardzības līdzekļu un biocīdu pareizu lietošanu;
7.5. atkritumus un bīstamās vielas uzglabā un ar tiem rīkojas tā, lai nepieļautu kultivēto augu izcelsmes produktu piesārņojumu.
8. Savvaļas ogas, augļus, riekstus, sēnes un augus vāc tīrā iepakojumā un novākšanas, uzglabāšanas un transportēšanas laikā pasargā tos no piesārņojuma atbilstoši Padomes 1993.gada 8.februāra Regulas (EEK) Nr. 315/93, ar ko nosaka Kopienas procedūras attiecībā uz piesārņotājiem pārtikā, 1.pantam un Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas Nr. 852/2004 2.panta 1.punkta "f" apakšpunktam.
9. Bērzu un kļavu sula šo noteikumu izpratnē ir svaiga nepasterizēta sula, kurai var būt pievienotas rozīnes, augu daļas, dažādas garšvielas, cukurs un medus.
10. Bērzu un kļavu sulu realizē pircēja traukos vai – pēc pircēja lūguma – vienreizlietojamā iepakojumā, kurš atbilst normatīvajiem aktiem par obligātajām nekaitīguma prasībām materiāliem un priekšmetiem, kas nonāk saskarē ar pārtiku.
11. Nefasētas bērzu un kļavu sulas realizācijas vietā ir šādas norādes:
11.1. "Bērzu sula" vai "Kļavu sula";
11.2. bērzu un kļavu sulas derīguma termiņš "Izlietot līdz...";
11.3. produktu ražotāja vārds, uzvārds un adrese.
(MK 09.07.2013. noteikumu Nr.389 redakcijā)
12. Bērzu un kļavu sulu fasē vienreizlietojamā iepakojumā vai tīros stikla traukos, kuri atbilst normatīvajiem aktiem par obligātajām nekaitīguma prasībām materiāliem un priekšmetiem, kas nonāk saskarē ar pārtiku.
13. Fasētai bērzu un kļavu sulai uz etiķetes norāda tirdzniecības nosaukumu "Bērzu sula" vai "Kļavu sula", pievienotās sastāvdaļas (ja tādas ir), tilpumu, derīguma termiņu "Izlietot līdz..." (svaigai bērzu vai kļavu sulai) vai "Ieteicams līdz..." (raudzētai bērzu vai kļavu sulai), uzglabāšanas apstākļus, produkta ražotāja vārdu, uzvārdu un adresi. Raudzētas bērzu un kļavu sulas tirdzniecības nosaukumam pievieno papildu norādi "raudzēta".
(MK 09.07.2013. noteikumu Nr.389 redakcijā)
14. Savvaļas ogas, augļus, riekstus, sēnes, augus, bērzu un kļavu sulu aizliegts iegūt teritorijās, kas atrodas tiešā piesārņojuma avota tuvumā (piemēram, aizsargjoslās gar ielām, autoceļiem, dzelzceļiem, visu veidu sanitārajās aizsargjoslās, mežos pilsētu administratīvajā teritorijā) un var radīt pārtikas piesārņojuma risku.
(Pielikums MK 09.07.2013. noteikumu Nr.389 redakcijā)
Nr. | Produkta nosaukums | Daudzums |
1. | Lapu dārzeņi | 500 kg |
2. | Sakņu un kātu dārzeņi | 1000 kg |
3. | Kartupeļi | 1000 kg |
4. | Augļi | 1000 kg |
5. | Pākšaugi | 300 kg |
6. | Ogas | 500 kg |
7. | Garšaugi, tai skaitā sīpolloki | 1000 kg |
8. | Galviņkāposti | 1000 kg |
9. | Ziedkāposti | 800 kg |
10. | Brokoļi | 200 kg |
11. | Ķirbji | 1000 kg |
12. | Kabači | 300 kg |
13. | Gurķi | 300 kg |
14. | Sīpoli | 500 kg |
15. | Ķiploki | 100 kg |
16. | Tomāti | 300 kg |
17. | Cukurkukurūza | 500 kg |
18. | Savvaļas augļi un ogas | 600 kg |
19. | Savvaļas rieksti | 300 kg |
20. | Savvaļas sēnes | 600 kg |
21. | Savvaļas augi | 300 kg |
22. | Bērzu un kļavu sula | 300 l |