1. Noteikumi nosaka higiēnas prasības kultivēto augu izcelsmes produktu ražotājam un savvaļas ogu, augļu, riekstu, sēņu un augu vācējam (turpmāk – produktu ražotājs), kas nelielos apjomos nodarbojas ar produktu primāro ražošanu un tiešo piegādi galapatērētājam, tai skaitā mazumtirdzniecībai.
2. Produktu ražotājs nodrošina, lai netiktu pārsniegts šo noteikumu pielikumā minēto kultivēto augu izcelsmes produktu un savvaļas ogu, augļu, riekstu, sēņu un augu (turpmāk – produkti) daudzums sezonā.
3. Produktu ražotājs nodrošina iegūto produktu daudzuma uzskaiti sezonā, kā arī pēc pieprasījuma sniedz informāciju produktu saņēmējam un Pārtikas un veterinārā dienesta amatpersonai par produktu ražotāju, produktu ieguves vietu, laiku un daudzumu.
4. Pieņemot produktus izplatīšanai mazumtirdzniecībā, pārtikas uzņēmums reģistrē:
4.1. juridiskai personai – produktu ražotāja nosaukumu un reģistrācijas numuru;
4.2. fiziskai personai – vārdu, uzvārdu un personas kodu.
5. Šo noteikumu prasību ievērošanu produktu izplatīšanas vietās kontrolē Pārtikas un veterinārais dienests.
6. Kultivēto augu izcelsmes produktu ražotājs:
6.1. iekārtas, konteinerus un kastes uztur tīras un, ja nepieciešams, tīra un dezinficē tās;
6.2. nodrošina kultivēto augu izcelsmes produktu tīrību novākšanas, glabāšanas un pārvadāšanas laikā;
6.3. nepieļauj dzīvnieku un kaitēkļu radīto piesārņojumu kultivēto augu izcelsmes produktos to novākšanas, glabāšanas un pārvadāšanas laikā;
6.4. atkritumus un bīstamās vielas uzglabā un ar tām rīkojas tā, lai nepieļautu kultivēto augu izcelsmes produktu piesārņojumu.
7. Savvaļas ogas, augļus, riekstus, sēnes un augus vāc tīrā iepakojumā un pasargā no visu veidu piesārņojuma visos ievākšanas, uzglabāšanas un transportēšanas posmos.
8. Savvaļas ogas, augļus, riekstus, sēnes un augus aizliegts vākt teritorijās, kas atrodas tiešā piesārņojuma avotu tuvumā (aizsargjoslās gar ielām, autoceļiem, dzelzceļiem, visu veidu sanitārajās aizsargjoslās, mežos pilsētu administratīvajā teritorijā) un var radīt pārtikas piesārņojuma risku.
9. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2006.gada 13.jūnija noteikumus Nr.470 “Higiēnas prasības augu izcelsmes produktu primārai ražošanai un tiešai piegādei galapatērētājam nelielā apjomā” (Latvijas Vēstnesis, 2006, 94.nr.).
Nr.p.k. | Primārais produkts | Daudzums (kg) |
1. | Lapu dārzeņi | 500 |
2. | Sakņu dārzeņi | 3000 |
3. | Kartupeļi | 5000 |
4. | Augļi | 3000 |
5. | Pākšaugi | 1000 |
6. | Ogas | 2000 |
7. | Kultivētas sēnes | 300 |
8. | Garšaugi | 1000 |
9. | Galviņkāposti | 5000 |
10. | Ziedkāposti | 800 |
11. | Brokoļi | 200 |
12. | Ķirbji | 1000 |
13. | Kabači | 300 |
14. | Gurķi | 300 |
15. | Sīpoli | 500 |
16. | Ķiploki | 100 |
17. | Tomāti | 200 |
18. | Savvaļas ogas, tai skaitā kaltētas | 600 |
19. | Savvaļas rieksti un augļi, tai skaitā kaltēti | 600 |
20. | Savvaļas sēnes, tai skaitā kaltētas | 600 |
21. | Savvaļas augi, tai skaitā kaltēti | 300 |