1. Noteikumi nosaka veselības, identifikācijas un īpašā marķējuma prasības gaļai, maltai gaļai, mehāniski atdalītai gaļai, gaļas izstrādājumiem un gaļas produktiem, kurus iegūst Latvijā un izplata vietējā tirgū.
(Grozīts ar MK 20.10.2009. noteikumiem Nr.1220)
3. Ar veselības marķējumu marķē dzīvnieka liemeni, kas atzīts par derīgu cilvēku uzturam, ja dienesta pilnvarots veterinārārsts pirms tam ir veicis dzīvnieka veterināro ekspertīzi saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.aprīļa Regulas (EK) Nr. 854/2004, ar ko paredz īpašus noteikumus par lietošanai pārtikā paredzētu dzīvnieku izcelsmes produktu oficiālās kontroles organizēšanu (turpmāk – regula Nr. 854/2004), I pielikuma I sadaļas II nodaļu.
(MK 27.04.2010. noteikumu Nr.396 redakcijā)
4. Ar veselības marķējumu marķē dzīvnieku (izņemot mājputnus un zaķveidīgos) liemeņus saskaņā ar regulā Nr. 854/2004 noteiktajām prasībām, lietojot krāsas, kas atļautas saskaņā ar normatīvajiem aktiem par obligātajām nekaitīguma prasībām pārtikai, kurā izmantotas pārtikas piedevas.
6. Ar identifikācijas marķējumu marķē sadalītu gaļu, maltu gaļu, mehāniski atdalītu gaļu, gaļas izstrādājumus un gaļas produktus saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.aprīļa Regulu (EK) Nr. 853/2004, ar ko nosaka īpašus higiēnas noteikumus attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes pārtiku (turpmāk - regula Nr. 853/2004), kā arī mājputnu un zaķveidīgo gaļu.
11. Nagaiņu gaļu (lauksaimniecībā izmantojamo pārnadžu un nepārnadžu gaļa), kas iegūta, dzīvnieku neatliekamā kārtā kaujot ārpus kautuves atbilstoši prasībām, kas minētas regulā Nr. 853/2004, marķē ar rombveida veselības marķējumu. Romba malu garums ir vismaz 4,5 cm. Informāciju marķējumā izvieto šādi:
11.1. augšdaļā - valsts nosaukums vai tā saīsinājums;
11.2. lejasdaļā - pārtikas uzņēmuma atzīšanas numurs.
11.1 Malto gaļu, kas iegūta atbilstoši regulā Nr. 853/2004 noteiktajām prasībām, bet neatbilst Komisijas 2009.gada 30.novembra Regulas (EK) Nr. 1162/2009, ar ko nosaka pārejas pasākumus Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu (EK) Nr. 853/2004, (EK) Nr. 854/2004 un (EK) Nr. 882/2004 īstenošanai, 4.panta 1.punktā noteiktajam tauku procentuālajam saturam un saistaudu un gaļas proteīnu attiecībai, marķē ar kvadrātveida identifikācijas marķējumu. Informāciju marķējumā izvieto šādi:
11.11. augšdaļā – valsts nosaukums vai tā saīsinājums;
11.12. lejasdaļā – pārtikas uzņēmuma atzīšanas numurs.
(MK 27.04.2010. noteikumu Nr.396 redakcijā)
13. Mājputnu un zaķveidīgo gaļu (nelielā daudzumā), kas atzīta par derīgu lietošanai uzturā saskaņā ar normatīvajiem aktiem par obligātajām nekaitīguma prasībām mājputnu un zaķveidīgo gaļas apritei nelielos daudzumos, marķē ar regulāra trijstūra veida identifikācijas marķējumu. Informāciju marķējumā izvieto šādi:
13.1. augšdaļā - valsts nosaukums vai tā saīsinājums;
13.2. lejasdaļā - pārtikas uzņēmuma reģistrācijas numurs.
14. Savvaļas medījamo dzīvnieku gaļu (nelielā daudzumā), kas atzīta par derīgu lietošanai uzturā saskaņā ar normatīvajiem aktiem par kvalitātes prasībām nomedītajiem dzīvniekiem vai to gaļai, ko mednieks iegūst, uzglabā un transportē tieši galapatērētājam nelielos daudzumos, marķē ar regulāra piecstūra veida marķējumu. Informāciju marķējumā izvieto šādi:
14.1. augšdaļā - valsts nosaukums vai tā saīsinājums;
14.2. lejasdaļā - pārtikas uzņēmuma reģistrācijas numurs.
(Grozīts ar MK 27.04.2010. noteikumiem Nr.396)
15. Gaļu, kuras izmantošanai noteikti ar dzīvnieku infekcijas slimībām saistīti ierobežojumi, saskaņā ar normatīvajiem aktiem par dzīvnieku un dzīvnieku izcelsmes produktu apriti un kārtību, kādā izsniedz veterināros (veselības) sertifikātus, marķē ar attiecīga veida marķējumu atbilstoši šo noteikumu 8., 9. un 13.punktam. Marķējumu krusto divas svītras, kas, neietekmējot norādītās informācijas uztveri, marķējuma vidū veido četrus leņķus.
15.1 Gaļu, maltu gaļu, mehāniski atdalītu gaļu, gaļas izstrādājumus un gaļas produktus, kuri iegūti no liellopiem un aitām, kas kauti saskaņā ar reliģisko kopienu tradicionālajām gaļas ieguves metodēm, papildus marķē ar apaļas formas īpašu marķējumu, kura centrā ar lielajiem latīņu burtiem norāda pilnu izmantotās dzīvnieku kaušanas metodes nosaukumu. Liellopu un aitu liemeņiem, pusliemeņiem, ceturtdaļliemeņiem un pusliemeņiem, kas sadalīti ne vairāk kā trijās daļās, īpašo marķējumu uzspiež uz katra gabala ārējās virsmas, un marķējuma teksta burtu augstums ir vismaz 1 cm.
(MK 20.10.2009. noteikumu Nr.1220 redakcijā)
15.2 Tirdzniecības vietā gaļai, maltai gaļai, mehāniski atdalītai gaļai, gaļas izstrādājumiem un gaļas produktiem, kuri iegūti no liellopiem un aitām, kas kauti saskaņā ar reliģisko kopienu tradicionālajām gaļas ieguves metodēm, galapatērētājam redzamā vietā ir norāde par dzīvnieku kaušanā izmantoto metodi.
(MK 20.10.2009. noteikumu Nr.1220 redakcijā)
15.3 Uz dzīvnieka liemeņa blakus veselības marķējumam, izmantojot spiedogu ar arābu cipariem, kas ir vismaz 2 cm augsti un skaidri salasāmi, norāda kaušanas datumu un kārtas numuru šādā secībā:
15.31. pirmajā rindā – kaušanas datumu "XxxD", kur "X" ir gada pēdējais skaitlis, "xx" – gada nedēļas kārtas skaitlis, "D" – nedēļas diena;
15.32. otrajā rindā – kaušanas kārtas numuru.
(MK 27.04.2010. noteikumu Nr.396 redakcijā)
16. Šo noteikumu 8.punkts attiecas uz pārtikas uzņēmumiem, kas darbību uzsākuši līdz 2006.gada 1.janvārim.
18. Šo noteikumu 15.3 punkts neattiecas uz dzīvnieku liemeņiem, kas marķēti pirms šā punkta spēkā stāšanās.
(MK 27.04.2010. noteikumu Nr.396 redakcijā)