Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Liepājas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.2 

Liepājā 2007.gada 18.janvārī (prot. Nr.1, 23.§)

Bērnu reģistrācijas un uzņemšanas kārtība Liepājas pilsētas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs 

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43.panta trešo daļu un 15.panta pirmās daļas 4.punktu

 

1. VISPĀRĪGIE NOTEIKUMI

1.1. Saistošie noteikumi nosaka izglītojamo (turpmāk - bērns) reģistrācijas un uzņemšanas kārtību Liepājas pilsētas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs un pašvaldības izglītības iestādēs, kuras īsteno pirmsskolas izglītības programmas (turpmāk - pirmsskolas iestāde).

1.2. Pirmsskolas izglītības programmu bērns apgūst no viena līdz septiņu gadu vecumam. Obligātā piecgadīgo un sešgadīgo bērnu sagatavošana pamatizglītības apguvei tiek sākta tajā kalendārajā gadā, kurā bērnam aprit pieci gadi. Bērns obligātās piecgadīgo un sešgadīgo bērnu sagatavošanas pamatizglītībai programmu var apgūt ģimenē, saņemot metodisku palīdzību Liepājas pirmsskolas izglītības konsultatīvajā centrā.

1.3. Bērnus ar speciālām vajadzībām reģistrē, pamatojoties uz Liepājas pilsētas Izglītības pārvaldes (turpmāk - Izglītības pārvalde) Pedagoģiski medicīniskās komisijas atzinumu.

1.4. Bērnam tiek nodrošināta pirmsskolas izglītības programmas apguve tikai vienā pirmsskolas iestādē. Vecākiem vai aizbildņiem (turpmāk - vecāki) ir tiesības mainīt pirmsskolas iestādi saskaņā ar sais­tošo noteikumu 2.4.2.punktu.

1.5. Izglītības pārvaldes atbildīgajam darbiniekam (turpmāk - darbinieks), komplektējot pirmsskolas grupas, jāievēro Vispārējās izglītības likums, šie saistošie noteikumi un citi spēkā esošie normatīvie akti.

2. BĒRNU REĢISTRĀCIJA UZŅEMŠANAI PIRMSSKOLAS IZGLĪTĪBAS IESTĀDĒS

2.1. Uzņemšanai pirmsskolas iestādēs vecāki bērnus reģistrē Izglītības pārvaldē no bērna dzimšanas brīža līdz piecu gadu vecumam visu kalendāro gadu, uzrādot bērna dzimšanas apliecību un vecāku personu apliecinošus dokumentus.

2.2. Reģistrācijas pieteikuma elektronisko formu darbinieks vecāku klātbūtnē aizpilda Latvijas izglītības informatizācijas sistēmas (turpmāk - LIIS) datu bāzē pēc vecāku sniegtās informācijas.

2.3. Vecākiem, reģistrējot pieteikumu uz kādu no speciālajām grupām, jāiesniedz ģimenes ārsta atzinums par nepieciešamību nodrošināt bērnam atbilstošās programmas apguvi.

2.4. Reģistrācijas pieteikumi tiek sistematizēti LIIS programmā šādos reģistros:

2.4.1. PIRMĀS PAKĀPES REĢISTRĀ, ja bērns un vismaz viens no vecākiem deklarēti Liepājā un bērns neapmeklē nevienu pirmsskolas iestādi:

2.4.1.1. vispārējā tipa latviešu vai mazākumtautību grupā;

2.4.1.2. speciālajā latviešu vai mazākumtautību grupā:

2.4.1.2.1. grupā ar kustību traucējumiem,

2.4.1.2.2. grupā ar runas traucējumiem,

2.4.1.2.3. grupā ar redzes traucējumiem,

2.4.1.2.4. grupā ar somatiskām saslimšanām;

2.4.2. OTRĀS PAKĀPES REĢISTRĀ, ja bērns un vismaz viens no vecākiem deklarēti Liepājā un bērns ir uzņemts vienā pirmsskolas iestādē, bet vecāki vēlas mainīt pirmsskolas iestādi:

2.4.2.1. vispārējā tipa latviešu vai mazākumtautību grupā;

2.4.2.2. speciālajā latviešu vai mazākumtautību grupā:

2.4.2.2.1. grupā ar kustību traucējumiem,

2.4.2.2.2. grupā ar runas traucējumiem,

2.4.2.2.3. grupā ar redzes traucējumiem,

2.4.2.2.4. grupā ar somatiskām saslimšanām;

2.4.3. TREŠĀS PAKĀPES REĢISTRĀ, ja bērns deklarēts ārpus Liepājas un neapmeklē nevienu pirmsskolas iestādi:

2.4.3.1. vispārējā tipa latviešu vai mazākumtautību grupā;

2.4.3.2. speciālajā latviešu vai mazākumtautību grupā:

2.4.3.2.1. grupā ar kustību traucējumiem,

2.4.3.2.2. grupā ar runas traucējumiem,

2.4.3.2.3. grupā ar redzes traucējumiem,

2.4.3.2.4. grupā ar somatiskām saslimšanām;

2.4.4. CETURTĀS PAKĀPES REĢISTRĀ, ja bērns deklarēts ārpus Liepājas, apmeklē kādu pirmsskolas iestādi, bet vecāki vēlas mainīt pirmsskolas iestādi:

2.4.4.1. vispārējā tipa latviešu vai mazākumtautību grupā;

2.4.4.2. speciālajā latviešu vai mazākumtautību grupā:

2.4.4.2.1. grupā ar kustību traucējumiem,

2.4.4.2.2. grupā ar runas traucējumiem,

2.4.4.2.3. grupā ar redzes traucējumiem,

2.4.4.2.4. grupā ar somatiskām saslimšanām.

2.5. Darbinieks aizpildīto reģistrācijas pieteikumu izdrukā divos eksemplāros, vienu pieteikuma eksemplāru saņem vecāki, otrs paliek Izglītības pārvaldes uzskaitē.

2.6. Pirmām kārtām ar vietām pirmsskolas iestādēs nodrošina bērnus no PIR­MĀS PAKĀPES REĢISTRA.

3. BĒRNU UZŅEMŠANA PIRMSSKOLAS IESTĀDĒS

3.1. Darbinieks līdz katra gada 1.maijam nosūta pirmsskolas iestādes vadītājam bērnu reģistra sarakstu.

3.2. Pirmsskolas iestādes vadītājs, pamatojoties uz darbinieka nosūtīto un iestādē reģistrēto bērnu reģistra sarakstu, no 1.maija līdz 31.maijam paziņo vecākiem par iespēju bērnam apmeklēt pirmsskolas iestādi no attiecīgā gada 1.septembra.

3.3. Grupu komplektācija iestādēs notiek katru gadu no 1.maija līdz 31.augustam.

3.4. Lai uzņemtu bērnu pirmsskolas iestādē, vecākiem jāiesniedz šādi dokumenti:

3.4.1. vecāku iesniegums par uzņemšanu pirmsskolas iestādē;

3.4.2. bērna dzimšanas apliecības kopija;

3.4.3. medicīniskā karte;

3.4.4. izraksts no ambulatorās slimnieka medicīniskās kartes par iepriekš izdarītajām profilaktiskajām vakcinācijām;

3.4.5. Izglītības pārvaldes Pedagoģiski medicīniskās komisijas atzinums (ja bērns apgūs speciālās pirmsskolas izglītības programmu).

3.5. Komplektējot grupas, pirmsskolas iestādes vadītājs, pamatojumu iesniedzot Izglītības pārvaldē, ir tiesīgs ārpus reģistra uzņemt:

3.5.1. savas pirmsskolas iestādes darbinieku bērnus uz darbinieka darba tiesisko attiecību laiku;

3.5.2. savā pirmsskolas iestādē uzņemto audzēkņu māsas/brāļus, kuri reģistrēti ne vēlāk kā 3 mēnešu laikā pēc dzimšanas (pirmsskolas iestādes maiņas gadījumā termiņš netiek ņemts vērā);

3.5.3. bērnus, kuriem ar Izglītības pārvaldes Pedagoģiski medicīniskās komisijas atzinumu speciālās programmas nomainītas uz vispārējo.

3.6. Ārkārtas gadījumos (pilsētā nepieciešamo speciālistu bērniem, audžuģimenēs ievietotajiem bērniem u.c.) bērnu reģistrēšanu reģistrā un uzņemšanu pirmsskolas iestādē ārpus kārtas izskata Liepājas pilsētas domes Izglītības komisija un par pieņemto lēmumu informē Izglītības pārvaldi.

3.7. Bērnus, kurus nav iespējams uzņemt pirmsskolas iestādē līdz 1.septembrim, darbinieks pārreģistrē uz nākamo gadu reģistrācijas pieteikumu iesniegšanas secībā.

3.8. Pirmsskolas iestādē, kuru bērns neapmeklē attaisnojošu iemeslu dēļ laika posmā, kas nav garāks par vienu kalendāro gadu, vieta tiek saglabāta, pamatojoties uz vecāku iesniegumu un/vai Izglītības pārvaldes Pedagoģiski medicīniskās komisijas atzinumu.

4. DATU PUBLISKĀ PIEEJAMĪBA

Informācija par bērnu reģistru publiski pieejama Izglītības pārvaldē, kā arī tiek ievietota Izglītības pārvaldes interneta mājas lapā www.lip.lv. Informācija tiek atjaunota katra mēneša pirmajā datumā.

Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs U.Sesks

01.03.2007