1. Noteikumi nosaka obligātās nekaitīguma, kvalitātes, higiēnas un marķējuma prasības pārtikā lietojamam sālim (turpmāk — pārtikas sāls) un prasības sāls izplatīšanai un izmantošanai pārtikas ražošanā.
2. Sāli, kurš ir likumīgi ražots vai laists apgrozībā kādā no Eiropas Savienības dalībvalstīm vai Turcijā vai kurš ir likumīgi ražots kādā no Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas valstīm, kas ir Eiropas Ekonomikas zonas līguma līgumslēdzēja puse, ir tiesības piedāvāt Latvijā, ievērojot savstarpējās atzīšanas principu. Savstarpējās atzīšanas principu var ierobežot, pamatojoties uz sabiedrības veselības un patērētāju aizsardzības apsvērumiem, ja kontrolējošai institūcijai ir pierādījumi, ka sāls neatbilst tādam drošības līmenim, kāds nepieciešams saskaņā ar Latvijas normatīvajiem aktiem.
3. Sāli, kurš ražots valstīs, kas nav minētas šo noteikumu 2.punktā, ir tiesības piedāvāt Latvijā, ja ievērotas šajos noteikumos un pārtikas apriti regulējošajos normatīvajos aktos noteiktās prasības.
4. Pārtikas sāls ir produkts, kura sastāvā ir ne mazāk kā 97% kristāliska nātrija hlorīda un piedevas. Pārtikas sāli iegūst no jūras, dabiskajiem sāls šķīdumiem vai pazemes sāls iežu depozītiem.
5. Pārtikas sāli pēc izmantošanas veida iedala šādi:
5.1. galda jeb vārāmais sāls — izmanto mājsaimniecībā ēdienu gatavošanai kā sastāvdaļu vai garšvielu gataviem ēdieniem;
5.2. pārtikas ražošanas sāls — izmanto pārtikas ražošanā un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos.
7. Smalkais sāls ir dabiska balta kristāliska viela bez smaržas, tas izšķīst bez nosēdumiem, ir irdens un nesacietē. Šķīdumos smalkajam sālim ir īss izšķīšanas periods.
8. Rupjais sāls ir dabiska balti pelēka kristāliska viela bez smaržas, tas šķīst ar nosēdumiem, kurus veido nešķīstošās daļas. Nešķīstošo daļu maksimālais daudzums gala produktā ir 0,1–0,4%.
10. Pārtikas sāls nedrīkst saturēt sāls sastāvam neatbilstošas organiskas vai neorganiskas vielas un piemaisījumus (piemēram, kukaiņus, kukaiņu atliekas, smilšu graudiņus, akmeņus un koksni vai iepakojuma materiāla daļas, metāliskas un plastikāta daļiņas).
12. Pārtikas sāls jodēšanai izmanto nātrija jodīdu (NaI), kālija jodīdu (KI) vai kālija jodātu (KIO3):
12.1. galda jeb vārāmajā sālī joda jonu saturs ir 0,002–0,005%;
12.2. pārtikas ražošanas sālī joda jonu saturs ir 0,004–0,01%.
13. Pārtikas sāli marķē saskaņā ar normatīvajos aktos noteiktajām prasībām par pārtikas preču marķēšanu.
15. Ja sāls iepakojums ir necaurspīdīgs un bez marķējuma nav nosakāma sāls konsistence, marķējumā norāda pārtikas sāls konsistenci “smalkais” vai “rupjais”.
16. Ja pārtikas sālim pievienoti mikroelementi vai makroelementi, to norāda tirdzniecības nosaukumā. Mikroelementu un makroelementu daudzumu norāda marķējumā procentos vai masas attiecībā (mg/kg).
18. Izplatot pārtikas ražošanas sāli, tam pievieno sāls sastāva specifikāciju vai citu pavaddokumentu, kurā norādīts tā ķīmiskais sastāvs.
19. Pārtikas sāli transportē un uzglabā tā, lai pasargātu no vides kaitīgās ietekmes un nodrošinātu tā nemainīgu kvalitāti.
22. Sāli, kas iepakots un marķēts līdz 2006.gada 1.janvārim, Latvijā drīkst izplatīt, līdz ir beigušies tā krājumi.
Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no:
1) Eiropas Parlamenta un Padomes 1998.gada 22.jūnija Direktīvas 98/34/EK, ar ko nosaka informācijas sniegšanas kārtību tehnisko standartu un noteikumu jomā;
2) Eiropas Parlamenta un Padomes 1998.gada 20.jūlija Direktīvas 98/48/EK, ar kuru groza Direktīvu 98/34/EK, ar ko nosaka informācijas sniegšanas kārtību tehnisko standartu un noteikumu jomā.
Nr. | Smagie metāli | Maksimāli pieļaujamā norma |
1. | Svins (Pb) | 2,0 |
2. | Kadmijs (Cd) | 0,5 |
3. | Varš (Cu) | 2,0 |
4. | Dzīvsudrabs (Hg) | 0,1 |
5. | Arsēns (As) | 0,5 |