Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr.631

Rīgā 2004.gada 27.jūlijā (prot. Nr.45, 43.§)
Noteikumi par ātrās reaģēšanas sistēmas darbību pārtikas apritē
Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 4.panta vienpadsmito daļu

1. Noteikumi nosaka ātrās reaģēšanas sistēmas darbību pārtikas apritē atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes 2002.gada 28.janvāra Regulas (EK) Nr. 178/2002, ar ko paredz vispārīgus pārtikas aprites tiesību aktu principus un prasības, izveido Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādi un paredz procedūras saistībā ar pārtikas nekaitīgumu, IV nodaļas 1.iedaļai, kā arī atbilstoši normatīvajiem aktiem par pārtikas apriti.

2. Par ātrās reaģēšanas sistēmas darbību atbildīgā institūcija ir Pārtikas un veterinārais dienests.

3. Pārtikas un veterinārais dienests izveido Latvijas Nacionālo kontaktpunktu, kas ir atbildīgs par informācijas saņemšanu un izplatīšanu attiecībā uz pārtikas radīto risku cilvēku veselībai vai dzīvībai.

4. Pārtika rada vai var radīt tiešu vai netiešu risku cilvēku veselībai vai dzīvībai šādos gadījumos:

4.1. pārtikā ir neatļautas vielas vai sastāvdaļas vai neatļauto vielu vai sastāvdaļu daudzums pārsniedz normatīvajos aktos par pārtikas apriti un normatīvajos aktos veterinārajā jomā noteikto daudzumu. Neatļauto vielu vai sastāvdaļu klātbūtni var izraisīt:

4.1.1. mikrobioloģiskais vai cits bioloģiskais piesārņojums;

4.1.2. lauksaimniecības, apkārtējās vides vai rūpniecības piesārņojums;

4.1.3. fizikālais piesārņojums;

4.1.4. radioaktīvais piesārņojums;

4.1.5. neatļauta vai neatbilstoša pārtikas apstarošana ar jonizējošo starojumu;

4.1.6. pārtikas piedevas;

4.1.7. ķīmiskas reakcijas;

4.1.8. ar pārtiku saskarē nonākušo materiālu neatbilstība;

4.1.9. pārtikas uzglabāšanai neatbilstošs temperatūras režīms;

4.1.10. pesticīdu atliekas;

4.1.11. veterināro zāļu atliekas;

4.1.12. fosfororganiskie vai hlororganiskie savienojumi dzīvnieku izcelsmes pārtikā;

4.2. jaunā pārtika un pārtika, kas satur ģenētiski modificētus organismus, sastāv no tiem vai iegūta no tiem, tiek izplatīta bez atļaujas;

4.3. pārtikai ir neatbilstošs vai maldinošs marķējums, un šādas pārtikas lietošana var radīt risku konkrētām patērētāju grupām;

4.4. pārtikas organoleptiskās īpašības (izskats, smarža, garša, konsistence) ir neraksturīgas vai neatbilstošas;

4.5. pārtika ir saindēta vai ir informācija par mēģinājumu saindēt pārtiku.

5. Pārtikas apritē iesaistītā persona:

5.1. nekavējoties ziņo Pārtikas un veterinārajam dienestam, ja tā saskaņā ar šo noteikumu 4.punktu uzskata vai tai ir iemesls uzskatīt, ka pārtika rada vai var radīt tiešu vai netiešu risku cilvēku veselībai vai dzīvībai, ja konkrētā pārtikas partija (vai partijas) vairs neatrodas attiecīgās pārtikas apritē iesaistītās personas tiešā kontrolē vai tās kontrolē ir tikai partijas daļa, jo konkrētā partija ir izplatīta arī citur;

5.2. nekavējoties veic pasākumus atbilstoši normatīvajiem aktiem par pārtikas apriti, lai novērstu vai mazinātu pārtikas radīto risku cilvēku veselībai vai dzīvībai, un informē Pārtikas un veterināro dienestu par veiktajiem pasākumiem.

Ministru prezidents I.Emsis

Zemkopības ministrs M.Roze
31.07.2004