Tiesību akts: zaudējis spēku
MK noteikumi piemērojami pašvaldību un ministriju sarunu rīkošanai 2023. gadā, ciktāl tie nav pretrunā ar Pašvaldību likumu. Sk. Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 11. punktu.
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2023. gada 19. decembra noteikumus Nr. 769 "Kārtība, kādā Ministru kabinets saskaņo ar pašvaldībām jautājumus, kas skar visu pašvaldību intereses".
Ministru kabineta noteikumi Nr.585

Rīgā 2004.gada 6.jūlijā (prot. Nr.41 24.§)
Kārtība, kādā Ministru kabinets saskaņo ar pašvaldībām jautājumus, kas skar pašvaldību intereses
Izdoti saskaņā ar likuma “Par pašvaldībām86.panta ceturto daļu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā Ministru kabinets saskaņo ar pašvaldībām:

1.1. kārtējā saimnieciskajā gadā pašvaldībām piešķiramo dotāciju un mērķdotāciju apmērus;

1.2. pašvaldību finanšu resursu izlīdzināšanas kārtību, ja tā nav noteikta likumā;

1.3. likuma “Par pašvaldībām8.pantā noteikto funkciju veikšanai nepieciešamos finansēšanas avotus;

1.4. likumprojektus un Ministru kabineta noteikumu projektus, kuros skarti ar pašvaldību darbību saistīti jautājumi;

1.5. citus ar pašvaldību darbību saistītus jautājumus, par kuriem Ministru kabinets katru gadu pirms saimnieciskā gada sākuma vienojas ar pašvaldībām.

2. Šo noteikumu 1.1., 1.2. un 1.3.apakšpunktā noteikto jautājumu saskaņošanā Ministru kabinetu pārstāv finanšu ministrs.

3. Šo noteikumu 1.4. un 1.5.apakšpunktā noteikto jautājumu saskaņošanā Ministru kabinetu pārstāv attiecīgās nozares ministrs vai viņa pilnvarota amatpersona.

4. Saskaņošanas procesā pašvaldības pārstāv Latvijas Pašvaldību savienība.

5. Katru gadu līdz 1.martam Latvijas Pašvaldību savienība iesniedz ministrijām un reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministram (turpmāk — atbildīgais ministrs) to amatpersonu sarakstu, kuras ir pilnvarotas piedalīties sarunās ar attiecīgajām ministrijām. Par izmaiņām minētajā sarakstā Latvijas Pašvaldību savienība laikus informē attiecīgās ministrijas.

6. Katru gadu līdz 1.aprīlim ministrijas vienojas ar Latvijas Pašvaldību savienību par jautājumiem, kurus nepieciešams saskaņot, un to izskatīšanas termiņiem. Saskaņojamie jautājumi var tikt mainīti, ja puses par to vienojas.

7. Katru gadu līdz 1.augustam notiek ministriju un Latvijas Pašvaldību savienības sarunas.

8. Par tehnisko nodrošinājumu katrā ministrijas un Latvijas Pašvaldību savienības sarunu posmā ir atbildīga attiecīgā ministrija.

9. Ministriju un Latvijas Pašvaldību savienības sarunu rezultātus noformē protokola veidā. Protokolā ieraksta saskaņotos jautājumus un domstarpības, attiecīgi strukturējot protokolu atbilstoši jautājumiem, par kuriem ir panākta vai nav panākta vienošanās. Protokola projektu pirms tā parakstīšanas attiecīgā ministrija nosūta Finanšu ministrijai, Tieslietu ministrijai un atbildīgajam ministram, kuri divu nedēļu laikā sniedz attiecīgus atzinumus par vienošanās atbilstību normatīvajiem aktiem, valsts budžeta iespējām finansēt vienošanās izpildi, kā arī tās ietekmi uz pašvaldību darbību.

10. Šo noteikumu 9.punktā minēto protokolu paraksta nozares ministrs vai viņa pilnvarota amatpersona un Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis vai viņa pilnvarota amatpersona.

11. Katru gadu līdz 10.augustam ministrijas iesniedz parakstītos protokolus atbildīgajam ministram. Protokolu kopijas tiek iesniegtas Finanšu ministrijā. Finanšu ministrija līdz 1.septembrim iesniedz atbildīgajam ministram vienošanās protokolu ar Latvijas Pašvaldību savienību. Protokoli tiek ievietoti (publicēti) Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas mājas lapā internetā mēneša laikā pēc katrām sarunām.

12. Finanšu ministrijas un Latvijas Pašvaldību savienības sarunu protokols tiek sagatavots, ņemot vērā pārējo ministriju vienošanās finansējuma jautājumos, kā arī atbilstoši Valsts pārvaldes iekārtas likumā noteiktajām prasībām. Protokolu pēc tā parakstīšanas iesniedz Ministru kabinetā vienlaikus ar valsts budžeta likumprojektu, un tā turpmākā izskatīšana un nosūtīšana Saeimai notiek atbilstoši likuma “Par pašvaldību budžetiem” 13.panta prasībām, bet protokola kopijas nosūta pārējām ministrijām zināšanai.

13. Likumprojektu, noteikumu projektu, kā arī citu jautājumu saskaņošana ar pašvaldībām un izskatīšana Ministru kabinetā notiek atbilstoši Ministru kabineta 2002.gada 12.marta noteikumiem Nr.111 “Ministru kabineta kārtības rullis”.

Ministru prezidents I.Emsis

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs A.Radzevičs
15.07.2004