Tiesību akts: zaudējis spēku
Attēlotā redakcija: 16.04.2005. - 14.06.2006. / Vēsturiskā
Ministru kabineta noteikumi Nr.553

Rīgā 2004.gada 21.jūnijā (prot. Nr.38, 27.§)
Kārtība, kādā izstrādā un atbalsta Latvijas Republikas nostāju Eiropas Kopienas dibināšanas līguma pārkāpuma procedūras ietvaros
Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta iekārtas likuma 14.panta pirmās daļas 3.punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā izstrādā un atbalsta Latvijas Republikas (turpmāk — Latvija) nostāju Eiropas Kopienas dibināšanas līguma 226., 227. un 228.pantā paredzētās pārkāpuma procedūras (turpmāk — pārkāpuma procedūra) ietvaros (turpmāk — nostāja).

2. Nostāju izstrādā, lai paustu oficiālu Latvijas viedokli un pēc iespējas efektīvi aizsargātu Latvijas intereses, ja Eiropas Komisija (turpmāk — Komisija) ir konstatējusi Eiropas Kopienas dibināšanas līguma pārkāpumu un nosūtījusi formālu paziņojumu, kurā precīzi norādīts pārkāpums, dodot iespēju Latvijai iesniegt savus apsvērumus, vai pēc Latvijas apsvērumu saņemšanas sniegusi argumentētu atzinumu par attiecīgo jautājumu, kurā izvirzītas noteiktā termiņā izpildāmas prasības pārkāpuma novēršanai.

II. Pārkāpuma procedūras koordinācija

3. Par Latvijas nostājas sagatavošanu ir atbildīga ministrija vai īpašu uzdevumu ministra sekretariāts (turpmāk — atbildīgā ministrija), kuru nosaka Latvijas pārstāvniecība Eiropas Savienībā (turpmāk — pārstāvniecība) saskaņā ar ministrijas nolikumu un Ministru kabineta 2003.gada 11.jūnija rīkojumu Nr.385 “Par ministriju un citu valsts iestāžu kompetenci Eiropas Savienības jautājumos”.

4. Ja nav iespējams noteikt vienu atbildīgo ministriju, to nosaka, institūcijām savstarpēji vienojoties. Strīdus risina šo noteikumu III nodaļā noteiktajā kārtībā.

5. Izstrādājot Latvijas nostāju, iesaistītās institūcijas nodrošina sadarbību pārkāpuma procedūras gaitā.

6. Pārstāvniecība pēc Komisijas neformāla paziņojuma (paziņojuma, ko Komisija nosūtījusi, kad vēl nav konstatējusi pārkāpumu, bet ir uzsākusi iespējamā pārkāpuma izvērtēšanu un ir lūgusi atbildīgās ministrijas vai tās amatpersonas komentārus), formāla paziņojuma vai argumentēta atzinuma saņemšanas nekavējoties nodod to atbildīgajai ministrijai un Tieslietu ministrijai.

7. Saņemot neformālu paziņojumu, atbildīgā ministrija:

7.1. sadarbībā ar iesaistītajām institūcijām sagatavo atbildes projektu;

7.2. nosūta pārstāvniecībai atbildi iesniegšanai Komisijā un atbildes kopiju Tieslietu ministrijai.

(Grozīts ar MK 12.04.2005. noteikumiem Nr. 242)

8. Saņemot formālu paziņojumu, atbildīgā ministrija:

8.1. sadarbībā ar iesaistītajām institūcijām sagatavo nostājas projektu un iesniedz to izskatīšanai Vecāko amatpersonu sanāksmē Eiropas Savienības jautājumos (turpmāk — Vecāko amatpersonu sanāksme);

8.2. Vecāko amatpersonu sanāksmē saskaņoto nostājas projektu iesniedz apstiprināšanai Ministru kabinetā;

8.3. nosūta pārstāvniecībai nostāju iesniegšanai Komisijā.

9. Saņemot argumentētu atzinumu, atbildīgā ministrija:

9.1. nostājas projekta izstrādei sasauc sanāksmi, kurā piedalās Tieslietu ministrijas, Ārlietu ministrijas un citu ar attiecīgo jautājumu saistīto institūciju pārstāvji;

9.2. iesniedz nostājas projektu apstiprināšanai Ministru kabinetā;

9.3. informē attiecīgo Saeimas komisiju, ja nostāja paredz jaunu likumu pieņemšanu vai grozījumu izdarīšanu spēkā esošajos likumos;

9.4. nosūta pārstāvniecībai nostāju iesniegšanai Komisijā.

(Grozīts ar MK 12.04.2005. noteikumiem Nr. 242)

10. Tieslietu ministrija koordinē nostājas sagatavošanu un iesniegšanu apstiprināšanai Ministru kabinetā, ievērojot Komisijas formālā paziņojumā vai argumentētā atzinumā noteikto nostājas iesniegšanas termiņu.

III. Strīdu risināšana

11. Ja nostājas sagatavošanā iesaistīto institūciju pārstāvji nevar vienoties par kompetenču sadalījumu vai jebkuru citu ar nostāju saistītu jautājumu, to pēc atbildīgās ministrijas vai Tieslietu ministrijas (ja atbildīgā ministrija nav noteikta) priekšlikuma izskata Vecāko amatpersonu sanāksmē.

12. Ja Vecāko amatpersonu sanāksmē vienošanās nav panākta, jautājumu iesniedz izskatīšanai Ministru kabinetā.

IV. Noslēguma jautājums

13. Līdz šajos noteikumos minētās Vecāko amatpersonu sanāksmes izveidošanai Vecāko amatpersonu sanāksmes funkcijas veic Vecāko amatpersonu sanāksme Eiropas integrācijas jautājumos.

Ministru prezidents I.Emsis

Tieslietu ministra vietā — aizsardzības ministrs A.Slakteris
16.04.2005