Tiesību akts: zaudējis spēku
Attēlotā redakcija: 16.04.2005. - 24.12.2005. / Vēsturiskā
Ministru kabineta noteikumi Nr.178

Rīgā 2004.gada 30.martā (prot. Nr.17, 51.§)
Kārtība, kādā tiek sagatavota un apstiprināta Latvijas Republikas nostāja un nodrošināta Latvijas Republikas pārstāvība Eiropas Kopienu Tiesā
Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta iekārtas likuma 14.panta pirmās daļas 3.punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā sagatavo un apstiprina Latvijas Republikas nostāju Eiropas Kopienu Tiesā izskatāmajās lietās un nodrošina Latvijas Republikas pārstāvību Eiropas Kopienu Tiesā.

2. Latvijas Republikas nostāja (turpmāk — nostāja) šo noteikumu izpratnē ir Latvijas Republikas oficiālais viedoklis Eiropas Kopienu Tiesā izskatāmajā lietā (tai skaitā lietā, kurā Latvijas Republika iesniegusi pieteikumu, un lietā, kurā Latvijas Republika aicināta kā atbildētāja).

3. Latvijas Republikas pārstāvība (turpmāk — pārstāvība) šo noteikumu izpratnē ir nostājas iesniegšana un aizstāvēšana Eiropas Kopienu Tiesā. Pārstāvību veic šajos noteikumos noteiktā kārtībā Ministru kabineta pilnvarots pārstāvis (turpmāk — pārstāvis). Nostāju noformē atbilstoši šo noteikumu pielikumā ietvertajam paraugam.

(Grozīts ar MK 05.10.2004. noteikumiem Nr. 836)

II. Kompetenču sadale

4. Nostāju sagatavo Tieslietu ministrija pēc atbildīgās ministrijas, īpašu uzdevumu ministra sekretariāta vai citas valsts pārvaldes iestādes (turpmāk — atbildīgā iestāde) priekšlikuma. Atbildīgā iestāde nosakāma atbilstoši Ministru kabineta noteiktajam kompetenču sadalījumam Eiropas Savienības jautājumos.

5. Ja nostājas sagatavošanā nav iespējams noteikt vienu atbildīgo iestādi, to nosaka šo noteikumu 10.punktā minētā darba grupa, iesaistītajām iestādēm savstarpēji vienojoties. Domstarpības risina šo noteikumu V nodaļā noteiktajā kārtībā.

6. Tieslietu ministrija:

6.1. seko Eiropas Kopienu Tiesā saņemto lietu virzībai;

6.2. nodrošina atbildīgās iestādes ar informāciju par Eiropas Kopienu Tiesā saņemtajām lietām;

6.3. organizē sadarbību ar Eiropas Kopienu Tiesu;

6.4. sadarbībā ar atbildīgajām iestādēm sagatavo nostāju un nodrošina tās iesniegšanu Eiropas Kopienu Tiesā;

6.5. nodrošina pārstāvību Eiropas Kopienu Tiesā;

6.6. seko, lai nostāja atbilstu Eiropas Savienības praksei;

6.7. nodrošina informācijas apriti, kas saistīta ar nostāju un pārstāvību Eiropas Kopienu Tiesā, kā arī ar lietu izskatīšanu Eiropas Kopienu Tiesā;

6.8. informē Valsts prezidentu un Saeimu, ja Eiropas Kopienu Tiesā iesniegta prasība pret Latvijas Republiku vai ja Latvijas Republika iesniegusi pieteikumu Eiropas Kopienu Tiesā.

7. Atbildīgā iestāde:

7.1. sniedz Tieslietu ministrijai priekšlikumus par konkrētas Eiropas Kopienu Tiesā izskatāmās lietas dokumentu pieprasīšanu;

7.2. sniedz Tieslietu ministrijai priekšlikumus par iesaistīšanos Eiropas Kopienu Tiesā izskatāmā lietā, vienlaikus norādot atbildīgās iestādes norīkotu ekspertu;

7.3. atbilstoši kompetencei sniedz Tieslietu ministrijai informāciju saistībā ar Eiropas Kopienu Tiesā izskatāmo lietu;

7.4. sniedz Tieslietu ministrijai priekšlikumus par nepieciešamību iesniegt pieteikumu Eiropas Kopienu Tiesā;

7.5. veic nepieciešamos pasākumus, lai nodrošinātu Eiropas Kopienu Tiesas nolēmumu izpildi;

7.6. ja nepieciešams, informē nevalstiskās organizācijas un sociālos partnerus par tās kompetencē esošas nostājas sagatavošanu.

III. Nostājas sagatavošana un apstiprināšana

8. Nostāju šajos noteikumos noteiktajā kārtībā sagatavo un apstiprina šādos gadījumos:

8.1. iesniedzot pieteikumu Eiropas Kopienu Tiesā;

8.2. pēc lietas ierosināšanas Eiropas Kopienu Tiesā rakstiskā procesa laikā;

8.3. lietas izskatīšanas laikā Eiropas Kopienu Tiesā pirms mutiskā procesa.

9. Lēmumu par nostājas sagatavošanu pēc atbildīgās iestādes vadītāja vai atbildīgā ministra priekšlikuma, uzklausot pārstāvja viedokli, pieņem tieslietu ministrs.

10. Lai nodrošinātu informācijas apriti un sagatavotu nostāju attiecīgajās lietās, tieslietu ministrs ar rīkojumu izveido pastāvīgu starpinstitūciju darba grupu (turpmāk — darba grupa), kurā iekļauj atbildīgo iestāžu pārstāvjus. Konkrētu jautājumu risināšanai darba grupā uzaicina ekspertus vai citu valsts pārvaldes iestāžu pārstāvjus.

(Grozīts ar MK 12.04.2005. noteikumiem Nr. 243)

11. Ja saskaņā ar Latvijas normatīvajiem aktiem jautājumu attiecīgajā jomā nepieciešams saskaņot ar konkrētām nevalstiskajām organizācijām vai sociālajiem partneriem, to pārstāvjus konkrētā jautājuma sagatavošanai pēc atbildīgās iestādes priekšlikuma vai pēc nevalstisko organizāciju vai sociālo partneru ierosinājuma iekļauj darba grupā.

12. Darba grupā deleģētie pārstāvji ir pilnvaroti pieņemt lēmumus par nostājas saskaņošanu attiecīgajā jautājumā tās iestādes vārdā, kuru viņi pārstāv, un atbilstoši pārstāvētās iestādes kompetencei atbild par sniegto informāciju.

13. Ja darba grupā pārstāvētā iestāde noteiktajā termiņā nav izteikusi savu viedokli, nostāja uzskatāma par saskaņotu.

14. Tieslietu ministrija, sagatavojot nostāju, norāda, vai piedalīšanās lietas izskatīšanā ir rakstiskajā un/vai mutiskajā procesā.

15. Nostāju apstiprina Ministru kabinets.

IV. Pārstāvība

16. Pārstāvi amatā apstiprina Ministru kabinets pēc tieslietu ministra ieteikuma, kurš saskaņots ar ārlietu ministru.

17. Ar pārstāvību saistītos izdevumus (to skaitā pārstāvja atalgojumu, piemaksas un komandējuma izdevumus, kā arī Tieslietu ministrijas uz Eiropas Kopienu Tiesas sēdi aicinātās personas komandējuma izdevumus) sedz no Tieslietu ministrijai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

18. Pārstāvja tiesības:

18.1. pieprasīt un saņemt pārstāvības nodrošināšanai nepieciešamo informāciju no valsts iestādēm, pašvaldībām un nevalstiskajām organizācijām;

18.2. konsultēties ar atbildīgo iestāžu norīkotajiem ekspertiem;

18.3. noteikt nepieciešamo dokumentu iesniegšanas termiņu;

18.4. sasaukt darba grupu un noteikt tās darba kārtību un organizāciju.

19. Pārstāvja pienākumi:

19.1. pārstāvēt Latvijas Republiku Eiropas Kopienu Tiesā;

19.2. ziņot Ministru kabinetam, ja Eiropas Kopienu Tiesā iesniegta prasība pret Latvijas Republiku vai pēc Ministru kabineta locekļa uzaicinājuma;

19.3. vadīt darba grupu;

19.4. reizi gadā sniegt Ministru kabinetam pārskatu par savu darbu;

19.5. pēc pieprasījuma sniegt pārskatus Valsts prezidentam un Saeimai.

20. Pārstāvis neatbild par atbildīgās iestādes un iesaistīto ekspertu sniegtās informācijas patiesumu un atbilstību situācijai.

V. Strīdus gadījumi

21. Ja nostājas sagatavošanā iesaistīto iestāžu pārstāvji nevar vienoties par kompetenču sadalījumu vai jebkuru citu ar nostāju saistītu jautājumu, to izskata Vecāko amatpersonu sanāksmē Eiropas Savienības jautājumos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

(Grozīts ar MK 05.10.2004. noteikumiem Nr. 836)

22. Ja Vecāko amatpersonu sanāksmē Eiropas Savienības jautājumos vienošanās nav panākta, jautājumu iesniedz izskatīšanai Ministru kabinetā normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

(Grozīts ar MK 05.10.2004. noteikumiem Nr. 836)

VI. Noslēguma jautājumi

23. Līdz 2004.gada 1.maijam Tieslietu ministrija kopīgi ar atbildīgo iestādi nodrošina nostājas sagatavošanu, ja atbildīgā iestāde uzskata, ka Eiropas Kopienu Tiesā izskatāmā lieta ir Latvijai nozīmīga.

24. Līdz pārstāvja apstiprināšanai par pārstāvi Eiropas Kopienu Tiesā katrā atsevišķā gadījumā lemj Ministru kabinets.

Ministru prezidenta vietā — Ministru prezidenta biedrs A.Šlesers

Tieslietu ministra vietā — ārlietu ministrs R.Pīks
Pielikums
Ministru kabineta
2004.gada 30.marta
noteikumiem Nr.178

(Pielikums MK 05.10.2004. noteikumu Nr. 836 redakcijā)

Latvijas Republikas nostāja, iesniedzot pieteikumu vai rakstiskus apsvērumus* Eiropas Kopienu Tiesā
01-836.PNG (103396 bytes)
02-836.PNG (68895 bytes)
16.04.2005