Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

 

Rīgas domes noteikumi Nr.49

Rīgā 2004.gada 17.februāri (prot.Nr.112, 4.§)

Noteikumi par transporta pakalpojumu samaksas kārtību Rīgas pašvaldībā personām, kurām ir apgrūtināta pārvietošanās un kuras nevar pārvietoties ar sabiedrisko transportu

Izdoti saskaņā ar Latvijas Republikas likuma "Par pašvaldībām"   15.panta pirmās daļas 7.punktu un 21.panta pirmās daļas 23.punktu, Latvijas Republikas likuma "Par invalīdu medicīnisko un sociālo aizsardzību" 14.panta otrās daļas 4. un 5.punktu un Latvijas Republikas likuma "Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums" 9.panta pirmo daļu

1. Vispārīgie noteikumi

1.1. Šie noteikumi nosaka transporta pakalpojumu (turpmāk - pakalpojums) samaksas apmēru, piešķiršanas un samaksas kārtību Rīgas pašvaldībā personām, kurām ir apgrūtināta pārvietošanās un kuras nevar pārvietoties ar sabiedrisko transportu (turpmāk - persona).

1.2. Pakalpojumu piešķir un par to samaksā personai, kurai ir apgrūtināta pārvietošanās un kura nevar pārvietoties ar sabiedrisko transportu, neizvērtējot personas ienākumus un materiālo stāvokli, ja tā reģistrējusi pamatdzīvesvietu Rīgas pašvaldībā un neatrodas valsts vai pašvaldības apgādībā.

2. Pakalpojuma samaksas apmērs

2.1. Piešķiramā pakalpojuma samaksas apmērs ir:

2.1.1. speciālā autotransporta (mikroautobusa) pakalpojums - Ls 220 gadā;

2.1.2. taksometra pakalpojums - Ls 130 gadā;

2.1.3. degvielas iegāde personīgajam autotransportam - Ls 120 gadā;

2.1.4. transporta pakalpojums hroniskas nieru mazspējas slimniekiem, kuriem nepieciešama hemodialīze, - Ls 30 mēnesī.

2.2. Piešķiramā pakalpojuma samaksas apmēru var palielināt Sociālā dienesta (turpmāk - SD) Sociālā komisija saskaņā ar personas individuālo sociālās rehabilitācijas plānu ārstniecības, mācību iestādes vai darbavietas apmeklēšanai, kā arī citos īpašos gadījumos.

3. Pakalpojuma pieprasīšana, piešķiršana un samaksa

3.1. Lai saņemtu pakalpojumu, persona vai tās pilnvarota persona iesniedz SD rakstisku iesniegumu pakalpojuma piešķiršanai, kā arī uzrāda personu apliecinošu dokumentu.

3.2. Pakalpojuma piešķiršanai jāiesniedz šādi dokumenti:

3.2.1. Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu Valsts komisijas vai tās struktūrvienības izsniegta izziņa par medicīnisko indikāciju noteikšanu speciāli pielāgota vieglā automobiļa iegādei un valsts sociālā pabalsta transporta izdevumu kompensēšanai invalīdiem, kuriem ir apgrūtināta pārvietošanās, saņemšanai (izziņa nav jāiesniedz šo noteikumu 2.1.4.apakšpunktā un 3.4.punktā minētajos gadījumos);

3.2.2. primārās veselības aprūpes ārsta izsniegts izraksts no ambulatorās, stacionārās slimnieka medicīnas kartes (veidlapa 027/u), kurā tiek norādīta personas nespēja pārvietoties ar sabiedrisko transportu (izraksts nav jāiesniedz šo noteikumu 2.1.4.apakšpunktā minētajā gadījumā, kā arī personām, kuras pārvietojas ar riteņkrēsla palīdzību);

3.2.3. degvielas iegādes pakalpojuma samaksas piešķiršanai papildus iepriekšminētajam (-iem) dokumentam (-iem) jāuzrāda transportlīdzekļa reģistrācijas apliecība un transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas polise.

3.3. Ikgadēja dokumentu iesniegšana, izņemot iesniegumu par pakalpojuma piešķiršanu, nav nepieciešama laikposmā, uz kuru personai piešķirts valsts sociālais pabalsts transporta izdevumu kompensēšanai invalīdiem, kuriem ir apgrūtināta pārvietošanās.

3.4. Vienreizēju samaksu par pakalpojumu var piešķirt mazkustīgām personām, veciem cilvēkiem ar pārvietošanās grūtībām, kā arī citām personām, kuras pamatotu iemeslu dēļ nevar pārvietoties ar sabiedrisko transportu, saskaņā ar primārās veselības aprūpes ārsta atzinumu par šāda pakalpojuma nepieciešamību.

3.5. Samaksu par transporta pakalpojumu hroniskas nieru mazspējas slimniekam, kuram jāizmanto hemodialīze, SD piešķir, pamatojoties uz personas, kura uzsākusi ārstēšanās kursu slimnīcā, iesniegumu, un saskaņā ar slimnīcas (ja ar to noslēgts sadarbības līgums) ik mēnesi iesniegto hroniskas nieru mazspējas slimnieku, kuriem nepieciešama hemodialīze, sarakstu.

3.6. Atsevišķos gadījumos ar SD Sociālās komisijas lēmumu var samaksāt par šo noteikumu 2.1.punktā minēto vairāku pakalpojumu saņemšanu, pakalpojuma samaksas apmēru aprēķinot proporcionāli pakalpojuma veidam mēnesī paredzētajai summai.

3.7. Pēc personas dokumentu saņemšanas un reģistrēšanas SD piecu darba dienu laikā aizpilda vai papildina personas vajadzību pēc sociālajiem pakalpojumiem novērtēšanas karti un individuālo sociālās rehabilitācijas plānu un lemj par pakalpojuma piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt.

3.8. Triju darba dienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas SD rakstiski informē personu par pieņemto lēmumu. Ja pieņemts lēmums atteikt pakalpojuma saņemšanu, tiek norādīts atteikuma pamatojums un lēmuma pārsūdzēšanas kārtība.

3.9. Pēc lēmuma par pakalpojuma piešķiršanu pieņemšanas SD sociālā darba speciālists personai izsniedz:

3.9.1. bezskaidras naudas norēķinu maksājumu karti vai kvīšu grāmatiņu, kura apzīmogota ar SD zīmogu (uz vāka norādot pakalpojumam paredzēto naudas summu un datus par personu);

3.9.2. informāciju par pakalpojuma sniedzējiem un pakalpojuma cenām.

4. Kārtība, kādā pārsūdzami vai apstrīdami lēmumi par pakalpojuma piešķiršanu un samaksu

4.1. Sūdzību par pakalpojuma samaksas apmēru, piešķiršanas un samaksas kārtību var iesniegt Rīgas domes Labklājības departamentā.

4.2. Strīdi par šajos noteikumos paredzēto tiesību realizēšanu izskatāmi tiesā likumā noteiktajā kārtībā.

Pārejas noteikumi

1. Noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to parakstīšanas.

2. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Rīgas domes 14.03.2000. noteikumu Nr.45 "Noteikumi par Rīgas pašvaldības sociālajiem pabalstiem" 6.4.3.punkts, 6.4.4.punkta daļa, kura attiecas uz 6.4.3.punktu, un 6.4.5.punkts.

3. Rīgas domes Informācijas un sabiedrisko attiecību nodaļai jānodrošina noteikumu publicēšana laikrakstos "Latvijas Vēstnesis" un "Rīgas Balss".

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks S.Dolgopolovs

18.02.2004