Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Zemkopības ministrijas instrukcija Nr.17

Rīgā 2003.gada 11.decembrī

Fitosanitārie pasākumi Kalifornijas bruņuts izplatības ierobežošanai un apkarošanai

Izdota saskaņā ar Augu aizsardzības likuma 6.panta 1.punktu

1. Instrukcija nosaka fitosanitāros pasākumus, ko piemēro Valsts augu aizsardzības dienesta (turpmāk - dienesta) inspektors, lai ierobežotu kaitīgā organisma - Kalifornijas bruņuts (Quadraspidiotus perniciosus Comst.) - izplatīšanos un apkarotu to.

2. Kalifornijas bruņuts atklāšanai inspektors pārbauda pavairojamo materiālu.

3. Pārbaudes Kalifornijas bruņuts atklāšanai un paraugu noņemšana tiek veikta saskaņā ar dienesta direktora apstiprinātām instrukcijām.

4. Kalifornijas bruņuts saimniekaugi ir: kļavu (Acer L)., klinteņu (Cotoneaster Ehrh.), vilkābeļu (Crataegus L.), henomeļu (Cydonia Mill.), segliņu (Euonymus L.), dižskābaržu (Fagus L.), riekstkoku (Juglans L.),ligustru (Ligustrum L.), ābeļu (Malus Mill.), apšu (Populus L.), plūmju (Prunus L.), bumbieru (Pyrus L.), jāņogu (Ribes L.), rožu (Rosa L.), kārklu (Salix L.), pīlādžu (Sorbus L.), ceriņu (Syringa L.), liepu (Tilia L.), gobu (Ulmus L.), vīnkoku (Vitis L.) ģinšu augi.

5. Kalifornijas bruņuti identificē un konstatē dienests un par to izsniedz testēšanas pārskatu.

6. Dienesta inspektors Kalifornijas bruņuts atklāšanai pārbauda stādaudzētavas un stādāmā un pavairojamā materiāla audzēšanas vietas.

7. Ja, veicot augļu koku, krūmu un dekoratīvo kultūru pārbaudi, rodas aizdomas par Kalifornijas bruņuts iespējamo klātbūtni, dienesta inspektors noņem paraugu tās identificēšanai.

8. Ja Kalifornijas bruņuts klātbūtne apstiprinās, tās izplatības ierobežošanai un inficēto augu apstrādei dienesta inspektors nosaka atbilstošos fitosanitāros pasākumus:

8.1. stādaudzētavās visus inficētos augus iznīcina;

8.2. pārējos inficētos augus, kā arī augus, kuri audzēti inficētajā teritorijā un par kuriem ir aizdomas, ka tie ir inficēti, atbilstoši apstrādā;

8.3. visus augus, kas auguši inficētajā teritorijā, un šo augu daļas, kas paredzētas pavairošanai, var turpināt audzēt tajā pašā teritorijā vai pārvietot ārpus tās tikai tad, ja pārbaudēs konstatēts, ka minētie augi un to daļas nav inficētas, vai arī - ja ir veikta atbilstoša to apstrāde.

9. Fitosanitāros pasākumus var pilnā apmērā nepiemērot, ja materiāls paredzēts zinātniskiem mērķiem, pārbaudēm vai selekcijas darbam.

10. Minētie izņēmumi pieļaujami tikai tad, ja ar pārbaužu un kontroles palīdzību ir iespējams nodrošināt, lai kaitīgais organisms neizplatās.

11. Instrukcija stājas spēkā nākamajā dienā pēc tās publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Zemkopības ministrs M. Roze

"Latvijas Vēstneša" redakcijā saņemts 18.12.2003.

 

20.12.2003