1. Noteikumi nosaka marķējuma prasības kakao un šokolādes produktiem, kas paredzēti patēriņam cilvēka uzturā, kā arī šo produktu veidus un kvalitātes rādītājus.
2. Noteikumi neattiecas uz kakao un šokolādes produktiem, ko paredzēts izvest (eksportēt) no Latvijas uz citām valstīm, izņemot Eiropas Savienības dalībvalstis.
3. Pārtikas un veterinārais dienests veic valsts uzraudzību un kontroli, ņem laboratoriskos paraugus saskaņā ar valsts uzraudzības programmu un novērtē kakao un šokolādes produktu atbilstību šajos noteikumos noteiktajām prasībām.
5. Šo noteikumu 1.pielikuma 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15., 16., 17., 19. un 20.punktā minētajiem produktiem atļauts pievienot aromatizētājus, augu taukus un citas pārtikas sastāvdaļas. Aizliegts pievienot dzīvnieku izcelsmes taukus, izņemot piena taukus.
6. Šo noteikumu 1.pielikuma 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15., 16. un 17.punktā minētajiem produktiem aizliegts pievienot miltus, granulveida vai pulverveida cieti.
7. Aromatizētāju, augu tauku, piena tauku un citu pārtikas sastāvdaļu, kā arī miltu, granulveida vai pulverveida cietes (ja miltus, granulveida vai pulverveida cieti atļauts pievienot saskaņā ar šo noteikumu 6.punktu) nedrīkst būt vairāk par 40 % no galaprodukta masas.
8. Šo noteikumu 1.pielikuma 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15., 16., 17., 19. un 20.punktā minētajiem produktiem atļauts pievienot tikai tādus aromatizētājus, kas neimitē šokolādes vai piena tauku garšu un atbilst normatīvajos aktos par aromatizētāju lietošanu pārtikā noteiktajām prasībām.
9. Šo noteikumu 2.pielikumā minētos augu taukus, izņemot kakao sviestu, atļauts pievienot šo noteikumu 1.pielikuma 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15., 16., 17., 19. un 20.punktā minētajiem produktiem. Pievienoto augu tauku daudzums nedrīkst būt lielāks par 5 % no masas, kas iegūta, atņemot no galaprodukta masas aromatizētāju, citu pārtikas sastāvdaļu, kā arī miltu, granulveida vai pulverveida cietes (ja miltus, granulveida vai pulverveida cieti atļauts pievienot saskaņā ar šo noteikumu 6.punktu) kopējo masu un nesamazinot kakao sviesta vai kopējo kakao sausnas saturu.
10. Šo noteikumu 9.punktā minētie augu tauki atsevišķi vai maisījumā ir kakao sviesta ekvivalenti, ja tie atbilst šādām prasībām:
10.1. nesatur laurīnskābi un ir bagāti ar POP, POSt un StOSt (P —palmitīnskābe, O — oleīnskābe, St — stearīnskābe) simetriskiem mononepiesātinātiem triglicerīdiem;
10.2. ir viegli samaisāmi ar kakao sviestu jebkurās proporcijās un ir saderīgas to fizikālās īpašības (kušanas punkts, kristalizācijas temperatūra, kušanas ātrums, termiskās apstrādes nepieciešamība);
10.3. ir iegūti tikai rafinēšanas vai frakcionēšanas procesā, kas nepieļauj triglicerīdu struktūras fermentu pārveidošanos.
11. Šo noteikumu 1.pielikuma 9. un 13.punktā minētajiem produktiem atļauts pievienot mandeles, lazdu riekstus un citus riekstus, šķeltus vai veselus, tādā daudzumā, lai kopā ar saberztajiem lazdu riekstiem to nebūtu vairāk par 60 % no galaprodukta masas.
12. Šo noteikumu 1.pielikuma 9.punktā minētajiem produktiem atļauts pievienot pienu un (vai) sauso pienu tādā daudzumā, lai piena sausnas nebūtu vairāk par 5 % no galaprodukta masas.
13. Šo noteikumu 1.pielikuma 10., 11., 13., 16. un 17.punktā minētajiem produktiem piena sausnu iegūst no šādiem produktiem:
13.1. pilnīgi vai daļēji dehidrēta piena;
13.2. piena ar zemu tauku saturu vai vājpiena;
13.3. krējuma vai daļēji vai pilnīgi dehidrēta krējuma;
13.4. sviesta vai citiem piena taukiem.
14. Ja šokolādi izmanto saldējuma vai tam līdzīgu saldētu produktu ražošanā, šokolādes ražošanā var izmantot kokosriekstu eļļu.
15. Kakao un šokolādes produktu ražošanā var izmantot dažādu veidu cukuru, kas atbilst obligātajām nekaitīguma prasībām.
16. Šo noteikumu 1.pielikuma 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15., 16., 17., 19. un 20.punktā minēto produktu minimālo masu aprēķina, atņemot no galaprodukta masas aromatizētāju, augu tauku, piena tauku un citu pārtikas sastāvdaļu, kā arī miltu, granulveida vai pulverveida cietes (ja miltus, granulveida vai pulverveida cieti atļauts pievienot saskaņā ar šo noteikumu 6.punktu) masu.
17. Šo noteikumu 1.pielikuma 18. un 21.punktā minēto produktu minimālo masu aprēķina, atņemot no galaprodukta masas aromatizētāju, augu tauku, piena tauku un citu pārtikas sastāvdaļu, kā arī miltu, granulveida vai pulverveida cietes masu un produkta pildījuma (ja miltus, granulveida vai pulverveida cieti atļauts pievienot saskaņā ar šo noteikumu 6.punktu) masu.
18. Šo noteikumu 1.pielikuma 18. un 21.punktā minētajiem produktiem šokolādes saturu aprēķina attiecībā pret galaprodukta masu (ieskaitot pildījuma masu).
19. Kakao un šokolādes produktus marķē normatīvajos aktos par pārtikas produktu marķēšanu noteiktajā kārtībā.
20. Šo noteikumu 1.pielikumā minētos kakao un šokolādes produktu tirdzniecības nosaukumus var izmantot arī citu produktu tirdzniecības nosaukumos, ja attiecīgos produktus nevar sajaukt ar šo noteikumu 1.pielikumā minētajiem produktiem.
21. Ja šo noteikumu 1.pielikuma 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15., 16., 17., 18. un 21.punktā minētos produktus pārdod īpaši atlasītā komplektā (asorti), atsevišķu produktu tirdzniecības nosaukumus var aizstāt ar norādi “Dažādu šķirņu šokolādes konfektes”, “Šokolādes konfekšu maisījums”, “Šokolādes asorti”, “Pildītās šokolādes asorti” vai līdzīgu norādi un marķējumā var būt viens sastāvdaļu saraksts visiem attiecīgajiem produktiem.
22. Šo noteikumu 1.pielikuma 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15., 16., 17., 19. un 20.punktā minēto produktu marķējumā norāda kopējo kakao sausnas saturu: “Kakao saturs nav mazāks par … %”.
24. Tirdzniecības nosaukumu “Šokolāde”, “Piena šokolāde” un “Šokolādes glazūra” var papildināt informācija par produkta kvalitātes rādītājiem vai tā apraksts, ja produkts atbilst šādām prasībām:
24.1. šokolāde satur ne mazāk kā 43 % kopējās kakao sausnas, un kopējā kakao sausnā ir ne mazāk kā 26 % kakao sviesta;
24.2. piena šokolāde satur ne mazāk kā 30 % kopējās kakao sausnas un ne mazāk kā 18 % piena sausnas, kas iegūta no pilnīgi vai daļēji dehidrēta piena, piena ar zemu tauku saturu vai vājpiena, no krējuma vai no daļēji vai pilnīgi dehidrēta krējuma, sviesta vai piena taukiem, un piena sausnā ir ne mazāk kā 4,5 % piena tauku;
24.3. šokolādes glazūra satur ne mazāk kā 16 % kakao beztauku sausnas.
25. Ja šokolādes produkti satur arī šo noteikumu 2.pielikumā minētos augu taukus, marķējumu papildina ar skaidri saredzamu un salasāmu norādi “Satur kakao sviestu un citus augu taukus”. Norāde atrodas vienā uztveres laukā ar sastāvdaļu sarakstu un ir skaidri atdalīta no tā. Norādē ir vismaz tikpat lieli burti kā sarakstā. Blakus norādei vai citā vietā atrodas produkta tirdzniecības nosaukums.
26. Šo noteikumu 1.pielikuma 5.punktā minētajiem produktiem var pievienot norādi “Ar samazinātu tauku saturu”, ja produktā ir samazināts tauku saturs atbilstoši šo noteikumu 1.pielikuma 3.punktam.
27. Ja kakao un šokolādes produkti ir marķēti pirms šo noteikumu spēkā stāšanās un ražošanas process vai marķējums neatbilst šajos noteikumos noteiktajām prasībām, attiecīgo produktu tirdzniecība ir atļauta:
27.1. līdz to pilnīgai realizācijai, ja produkti ražoti Eiropas Savienības dalībvalstīs;
27.2. līdz 2004.gada 1.maijam, ja produkti nav ražoti Eiropas Savienības dalībvalstīs.
Nr. | Produkta | Produkta apraksts | Rādītāji (%) | |||||||||
kakao | kakao | ūdens | kopējā | beztauku | piena | kakao | piena | kopējie tauki (kakao sviesta un piena tauki) | milti | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
1. | Kakao sviests | tauki, kas iegūti no kakao pupām vai to daļām un satur ne vairāk par 1,75 % brīvo taukskābju (izteiktas kā oleīnskābe) un ne vairāk par 0,5 % nepārziepjojamo vielu (izņemot presētu kakao sviestu, kurā nepārziepjojamo vielu saturs nedrīkst būt lielāks par 0,35 %). Nepārziepjojamo vielu nosaka ar petrolejas ēteri | ||||||||||
2. | Kakao, kakao pulveris | pulverveida produkts, kas iegūts, saberžot notīrītas, izlobītas, grauzdētas kakao pupas | ne mazāk | ne vairāk | ||||||||
3. | Kakao ar samazinātu tauku saturu, kakao pulveris ar samazinātu tauku saturu | pulverveida produkts, kas iegūts, saberžot notīrītas, izlobītas, grauzdētas kakao pupas | mazāk | |||||||||
4. | Saberzta šokolāde, šokolādes pulveris | produkts, kas sastāv no kakao pulvera un cukura | ne mazāk | |||||||||
5. | Dzeramā šokolāde, saldināts kakao, saldināts kakao pulveris | produkts, kas sastāv no kakao pulvera un cukura
| ne mazāk par 25 | |||||||||
6. | Šokolāde | produkts, kas iegūts no kakao produktiem un cukura | ne mazāk par 18 | ne mazāk par 35 | ne mazāk par 14 | |||||||
7. | Šokolādes nūdeles (vermicelli) vai šokolādes pārslas (flakes) | produkts granulu vai pārslu veidā | ne mazāk | ne mazāk | ne mazāk | |||||||
8. | Šokolādes glazūra (couverture) | produkts, kas iegūts no kakao produktiem un cukura | ne mazāk par 31 | ne mazāk | ne mazāk | |||||||
9. | Riekstu šokolāde (Gianduja vai kāds no vārda Gianduja atvasinājumiem) | produkts, kas iegūts no šokolādes un saberztiem lazdu riekstiem (100 g produkta satur 20-40 g lazdu riekstu), kas pievienoti atbilstoši šo noteikumu 11.punktam | ne mazāk | ne mazāk | ||||||||
10. | Piena šokolāde | produkts, kas iegūts no kakao produktiem, cukura un piena vai piena produktiem. Nosaukumu “Piena šokolāde” var papildināt vārdi “nūdeles”, “pārslas”, “glazūra” vai “riekstu” atbilstoši šī pielikuma 11., 12. un 13.punktam. Vārdu “piena” šī pielikuma 10., 11., 12. un 13.punktā minētajiem produktiem var aizstāt ar vārdu “krējuma” vai “vājpiena” atbilstoši šī pielikuma 14. un 15.punktam | ne mazāk | ne mazāk | ne mazāk | ne mazāk | ne mazāk | |||||
11. | Piena šokolādes nūdeles (vermicelli) vai piena šokolādes pārslas (flakes) | produkts granulu vai pārslu veidā | ne mazāk par 20 | ne mazāk par 12 | ne mazāk par 12 | |||||||
12. | Piena šokolādes glazūra (couverture) | produkts, kas iegūts no kakao produktiem, cukura un piena vai piena produktiem | ne mazāk par 31 | |||||||||
13. | Riekstu-piena šokolāde (Gianduja vai kāds no vārda Gianduja atvasinājumiem) | produkts, kas iegūts no šokolādes, piena un saberztiem lazdu riekstiem (100 g produkta satur 15–40 g lazdu riekstu), kas pievienoti atbilstoši šo noteikumu 11.punktam | ne mazāk par 10 | |||||||||
14. | Krējuma šokolāde | produkts, kas iegūts no kakao produktiem, cukura un krējuma | ne mazāk par 5,5 | |||||||||
15. | Vājpiena šokolāde | produkts, kas iegūts no kakao produktiem, cukura un vājpiena | ne vairāk par 1 | |||||||||
16. | Ģimenes piena šokolāde | produkts, kas iegūts no kakao produktiem, cukura un piena vai piena produktiem | ne mazāk par 20 | ne mazāk par 20 | ne mazāk par 2,5 | ne mazāk par 5 | ne mazāk par 25 | |||||
17. | Baltā šokolāde | produkts, kas iegūts no kakao sviesta, cukura, piena vai piena produktiem | ne mazāk par 20 | ne mazāk par 14 | ne mazāk par 3,5 | |||||||
18. | Pildīta šokolāde, šokolāde ar pildījumu, …šokolādē (piemēram, zefīrs šokolādē, ķirši šokolādē) | produkts, kura ārējo apvalku veido kāds no šī pielikuma 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15., 16. un 17.punktā minētajiem produktiem. Ārējā šokolādes masas daļa produktiem ir ne mazāka par 25 % no galaprodukta svara. Tirdzniecības nosaukums neattiecas uz produktiem, kuru iekšējo | ||||||||||
19./p> | Šokolāde a la taza | produkts, kas iegūts no kakao produktiem, cukura un kviešu, rīsu, kukurūzas miltiem vai cietes | ne mazāk par 18 | ne mazāk par 35 | ne mazāk par 14 | ne vairāk par 8 | ||||||
20. | Šokolāde familiar a la taza | produkts, kas iegūts no kakao produktiem, cukura un kviešu, rīsu, kukurūzas miltiem vai cietes | ne mazāk par 18 | ne mazāk par 30 | ne mazāk par 12 | ne vairāk par 18 | ||||||
21. | Šokolādes konfekte (pralinē) | viena kumosa produkts — pildīta šokolāde, tikai šokolāde vai šī pielikuma 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15., 16. un 17.punktā minēto produktu kombinācija vai maisījumi ar pārtikas sastāvdaļām; šokolādes saturs nav mazāks par 25 % no galaprodukta masas |
Nr. p.k. | Augu tauki (starptautiskais tirdzniecības nosaukums) | Augi, no kuriem iegūst minētos taukus (zinātniskais nosaukums latīņu valodā) |
1. | Illipe, Borneo tallow vai Tengkawang | Shorea spp. |
2. | Palm oil | Elaeis guineesis; Elaeis olifera |
3. | Sal | Shorea robusta |
4. | Shea | Butyrospermum parkii |
5. | Kokum gurgi | Garcinia indica |
6. | Mango kernel | Mangifera indica |