Attēlotā redakcija: 20.04.1994. - ... / Spēkā esošā

LATVIJAS REPUBLIKAS AUGSTĀKĀS PADOMES LĒMUMS

Par Latvijas Republikas likuma "Par nelikumīgi represēto personu reabilitāciju" spēkā stāšanās kārtību

Sakarā ar Latvijas Republikas likuma "Par nelikumīgi represēto personu reabilitāciju" pieņemšanu Latvijas Republikas Augstākā Padome nolemj:

1. Noteikt, ka Latvijas Republikas likums "Par nelikumīgi represēto personu reabilitāciju" stājas spēkā ar tā pieņemšanas dienu.

2. Norādītā likuma izpildi uzdot:

1) attiecībā uz personām, kuras represētas bez tiesu nolēmumiem vai pret kurām krimināllietas izbeigtas, pamatojoties uz nereabilitējošiem apstākļiem, — Latvijas Republikas ģenerālprokuroram;

2) attiecībā uz personām, kuras represētas ar Latvijas PSR tautas tiesu spriedumiem, šā likuma 1. panta 3. punkta noteiktajos gadījumos, attiecīgo rajonu (pilsētu) tautas tiesām;

3) attiecībā uz personām, kuras represētas citās tiesās, — Latvijas Republikas Augstākajai Tiesai;

4) gadījumos, kad krimināllietas iznīcinātas vai nozaudētas vai arī persona, kas nav apmierināta ar reabilitācijas atteikumu, norāda uz lietā nepatiesi atspoguļotiem apstākļiem, ģenerālprokurors organizē papildu pārbaudi un izlemj jautājumu par personas reabilitāciju saskaņā ar likumu "Par nelikumīgi represēto personu reabilitāciju".

(Ar grozījumiem, kas izdarīti ar 24.03.1994. likumu, kas stājas spēkā 20.04.1994.)

3. Uzdot Latvijas Republikas Augstākās Padomes Prezidijam izveidot komisiju, kura izskatītu visus gadījumus, kad personas bez tiesas lēmuma viņu politisko uzskatu vai rīcības dēļ nepamatoti ievietotas piespiedu ārstēšanai psihiatriskajās slimnīcās.

4. Uzdot Latvijas Republikas Ministru Padomei apstiprināt vienotu reabilitācijas apliecības formu un apgādāt ar apliecībām 2. punktā minētās iestādes.

5. Uzdot Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijai un Latvijas PSR Valsts drošības komitejai pēc 2. punktā norādīto iestāžu pieprasījuma sniegt ziņas reabilitācijas apliecību noformēšanai.

6. Attiecināt uz reabilitētajām personām visas tiesības, kas noteiktas Latvijas PSR Ministru Padomes 1988. gada 5. decembra lēmumā Nr. 396 "Par to pilsoņu tiesībām, kuru administratīvā izsūtīšana no Latvijas PSR atzīta par nepamatotu" un Latvijas PSR Ministru Padomes 1989. gada 29. augusta lēmumā Nr. 190 "Par kārtību, kādā atdodama manta vai atlīdzināma tās vērtība pilsoņiem, kuru administratīvā izsūtīšana no Latvijas PSR atzīta par nepamatotu".

7. Uzdot rajonu (pilsētu) Tautas deputātu padomju izpildkomitejām izsniegt reabilitētajām personām reabilitācijas apliecības, izskaidrot un nodrošināt viņu tiesības.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS
Rīgā 1990. gada 3. augustā
20.04.1994