Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 1999. gada 5. oktobra noteikumus Nr. 342 "Noteikumi par iekšējo auditu".

Ministru kabineta noteikumi Nr.339

Rīgā 1996.gada 27.augustā (prot. nr.43 4.§)

Ministrijas un citas centrālās valsts iestādes iekšējās revīzijas noteikumi

Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta iekārtas likuma 14.panta 3.punktu

 

1. Šo noteikumu izpratnē valsts iestādes ir ministrijas un citas centrālās valsts iestādes, kurām budžeta līdzekļus paredz tieši apropriācijas kārtībā (turpmāk tekstā - "Valsts iestāde").

2. Valsts iestādes iekšējās revīzijas struktūrvienība (turpmāk tekstā - "iekšējās revīzijas struktūrvienība") ir patstāvīga struktūrvienība. Tā atrodas attiecīgās Valsts iestādes vadītāja pakļautībā vai pārraudzībā, kurš ir personīgi atbildīgs par iekšējās revīzijas struktūrvienības darbu.

3. Iekšējās revīzijas struktūrvienības vadītāju saskaņā ar likumu "Par valsts civildienestu" (Latvijas Vēstnesis, 1994, 52.nr.; 1995, 82.nr.; 1996, 49., 105.nr.) ieceļ amatā un atbrīvo no amata attiecīgās Valsts iestādes vadītājs, bet iestādēs, kurās dienestu regulē citi likumi, - saskaņā ar minētajiem likumiem.

4. Iekšējās revīzijas struktūrvienība sadarbojas ar pieaicinātiem zvērinātiem revidentiem un Valsts kontroli.

5. Iekšējās revīzijas struktūrvienības pamatuzdevumi:

5.1. organizēt, koordinēt un vadīt revīzijas darbu Valsts iestādes ietvaros; -

5.2. veikt revīziju Valsts iestādes pakļautībā un pārraudzībā esošajās iestādēs un uzņēmumos (uzņēmējsabiedrībās) vismaz reizi divos gados, bet Valsts iestādēs un uzņēmumos (uzņēmējsabiedrībās), kurās revīzijas ir veikuši pieaicinātie revidenti, tās var veikt ari citos iekšējās revīzijas struktūrvienības noteiktajos termiņos;

5.3. pārbaudīt valsts uzņēmumu un to struktūrvienību pārveidošanu citās uzņēmējdarbības formās;

5.4. pārbaudīt finansu disciplīnas ievērošanu, naudas un materiālo vērtību likumīgu, pareizu un lietderīgu izmantošanu, valsts īpašuma saglabāšanu, grāmatvedības uzskaiti un norēķinus ar budžetu;

5.5. pārbaudīt darījumu likumību ar pamatlīdzekļiem un sagatavot priekšlikumus par nelikumīgu darījumu rezultātā nodarītā kaitējuma atlīdzināšanu;

5.6. revidēt Valsts iestādes pakļautībā un pārraudzībā esošajās iestādēs un uzņēmumos (uzņēmējsabiedrībās) valsts budžeta līdzekļu izlietojumu, kas piešķirti noteiktu valsts programmu izpildei.

6. Iekšējās revīzijas struktūrvienībai, veicot revīziju Valsts iestādes pakļautībā un pārraudzībā esošajās iestādēs un uzņēmumos (uzņēmējsabiedrībās), ir tiesības:

6. l. pārbaudīt visus dokumentus, kas attiecas uz veicamo revīziju, naudas apriti un skaidrās naudas atlikumu, kā ari vērtspapīrus, pamatlīdzekļus un citas materiālās vērtības;

6.2. saņemt no amatpersonām paskaidrojumus un vajadzīgās izziņas, kā arī dokumentu norakstus, ja nepieciešams, izņemt dokumentu oriģinālus un sastādīt attiecīgu izņemšanas aktu;

6.3. pieprasīt veikt pamatlīdzekļu, preču un materiālo vērtību, naudas līdzekļu un norēķinu inventarizācijas, kā ari piedalīties tajās un, ja nepieciešams, aizzīmogot kases un kasu telpas, noliktavas un arhīvus;

6.4. saskaņā ar likumiem saņemt ziņas no kredītiestādēm par revidējamās Valsts iestādes un tās pakļautībā un pārraudzībā esošo iestāžu un uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) veiktajām banku operācijām;

6.5. revīziju laikā kopīgi ar revidējamo Valsts iestādes pakļautībā un pārraudzībā esošo iestāžu un uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) vadītājiem veikt nepieciešamos pasākumus, lai novērstu atklātos finansu disciplīnas pārkāpumus, kā ari sniegt obligātus norādījumus revidējamo iestāžu un uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) vadītājiem konstatēto trūkumu novēršanai un kontrolēt to izpildi.

7. Revīziju rezultātus noformē ar aktu, kurā atspoguļo visus atklātos pārkāpumus, kā arī norāda, kādi normatīvie akti nav ievēroti, un amatpersonas, kuras pieļāvušas šos pārkāpumus.

8. Iekšējās revīzijas struktūrvienība mēneša laikā informē attiecīgās Valsts iestādes vadītāju par revīziju rezultātiem.

9. Iekšējās revīzijas struktūrvienības lietvedību kārto saskaņā ar apstiprināto lietu nomenklatūru un likumiem.

10. Iekšējās revīzijas struktūrvienības reizi gadā (līdz nākamā gada 15.janvārim) iesniedz Valsts kontrolei pārskatus par veikto darbu.

11. Ministriju valsts sekretāriem un citu centrālo valsts iestāžu vadītājiem līdz 1996.gada 31.decembrim apstiprināt iekšējās revīzijas struktūrvienību nolikumus. Minētie nolikumi precizējami saskaņā ar attiecīgās nozares specifiku.

12. Atzīt par spēku zaudējušu Ministru Padomes 1992.gada 19.oktobra lēmumu nr.433 ' 'Par Latvijas Republikas ministriju kontroles un revīzijas pārvaldes (daļas) paraugnolikumu" (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1993, 5./6.nr.).

Ministru prezidents A.Šķēle

Tieslietu ministra vietā -
aizsardzības ministrs, Ministru prezidenta biedrs A.Krastiņš

 

 

04.09.1996