1. Šie noteikumi nosaka vienotu kārtību, kas jāievēro Latvijas Republikā dzīvnieku, izņemot trušu un mājputnu, kaušanā atbilstoši veterinārsanitārajām un sanitārhigiēniskajām prasībām, lai nodrošinātu kvalitatīvas, patērētāju veselībai nekaitīgas un ārvalstu tirgū konkurētspējīgas gaļas produkcijas ieguvi.
(Grozīts ar MK 17.02.1998. noteikumiem Nr.57)
2. Ar 1997.gada 1.aprīli aizliegts realizēt tirgos, veikalos, dzīvnieku kaušanas un gaļas pārstrādes uzņēmumos un citos uzņēmumos, kā arī eksportēt uz ārvalstīm mājas apstākļos kautu dzīvnieku gaļu un tās produktus.
3. Dzīvnieki, kuru gaļu un tās produktus paredzēts realizēt tirgos, veikalos, dzīvnieku kaušanas un gaļas pārstrādes uzņēmumos un citos uzņēmumos, kā arī eksportēt uz ārvalstīm, ir jākauj kautuvēs, kurās tiek veikta pastāvīga veterinārā ekspertīze.
4. Noteikt, ka Valsts veterinārais dienests pēc tās pilsētas vai pagasta pašvaldības, kuras teritorijā nav kautuves, un attiecīgā rajona lauksaimniecības departamenta rakstiska priekšlikuma saņemšanas ir tiesīgs līdz 1998.gada 31.decembrim atļaut mājas apstākļos kautos dzīvniekus (aitas, kazas, cūkas un teļus līdz divu mēnešu vecumam) realizēt tirgos, kur ir pastāvīga valsts veterinārā uzraudzība.
(MK 17.02.1998. noteikumu Nr.57 redakcijā)