Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2003. gada 16. septembra noteikumus Nr. 519 "Noteikumi par apgādes nosacījumiem, normām un kārtību, kādā karavīri nodrošināmi ar finanšu un materiāltehniskajiem līdzekļiem".

Ministru kabineta noteikumi Nr.147

Rīgā 1998.gada 21.aprīlī (prot. nr. 21 23.§)

Noteikumi par karavīru uzturdevām

 Izdoti saskaņā ar likuma "Par Aizsardzības spēkiem" 45.1 pantu
un likuma "Par Latvijas Republikas Zemessardzi" 44.
1 panta pirmo daļu

1. Šie noteikumi nosaka aktīvā militārā dienesta karavīru un zemessargu (turpmāk - karavīri) uzturdevas, uzturdevā savstarpēji aizstājamos pārtikas produktus un uzturdevas kaloritāti.

2. Noteikt šādas uzturdevas:

2.1. dienas uzturdeva nr.1 (1.pielikums);

2.2. dienas uzturdeva nr.2 (sausā uztura dienas deva) (2.pielikums);

2.3. dienas papildu uzturdeva nr.1 (3.pielikums);

2.4. dienas papildu uzturdeva nr.2 (4.pielikums).

3. Šo noteikumu 2.2.apakšpunktā minēto uzturdevu saņem karavīri, kuri, pildot dienesta uzdevumus ārpus pastāvīgās vienības (apakšvienības) dislokācijas vietas, nevar saņemt siltu ēdienu no virtuves.

4. Šo noteikumu 2.3.apakšpunktā minēto papildu uzturdevu saņem:

4.1. karavīri, kuri norīkoti sardzē ne mazāk kā astoņas stundas diennaktī;

4.2. jūras kuģu apkalpes locekļi un karavīri, kuri pilda speciālus dienesta pienākumus jūrā ne mazāk kā astoņas stundas diennaktī.

5. Šo noteikumu 2.4.apakšpunktā minēto papildu uzturdevu saņem aviācijas gaisa kuģu (lidaparātu) apkalpes locekļi.

6. Noteikt uzturdevā savstarpēji aizstājamos pārtikas produktus (5.pielikums) un uzturdevas kaloritāti (6.pielikums).

7. Uzturdevu piemērošanas kārtību un kārtību, kādā uzturdevas vērtība izmaksājama naudā, nosaka aizsardzības ministrs.

8. Šo noteikumu izpilde finansējama no valsts budžeta Aizsardzības ministrijai iedalīto līdzekļu ietvaros.

9. Atzīt par spēku zaudējušu Ministru Padomes 1992.gada 3.aprīļa lēmumu nr.116 "Par Latvijas Republikas Aizsardzības Spēku karavīru uzturdevām" (oficiāls izdevums AP MP, 1992, 13., 69.nr.) un Ministru Padomes 1992.gada 28.oktobra lēmumu nr.447 "Par grozījumiem Latvijas Republikas Ministru Padomes 1992.gada 3.aprīļa lēmumā nr.116" (oficiāls izdevums AP MP, 1992, 69.nr.).

Ministru prezidents G.Krasts

Aizsardzības ministrs T.Jundzis

1.pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 21.aprīļa
noteikumiem nr. 147

Dienas uzturdeva nr.1

Nr.
p.k.

Produkti

Mērvienība

Daudzums

1

2

3

4

1.

Maize no rudzu miltiem

g

300

2.

Maize no kviešu miltiem

g

300

3.

Cepumi, smalkmaizītes

g

50

4.

Kviešu milti (augstākā labuma)

g 30

5.

Makaronu izstrādājumi

g

40

6.

Putraimi (kopā)

g

120

7.

Gaļa

g

220

8.

Kūpināta gaļa, desa

g

50

9.

Zivis

g

80

10.

Kulinārijas tauki

g

20

11.

Augu eļļa

g

30

12.

Sviests

g

40

13.

Olas

gab.

0,8

14.

Cukurs

g

65

15.

Ievārījums

g

30

16.

Sāls

g

25*

17.

Tēja

g

2

18.

Kafija, kakao

g

4

19.

Kartupeļi

g

700

20.

Kāposti (svaigi vai skābēti)

g

120

21.

Galda bietes

g

50

22.

Burkāni

g

50

23.

Sīpoli

g

50

24.

Gurķi, tomāti (svaigi vai sālīti) un zaļumi

g

50

25.

Ķīseļa koncentrāts

g

30

26.

Svaigi augi

g

150

 

vai augu sula

 

200

27.

Lauru lapas

g

0,1

28.

Pipari

g

0,3

29.

Sinepes

g

2

30.

Etiķis

g

2

31.

Garšvielas

g

2

32.

Tomātu pasta

g

6

33.

Piens

g

250

34.

Krējums

g

30

35.

Siers

g

30

36.

Biezpiens

g

50

37.

Vitamīni (no 1.decembra līdz 30.aprīlim)

tab. 1

* 10 g no dienas uzturdevā norādītā sāls daudzuma paredzēti produktu skābēšanai, marinēšanai, sālīšanai u.c. vajadzībām..

Aizsardzības ministrs T.Jundzis

2.pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 21.aprīļa
noteikumiem nr. 147

Dienas uzturdeva nr.2 (sausā uztura dienas deva)

 

Nr.
p.k.

Produkti

Mērvienība

Daudzums

1.

Maize no rudzu miltiem

g

300

2.

Maize no kviešu miltiem

g

350

3.

Cepumi

g

50

4.

Gaļas konservi

g

250

5.

Speķis

g

100

6.

Zivju konservi

g

250

7.

Cukurs

g

100

8.

Tēja

g

6

9.

Sviests

g

30

10.

Siers

g

30

11.

Ievārījums, džems

g

30

12.

Sausais sulu koncentrāts

g

20

13.

Sīpoli

g

50

14.

Sāls

g

20

15.

Augi

g

150

16.

Šokolāde

g

50

17.

Buljons

g

10

18.

Zupu koncentrāti

g

15

Aizsardzības ministrs T.Jundzis

3.pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 21.aprīļa
noteikumiem nr.147

Dienas papildu uzturdeva nr.1

 

Nr.
p.k.

Produkti

Mērvienība

Daudzums

1.

Maize no rudzu miltiem

g

100

2.

Žāvēta gaļa, desa

g

25

3.

Ola

gab.

1

4.

Sviests

g

15

5.

Cukurs

g

20

6.

Tēja

g

6

Aizsardzības ministrs T.Jundzis

4.pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 21.aprīļa
noteikumiem nr.147

Dienas papildu uzturdeva nr.2

Nr.
p.k.

Produkti

Mērvienība

Daudzums

1.

Maize no rudzu miltiem

g

100

2.

Maize no kviešu miltiem

g

150

3.

Gaļa

g

100

4.

Desa

g

70

5.

Krējums

g

20

6.

Siers

g

30

7.

Ola

gab.

1

8.

Cukurs

g

15

9.

Dārzeņi

g

80

10.

Svaigi augi vai augu sula

g

200

Aizsardzības ministrs T.Jundzis

5.pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 21.aprīļa
noteikumiem nr.147

Uzturdevā savstarpēji aizstājamie pārtikas produkti

Nr.
p.k.

Pārtikas produkti

Daudzums (g)

aizstājamais produkts

aizstājējprodukts

1

2

3

4

1.

Maize no rudzu miltiem aizstājama ar:

100

 

1.1.

sausiņiem no rudzu vai kviešu miltiem

 

70

1.2.

maizi no kviešu miltiem

 

80

2.

Maize no kviešu miltiem aizstājama ar:

100

 

2.1.

sausiņiem no kviešu miltiem

 

65

2.2.

kviešu miltiem

 

75

3.

Kviešu milti (augstākā labuma) aizstājami ar:

100

 

3.1.

putraimiem vai zirņiem

 

100

3.2.

makaronu izstrādājumiem

 

100

4.

Makaronu izstrādājumi aizstājami ar:

100

 

4.1.

putraimiem vai zirņiem

 

100

4.2.

kviešu miltiem

 

100

4.3.

rīsiem

 

100

5.

Dažādi putraimi aizstājami ar:

100

 

5.1.

makaronu izstrādājumiem

 

100

5.2.

svaigiem dārzeņiem vai kartupeļiem

 

500

5.3.

kviešu miltiem

 

100

5.4.

rīsiem

 

100

6.

Gaļa (liellopu gaļa, aitas gaļa un cūkgaļa) aizstājama ar:

100

 

6.1.

putnu gaļu

 

100

6.2.

dažādiem gaļas konserviem

 

75

6.3.

žāvētu gaļu vai pusžāvētu desu

 

60

6.4.

vārīto desu, cīsiņiem vai sardelēm

 

80

6.5.

I širas subproduktiem

 

100

6.6.

svaigām vai sālītām zivīm

 

150

6.7.

olām

 

2 gab.

7.

Žāvēta gaļa vai pusžāvēta desa aizstājama ar:

100

 

7.1.

vārīto desu, cīsiņiem vai sardelēm

 

133

7.2.

gaļas konserviem

 

125

8.

Zivis (svaigas, saldētas un sālītas, bez galvām) aizstājamas ar:

100

 

8.1.

visu veidu zivīm ar galvām

 

130

8.2.

svaigām vai kūpinātām siļķēm

 

100

8.3.

kūpinātām zivīm

 

75

8.4.

sālītām siļķēm bez galvām

 

85

8.5.

dažādiem zivju konserviem

 

80

8.6.

gaļu (liellopu gaļu, aitas gaļu vai cūkgaļu)

 

67

8.7.

dažādiem gaļas konserviem

 

50

8.8.

kausētu sieru

 

50

8.9.

olu

 

1 gab.

9.

Kulinārijas tauki aizstājami ar:

100

 

9.1.

augu eļļu

 

100

9.2.

speķi vai kausētiem cūku taukiem

 

100

10.

Augu eļļa aizstājama ar:

100

 

10.1.

kulinārijas taukiem

 

100

10.2.

margarīnu

 

100

10.3.

speķi

 

100

11.

Sviests aizstājams ar:

100

 

11.1.

kulinārijas margarīnu

 

100

11.2.

augu eļļu

 

150

11.3.

iebiezināto pienu ar cukuru

 

330

11.4.

krējumu

 

300

11.5.

sieru

 

200

12.

Ola aizstājama ar:

1 gab.

 

12.1.

biezpienu

 

80

12.2.

krējumu

 

40

12.3.

iebiezināto pienu ar cukuru

 

80

13.

Cukurs aizstājams ar:

100

 

13.1.

karamelēm

 

50

13.2

šokolādi

 

30

14.

Zivju konservi aizstājami ar gaļas konserviem

100

63

15.

Tēja aizstājama ar augu vai dārzeņu ekstraktiem

100

150

16.

Dabīgā kafija aizstājama ar:

100

 

16.1.

tēju

 

50

16.2.

dabīgo šķīstošo kafiju

 

40

16.3.

kakao

 

100

17.

Kartupeļi aizstājami ar:

100

 

17.1.

svaigiem vai sālītiem dārzeņiem

 

100

17.2.

putraimiem vai makaronu izstrādājumiem

 

20

17.3.

žāvētiem dārzeņiem

 

10

18.

Svaigi dārzeņi aizstājami ar:

100

 

18.1.

sālītiem vai skābētiem dārzeņiem

 

100

18.2.

kartupeļiem

 

100

18.3.

konservētiem dārzeņiem (bez gaļas)

 

100

18.4.

putraimiem, makaronu izstrādājumiem vai zirņiem

 

20

19.

Sīpoli aizstājami ar:

100

 

19.1.

kaltētiem sīpoliem

 

10

19.2.

sīpollokiem

 

200

19.3.

ķiplokiem

 

10

20.

Ķīseļa koncentrāts aizstājams ar:

100

 

20.1.

žāvētiem augiem

 

67

20.2.

cukuru

 

100

21.

Žāvēti augi aizstājami ar:

100

 

21.1.

sauso ķīseli

 

150

21.2.

ievārījumu

 

125

21.3.

cukuru

 

150

21.4.

svaigiem augiem

 

500

22.

Sinepes aizstājamas ar galda mārrutkiem vai tomātu pastu

100

100

23.

Tomātu pasta aizstājama ar:

100

 

23.1.

tomātu biezeni

 

200

23.2.

tomātu sulu

 

500

24.

Piens aizstājams ar:

100

 

24.1.

biezpienu

 

30

24.2.

krējumu

 

15

24.3.

iebiezinātu pienu ar cukuru

 

20

24.4.

iebiezinātu pienu bez cukura

 

30

24.5.

sieru

 

18

24.6.

kefīru, jogurtu vai acidofilo pienu

 

100

25.

Etiķis aizstājams ar etiķa esenci

100

10

Aizsardzības ministrs T.Jundzis

6.pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 21.aprīļa
noteikumiem nr.147

Uzturdevas kaloritāte

Nr.
p.k.

Produkti

Daudzums
(g)

Olbaltumvielas

Tauki

Ogļhidrāti

1

2

3

4

5

6

1.

Maize no rudzu miltiem

300

300x6,1/ 100 = 18,30

300x1,2 / 100= 3,60

300x39,5 / 100= 118,50

2.

Maize no kviešu miltiem

300

300x7,7 / 100 = 23,10

300x0,8 / 100 = 2,40

300x49,2 / 100 = 147,6

3.

Cepumi, smalkmaizītes

50

50x7,8 / 100 = 3,90

50x3,0 / 100 = 1,50

50x45,0 / 100 = 22,50

4.

Kviešu milti (augstākā labuma)

30

30x10,3 / 100 = 3,09

30x1,1 / 100 = 0,33

30x68,9 / 100 = 20,67

5.

Makaronu izstrādājumi

40

40x10,4/ 100 = 4,16

40x1,1 / 100 = 0,44

40x67,7 / 100 = 27,08

6.

Putraimi

120

120x10,8 / 100 = 12,96

120x1,88 / 100= 2,26

120x62,3 / 100= 74,77

 

to skaitā:

       

6.1.

grūbas

9

9x9,3 / 100 = 0,83

9x1,1 / 100 = 0,10

9x65,6 / 100 = 5,90

6.2.

mieži

8

8x10 / 100 = 0,80

8x1,3 / 100 = 0,10

8x65,2 / 100 = 5,22

6.3.

manna

14

14x10,3 / 100 = 1,44

14,x1,0 / 100 = 0,14

14x67,7 / 100 = 9,48

6.4.

auzu pārslas

8

8x11 / 100 = 0,88

8x6,2 / 100 = 0,50

8x48,8 / 100 = 3,90

6.5.

rīsi

32

32x7,0 / 100 = 2,24

32x1,0 / 100 = 0,32

32x70,7 / 100 = 22,62

6.6.

griķi

28

28x9,5 / 100 = 2,66

28x2,3 / 100 = 0,64

28x64,8 / 100 = 18,14

6.7.

prosa

2

2x11,2 / 100 = 0,22

2x3,9 / 100 = 0,08

2x54,7 / 100 = 1,09

6.8.

zirņi

17

17x20,5 / 100 = 3,48

17x2,0 / 100 = 0,34

17x44,4 / 100 = 7,55

6.9.

pupiņas

2

2x21/ 100  = 0,42

2x2 / 100 = 0,04

2x43,4 / 100 = 0,87

7.

Gaļa

220

220x18,1 / 100 = 39,82

220x19,3 / 100 = 42,50

--

 

tās skaitā:

       

7.1.

cūkgaļa

70

70x17,0 / 100 = 11,90

70x27,8 / 100 = 19,46

-

7.2.

liellopu gaļa

130

130x18,6 / 100 = 24,18

130x16 / 100 = 20,80

-

7.3.

putnu gaļa

20

20x18,7 / 100 = 3,74

20x11,2 / 100 = 2,24

-

8.

Žāvēta gaļa un desa

50

50x11,7 / 100 = 5,85

50x22,8 / 100 = 11,40

--

9.

Zivis

80

80x14,1 / 100 = 11,28

80x6,0/ 100  = 4,80

--

10.

Kulinārijas tauki

20

--

20x93,7/ 100  = 18,74

--

11.

Augu eļļa

30

--

30x93,7 / 100 = 28,11

--

12.

Sviests

40

40x0,8 / 100 = 0,32

40x72,5 / 100 = 29,00

40x1,3 / 100 = 0,52

13.

Piens

250

250x2,8 / 100 = 7,00

250x2,5/ 100 = 6,25

250x4,0 / 100 = 10,00

14.

Krējums

30

30x2,8 / 100 = 0,84

30x20,0 / 100 = 6,00

30x3,2 / 100 = 0,96

15.

Siers

30

30x23,2 / 100 = 6,96

30x19,0 / 100 = 5,70

30x2/ 100  = 0,60

16.

Biezpiens

50

50x18 / 100 = 9,00

50x0,6 / 100 = 0,30

50x1,8 / 100 = 0,90

17.

Olas

0,8

40x12,7 / 100 = 5,08

40x11,5 / 100 = 4,60

40x0,7 / 100 = 0,28

18.

Cukurs

65

--

--

65x95,4 / 100 = 62,01

19.

Ievārījums

30

30x0,4 / 100 = 0,12

--

30x60 / 100 = 18,00

20.

Ķīseļa koncentrāts

30

--

--

30x64/ 100  = 19,20

21.

Svaigi augi

150

150x0,4 / 100 = 0,60

150x0,4 / 100 = 0,60

150x5,0 / 100 = 7,50

22.

Kartupeļi

700

700x2,0 / 100 = 14,00

700x0,4 / 100 = 2,80

700x15,0 / 100 = 105,00

23.

Kāposti (svaigi un skābēti)

120

120x1,8 / 100 = 2,16

120x0,1 / 100 = 0,12

120x4,6 / 100 = 5,52

24.

Galda bietes

50

50x1,3 / 100 = 0,65

--

50x6,0/ 100 = 3,00

25.

Burkāni

50

50x1,3 / 100 = 0,65

50x0,1 / 100 = 0,05

50x7,0 / 100 = 3,50

26.

Sīpoli

50

50x1,4 / 100 = 0,70

--

50x9,0 / 100 = 4,50

27.

Gurķi, tomāti (svaigi un sālīti) un zaļumi

50

50x1,0 / 100 = 0,50

--

50x3,0 / 100 = 1,50

28.

Tomātu pasta

6

6x4,8 / 100 = 0,29

--

6x18 / 100 = 1,08

 

Kopā:

 

684 kcal

1539 kcal

2618 kcal

Pavisam 4841 kilokalorija.

Kilokaloriju daudzums pēc produktu pirmapstrādes -- 4572.

Aizsardzības ministrs T.Jundzis

24.04.1998