Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr.206

Rīgā 1997.gada 3.jūnijā (prot. nr.31 17.§)
Noteikumi par Valsts ieņēmumu dienesta finansu policijas amatpersonu speciālajiem līdzekļiem
Izdoti saskaņā ar likuma "Par Valsts ieņēmumu dienestu" 16.1panta trešo daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka speciālos līdzekļus, kurus ir atļauts lietot Valsts ieņēmumu dienesta finansu policijas amatpersonām, kā arī speciālo līdzekļu glabāšanas, nēsāšanas un lietošanas kārtību.

II. Speciālo līdzekļu veidi

2. Individuālās aizsardzības līdzekļi:

2.1. bruņucepures (tērauda un plastmasas aizsargķiveres);

2.2. bruņuvestes, ložu aizsargjakas;

2.3. aizsargcimdi.

3. Individuālie aktīvās aizsardzības līdzekļi:

3.1. sasiešanas līdzekļi;

3.2. speciālie gumijas steki;

3.3. rokudzelži;

3.4. aerosoli, asaras izraisošas vielas.

4. Līdzekļi speciālo operāciju nodrošināšanai:

4.1. autotransporta piespiedu apstādināšanas ierīces;

4.2. skaļruņi.

III. Speciālo līdzekļu glabāšana un uzskaite

5. Speciālo līdzekļu iegādes kārtību saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta finansu policijas pieprasījumu nosaka Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors.

6. Par iegādāto speciālo līdzekļu uzskaiti, glabāšanu un izsniegšanu atbild Valsts ieņēmumu dienesta Finansu policijas pārvaldes direktora norīkota amatpersona.

7. Speciālos līdzekļus reģistrē uzskaites žurnālā, norādot to veidu un daudzumu, un glabā Valsts ieņēmumu dienesta Finansu policijas pārvaldes seifā.

8. Valsts ieņēmumu dienesta Finansu policijas pārvaldes direktors ar savu rīkojumu var noteikt tās amatpersonas Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajās iestādēs, kurām ir tiesības speciālos līdzekļus glabāt atsevišķi seifā savā darba vietā.

9. Atbildīgā amatpersona izsniedz speciālos līdzekļus konkrētajai Valsts ieņēmumu dienesta finansu policijas amatpersonai, pamatojoties uz Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora un Valsts ieņēmumu dienesta Finansu policijas pārvaldes direktora vai viņa vietnieka atļauju.

10. Izsniedzot vai saņemot atpakaļ speciālo līdzekli, atbildīgajai amatpersonai speciālo līdzekļu uzskaites žurnālā jāreģistrē Valsts ieņēmumu dienesta finansu policijas amatpersonas uzvārds, speciālā līdzekļa izsniegšanas (saņemšanas) laiks un tā veids. Speciālā līdzekļa saņēmējs ierakstu apliecina ar savu parakstu.

11. Speciālos līdzekļus nēsāšanai un lietošanai izsniedz attiecīgi apmācītām un sagatavotām Valsts ieņēmumu dienesta finansu policijas amatpersonām.

IV. Speciālo līdzekļu nēsāšana

12. Valsts ieņēmumu dienesta finansu policijas amatpersonas ir tiesīgas dienesta pienākumu izpildes laikā nēsāt speciālos līdzekļus.

13. Gumijas steku nēsā pie jostas, bet, ja nepieciešams, - rokā.

14. Rokudzelžus nēsā pie jostas priekšā un ne retāk kā pēc divām stundām pārbauda atslēgu fiksācijas stāvokli.

15. Asaras izraisošas vielas - aerosolus - nēsā pie jostas, aukstā laikā tos nēsā zem apģērba.

V. Speciālo līdzekļu lietošana

16. Lēmumu par speciālo līdzekļu lietošanu pieņem Valsts ieņēmumu dienesta finansu policijas amatpersona, kas atbild par konkrētā pasākuma norisi un tajā iesaistīto cilvēku drošību.

VI. Atbildība

17. Par speciālo līdzekļu glabāšanas, nēsāšanas vai lietošanas kārtības pārkāpšanu vainīgā amatpersona saucama pie atbildības likumos noteiktajā kārtībā.

Ministru prezidents A.Šķēle

Finansu ministrs R.Zīle
07.06.1997