Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 1997. gada 7. oktobra noteikumus Nr. 349 "Pārtikas preču marķēšanas noteikumi".

Ministru kabineta noteikumi Nr. 455

Rīgā 1996.gada 17.decembrī (prot. nr.60, 16.§)

Alkoholisko dzērienu marķēšanas noteikumi

Izdoti saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli" 5.pantu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka ar akcīzes nodokli apliekamo Latvijas Republikā ražoto, kā arī importēto alkoholisko dzērienu marķēšanas kārtību.

2. Marķēts alkoholiskais dzēriens šo noteikumu izpratnē ir normatīvi tehnisko dokumentu (drošuma) prasībām atbilstošs alkoholiskais dzēriens, uz kura fasējuma saskaņā ar šiem noteikumiem piestiprināta noteiktam atbilstības sertifikātam atbilstoša akcīzes nodokļa marka.

3. Ar akcīzes nodokļa markām netiek marķēti:

3.1. ar akcīzes nodokli neapliekamie alkoholiskie dzērieni;

3.2. ar akcīzes nodokli apliekamie alkoholiskie dzērieni, kurus izmanto nealkoholisko produktu ražošanas tehnoloģiskajām vajadzībām;

3.3. alus.

4. Latvijas Republikas teritorijā ir atļauts iegādāties, realizēt (pieņemt vai nodot saskaņā ar līgumiem), pārvietot, pārvadāt un uzglabāt tikai tādus ar akcīzes nodokli apliekamos alkoholiskos dzērienus, kas marķēti ar atbilstošām akcīzes nodokļa markām, izņemot šo noteikumu 3.punktā minētos dzērienus.

5. Akcīzes nodokļa markas pasūta un saņem Finansu ministrija. Akcīzes nodokļa markas uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) realizē Valsts ieņēmumu dienests.

6. Ministru kabineta pilnvarota institūcija - bezpeļņas organizācija valsts uzņēmums "Pārtikas, parfimērijas, kosmētikas līdzekļu un rotaļlietu sertifikācijas centrs" (turpmāk tekstā - "sertifikācijas centrs") novērtē alkoholisko dzērienu atbilstību normatīvi tehnisko dokumentu (drošuma) prasībām un izsniedz atbilstības sertifikātu saskaņā ar likumu "Par atbilstības novērtēšanu".

II. Latvijas Republikā ražoto alkoholisko dzērienu marķēšana

7. Uzņēmums (uzņēmējsabiedrība), kurš saņēmis licenci alkoholisko dzērienu ražošanai realizācijai (turpmāk tekstā - "ražotājuzņēmums"), ir tiesīgs nodot realizācijai Latvijas Republikā tikai tādus pašražotus ar akcīzes nodokli apliekamus alkoholiskos dzērienus, kas marķēti ar atbilstošām akcīzes nodokļa markām, izņemot šo noteikumu 3.punktā minētos dzērienus.

8. Latvijas Republikā ražotos alkoholiskos dzērienus marķē ar akcīzes nodokļa markām ražotājuzņēmuma licencē norādītajā ražošanas vietā pirms alkoholisko dzērienu nodošanas realizācijā.

9. Eksportam paredzēto Latvijas Republikā ražoto alkoholisko dzērienu pārvadājumi ir atļauti tikai ar attiecīgi noformētiem pavaddokumentiem muitas konvoja pavadībā.

10. No ražošanas vietas ir atļauts izvest marķētus alkoholiskos dzērienus, ja ir noformēta preču pavadzīme-rēķins saskaņā ar Ministru kabineta 1996.gada 20.jūnija noteikumiem nr.248 "Noteikumi par spirta un alkoholisko dzērienu valsts monopolu". Preču pavadzīmē-rēķinā jānorāda marķēšanai izmantoto akcīzes nodokļa marku sērija un numerācijas ietvari.

11. Lai saņemtu akcīzes nodokļa markas, ražotājuzņēmums:

11.1. iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā pieteikumu, kuram pievienots ražotājuzņēmuma vadītāja apliecināts alkoholisko dzērienu partijai atbilstošs nodokļu aprēķins. Tajā tiek norādīts attiecīgajā ražošanas vietā marķējamo alkoholisko dzērienu:

11.1.1. veids;

11.1.2. nosaukumi;

11.1.3. tilpums;

11.1.4. absolūtā alkohola saturs (procentos);

11.1.5. marķējamo vienību skaits;

11.1.6. atbilstības sertifikāta numurs un datums;

11.2. saņem no Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu aprēķina akceptu.

12. Valsts ieņēmumu dienests kontrolē ražotājuzņēmumu veicamo akcīzes nodokļa maksājumu ieskaitīšanu budžeta akcīzes nodokļa kontā.

III. Importēto alkoholisko dzērienu marķēšana

13. Uzņēmums (uzņēmējsabiedrība), kurš saņēmis licenci alkoholisko dzērienu ievešanai brīvai realizācijai vai licenci alkoholisko dzērienu ievešanai bez tiesībām tos realizēt citām juridiskajām personām (turpmāk tekstā - "importētājuzņēmums"), ir tiesīgs muitas konvoja pavadībā ievest alkoholiskos dzērienus muitas noliktavā, kas norādīta licencē.

14. Importētos alkoholiskos dzērienus marķē ar akcīzes nodokļa markām importētājuzņēmuma licencē norādītajās muitas noliktavās pirms alkoholisko dzērienu nodošanas brīvā apgrozījumā Latvijas Republikā.

15. Alkoholiskos dzērienus ir atļauts marķēt tikai tajās muitas noliktavās, kas norādītas importētājuzņēmumam izsniegtajā licencē alkoholisko dzērienu ievešanai.

16. No muitas noliktavas ir atļauts izvest marķētus alkoholiskos dzērienus, ja ir noformēta preču pavadzīme-rēķins saskaņā ar Ministru kabineta 1996.gada 20.jūnija noteikumiem nr.248 "Noteikumi par spirta un alkoholisko dzērienu valsts monopolu". Preču pavadzīmē-rēķinā jānorāda marķēšanai izmantoto akcīzes nodokļa marku sērija un numerācijas ietvari.

17. Lai saņemtu akcīzes nodokļa markas, importētājuzņēmums:

17.1. iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā pieteikumu, kurā norāda attiecīgajā muitas noliktavā ievesto alkoholisko dzērienu:

17.1.1. veidu;

17.1.2. nosaukumu;

17.1.3. tilpumu;

17.1.4. absolūtā alkohola saturu (procentos);

17.1.5. marķējamo vienību skaitu (marķējamās alkoholisko dzērienu partijas apjoms nedrīkst pārsniegt muitas deklarācijā norādīto apjomu);

17.2. iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā attiecīgās alkoholisko dzērienu partijas izcelsmes sertifikāta un pavaddokumentu kopijas, uzrādot oriģinālus;

17.3. iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā attiecīgās alkoholisko dzērienu partijas muitas deklarāciju, kurai ir pievienots importētājuzņēmuma pilnvarotas amatpersonas apliecināts alkoholisko dzērienu partijai atbilstošs nodokļu aprēķins;

17.4. saņem no Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu aprēķina akceptu akcīzes nodokļa samaksai un atļauju sertifikācijas centram attiecīgo alkoholisko dzērienu sertificēšanai;

17.5. pēc atbilstības sertifikāta saņemšanas samaksā (bezskaidras naudas norēķinu veidā) akcīzes nodokli budžeta akcīzes nodokļa kontā.

18. Sertifikācijas centrs:

18.1. pamatojoties uz Valsts ieņēmumu dienesta izsniegto atļauju, labklājības ministra noteiktajā kārtībā izsniedz importētā alkoholiskā dzēriena atbilstības sertifikātu, kurā ieraksta attiecīgajam alkoholiskajam dzērienam atbilstošo akcīzes nodokļa marku sēriju un numurus;

18.2. izsniedz attiecīgajam uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) motivētu atteikumu, ja alkoholiskie dzērieni neatbilst noteiktajām kvalitātes prasībām, un par to paziņo Valsts ieņēmumu dienestam;

18.3. izveido, uztur un aktualizē importētajiem alkoholiskajiem dzērieniem izsniegto atbilstības sertifikātu reģistru;

18.4. pēc tirdzniecības organizāciju un kontroles institūciju pieprasījuma sniedz tām nepieciešamo informāciju.

19. Valsts ieņēmumu dienests:

19.1. kontrolē importētājuzņēmumu veicamo akcīzes nodokļa maksājumu ieskaitīšanu budžeta akcīzes nodokļa kontā;

19.2. pēc alkoholisko dzērienu partijas sertificēšanas izsniedz attiecīgajam importētājuzņēmumam akcīzes nodokļa markas;

19.3. kontrolē alkoholisko dzērienu uzskaiti muitas noliktavās, kurās tiek uzglabāti alkoholiskie dzērieni, kas paredzēti brīvai realizācijai Latvijas Republikā;

19.4. kontrolē importējamo alkoholisko dzērienu pavaddokumentos un muitas deklarācijā minēto datu atbilstību kravas saturam;

19.5. nodrošina informācijas sniegšanu no muitas punkta, kurā valsts robežu šķērso alkoholisko dzērienu krava, šādām iestādēm:

19.5.1. Valsts ieņēmumu dienesta nodaļai, kurā reģistrēts attiecīgais nodokļu maksātājs;

19.5.2. muitas iestādei, kura kontrolē attiecīgajā licencē norādīto muitas noliktavu;

19.5.3. muitas noliktavai, kura norādīta importētājuzņēmumam izsniegtajā licencē;

19.5.4. Akcizēto preču pārvaldei.

IV. Īpaši nosacījumi

20. Valsts ieņēmumu dienests izveido, uztur un aktualizē akcīzes nodokļa marku kopējo datu bāzi un nodrošina informācijas apmaiņu ar Akcizēto preču pārvaldi.

21. Attiecīgais uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) alkoholisko dzērienu aprites uzskaiti veic tā, lai alkoholisko dzērienu kontroles jautājumos kompetenta trešā persona varētu iegūt šādu informāciju:

21.1. kopējais alkoholisko dzērienu daudzums un alkoholisko dzērienu sortimenta katra nosaukuma dzēriena daudzums;

21.2. katra marķētā alkoholiskā dzēriena daudzums un katra nemarķētā alkoholiskā dzēriena daudzums;

21.3. saņemto akcīzes nodokļa marku aprite un saskaņotība ar attiecīgo atbilstības sertifikātu;

21.4. par alkoholiskajiem dzērieniem (par katru nosaukumu) aprēķinātie nodokļi;

21.5. par alkoholiskajiem dzērieniem (par katru nosaukumu) samaksātie nodokļi;

21.6. katras importētās alkoholisko dzērienu partijas nosūtītājs un pārvadātājs;

21.7. katras nosūtītās alkoholisko dzērienu partijas pārvadātājs un precīza nogādes vieta (saņēmējuzņēmums un tā adrese);

21.8. par katru realizēto alkoholisko dzērienu partiju veiktā samaksa;

21.9. katras alkoholisko dzērienu partijas marķēšanas gaita.

22. Akcīzes nodokļa markas piestiprināšanas vietu uz alkoholiskā dzēriena fasējuma nosaka Akcizēto preču pārvalde.

23. Atbildību par šo noteikumu pārkāpšanu nosaka likumi un Ministru kabineta noteikumi.

V. Pārejas jautājumi

24. Noteikumi stājas spēkā ar 1997.gada 1.janvāri.

25. Latvijas Republikas ražotājuzņēmumiem, kā arī vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) jādeklarē alkoholisko dzērienu krājumi uz 1996.gada 31.decembri. Deklarācijā jānorāda alkoholiskā dzēriena veids, nosaukums, alkohola saturs, pildījuma tilpums un vienību skaits, un deklarācija līdz 1997.gada 10.janvārim jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienesta nodaļā, kur attiecīgais uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) ir reģistrēts kā nodokļu maksātājs, un Akcizēto preču pārvaldē.

26. Ražotājuzņēmumi un vairumtirdzniecības uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) līdz 1997.gada 1.februārim bez akcīzes nodokļa markām drīkst realizēt tikai šo noteikumu 25.punktā noteiktajā kārtībā deklarētos alkoholiskos dzērienus.

27. Ar 1997.gada 1.martu aizliegts realizēt nemarķētus Latvijas Republikā ražotos alkoholiskos dzērienus.

28. Akcizēto preču pārvaldei līdz 1997.gada 15.februārim noteikt kārtību, kādā tiek realizēti šo noteikumu 25.punktā noteiktajā kārtībā deklarētie alkoholiskie dzērieni, kuri nav realizēti līdz 1997.gada 1.martam.

29. Atzīt par spēku zaudējušiem:

29.1. Ministru kabineta 1995.gada 18.aprīļa noteikumus nr.120 "Noteikumi par alkoholisko dzērienu marķēšanas kārtību" (Latvijas Vēstnesis, 1995, 66.nr.; 1996, 126.nr.);

29.2. Ministru kabineta 1996.gada 23.jūlija noteikumus nr.274 "Grozījumi Ministru kabineta 1995.gada 18.aprīļa noteikumos nr.120 "Noteikumi par alkoholisko dzērienu marķēšanas kārtību"" (Latvijas Vēstnesis, 1996, 126., 159.nr.);

29.3. Ministru kabineta 1996.gada 17.septembra noteikumus nr.357 "Grozījumi Ministru kabineta 23.jūlija noteikumos nr.274 "Grozījumi Ministru kabineta 1995.gada 18.aprīļa noteikumos nr.120 "Noteikumi par alkoholisko dzērienu marķēšanas kārtību""" (Latvijas Vēstnesis, 1996, 159.nr.).

Ministru prezidents A.Šķēle

Ekonomikas ministrs G.Krasts

01.01.1997