Tiesību akts: spēkā esošs
Latvijas Bankas noteikumi Nr. 315

Rīgā 2024. gada 17. septembrī
Minimālās prasības ar maksājumu kontu saistīto pakalpojumu cenrādim un pakalpojumu maksas pārskatam
Izdoti saskaņā ar
Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās
naudas likuma
60.1 panta pirmo un otro daļu
un 60.2 panta otro daļu

1. Noteikumi nosaka:

1.1. minimālās prasības ar maksājumu kontu saistīto pakalpojumu cenrāža saturam un formai;

1.2. minimālās prasības ar maksājumu kontu saistīto pakalpojumu maksas pārskata saturam, formai un sniegšanas veidam;

1.3. Latvijas Republikas teritorijā patērētāju plaši izmantoto ar maksājumu kontu saistīto pakalpojumu standartizēto terminu sarakstu un šo terminu definīcijas.

2. Maksājumu pakalpojumu sniedzējs, izstrādājot pakalpojumu cenrādi (tarifu informācijas dokumentu) un pakalpojumu maksas pārskatu (pārskatu par tarifiem), šo noteikumu pielikumā uzskaitītajiem pakalpojumiem izmanto šo noteikumu pielikumā minētos terminus.

3. Pakalpojumu cenrādi (tarifu informācijas dokumentu) un pakalpojumu maksas pārskatu (pārskatu par tarifiem) noformē tā, lai informācija tajā būtu kodolīga, saprotama un viegli lasāma gan krāsainā formā, gan drukātā vai kopētā melnbaltā variantā.

4. Pakalpojumu cenrādi (tarifu informācijas dokumentu) un pakalpojumu maksas pārskatu (pārskatu par tarifiem) sagatavo maksājumu konta valūtā vai – ja patērētājs un maksājumu pakalpojumu sniedzējs par to vienojušies – citā valūtā.

5. Pakalpojumu cenrādi (tarifu informācijas dokumentu) un pakalpojumu maksas pārskatu (pārskatu par tarifiem) sagatavo latviešu valodā vai – ja patērētājs un maksājumu pakalpojumu sniedzējs par to vienojušies – citā valodā.

6. Pakalpojumu cenrāža (tarifu informācijas dokumenta) formu un saturu nosaka Komisijas 2017. gada 28. septembra īstenošanas regula (ES) 2018/34, ar ko nosaka īstenošanas tehniskos standartus attiecībā uz tarifu informācijas dokumenta standarta noformējumu un tā vienoto simbolu saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvu 2014/92/ES.

7. Patērētājam sniedzamā pakalpojumu maksas pārskata (pārskata par tarifiem) saturu, formu un sniegšanas veidu nosaka Komisijas 2017. gada 28. septembra deleģētā regula (ES) 2018/33, ar ko nosaka īstenošanas tehniskos standartus attiecībā uz tarifu pārskata standarta noformējumu un tā vienoto simbolu saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvu 2014/92/ES.

8. Maksājumu pakalpojumu sniedzējs visaptverošo izmaksu rādītāju, kurā apkopotas maksājumu konta kopējās gada izmaksas, norāda atsevišķā tabulā pakalpojumu cenrāža (tarifu informācijas dokumenta) beigās.

9. Maksājumu pakalpojumu sniedzējs pakalpojumu maksas pārskata (pārskata par tarifiem) kopsavilkuma sadaļā norāda maksājumu konta visaptverošo izmaksu rādītāju.

10. Atzīt par spēku zaudējušiem:

10.1. Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2020. gada 14. jūlija normatīvos noteikumus Nr. 82 "Patērētāju biežāk izmantoto pakalpojumu standartizēto terminu saraksts" (Latvijas Vēstnesis, 2020, Nr. 139);

10.2. Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2020. gada 14. jūlija normatīvos noteikumus Nr. 84 "Pakalpojumu cenrāža un pakalpojumu maksas pārskata minimālo prasību noteikšanas normatīvie noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2020, Nr. 139).

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Eiropas Parlamenta un Padomes 2014. gada 23. jūlija direktīvas 2014/92/ES par maksājumu kontu tarifu salīdzināmību, maksājumu kontu maiņu un piekļuvi maksājumu kontiem ar pamatfunkcijām.

Latvijas Bankas prezidents M. Kazāks
Pielikums
Latvijas Bankas 2024. gada 17. septembra
noteikumiem Nr. 315
Ar maksājumu kontu saistīto pakalpojumu standartizēto terminu saraksts
Nr. p. k.TerminsDefinīcija
1.Konta uzturēšanaKonta nodrošinātājs sniedz klientam iespēju izmantot kontu.
2.Debetkartes nodrošināšanaKonta nodrošinātājs nodrošina maksājumu karti, kas piesaistīta klienta kontam. Katra ar karti veiktā darījuma summa tiek tieši un pilnā apmērā ņemta no klienta konta.
3.Kredītkartes nodrošināšanaKonta nodrošinātājs nodrošina maksājumu karti, kas piesaistīta klienta kontam. Nolīgtā laikposmā ar karti veikto darījumu kopsumma nolīgtā datumā tiek pilnā apmērā vai daļēji ņemta no klienta konta. Konta nodrošinātāja un klienta kredītlīgumā nosaka, vai par naudas aizņemšanos klientam tiks piemērota procentu likme.
4.Pārsnieguma kredītsKonta nodrošinātājs un klients laikus vienojas, ka klients var aizņemties naudu gadījumos, kad viņa kontā nav naudas līdzekļu. Līgumā tiek noteikta maksimālā summa, ko var aizņemties, un tas, vai klientam par to tiks piemērota maksa un procentu likme.
5.PārskaitījumsKonta nodrošinātājs pēc klienta pieprasījuma pārskaita naudu no klienta konta uz citu kontu.
6.Regulārais maksājumsKonta nodrošinātājs pēc klienta pieprasījuma veic regulārus noteiktas naudas summas pārskaitījumus no klienta konta uz citu kontu.
7.Tiešais debetsKlients pilnvaro citu personu (saņēmēju) pieprasīt konta nodrošinātājam pārskaitīt naudu no klienta konta šim saņēmējam. Konta nodrošinātājs pārskaita naudu saņēmējam klienta un saņēmēja nolīgtajā datumā vai datumos. Naudas summas var būt dažādas.
8.Skaidras naudas izņemšanaKlients izņem skaidru naudu no klienta konta.
Latvijas Bankas prezidents M. Kazāks
20.09.2024