Tiesību akts: spēkā esošs
Attēlotā redakcija: 06.08.2024. - 31.12.2024. / Spēkā esošā
Jelgavas valstspilsētas pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 24-28

Jelgavā 2024. gada 25. jūlijā (prot. Nr. 8, 2. p.)
Jelgavas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā ietilpstošās Lielupes upes daļas un Driksas upes izmantošana

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Jelgavas valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) administratīvajā teritorijā ietilpstošo Lielupes upes daļu un Driksas upi (turpmāk – upes akvatorija) izmanto satiksmei kuģošanas līdzekļi, kurus lieto komercdarbības veikšanai, kā arī nosaka kuģošanas līdzekļu satiksmes kārtību upes akvatorijā.

2. Saistošajos noteikumos lietotie termini:

2.1. kuģošanas līdzekļu stāvvieta – Pašvaldībai piederoša hidrotehniska būve vai tās daļa ar nepieciešamo aprīkojumu upes krastā un ūdenī, kas apzīmēta ar navigācijas zīmi kuģošanas līdzekļu noenkurošanai un stāvēšanai;

2.2. kuģošanas līdzekļu nolaišanas vieta (slips) – Pašvaldībai piederoša publiskai lietošanai paredzēta vieta, kas ir apzīmēta ar navigācijas zīmi "Atļauts kuģošanas līdzekli nolaist ūdenī un izcelt krastā";

2.3. pasažieru kuģis – kuģošanas līdzeklis, kas veic pasažieru komercpārvadājumus upes akvatorijā un ir reģistrēts Kuģu reģistrā normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā;

2.4. peldlīdzeklis – ierīce, ar kuru pārvietojas pa ūdeni (piemēram, ūdens velosipēds (katamarāns), SUP dēļi u.tml.) un kuru upes akvatorijā izmanto komerciālos nolūkos.

3. Saistošo noteikumu mērķis ir nodrošināt ilgtspējīgu un racionālu ūdens resursu izmantošanu, kontrolētu komerciālu kuģošanas līdzekļu pakalpojumu sniegšanu un drošu satiksmi Pašvaldības administratīvās teritorijas upju akvatorijā.

4. Kuģošanas līdzeklim un peldlīdzeklim, piedaloties satiksmē upes akvatorijā, jāievēro saistošajos noteikumos paredzētie kuģošanas satiksmes ierobežojumi, aizliegumi un nosacījumi kuģošanas līdzekļu stāvvietas izmantošanai.

5. Pasažieru kuģim un peldlīdzeklim kuģošanas līdzekļu stāvvietu atļauts izmantot:

5.1. saņemot Pašvaldības iestādes "Pilsētsaimniecība" saskaņojumu kuģošanas līdzekļu stāvvietas izmantošanai. Saskaņojumu izsniedz uz iesniegumā norādīto laika periodu, bet ne ilgāk kā līdz kalendārā gada beigām vai līdz Kuģu reģistra izsniegtās kuģošanas līdzekļa reģistrācijas apliecībā norādītajam apliecības derīguma termiņam, ja tas iestājas šajā kalendārajā gadā;

5.2. noslēdzot ar Pašvaldības iestādi "Pilsētsaimniecība" nomas līgumu par kuģošanas līdzekļu stāvvietas izmantošanu (turpmāk – nomas līgums). Nomas līgumu slēdz uz vienu sezonu termiņā no 1. aprīļa līdz 31. oktobrim, pamatojoties uz nomas tiesību izsoles rezultātiem.

6. Regulāros kravas komercpārvadājumus, kuri tiks veikti biežāk kā vienu reizi nedēļā, upes akvatorijā atļauts veikt, saskaņojot kustību grafiku ar Pašvaldības iestādi "Pilsētsaimniecība".

7. Upes akvatorijā aizliegts veikt zemūdens niršanu ar akvalangiem vai citu autonomu elpošanas aparātu, izņemot, ja niršana saistīta ar speciālu darbu veikšanu, kas saskaņota ar Pašvaldības iestādi "Pilsētsaimniecība".

8. Upes akvatorijā vai tiešā tās tuvumā notiekošu publisku pasākumu vai ūdens sporta sacensību norises laikā Pašvaldība var ierobežot vai aizliegt kuģošanas satiksmi, informējot par satiksmes ierobežojumu vai aizliegumu vismaz 5 (piecas) darba dienas iepriekš, publicējot informāciju Pašvaldības tīmekļvietnē www.jelgava.lv.

9. Par satiksmes negadījumiem uz ūdens vai situācijām, kas var apdraudēt kuģošanas satiksmi, jāziņo, zvanot uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112 vai 115 un papildus var zvanīt Pašvaldības iestādei "Jelgavas digitālais centrs" uz bezmaksas atbalsta tālruni 8787.

10. Transportlīdzeklis var atrasties kuģošanas līdzekļu nolaišanas vietā tikai, lai kuģošanas līdzekli nolaistu ūdenī vai izceltu krastā.

11. Atzīt par spēku zaudējušiem Jelgavas pilsētas pašvaldības 2017. gada 27. aprīļa saistošos noteikumus Nr. 17-13 "Par Jelgavas pilsētas administratīvajā teritorijā ietilpstošās Lielupes upes daļas un Driksas upes izmantošanu" (Latvijas Vēstnesis, 2017, 97. nr., 2020, 117. nr. un 233. nr., 2021, 52. nr.).

12. Saistošo noteikumu 5.1. apakšpunkts zaudē spēku 2025. gada 1. janvārī.

13. Saistošo noteikumu 5.2. apakšpunkts stājas spēkā 2025. gada 1. janvārī.

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Rāviņš
Jelgavas valstspilsētas pašvaldības 2024. gada 25. jūlija saistošo noteikumu Nr. 24-28 "Jelgavas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā ietilpstošās Lielupes upes daļas un Driksas upes izmantošana"
paskaidrojuma raksts
Paskaidrojuma raksta sadaļaNorādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums

 

Šobrīd kārtību, kādā Jelgavas valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) administratīvajā teritorijā ietilpstošo Lielupes upes daļu un Driksas upi izmanto satiksmei kuģošanas līdzekļi, kurus lieto komercdarbības veikšanai, kuģošanas līdzekļu satiksmes kārtību publisku pasākumu norises laikā un zemūdens niršanas ar akvalangiem upes akvatorijā aizliegumu nosaka Jelgavas pilsētas pašvaldības 2017. gada 27. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 17-13 "Par Jelgavas pilsētas administratīvajā teritorijā ietilpstošās Lielupes upes daļas un Driksas upes izmantošanu" (turpmāk – Saistošie noteikumi).

Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. punktā noteikts pienākums pašvaldības domei izvērtēt uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību Pašvaldību likumam un izdot jaunus saistošos noteikumus atbilstoši Pašvaldību likumā ietvertajam pilnvarojumam līdz 2024. gada 30. jūnijam.

Ņemot vērā to, ka Saistošie noteikumi izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešo daļu, pašvaldībai ir tiesības izdarīt grozījumus to izdošanas tiesiskajā pamatojumā. Līdz ar to nepieciešams veikt grozījumus Saistošajos noteikumos, bet ievērojot to, ka nepieciešamo grozījumu apjoms pārsniedz pusi no spēkā esošo Saistošo noteikumu normu apjoma un, pamatojoties uz Ministru kabineta 2009. gada 3. februāra noteikumu Nr. 108 "Normatīvo aktu projektu sagatavošanas noteikumi" 140. un 186. punktu, ir sagatavoti jauni saistošie noteikumi.

Saistošajos noteikumos veikti grozījumi izdošanas tiesiskajā pamatojumā un svītrota atsauce uz likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešo daļu.

Saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma (stājās spēkā 2021. gada 1. jūlijā) 8. panta trešo daļu Jelgava ir valstspilsēta. Līdz ar to veikti redakcionāli labojumi, lai Saistošajos noteikumos lietotā terminoloģija attiecībā uz pilsētas nosaukumu atbilstu Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumam.

Ņemot vērā to, ka palielinājās pieprasījums Pašvaldībai piederošo kuģošanas līdzekļu stāvvietas izmantošanai, Saistošajos noteikumos:

– precizēts termins "kuģošanas līdzekļu nolaišanas vieta (slips)", t.i. Pašvaldībai piederoša publiskai lietošanai paredzēta vieta, kas ir apzīmēta ar navigācijas zīmi "Atļauts kuģošanas līdzekli nolaist ūdenī un izcelt krastā";

– papildināti ar terminu "peldlīdzeklis" skaidrojumu, t.i. ierīce, ar kuru pārvietojas pa ūdeni (piemēram, ūdens velosipēds (katamarāns), SUP dēļi) un kuru upes akvatorijā izmanto komerciālos nolūkos;

– 5. punkts izteikts jaunā redakcijā, nosakot, ka pasažieru kuģim un peldlīdzeklim kuģošanas līdzekļu stāvvietu atļauts izmantot ievērojot:

– līdz 2025. gada 1. janvārim – saņemot Pašvaldības iestādes "Pilsētsaimniecība" saskaņojumu, kuru izsniedz uz iesniegumā norādīto laika periodu, bet ne ilgāk kā līdz kalendārā gada beigām vai līdz Kuģu reģistra izsniegtās kuģošanas līdzekļa reģistrācijas apliecībā norādītajam apliecības derīguma termiņam, ja tas iestājas šajā kalendārajā gadā;

– no 2025. gada 1. janvāra – noslēdzot ar Pašvaldības iestādi "Pilsētsaimniecība" nomas līgumu, pamatojoties uz izsoles rezultātiem, kura tiks rīkota saskaņā ar Ministru kabineta 2018. gada 19. jūnija noteikumiem Nr. 350 "Publiskās personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumi".

Vairs nav paredzēta maršruta saskaņošana ar Pašvaldības iestādi "Jelgavas reģionālais tūrisma centrs".

Turpmāk kustības grafika saskaņošana ar Pašvaldības iestādi "Pilsētsaimniecība" būs nepieciešama tikai regulāriem kravas komercpārvadājumiem, kuri tiks veikti biežāk kā vienu reizi nedēļā.

Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādes "Jelgavas pašvaldības operatīvās informācijas centrs" nosaukums aizstāts ar Pašvaldības iestādes "Jelgavas digitālais centrs" nosaukumu.

Ievērojot Ministru kabineta 2016. gada 9. februāra noteikumu Nr. 92 "Noteikumi par kuģošanas līdzekļu satiksmi iekšējos ūdeņos" 76. punktu, precizēta saistošo noteikumu 9. punkta redakcija, nosakot, ka par satiksmes negadījumiem uz ūdens vai situācijām, kas var apdraudēt kuģošanas satiksmi, jāziņo, zvanot uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112 vai 115 un papildus var zvanīt uz Pašvaldības iestādes "Jelgavas digitālais centrs" bezmaksas atbalsta tālruni 8787.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuPrecīzu Saistošo noteikumu projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu noteikt nevar. Nav nepieciešama jaunu institūciju izveide, jo Saistošo noteikumu īstenošanā iesaistītajām institūcijām nav plānoti jauni pienākumi vai funkcijas.

Budžetā būs ieņēmumi no Saistošo noteikumos paredzētajiem nomas līgumiem, uz kuru pamata tiks maksāta nomas maksa par kuģošanas līdzekļu stāvvietas izmantošanu.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciNav sociālās ietekmes.

Nav ietekmes uz vidi un uz iedzīvotāju veselību.

Par ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi un konkurenci Pašvaldības teritorijā – tiks rīkota nomas tiesību izsole par kuģošanas līdzekļu stāvvietas izmantošanu saskaņā ar Ministru kabineta 2018. gada 19. jūnija noteikumiem Nr. 350 "Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumi".

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām.Saistošie noteikumi tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", informatīvajā izdevumā "Jelgavas Vēstnesis", pašvaldības tīmekļvietnē www.jelgava.lv un iestādes "Pilsētsaimniecība" tīmekļvietnē www.pilsetsaimnieciba.lv, iepriekš nosūtot Satiksmes ministrijai atzinuma sniegšanai.

Saistošo noteikumu izpilde neietekmēs tās institūcijas funkcijas un uzdevumus, kura nodrošinās saistošo noteikumu izpildi.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemSakarā ar Noteikumu izpildi tiks noteikti jauni pienākumi vai uzdevumi esošajiem darbiniekiem.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanuSaistošo noteikumu izpildē nav paredzēts izveidot jaunu institūciju.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaSaistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

Saistošo noteikumu prasības un to izpilde neradīs papildu izmaksas pašvaldībai.

Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša normatīviem aktiem.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmSaistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts 09.04.2024. tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.jelgava.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, paredzot termiņu viedokļu sniegšanai līdz 22.04.2024. Par saistošo noteikumu projektu pašvaldība nav saņēmusi viedokļus un priekšlikumus.

Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā 2024. gada 12. jūnijā saņemts Latvijas Jūras administrācijas pozitīvs atzinums Nr. 1-7/N-148e par saistošo noteikumu projektu no kuģošanas drošības viedokļa.

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Rāviņš
06.08.2024