Tiesību akts: spēkā esošs
Valkas novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 13

Valkā 2024. gada 30. maijā
Par reklāmas izvietošanu publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu, Valkas novadā
APSTIPRINĀTI
ar Valkas novada pašvaldības domes
2024. gada 30. maija sēdes lēmumu Nr. 154 (prot. Nr. 7, 19. §)

PRECIZĒTI
ar Valkas novada pašvaldības domes
2024. gada 25. jūlija sēdes lēmumu Nr. 235 (prot. Nr. 12, 8. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 45. panta otrās daļas
4. punktu, Reklāmas likuma 7. panta trešo daļu,
Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma 22. panta astoto daļu
un 22.1 panta otro daļu, Ministru kabineta 2012. gada 30. oktobra
noteikumu Nr. 732 "Kārtība, kādā saņemama atļauja reklāmas
izvietošanai publiskās vietās vai vietās,
kas vērstas pret publisku vietu
" 28., 40., 41. un 45. punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk tekstā – Noteikumi) nosaka reklāmas, priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu, tautas nobalsošanas aģitācijas materiālu un citu informatīvo materiālu izvietošanas, ekspluatācijas, grafiskā dizaina maiņas saskaņošanas kārtību, atļaujas izsniegšanu par reklāmas izvietošanu publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu, patvaļīgu un bīstamu reklāmu un/vai reklāmas objektu demontāžas kārtību, kā arī atbildību par Noteikumu neievērošanu Valkas novada administratīvajā teritorijā.

2. Noteikumi neattiecas uz funkcionālo informāciju, valsts un pašvaldības institūciju norādēm, satiksmes organizācijas tehniskajiem līdzekļiem, ielu nosaukumu norādēm u.tml., kas izgatavotas pēc tipveida formas.

3. Noteikumos lietotie termini:

3.1. afiša – paziņojums vai reklāmas plakāts par kultūras pasākumiem, koncertiem, izrādēm, sporta pasākumiem, izstādēm u.tml. ar norādītu pasākumu norises laiku un vietu;

3.2. afišu stends – pašvaldībai piederošs afišu stabs vai stends īslaicīgas reklāmas un akciju, sludinājumu u.tml. informācijas izvietošanai;

3.3. īslaicīga reklāma – drukātie plakāti, afišas u.c., ja to eksponēšanas laiks nav ilgāks par vienu mēnesi;

3.4. slietnis – neliels reklāmas objekts, kas tiek izvietots pie jebkuras iestādes, organizācijas vai saimnieciskās darbības veikšanas vietas tikai to darba laikā;

3.5. reklāmas izvietošanas atļauja – dokuments, kuru izsniedz Valkas novada pašvaldības Reklāmas izvietošanas komisija (turpmāk tekstā – Komisija);

3.6. reklāmas izvietotājs – fiziska vai juridiska persona, kura vēlas izvietot reklāmu Valkas novada administratīvajā teritorijā.

II. Reklāmas un citu informatīvo materiālu izvietošanas pamatprincipi un ierobežojumi

4. Komisija, izvērtējot reklāmas izvietotāju iesniegumus (paraugs Noteikumu pielikumā) un pamatojoties uz pieņemtajiem lēmumiem:

4.1. izsniedz reklāmas izvietošanas atļaujas;

4.2. atsaka izsniegt reklāmas izvietošanas atļaujas;

4.3. pagarina izsniegtās reklāmas izvietošanas atļaujas.

5. Komisija saskaņo reklāmas grafiskā dizaina maiņu izsniegtās reklāmas izvietošanas atļaujas ietvaros.

6. Tiesības izvietot reklāmu publiskā ārtelpā ir visām personām (turpmāk – reklāmas izvietotājiem), kas samaksājušas pašvaldības nodevu atbilstoši rēķinam par reklāmas izvietošanu (turpmāk – pašvaldības nodeva) un saņēmušas reklāmas izvietošanas atļauju. Patvaļīga reklāmas izvietošana un grafiskā dizaina maiņa ir aizliegta.

7. Tiesības izvietot īslaicīgu reklāmu uz afišu stendiem ir reklāmas izvietotājiem, kas ir saskaņojuši to izvietošanu ar Valkas pilsētas Kultūras namu vai attiecīgo pagasta pārvaldi un ir samaksājuši pašvaldības nodevu par īslaicīgas reklāmas izvietošanu.

8. Komisija, vērtējot reklāmas un/vai reklāmas objekta izvietošanu, izvērtē, vai reklāma un/vai reklāmas objekts atbilst Valkas novada raksturīgajai arhitektūrai, vides saglabāšanai, teritorijas apbūves raksturam un mērogam, kā arī teritorijas attīstības plānošanas dokumentos noteikto prasību ievērošanu.

9. Izvietojot reklāmu uz ēkas fasādes:

9.1. jāievēro ēkas proporcijas;

9.2. jāievēro ēkas arhitektoniskā kompozīcija, fasādes dalījums ar logiem, durvīm, dzegām, karnīzēm un citām arhitektoniskām detaļām;

9.3. reklāma nedrīkst daļēji vai pilnībā aizsegt ēkas arhitektoniskās detaļas (logus, karnīzes, fasādes dekorus u.c.);

9.4. reklāmas stiprinājums nedrīkst bojāt ēkas nesošās konstrukcijas;

9.5. perpendikulāri ēkas fasādei izvietotas reklāmas apakšējā mala nedrīkst atrasties zemāk par 2,5 m no zemes, neatkarīgi no tās platuma;

9.6. reklāmas izgaismošanai vēlams būt kontekstā ar fasādes izgaismojumu.

10. Izvietojot reklāmu, kas nav saistīta ar ēku, ar vai bez piesaistes zemei, tā nedrīkst aizsegt skatu uz valsts aizsargājamiem kultūras pieminekļiem.

11. Slietņu, kuri novietojami atdalīti no ēkas un netiek nostiprināti, izvietošana pieļaujama tādos gadījumos, kad nav iespējams izvietot reklāmu konstruktīvā saistībā ar ēku (objekts, kurā tiek veikta saimnieciskā darbība, atrodas pagrabstāvā vai pagalmā, vai augstāk par 1. stāva līmeni). Tādā gadījumā slietnis jāizvieto ne tālāk kā 2 m no ieejas ēkā vai nožogotā teritorijā, kurā tiek veikta saimnieciskā darbība, gājēju plūsmai jāatstāj ne mazāk kā 1,5 m no ietves platuma un slietņa maksimālā aizņemamā platība uz zemes ir ne vairāk kā 1 kvadrātmetrs. Slietņa konstrukcijai jābūt stabilai, noturīgai pret laikapstākļu iedarbību un pārvietošanu.

12. Reklāmas izvietotājs, izvietojot reklāmu, ir atbildīgs par Konkurences likuma, Valsts valodas likuma, Alkoholisko dzērienu aprites likuma u.c. Latvijas Republikas likumdošanas aktu ievērošanu.

13. Ja reklāmas izvietošanai nepieciešama būvniecības ieceres dokumentācija, reklāmas izvietotājs Komisijas atļauju reklāmas izvietošanai saņem pirms būvniecības ieceres dokumentācijas iesniegšanas Valkas novada būvvaldē.

14. Citu informatīvo materiālu, ieskaitot informāciju par saimnieciskās darbības vietas nosaukumu, darba laiku un cita pilnvērtīgas saimnieciskās darbības vietas iekārtošanai nepieciešamo informāciju, kas nav reklāma, izvietošanu Valkas novada administratīvajā teritorijā fiziskas vai juridiskas personas saskaņo Komisijā, pamatojoties uz šo personu brīvā formā iesniegtu iesniegumu vai Noteikumu pielikumā esošā parauga iesniegumu par reklāmas izvietošanu.

15. Aizliegts:

15.1. izvietot izkārtni uz nesakoptas fasādes (uz fasādes ar bojātu apdari, krāsojumu, un tml.);

15.2. izvietot reklāmu uz viena balsta ar satiksmes organizācijas tehniskajiem līdzekļiem;

15.3. izvietot reklāmu, kas apžilbina transporta līdzekļu vadītājus;

15.4. eksponēt mehāniski vai korozijas bojātas, saplaisājušas, notraipītas, nodilušas, izbalējušas, krāsojuma detaļu vai izgaismojuma defektus saturošas reklāmas daļas;

15.5. reklāmu stiprināt pie kokiem un apgaismojuma stabiem;

15.6. īslaicīgu reklāmu stiprināt uz žogiem, pie kokiem, pie apgaismojuma stabiem, uz namu ārdurvīm un citās tam neparedzētās vietās un veidos, kas ir pretrunā ar Noteikumiem un LR normatīvajiem aktiem;

15.7. īslaicīgu reklāmu patvaļīgi stiprināt uz afišu stendiem.

III. Iesniegumu par reklāmas izvietošanu izskatīšanas un saskaņošanas kārtība

16. Persona, kura vēlas izvietot reklāmu, iesniedz Komisijā iesniegumu ar reklāmas projektu, noformētu atbilstoši normatīvo aktu prasībām. Reklāmas izvietotājs iesniegumā norāda reklāmas objekta novietošanas risinājumu ar vai bez piesaistes zemei.

17. Reklāmas grafiskā dizaina maiņu reklāmas izvietotājs e-pastā saskaņo ar Komisiju.

18. Komisijas saskaņojums nav nepieciešams īslaicīgas reklāmas izvietošanai uz afišu stendiem.

19. Komisija Ministru kabineta 2012. gada 30. oktobra noteikumu Nr. 732 "Kārtība, kādā saņemama atļauja reklāmas izvietošanai publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu" 7. punktā noteiktajā termiņā pēc lēmuma pieņemšanas par reklāmas izvietošanas atļaujas izsniegšanu (ar nosacījumiem vai bez tiem) sagatavo reklāmas izvietošanas atļauju.

20. Maksimālais reklāmas izvietošanas atļaujas termiņš ir 3 (trīs) gadi. Reklāmas izvietotājam ir tiesības pagarināt izsniegto reklāmas izvietošanas atļauju, iesniedzot iesniegumu Komisijai.

21. Komisija ir tiesīga pieņemt lēmumu par atteikumu izsniegt reklāmas izvietošanas atļauju, ja reklāmas projektā nav ievērotas Noteikumos un citos normatīvajos aktos ietvertās prasības vai arī nav iesniegti normatīvajos aktos noteiktie dokumenti.

22. Komisijas izdoto administratīvo aktu vai faktisko rīcību persona normatīvajos aktos noteiktā kārtībā var apstrīdēt Valkas novada pašvaldības domē, iesniedzot iesniegumu pašvaldībā.

23. Valkas novada pašvaldības domes izdoto administratīvo aktu persona normatīvajos aktos noteiktā kārtībā var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

IV. Afišu stendu izmantošanas kārtība

24. Informāciju par afišu stendu atrašanās vietu, īslaicīgas reklāmas, akciju, sludinājumu u.tml. informācijas izvietošanas kārtību uz afišu stendiem var saņemt Valkas pilsētas Kultūras namā vai attiecīgajā pagasta pārvaldē.

25. Uz afišu stendiem maksimāli pieļaujamais afišas vai plakāta lielums ir A2 formāta lapa (420 x 594 mm). Sludinājumu maksimālais pieļaujamais lielums ir A3 formāta lapa (297 x 420 mm).

26. Par īslaicīgas reklāmas un citas informācijas izvietošanu uz pašvaldībai nepiederošiem afišu stabiem un stendiem, reklāmas izvietotājs vienojas ar šo afišu stabu un stendu īpašniekiem vai valdītājiem.

V. Priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanas nosacījumi

27. Lai saņemtu atļauju izvietot priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus un tautas nobalsošanas aģitācijas materiālus publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publiskām vietām, persona iesniedz Komisijai saskaņošanai priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu vai tautas nobalsošanas aģitācijas materiālu vizuālā risinājuma projektu atbilstoši Priekšvēlēšanu aģitācijas likumam, Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem par reklāmas izvietošanu un Noteikumiem.

28. Priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus, tai skaitā galdus, teltis un pārvietojamās nojumes, ja tās pašas tiek izmantotas kā priekšvēlēšanu aģitācijas materiāls, aizliegts izvietot uz mobilām reklāmām (kā auto piekabes u.tml.), kā arī šādās publiskās vietās un vietās, kas vērstas pret publisku vietu:

28.1. valsts vai pašvaldības aizsargājamo kultūras pieminekļu teritorijā vai aizsargzonā;

28.2. uz pašvaldībai piederošiem reklāmas objektiem ar piesaisti zemei.

29. Priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus izvieto pēc pašvaldības nodevas samaksas saskaņā ar Noteikumu 6. punktu.

VI. Reklāmas izvietošana valsts aizsargājama kultūras pieminekļu teritorijā vai to aizsardzības zonā

30. Izvietojot reklāmu valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu teritorijā vai valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu aizsardzības zonā, jāievēro spēkā esošie Latvijas Republikas normatīvie akti.

31. Reklāmai uz valsts aizsargājamiem kultūras pieminekļiem jābūt pielāgotai vēsturiskai arhitektoniskai videi un ēkas arhitektūrai.

32. Reklāmas izvietošana valsts aizsargājama kultūras pieminekļa teritorijā pieļaujama tā, lai izvietojums un veids netraucē valsts aizsargājama kultūras pieminekļa vizuālo uztveri, nepārveido saglabājamā kultūras pieminekļa substanci un neizjauc kultūrvēsturiskās vides tēlu, kā arī vērtību kopuma radīto noskaņu un nemazina tā kultūrvēsturisko vērtību.

VII. Reklāmu un reklāmas objektu ekspluatācija un demontāža

33. Reklāmas izvietotājs ir atbildīgs:

33.1. par reklāmu un reklāmu objekta (ja attiecināms) uzturēšanu tehniskā, augstvērtīgā un vizuāli estētiskā kārtībā;

33.2. par konstrukciju, uz kurām izvietota reklāma, drošību;

33.3. par reklāmas objektam nepieciešamās elektroinstalācijas pieslēguma atbilstību normatīvo aktu prasībām,

33.4. par reklāmu un reklāmu objekta (ja attiecināms) demontāžu;

33.5. par reklāmas izvietošanu, ja beidzies reklāmas izvietošanas atļaujas termiņš vai nav samaksāta pašvaldības nodeva.

34. Ja reklāmas izvietotājs ir izbeidzis saimniecisko darbību vai beidzies reklāmas izvietošanas atļaujas termiņš, reklāmas izvietotājam jāveic reklāmas un reklāmas objekta (ja attiecināms) demontāža 15 (piecpadsmit) dienu laikā pēc atļaujas termiņa beigām vai no dienas, kad ir izbeigta saimnieciskā darbība, sakārtojot reklāmas izvietošanas vietu (fasādes krāsojumu, labiekārtojumu, veicot reklāmas pamatu demontāžu utt.).

35. Ja reklāma un reklāmas objekts (ja attiecināms) tiek demontēts pirms reklāmas izvietošanas atļaujas termiņa beigām, tad par atlikušo laika periodu pašvaldības nodevas samaksa netiek proporcionāli aprēķināta un atmaksāta reklāmas izvietotājam.

36. Ja reklāmas izvietotājs nav demontējis reklāmu un reklāmas objektu (ja attiecināms), tad pašvaldība ir tiesīga veikt šīs reklāmas un reklāmas objekta (ja attiecināms) demontāžu, par ko reklāmas izvietotājam ir pienākums segt pašvaldībai radušos izdevumus.

VIII. Patvaļīgas un bīstamas reklāmas un reklāmas objekta demontāža

37. Ja persona Valkas novada administratīvajā teritorijā ir izvietojusi patvaļīgu reklāmu un/vai reklāmas objektu, tad Komisija, konstatējot šīs patvaļīgās reklāmas un/vai reklāmas objekta īpašnieku vai valdītāju, izsaka brīdinājumu 30 (trīsdesmit) dienu laikā demontēt patvaļīgo reklāmu un/vai reklāmas objektu vai iesniegt pašvaldībā iesniegumu un saņemt reklāmas izvietošanas atļauju saskaņā ar Noteikumiem.

38. Ja patvaļīgās reklāmas un/vai reklāmas objekta īpašnieks vai valdītājs Noteikumu 37. punktā norādītajā termiņā nav demontējis patvaļīgo reklāmu un/vai reklāmas objektu vai iesniedzis pašvaldībā iesniegumu par reklāmas izvietošanu saskaņā ar Noteikumiem, pašvaldība ir tiesīga veikt patvaļīgās reklāmas un/vai reklāmas objekta demontāžu.

39. Patvaļīgās reklāmas un/vai reklāmas objekta īpašniekam vai valdītājam ir pienākums segt izdevumus pašvaldībai, kas saistīti ar patvaļīgās reklāmas un/vai reklāmas objekta demontāžu.

40. Ja reklāma un/vai reklāmas objekts apdraud trešo personu dzīvību, veselību, drošību vai īpašumu, reklāmas izvietotājam ir pienākums nekavējoties veikt bīstamās reklāmas un/vai reklāmas objekta sakārtošanu vai demontāžu saskaņā ar Komisijas sagatavoto aktu, kurā norāda reklāmas un/vai reklāmas objekta tehnisko un vizuālo stāvokli, pievieno reklāmas un/vai reklāmas objekta fotofiksāciju.

41. Ja reklāmas izvietotājs trīs dienu laikā nav novērsis Noteikumu 40. punktā minētos apstākļus, pašvaldība ir tiesīga veikt bīstamās reklāmas un/vai reklāmas objekta demontāžu.

42. Reklāmas izvietotājam ir pienākums segt izdevumus pašvaldībai, kas saistīti ar bīstamās reklāmas un/vai reklāmas objekta demontāžu.

IX. Noteikumu izpildes kontrole un administratīvā atbildība par saistošo noteikumu neievērošanu

43. Kontrolēt Noteikumu izpildi un veikt administratīvā pārkāpuma procesu līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai ir tiesīga Komisija un Valkas novada Pašvaldības policija.

44. Izskatīt administratīvā pārkāpuma lietas un piemērot administratīvos sodus ir tiesīga Valkas novada pašvaldības Administratīvā komisija.

45. Par Noteikumu pārkāpšanu administratīvi atbildīgs ir reklāmas izvietotājs.

46. Administratīvā atbildība, fiziskajām personām piemērojot brīdinājumu vai naudas sodu līdz septiņdesmit naudas soda vienībām, juridiskajām personām piemērojot brīdinājumu vai naudas sodu līdz divsimt astoņdesmit naudas soda vienībām, paredzēta:

46.1. par patvaļīgu reklāmas grafiskā dizaina maiņu;

46.2. par patvaļīgas vai bīstamas reklāmas un/vai reklāmas objekta demontāžas neveikšanu.

47. Administratīvā atbildība, fiziskajām personām piemērojot brīdinājumu vai naudas sodu līdz četrpadsmit naudas soda vienībām, juridiskajām personām piemērojot brīdinājumu vai naudas sodu līdz divdesmit astoņām naudas soda vienībām, paredzēta par reklāmas un/vai reklāmas objekta neuzturēšanu pienācīgā vizuālā un tehniskā kārtībā.

X. Noslēguma jautājumi

48. Noteikumi netiek piemēroti reklāmas izvietotājiem, kas pašvaldībā saņēmuši reklāmas izvietošanas atļauju līdz Noteikumu spēkā stāšanās dienai.

49. Reklāmām un/vai reklāmas objektiem, kas vēsturiski ir izvietoti Valkas novada administratīvajā teritorijā bez reklāmas izvietošanas atļaujām, ir piemērojams Noteikumu 37.–39. punkts.

Valkas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja G. Avote
Pielikums
Valkas novada pašvaldības 2024. gada 30. maija
saistošajiem noteikumiem Nr. 13

Valkas novada pašvaldības Reklāmas izvietošanas komisijai
Beverīnas ielā 3, Valkā, Valkas novadā, LV-4701

 
fiziskas personas vārds, uzvārds, pers. kods / juridiskas personas nosaukums un reģ. nr.
 
pilnvarotas personas vārds, uzvārds, pers. kods
 
adrese
 
e-pasts
 
tālrunis

IESNIEGUMS

Lūdzu saskaņot reklāmas izvietošanu:

Pirmreizējai reklāmai;

Reklāmas grafiskā dizaina maiņai;

  
Reklāmas objekta izvietošanas pagarināšanai  
 atļaujas numursdatums
1. Reklāmas izvietotājs 
 Fiziskas personas vārds, uzvārds, personas kods/juridiskas personas nosaukums un reģ. nr., tālruņa numurs, elektroniskā pasta adrese
2. Reklāmas izgatavotājs 
 Fiziskas personas vārds, uzvārds un personas kods/juridiskas personas nosaukums un reģ. nr., tālruņa numurs, elektroniskā pasta adrese
3. Reklāmas izvietošanas adrese 
4. Reklāmas objekts (-i) 
 stends, baneris, treileris, slietnis u. tml.
4.1. reklāmas objekta izmērs 
 m x m
4.2. reklāmas laukums 
 m x m
4.3. objektu skaits 
4.4. vienpusējs vai daudzpusējs 
  
4.5. ar piesaisti zemeiJā: Nē: 
  
5. Reklāmas izvietošanas periods 
  
6. Nodevas maksātājs, rekvizīti 
 Fiziskas personas vārds, uzvārds un personas kods/juridiskas personas nosaukums un reģ. nr., tālruņa numurs, elektroniskā pasta adrese, norēķinu banka, bankas konta numurs

Pielikumi (divos eksemplāros):

krāsains reklāmas projekts (skices vai fotomontāža), norādot izmērus un mērogu un tehniskā informācija (apdares materiālu un krāsu risinājumu apraksts);

papildus efektu raksturojums (piem., apgaismojums, skaņu efekti u.c.), ja tādi plānoti;

zemes vai būves īpašnieka, valdītāja vai pilnvarotās personas rakstiska piekrišana reklāmas izvietošanai, ja to paredzēts izvietot uz citām personām piederoša nekustamā īpašuma;

ēkas īpašnieka, valdītāja vai tā pilnvarotās personas rakstiska piekrišana (der arī saskaņojums uz reklāmas projekta lapas) reklāmas objekta izvietošanai, ja to paredzēts izvietot ar piesaisti zemei uz citām personām piederoša nekustamā īpašuma;

zemes vienības situācijas plāns, kurā uzskatāmi mērogā attēlota objekta uzstādīšanas vieta un attālumi (tikai reklāmas objektiem ar piesaisti zemei);

pieslēguma projekts un saskaņojums ar attiecīgo inženierkomunikāciju turētāju, ja objektu nepieciešams pieslēgt elektropiegādes tīkliem vai citām inženierkomunikācijām, kā arī ar citiem inženierkomunikāciju turētājiem un trešajām personām, kuru īpašumtiesības tiek skartas (tikai reklāmas objektiem ar piesaisti zemei);

saskaņojums ar VAS "Latvijas valsts ceļi", ja objekts izvietots gar ceļu vai autoceļa aizsargjoslā (tikai reklāmas objektiem ar piesaisti zemei);

objekta novietnes piesaiste uz zemes vienības situācijas plāna (tikai reklāmas objektiem ar piesaisti zemei, ja objekts izvietots ielu sarkanajās līnijās);

citi materiāli

Pielikumi iesniegti uz __________________ lapām.

Atbildi uz iesniegumu vēlos saņemt (norādīt vienu no veidiem):

personīgi pašvaldībā;

pa pastu uz iesniegumā norādīto adresi;

pa e-pastu uz iesniegumā norādīto e-pasta adresi.

Ar šo uzņemos atbildību par sniegto ziņu patiesumu, pievienoto dokumentu likumīgu izcelsmi un kopiju atbilstību oriģināliem.

   
DatumsParaksts*Paraksta atšifrējums
 
Kontaktpersonas tālrunis un e-pasts

* dokumentu rekvizītu "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu un parakstīts ar elektronisko parakstu, drošu laika zīmogu

Valkas novada pašvaldības saistošo noteikumu Nr. 13 "Par reklāmas izvietošanu publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu, Valkas novadā"
paskaidrojuma raksts
Paskaidrojuma raksta sadaļaNorādāmā informācija 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums 1.1. Saistošo noteikumu mērķis ir veidot harmoniski attīstītu un sakārtotu vidi un nodrošināt Valkas novada raksturīgās arhitektūras, pilsētas, apdzīvotu vietu un lauku ainavu saglabāšanu. Noteikumi noteiks reklāmas, priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu, tautas nobalsošanas aģitācijas materiālu un citu informatīvo materiālu izvietošanas, ekspluatācijas, grafiskā dizaina maiņas saskaņošanas kārtību, atļaujas izsniegšanu par reklāmas izvietošanu publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu, patvaļīgu un bīstamu reklāmu un/vai reklāmas objektu demontāžas kārtību, kā arī atbildību par Noteikumu neievērošanu Valkas novada administratīvajā teritorijā.

1.2. Izvērtējot saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojumu, secināms, ka ir jāizdod jauni saistošie noteikumi, kuri precīzāk un plašāk regulētu jomu par reklāmas izvietošanu publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu, Valkas novadā.

1.3. Saistošo noteikumu 46. un 47. punktā ir noteikta administratīvā atbildība par atsevišķu saistošajos noteikumos noteikto prasību neievērošanu. Salīdzinot ar saistošo noteikumu 47. punktu, saistošo noteikumu 46. punkts paredz lielāku administratīvā soda apmēru, jo patvaļīga reklāmas grafiskā dizaina maiņa un patvaļīgas vai bīstamas reklāmas un/vai reklāmas objekta demontāžas neveikšana vērtējama kā smagāks pārkāpums nekā reklāmas un/vai reklāmas objekta neuzturēšana pienācīgā vizuālā un tehniskā kārtībā. Šī atšķirība ir noteikta tāpēc, ka, nedemontējot bīstamo reklāmu un/vai reklāmas objektu, tiek apdraudēta trešo personu drošība.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu 2.1. Saistošie noteikumi nepalielinās pašvaldības budžeta izdevumus, jo tie tikai plašāk un precīzāk regulēs jomu par reklāmas izvietošanu publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu.

2.2. Pašvaldības budžetā plānoti ieņēmumi par reklāmas izvietošanu pašvaldības nodevas veidā.

2.3. Saistošo noteikumu īstenošanai nav nepieciešami resursi jaunu institūciju vai darbavietu veidošanai.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci 3.1. Sociālā ietekme – nav ietekmes.

3.2. Ietekme uz vidi – veidosies sakārtotāka vide Valkas novadā kopumā, saglabājot tā raksturīgās arhitektūras, pilsētas, apdzīvotu vietu un lauku ainavas.

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav ietekmes.

3.4. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – saistošie noteikumi labvēlīgi ietekmēs uzņēmējdarbības vidi, vienlaikus sniedzot atbalstu pašvaldībā reģistrēto saimnieciskās darbības veicēju reklāmas izvietošanai.

3.5. Ietekme uz konkurenci – saistošie noteikumi sniegs tiešu ietekmi brīvai un godīgai konkurencei, nodrošinās vienlīdzīgas iespējas pakalpojumu un preču reklāmai un informācijas paušanai attiecībā uz saistīto pakalpojumu un preču pieejamību.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām 4.1. Saistošie noteikumi neparedz papildus administratīvo procedūru izmaksas.

4.2. Saistošajos noteikumos:

4.2.1. noteiktās reklāmas izvietošanas atļaujas izsniedz, atsaka izsniegt un pagarina izsniegtās reklāmas izvietošanas atļaujas Valkas novada pašvaldības Reklāmas izvietošanas komisija (turpmāk – Komisija);

4.2.2. noteikto saskaņojumu par reklāmas grafiskā dizaina maiņu izsniegtās reklāmas izvietošanas atļaujas ietvaros sniedz Komisija vai vides un reklāmas dizaina speciālists;

4.2.3. noteiktās īslaicīgas reklāmas izvietošanas uz Afišu stendiem saskaņojumu sniedz Valkas pilsētas Kultūras nams vai attiecīgajā pagasta pārvalde.

4.3. Administratīvā pārkāpuma procesu par saistošo noteikumu neievērošanu līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Komisija un Valkas novada Pašvaldības policija. Administratīvā pārkāpuma lietas izskata un administratīvos sodus piemēro Valkas novada pašvaldības Administratīvā komisija.

4.4. Par saistošo noteikumu piemērošanu personas var vērsties Komisijā, Beverīnas ielā 3, Valkā, Valkas novadā, e-pasts: novads@valka.lv.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem 5.1. Saistošie noteikumi nodrošina Reklāmas likumā un citos reklāmas jomas normatīvajos aktos ietvertā pilnvarojuma pašvaldībām izpildi.

5.2. Saistošie noteikumi neietekmē pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus, jo saistošie noteikumi tiks īstenoti esošo funkciju un resursu ietvaros.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Komisija, vides un reklāmas dizaina speciālists, Valkas pilsētas Kultūras nams, Valkas novada pagastu pārvaldes un Grāmatvedības un finanšu nodaļa.

Pašvaldības nodevas apmērs par reklāmas, afišu, sludinājumu, priekšvēlēšanas aģitācijas materiālu izvietošanu publiskās vietās, nodevas samaksas kārtība un nodevas atlaides ir noteiktas Valkas novada pašvaldības 2024. gada 30. maija saistošajos noteikumos Nr. 5 "Par Valkas novada pašvaldības nodevām".

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošo noteikumu regulējums ir izstrādāts atbilstoši normatīvajos aktos reklāmas jomā noteiktajam pilnvarojumam ar mērķi veidot harmoniski attīstītu un sakārtotu vidi un nodrošināt Valkas novada raksturīgās arhitektūras, pilsētas, apdzīvotu vietu un lauku ainavu saglabāšanu. Reklāmas izvietošanas paplašināts regulējums ir veids kā pašvaldība var veidot un uzturēt precīzāku, saprotamāku reklāmas izvietošanu Valka novada administratīvajā teritorijā, un noteiktie ierobežojumi, kā arī paredzētā administratīvā atbildība par saistošo noteikumu pārkāpšanu ir vērsta uz saistošo noteikumu mērķa sasniegšanu un ir samērīga.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām 8.1. Saistošo noteikumu projektu ir izstrādājuši pašvaldības speciālisti.

8.2. Saistošo noteikumu projekts tika nodots sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, publicējot Valkas novada pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.valka.lv sadaļā "Saistošo noteikumu projekti". Viedokļa izteikšanas termiņš tika noteikts divas nedēļas no publicēšanas dienas, t.i., no 2024. gada 25. marta. Norādītajā termiņā netika saņemts neviens viedoklis par saistošo noteikumu projektu.

8.3. Cita veida saziņa un konsultācijas nav notikušas.

Valkas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja G. Avote
01.08.2024