Tiesību akts: spēkā esošs
Ogres novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 27/2024

Ogrē 2024. gada 25. jūlijā (prot. Nr. 11; 26.)
Par Ogres novada pašvaldības attīstībai stratēģiski svarīgiem īpašumiem un pakalpojumiem
Izdoti saskaņā ar likuma "Valsts pārvaldes iekārtas likuma"
88. panta ceturto daļu un sesto daļu
I. Vispārīgais jautājums

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kapitālsabiedrību, kurās Ogres novada pašvaldībai (turpmāk – Pašvaldība) pieder 100 % kapitāla daļas (turpmāk – kapitālsabiedrība), sniegtos pakalpojumus tirgus nepilnības vai daļējas tirgus nepilnības apstākļos, pārvaldītos stratēģiski svarīgos īpašumus un sniegos stratēģiski svarīgos pakalpojumus, kas ir nozīmīgi Ogres novada administratīvās teritorijas attīstībai un drošībai.

II. Stratēģiski svarīgi īpašumi, stratēģiski svarīgi pakalpojumi un tirgus nepilnība

2. Par stratēģiski svarīgu Pašvaldības īpašumu ir atzīstams tai piederošs sabiedriski nozīmīgs nekustamais īpašums, kurš uzskatāms par Pašvaldības ierobežotu resursu vai kam ir stratēģiska nozīme Pašvaldības administratīvās teritorijas ekonomiskajai attīstībai un drošībai.

3. Stratēģiski svarīgs Pašvaldības vai Pašvaldībai piederošās kapitālsabiedrības sniegts pakalpojums ir pakalpojums, kas skar ievērojamu Pašvaldības administratīvās teritorijas iedzīvotāju daļu un ir nozīmīgs iedzīvotāju vajadzību nodrošināšanai vai tautsaimniecības nozaru funkcionēšanai.

4. Tirgus nepilnība ir situācija, kad tirgus nav spējīgs nodrošināt Pašvaldības administratīvās teritorijas iedzīvotāju interešu īstenošanu attiecīgajā jomā, kas var izpausties turpmākajos veidos:

4.1. pastāv pieprasījums pēc noteiktiem pakalpojumiem un precēm, taču tajā nav komersantu, kuri varētu nodrošināt šo pieprasījumu;

4.2. attiecīgajā pakalpojumu un preču tirgū darbojas komersanti, taču ir apgrūtināta konkrēto preču/pakalpojumu saņemšana;

4.3. privāto komersantu darbība attiecīgajā tirgū ir iespējama, tomēr ienākšana tajā ir apgrūtināta.

5. Par Pašvaldības administratīvās teritorijas attīstībai un drošībai stratēģiski svarīgu īpašumu tiek atzīta kapitālsabiedrības pārvaldītais īpašums – slimnīcas ēka, nodrošinot no Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas, 6. punktā minētās funkcijas izrietošu uzdevumu izpildi. Pakalpojumi tiek sniegti, veicot komercdarbību atbilstoši Saimniecisko darbību statistiskās klasifikācijas Eiropas Kopienā (NACE 2. redakcija) klasifikācijas kodu 86.00.

6. Par Pašvaldības administratīvās teritorijas attīstībai un drošībai stratēģiski svarīgiem pakalpojumiem tiek atzīti:

6.1. siltumenerģijas pārvades un siltumenerģijas sadales pakalpojumi;

6.2. sabiedriskie ūdenssaimniecības pakalpojumi (ūdensapgāde un kanalizācija);

nodrošinot no Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas, 1. punktā minētās funkcijas izrietošu uzdevumu izpildi. Pakalpojumi tiek sniegti, veicot komercdarbību atbilstoši Saimniecisko darbību statistiskās klasifikācijas Eiropas Kopienā (NACE 2. redakcija) klasifikācijas kodiem 35.30., 36.00., 37.00.

7. Par pakalpojumiem, kas Pašvaldības administratīvajā teritorijā novērš tirgus nepilnību tiek atzīti:

7.1. veselības aprūpes pakalpojumu jomā – stacionārie pakalpojumi, ģimenes ārsta pakalpojumi, zobārstniecības pakalpojumi, veselības aprūpe mājās, ārstu speciālistu konsultācijas un izmeklējumi, dienas stacionāra pakalpojumi un aprūpes centru pakalpojumi;

7.2. siltumenerģijas ražošanas un siltumenerģijas tirdzniecības pakalpojumi;

7.3. Pašvaldības īpašumā esošo dzīvokļu pārvaldīšanas pakalpojums, kam noteikts sociālā dzīvokļa statuss;

7.4. Pašvaldības īpašumā esošo dzīvokļu, kam nav noteikts sociāla dzīvokļa statuss, pārvaldīšanas pakalpojumi, situācijā ja konkrētajā tirgū nav citu tirgus dalībnieku vai arī šie tirgus dalībnieki dažādu iemeslu dēļ nevēlas sniegt namu pārvaldīšanas un apsaimniekošanas pakalpojumus konkrētajā Pašvaldības teritorijā;

7.5. daudzdzīvokļu māju pārvaldīšanas pakalpojumi, situācijā ja konkrētajā tirgū nav citu tirgus dalībnieku vai arī šie tirgus dalībnieki dažādu iemeslu dēļ nevēlas sniegt namu pārvaldīšanas un apsaimniekošanas pakalpojumus konkrētajā Pašvaldības teritorijā;

7.6. sociālās atstumtības riskam pakļauto personu grupu izglītošanas un integrācija darba tirgū pakalpojumi, nodrošinot no Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas, 1., 6., 9., 10. punktā un likuma Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju 50.panta septītajā daļā minēto funkciju izrietošu uzdevumu izpildi. Pakalpojumi tiek sniegti, veicot komercdarbību atbilstoši Saimniecisko darbību statistiskās klasifikācijas Eiropas Kopienā (NACE 2. redakcija) klasifikācijas kodiem 35.30., 56.10., 68.20., 68.32., 81.10., 86.00., 87.00.

8. Noteikumu 5.–7. punktos noteiktie Pašvaldības kapitālsabiedrību sniegtie pakalpojumi tirgus nepilnības vai daļējas tirgus nepilnības apstākļos, stratēģiski svarīgu īpašumu pārvaldīšana un stratēģiski svarīgie pakalpojumi ir sniedzami ņemot vērā Pašvaldības tiešās līdzdalības izvērtējumu atbilstoši Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likuma 7. pantam.

Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Helmanis
Ogres novada pašvaldības saistošo noteikumu Nr. 27/2024 "Par Ogres novada pašvaldības attīstībai stratēģiski svarīgiem īpašumiem un pakalpojumiem"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kapitālsabiedrību, kurās Ogres novada pašvaldībai (turpmāk – Pašvaldība) pieder 100 % kapitāla daļas (turpmāk – kapitālsabiedrība), sniegtos pakalpojumus tirgus nepilnības vai daļējas tirgus nepilnības apstākļos, pārvaldītos stratēģiski svarīgos īpašumus un sniegos stratēģiski svarīgos pakalpojumus, kas ir nozīmīgi Ogres novada administratīvās teritorijas attīstībai un drošībai.

Izstrādājot Noteikumus, ņemti vērā Valsts pārvaldes iekārtas likuma un Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likuma nosacījumi.

Saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likuma 88. panta ceturto daļu pēc tam, kad pašvaldības dome ir veikusi izvērtējumu pašvaldības līdzdalības iegūšanai kapitālsabiedrībā, tā izdod saistošos noteikumus, nosakot tirgus nepilnību vai tādus pašvaldības īpašumus vai preces un pakalpojumus, kas ir stratēģiski svarīgi pašvaldības administratīvās teritorijas attīstībai.

Atbilstoši Valsts pārvaldes iekārtas likuma 88. panta sestajai daļai šā panta ceturtajā daļā minētajā normatīvajā aktā norāda publiskas personas funkcijas un konkrētus komercdarbības veidus, kādos šīs funkcijas tiks pildītas, lai sasniegtu šā panta pirmajā daļā noteiktos mērķus.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Fiskālās ietekmes uz pašvaldības budžetu nav.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Sociālā ietekme – nav.

Ietekme uz vidi – nav.

Ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav.

Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi – ietekme ir pozitīva, iedzīvotāji un uzņēmēji ir informēti uzņēmējdarbību novadā.

Ietekme uz konkurenci – ietekme uz konkurenci ir pozitīva, tiek veicināta privāto komersantu iesaiste tirgus nepilnību novēršanā pašvaldības administratīvajā teritorijā.

Noteikumi attiecas uz komersantiem, kas var būt ieinteresēti veikt komercdarbību un iegūt informāciju par stratēģiski svarīgiem īpašumiem un stratēģiski svarīgiem pakalpojumiem, kā arī par komercdarbības jomām, kurās pastāv tirgus nepilnība.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas pašvaldības institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo pašvaldības institūciju kompetenci.

Jautājumu un neskaidrību gadījumā par saistošo noteikumu piemērošanu iedzīvotāji var vērsties Ogres novada pašvaldībā.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošo noteikumu izpilde neietekmēs pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas pašvaldības institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo pašvaldības institūciju kompetenci.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti Valsts pārvaldes iekārtas likuma 88. panta ceturtajā daļā uzliktā pienākuma izpildei – izdod saistošos noteikumus, kuros nosaka tirgus nepilnību vai tādus pašvaldības īpašumus, vai preces un pakalpojumus, kas ir stratēģiski svarīgi pašvaldības administratīvās teritorijas attīstībai. 
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Atbilstoši Pašvaldības likuma 46. panta trešajā daļā noteiktajam, saistošo noteikumu "Par Ogres novada pašvaldības attīstībai stratēģiski svarīgiem īpašumiem un pakalpojumiem" projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts 2024. gada 20. jūnija tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.ogresnovads.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, paredzot termiņu, kas nav mazāks par divām nedēļām, t.i. līdz 2024. gada 5. jūlijam. Minētajā termiņā pašvaldība nav saņēmusi nevienu viedokli, priekšlikumu vai ierosinājumu saistībā ar augstāk minēto saistošo noteikumu projektu.
Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Helmanis
30.07.2024