Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Siguldas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 32

Siguldā 2024. gada 25. jūlijā

Par Siguldas novada pašvaldības domes 2022. gada 17. marta saistošo noteikumu Nr. 13 "Siguldas novada sabiedriskās kārtības noteikumi" atzīšanu par spēku zaudējušiem

APSTIPRINĀTI
ar Siguldas novada pašvaldības domes
2024. gada 25. jūlija lēmumu (prot. Nr. 13, 5. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta pirmo daļu

Atzīt par spēku zaudējušiem Siguldas novada pašvaldības domes 2022. gada 17. marta saistošos noteikumus Nr. 13 "Siguldas novada sabiedriskās kārtības noteikumi".

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs L. Kumskis

 

Paskaidrojuma raksts
Siguldas novada pašvaldības domes saistošajiem noteikumiem "Par Siguldas novada pašvaldības domes 2022. gada 17. marta saistošo noteikumu Nr. 13 "Siguldas novada sabiedriskās kārtības noteikumi" atzīšanu par spēku zaudējušiem"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  1.1. Saskaņā ar Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrijas (iepriekšējais nosaukums - Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija) (turpmāk arī - VARAM) norādēm:

1.1.1. nav pieļaujams pašvaldības saistošajos noteikumos paredzēt vispārīgo aizliegumu pirotehnikas izstrādājumu izmantošanai, jo šāds vispārīgs ierobežojums pārsniedz Pirotehnikas izstrādājumu aprites likuma 17. panta piektajā daļā pašvaldībai noteiktā deleģējuma apjomu;

1.1.2. dome ir tiesīga izdot saistošos noteikumus un paredzēt administratīvo atbildību par to pārkāpšanu, nosakot administratīvos pārkāpumus un par tiem piemērojamos administratīvos sodus, ja likumos nav noteikts citādi; pašvaldības domes saistošajos noteikumos nav jāregulē jautājumi, kurus jau regulē augstāka spēka normatīvie akti;

1.1.3. Siguldas novada pašvaldības domes 2022. gada 17. marta saistošajos noteikumos Nr. 13 "Siguldas novada sabiedriskās kārtības noteikumi" (turpmāk - Saistošie Nr. 13) paredzētais lielā mērā dublē augstāka spēka normatīvajos aktos noteikto regulējumu.

1.2. Saskaņā ar Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punktu: "Dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu.".

1.3. Saistošie Nr. 13 izdoti uz divu tiesību aktu pamata - likuma "Par pašvaldībām" 43. panta pirmās daļas 4. punkts un Pirotehnisko izstrādājumu aprites likuma 17. panta piektā daļa. 

1.4. Ministru kabineta 2014. gada 18. februāra noteikumu Nr. 101 "Starptautisko līgumu uzskaites un tiesību aktu sistematizācijas noteikumi" 6.3.3. apakšpunkts paredz, ka vietnē likumi.lv norāda statusu "zaudējis spēku", ja spēku zaudējis normatīvā akta izdošanas tiesiskais pamats (ja normatīvais akts izdots uz vairāku tiesību normu pamata, normatīvo aktu atzīmē kā spēku zaudējušu, ja spēku zaudējušas visas tiesību normas, uz kuru pamata izdots attiecīgais normatīvais akts), ja vien augstāka juridiska spēka normatīvajā aktā nav paredzēts pagarināt attiecīgā normatīvā akta piemērojamību uz noteiktu laiku vai līdz noteikta nosacījuma iestāšanās dienai.

1.5. Ņemot vērā, ka Saistošo Nr. 13 izdošanas pamatā iekļauta ne vien likuma "Par pašvaldībām" norma, bet arī Pirotehnisko izstrādājumu aprites likuma norma, kas joprojām ir spēkā, Saistošie noteikumi Nr. 13 nezaudēja spēku 2024. gada 1. jūlijā.

1.6. Saskaņā ar Ministru kabineta 2009. gada 3. februāra noteikumu Nr. 108 "Normatīvo aktu projektu sagatavošanas noteikumi158. punktu: "spēkā esošus noteikumus par spēku zaudējušiem atzīst: 158.1. ar atsevišķiem noteikumiem.".

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Nav attiecināms.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  Nav attiecināms.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Nav attiecināms.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Nav būtiskas ietekmes uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Saistošo noteikumu izpildē jauno institūciju izveidi neparedz.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Nav attiecināms.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  8.1. Atbilstoši Pašvaldību likuma 46.panta trešajai daļai, lai informētu sabiedrību par saistošo noteikumu projektu un dotu iespēju izteikt viedokli, saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts 10.07.2024. publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.sigulda.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, paredzot termiņu viedokļu sniegšanai līdz 24.07.2024.

8.2. Saņemtos viedokļus par saistošo noteikumu projektu pašvaldība apkopos (apkopojumā norādot vērā ņemtos viedokļus, vērā neņemtos viedokļus, pamatojumu) un atspoguļos šajā paskaidrojuma rakstā.

8.3. Sabiedrības viedokļu noskaidrošanas termiņā priekšlikumi par saistošajiem noteikumiem nav saņemti.

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs L. Kumskis

30.07.2024