Tiesību akts: spēkā esošs
Jelgavas valstspilsētas pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 24-17

Jelgavā 2024. gada 23. maijā (prot. Nr. 6, 5. p.)
Koplietošanas transportlīdzekļu izmantošanas saistošie noteikumi
Izdoti saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma
9. panta astoto daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka koplietošanas elektroskrejriteņu, velosipēdu un cita veida koplietošanas transportlīdzekļu, ar kuriem atļauts pārvietoties pa gājējiem paredzētām zonām (turpmāk – koplietošanas transportlīdzekļi), izmantošanas prasības, ātruma ierobežojuma zonas un novietošanas aizlieguma zonas Jelgavas valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) administratīvajā teritorijā.

2. Pašvaldība publicē koplietošanas transportlīdzekļu ātruma ierobežojuma zonas un novietošanas aizlieguma zonas Pašvaldības tīmekļvietnē www.jelgava.lv sadaļā "Pilsēta/Sabiedrība" (turpmāk – karte).

3. Koplietošanas transportlīdzekļu pakalpojumu sniedzējam (operatoram) katru kalendāro gadu pirms pakalpojumu uzsākšanas un koplietošanas transportlīdzekļu izvietošanas Pašvaldības īpašumā esošajā teritorijā, jāsaņem Pašvaldības iestādes "Pilsētsaimniecība" saskaņojums (turpmāk – saskaņojums).

4. Koplietošanas transportlīdzekļu pakalpojumu sniegšanai atļauts izmantot tikai tādus koplietošanas transportlīdzekļus, kuri aprīkoti ar sistēmu, kas regulē ātrumu (izņemot velosipēdus, kas tiek darbināti tikai ar cilvēka muskuļu spēku) un nosaka to atrašanās vietu, pielāgojot minētos parametrus kartē norādītajām koplietošanas transportlīdzekļu ātruma ierobežojuma zonām un novietošanas aizlieguma zonām.

5. Koplietošanas transportlīdzekļu pakalpojumu sniedzējs (operators) nodrošina koplietošanas transportlīdzekļa, kas novietots stāvēšanai novietošanas aizlieguma zonā vai citās kartē norādītās neatļautās vietās, pārvietošanu nekavējoties, bet ne vēlāk kā divu stundu laikā pēc informācijas, kuru Pašvaldības iestāde "Jelgavas pašvaldības policija" elektroniski nosūta koplietošanas transportlīdzekļu pakalpojumu sniedzējam (operatoram) uz saskaņojumā norādīto elektroniskā pasta adresi, nosūtīšanas brīža.

6. Aizliegts novietot koplietošanas transportlīdzekļus:

6.1. uz tiltiem, satiksmes pārvadiem, velosipēdu ceļiem, gājēju ietvju vidū vai uz taktilā bruģakmens joslas un vietās, kur gājējiem vai velosipēdiem atlikušās ejas platums pēc koplietošanas transporta līdzekļa novietošanas ir mazāks par 1,5 m;

6.2. publiskā lietošanā nodotā Pašvaldības teritorijā, t.i. apstādījumos, grāvjos, automašīnu stāvlaukumos, bērnu rotaļu laukumos, aktīvās atpūtas laukumos, sporta laukumos vai citās kartē norādītās neatļautās vietās.

7. Ātruma ierobežojuma zonās koplietošanas transportlīdzekļa ātrums nedrīkst pārsniegt 10 km stundā.

8. Koplietošanas transportlīdzekļu pakalpojumu sniedzējs (operators) garantē tūlītēju sasniedzamību, lai nodrošinātu nepārtrauktu informācijas apmaiņu saistošo noteikumu prasību izpildē un konstatēto pārkāpumu novēršanā.

9. Pašvaldības iestāde "Jelgavas pašvaldības policija" kontrolē saistošo noteikumu izpildi un izdod administratīvo aktu par saistošo noteikumu prasību neievērošanu.

10. Pašvaldības iestāde "Pilsētsaimniecība" var atcelt izdoto saskaņojumu, ja koplietošanas transportlīdzekļu pakalpojumu sniedzējs (operators) neievēro saistošo noteikumu prasības.

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Rāviņš
Jelgavas valstspilsētas pašvaldības 2024. gada 23. maija saistošo noteikumu Nr. 24-17 "Koplietošanas transportlīdzekļu izmantošanas saistošie noteikumi"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojumsPēdējo divu gadu laikā strauji palielinājās koplietošanas transportlīdzekļu, īpaši elektroskrejriteņu, izmantošana.

Lai aizsargātu gājēju, velosipēdu vadītāju, autovadītāju un citu ceļu satiksmes dalībnieku drošību, tajā skaitā audzinātu koplietošanas transportlīdzekļu vadītāju drošu pārvietošanos, ir nepieciešams izstrādāt koplietošanas elektroskrejriteņu un velosipēdu izmantošanas noteikumus, ātruma ierobežojuma zonas un to novietošanas aizlieguma zonas.

Saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 9. panta astoto daļu, pašvaldībai ir tiesības noteikt koplietošanas transportlīdzekļu izmantošanas noteikumus, ātruma ierobežojuma zonas un to novietošanas aizlieguma zonas.

Saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 1. panta pirmās daļas 34) punktu, koplietošanas transportlīdzeklis ir transportlīdzeklis, kuru individuāli nenoteikts personu loks var īrēt vai nomāt uz īsu laiku, izmantojot mobilo aplikāciju vai tīmekļvietnes pakalpojumus.

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā atrodas vairāki rekreācijas objekti, plaša kultūrvēsturiskā vide, izglītības iestādes un citi nozīmīgi objekti. Novērojama mazāk aizsargāto ceļu satiksmes dalībnieku intensīva pārvietošanās gan ar kājām, gan izmantojot mikromobilitātes rīkus.

Saistošo noteikumu mērķis ir ietvert regulējumu, kas noteic koplietošanas transportlīdzekļu operatoriem pienākumu nodrošināt, lai to īpašumā vai valdījumā esošie mikromobilitātes rīki tiktu izmantoti ar cieņu pret citiem ceļu satiksmes dalībniekiem.

Mērķa īstenošanai ir apzināti objekti un Jelgavas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorija, kur ieviešams ātruma ierobežojums un ieviešamas novietošanas aizlieguma zonas. Šie objekti galvenokārt atrodas Jelgavas valstspilsētas centra teritorijā un publicēti Jelgavas valstspilsētas pašvaldības tīmekļvietnes www.jelgava.lv sadaļā "Pilsēta/Sabiedrība".

Saistošie noteikumi nosaka koplietošanas transportlīdzekļu operatoram par pienākumu izmantot tikai tādus koplietošanas transportlīdzekļus, kuri aprīkoti ar sistēmu, kas regulē ātrumu (izņemot velosipēdus, kas tiek darbināti tikai ar cilvēka muskuļu spēku) un nosaka to atrašanās vietu, pielāgojot minētos parametrus kartē norādītajām koplietošanas transportlīdzekļu ātruma ierobežojuma zonām un novietošanas aizlieguma zonām, kā arī nodrošināt nekavējošu šo transportlīdzekļu savākšanu, ja tie novietoti vietās, kur tas ir aizliegts.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuSaistošo noteikumu īstenošana neietekmēs pašvaldībai pieejamos resursus.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciAr saistošajiem noteikumiem tiks panākts, ka Jelgavas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā koplietošanas transportlīdzekļu lietotāji tiks disciplinēti, lietotājam būs jānovieto koplietošanas transportlīdzeklis tā, lai tas neapdraud citus ceļu satiksmes dalībniekus.

Saistošie noteikumi paredz jaunu regulējumu, kurš attiecināms uz komercdarbības veicējiem, proti, koplietošanas transportlīdzekļu operatoriem (īpašniekiem vai valdītājiem). Minētajām personām var rasties papildu finanšu slogs, piemēram, koplietošanas transportlīdzekļa attiecīgas sistēmas ieviešanai. Tomēr lielāka uzmanība pievēršama tieši ceļu satiksmes dalībnieku drošībai. Regulējums neierobežo komercdarbību, tas attiecināms uz visiem attiecīgās sfēras komercdarbības veicējiem, tiem tiks radīti vienlīdzīgi pienākumi, tādējādi nav saskatāma ietekme uz konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām.Saistošie noteikumi tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", pašvaldības tīmekļvietnē www.jelgava.lv un iestādes "Pilsētsaimniecība" tīmekļvietnē www.pilsetsaimnieciba.lv, iepriekš nosūtot Satiksmes ministrijai atzinuma sniegšanai.

Saistošo noteikumu piemērošanā ikviena persona var vērsties Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestādē "Jelgavas pašvaldības policija" vai Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestādē "Jelgavas digitālais centrs" (Pašvaldības operatīvās informācijas centrā) un ziņot par saistošo noteikumu neievērošanu.

Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums paredz, ka koplietošanas transportlīdzekļu operatoriem ir jānodrošina šo transportlīdzekļu droša izmantošana. Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestāde "Jelgavas pašvaldības policija", saņemot informāciju par koplietošanas transportlīdzekļa novietošanu aizliegtā vietā, izdod administratīvo aktu par saistošo noteikumu prasību neievērošanu.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemSaistošo noteikumu izpilde neietekmēs tās institūcijas funkcijas un uzdevumus, kura nodrošinās saistošo noteikumu izpildi.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanuSaistošo noteikumu izpildē nav paredzēts izveidot jaunu institūciju.

Saistošo noteikumu izpildes kontroli nodrošina Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestāde "Jelgavas pašvaldības policija".

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaSaistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

Saistošo noteikumu prasības un to izpilde neradīs papildu izmaksas pašvaldībai.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmSaistošo noteikumu projekts tika izskatīts Jelgavas valstspilsētas pašvaldības Satiksmes kustības drošības komisijas sēdē 2024. gada 13. martā un principiāli atbalstīts. Saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts 08.05.2024. tiks publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.jelgava.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, paredzot termiņu viedokļu sniegšanai līdz 21.05.2024.

Pašvaldībā nav saņemti sabiedrības viedokļi par saistošo noteikumu projektu.

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Rāviņš
21.06.2024