Tiesību akts: spēkā esošs
Ogres novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 19/2024

Ogrē 2024. gada 30. maijā (prot. Nr. 8; 12.)
Kārtība, kādā Ogres novada pašvaldība piešķir līdzfinansējumu privātajam bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējam
Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kārtību, kādā Ogres novada pašvaldība (turpmāk – pašvaldība) piešķir līdzfinansējumu privātajam bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējam (turpmāk – pakalpojuma sniedzējs).

2. Pašvaldība līdzfinansējumu piešķir pakalpojuma sniedzējam, kurš reģistrēts normatīvajos aktos par bērnu uzraudzības pakalpojuma reģistrēšanu noteiktajā kārtībā, par pilna laika (ne mazāk kā astoņas stundas dienā) bērnu uzraudzības pakalpojuma sniegšanu darba dienās bērna dzīvesvietā vai citā piemērotā vietā ārpus bērna dzīvesvietas.

3. Pašvaldības līdzfinansējums paredzēts bērnu uzraudzības pakalpojuma nodrošināšanai bērnam no pusotra gada vecuma līdz obligātās bērna sagatavošanas pamatizglītības uzsākšanai, ja bērns reģistrēts uzņemšanai pašvaldības izglītības iestādē, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu.

4. Pašvaldības līdzfinansējums nav paredzēts bērna ēdināšanas izdevumu segšanai.

II. Pašvaldības līdzfinansējuma apmērs

5. Pašvaldība piešķir līdzfinansējumu pakalpojuma sniedzējam pašvaldības domes noteiktajā apmērā par pilna laika (darba dienās ne mazāk kā astoņas stundas dienā) pakalpojuma sniegšanu mēnesī vienam bērnam.

6. Pašvaldības līdzfinansējums tiek piešķirts par dienām, kad bērns ir saņēmis bērnu uzraudzības pakalpojumu vai to nav saņēmis attaisnojošu iemeslu dēļ. Par attaisnojošu iemeslu uzskatāma bērna prombūtne veselības stāvokļa dēļ, ko apliecina ārsta izsniegta izziņa.

III. Pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanas, izmaksas un pārtraukšanas kārtība

7. Lai pretendētu uz pašvaldības līdzfinansējumu, bērna likumiskais pārstāvis iesniedz iesniegumu (1. pielikums) un līguma, kas noslēgts starp pakalpojuma sniedzēju un bērna likumisko pārstāvi par bērna uzraudzības pakalpojumu, kopiju.

8. Noteikumu 7. punktā minētos dokumentus iesniedz pašvaldības vienotajos klientu apkalpošanas centros vai Ogres novada Izglītības pārvaldē (turpmāk – Izglītības pārvalde), vai nosūta pa pastu Izglītības pārvaldei Brīvības ielā 11, Ogrē, Ogres novadā, LV-5001, vai elektroniski uz izglitiba@ogresnovads.lv atbilstoši normatīvo aktu prasībām par elektronisko dokumentu noformēšanu.

9. Pašvaldības līdzfinansējums tiek piešķirts saskaņā ar sekojošiem nosacījumiem:

9.1. bērns ir sasniedzis pusotra gada vecumu;

9.2. bērna un viena no bērna likumiskajiem pārstāvjiem deklarētā dzīvesvietas adrese ir pašvaldības administratīvajā teritorijā;

9.3. bērna likumiskais pārstāvis ir noslēdzis rakstveida līgumu ar bērna uzraudzības pakalpojumu sniedzēju atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām prasībām;

9.4. izvēlētais bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējs nav bērna likumiskais pārstāvis;

9.5. pašvaldība nenodrošina bērnam vietu pašvaldības izglītības iestādē atbilstoši likumā un pašvaldības saistošajos noteikumos noteiktajam.

10. Izglītības pārvalde pārbauda un izvērtē iesniegto dokumentu atbilstību noteikumu 9. punktā noteiktajām prasībām.

11. Lēmumu par pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanu, atteikumu piešķirt pašvaldības līdzfinansējumu vai pašvaldības līdzfinansējuma pārtraukšanu pieņem Izglītības pārvaldes vadītājs.

12. Par pieņemto lēmumu Izglītības pārvalde informē bērna likumisko pārstāvi ne vēlāk kā piecu darba dienu laikā no lēmuma pieņemšanas brīža.

13. Pašvaldības līdzfinansējums tiek nodrošināts, starp pašvaldību, pakalpojuma sniedzēju un bērna likumisko pārstāvi, noslēdzot līgumu par pašvaldības līdzfinansējumu bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējam. Līguma termiņš nepārsniedz vienu gadu.

14. Pēc līguma noslēgšanas pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanai pakalpojumu sniedzējs līdz katra mēneša piektajam datumam iesniedz pašvaldībā pieņemšanas – nodošanas aktu (2. pielikums) par iepriekšējā mēnesī sniegtajiem bērnu uzraudzības pakalpojumiem.

15. Noteikumu 14. punktā minēto pieņemšanas – nodošanas aktu iesniedz pašvaldības vienotajos klientu apkalpošanas centros vai Izglītības pārvaldē, vai nosūta pa pastu Izglītības pārvaldei Brīvības ielā 11, Ogrē, Ogres novadā, LV-5001, vai elektroniski uz izglitiba@ogresnovads.lv atbilstoši normatīvo aktu prasībām par elektronisko dokumentu noformēšanu.

16. Pašvaldība pēc šo noteikumu 14. punktā minētā pieņemšanas – nodošanas akta saņemšanas 10 darba dienu laikā izvērtē un pārskaita uz pakalpojuma sniedzēja kontu pašvaldības līdzfinansējumu par iepriekšējā mēnesī sniegtajiem bērnu uzraudzības pakalpojumiem.

17. Pašvaldības līdzfinansējums tiek pārtraukts, ja:

17.1. bērns uzsācis apmeklēt pašvaldības izglītības iestādi, privāto izglītības iestādi vai citas pašvaldības izglītības iestādi;

17.2. bērnam tiek nodrošināta vieta kādā no pašvaldības izglītības iestādēm, kurā viņš ir reģistrēts uzņemšanai, bet bērna likumīgais pārstāvis no nodrošinātās vietas ir atteicies;

17.3. bērna un vismaz viena no bērna likumiskajiem pārstāvjiem dzīvesvieta nav deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā;

17.4. tiek pārtraukts līgums starp pakalpojuma sniedzēju un bērna likumisko pārstāvi par bērnu uzraudzības pakalpojumu sniegšanu;

17.5. pakalpojuma sniedzējs tiek izslēgts no bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistra.

18. Pakalpojuma sniedzēja pienākums ir atmaksāt pašvaldības līdzfinansējuma summas pārmaksu, ja tā izveidojusies pakalpojuma sniedzēja vainas dēļ, sniedzot nepatiesu vai nepilnīgu informāciju vai nepaziņojot par apstākļiem, kuri ietekmē tiesības uz pašvaldības līdzfinansējumu.

19. Izglītības pārvaldes vadītāja faktisko rīcību vai pieņemtos lēmumus var apstrīdēt, viena mēneša laikā no lēmuma pieņemšanas iesniedzot attiecīgu iesniegumu pašvaldības izpilddirektoram, bet pašvaldības izpilddirektora lēmumu par sūdzību par Izglītības pārvaldes vadītāja faktisko rīcību vai pieņemtajiem lēmumiem – pārsūdzēt tiesā, ja normatīvajos aktos nav noteikts citādi.

IV. Noslēguma jautājums

20. Atzīt par spēku zaudējušiem Ogres novada pašvaldības 2021. gada 16. decembra saistošos noteikumus Nr. 32/2021 "Kārtība, kādā Ogres novada pašvaldība piešķir līdzfinansējumu privātajam bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējam" (Publicēti "Ogrēnietī" 30.12.2021. Nr. 15A (605A)).

Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Helmanis
1. pielikums
Ogres novada pašvaldības
saistošajiem noteikumiem Nr. 19/2024
"Kārtība, kāda Ogres novada pašvaldība piešķir līdzfinansējumu
privātajam bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējam"

Ogres novada Izglītības pārvaldei
Brīvības iela 11, Ogre, LV-5001

Bērna likumiskā pārstāvja vārds, uzvārds 
Personas kods 
Deklarētās dzīvesvietas adrese 
Kontakttālrunis E-pasts 

IESNIEGUMS
PAŠVALDĪBAS ATBALSTA PIEŠĶIRŠANAI PRIVĀTAJAM BĒRNU UZRAUDZĪBAS PAKALPOJUMA SNIEDZĒJAM

Lūdzu piešķirt pašvaldības atbalstu privātajam bērnu uzraudzības pakalpojumam

Bērna vārds, uzvārds 
Personas kods Dzimšanas dati 
Deklarētās dzīvesvietas adrese 

Informācija par privāto bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju:

Privātā bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja vārds, uzvārds vai juridiskās personas nosaukums

 

Personas kods vai juridiskās personas reģistrācijas Nr.

 
 
Deklarētās dzīvesvietas vai juridiskā adrese 
Datums, no kura bērns saņem privāto bērnu uzraudzības pakalpojumu 

Adrese, kurā tiek nodrošināts privātais bērnu uzraudzības pakalpojums

 

Apliecinu, ka norādītā informācija ir precīza un patiesa. Apņemos ievērot, ka jebkuru iesniegumā norādīto apstākļu izmaiņu gadījumā jāinformē Ogres novada Izglītības pārvalde.

Parakstot šo iesniegumu, piekrītu, ka Ogres novada pašvaldība, atbilstoši Latvijas Republikā spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, kas regulē personas datu aizsardzību, apstrādā manus personas datus.

Personas datu apstrādes mērķis – pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršana bērnu uzraudzības pakalpojumam saskaņā ar Ogres novada pašvaldības 20___. gada _____________ saistošajiem noteikumiem Nr. ____ "Kārtība, kāda Ogres novada pašvaldība piešķir līdzfinansējumu privātajam bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējam".

*Datums ___________________________________________________

*Paraksts, atšifrējums _________________________________________

* Pašrocīgs paraksts un datums nav nepieciešams, ja dokuments parakstīts ar drošu elektronisko parakstu, kas satur laika zīmogu.

2. pielikums
Ogres novada pašvaldības
saistošajiem noteikumiem Nr. 19/2024
"Kārtība, kāda Ogres novada pašvaldība piešķir līdzfinansējumu
privātajam bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējam"
PIEŅEMŠANAS-NODOŠANAS AKTS

Akts sastādīts par to, ka bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējs:

Vārds, uzvārds vai juridiskās personas nosaukums 
Personas kods vai juridiskās personas reģistrācijas numurs 

sniedza bērnu uzraudzības pakalpojumu no ______.gada ________________ līdz ________. gada _________________ atbilstoši noslēgtajam līgumam par Ogres novada pašvaldības līdzfinansējumu bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējam.

1. Pakalpojuma sniegtais apmērs un pašvaldības līdzfinansējuma summa:

Nr.
p. k.

Bērns

Līguma Nr.

ar pašvaldību

Dienu skaits, kad sniegts pakalpojums

Dienu skaits, kad pakalpojums nav sniegts attaisnojošu iemeslu dēļ

Pašvaldības līdzfinansējuma summa (euro)

Vārds, uzvārds

personas kods

       
       

2. Līgumā paredzētais pakalpojums veikts labā kvalitātē un pusēm nav pretenziju vienai pret otru.

3. Šis akts sastādīts trijos eksemplāros, no kuriem viens glabājas pie bērna likumiskā pārstāvja, otrs pie bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja, trešais Ogres novada pašvaldībā.

Pakalpojumu nodeva:

*Pakalpojuma sniedzējs 
 

(vārds, uzvārds, paraksts)

Bankas nosaukums: 
Konta Nr. 

Pakalpojumu pieņēma:

*Bērna likumiskais pārstāvis 
 

(vārds, uzvārds, paraksts)

*Datums _____________________________

* Pašrocīgs paraksts un datums nav nepieciešams, ja dokuments parakstīts ar drošu elektronisko parakstu, kas satur laika zīmogu.

Ogres novada pašvaldības saistošo noteikumu Nr. 19/2024 "Kārtība, kādā Ogres novada pašvaldība piešķir līdzfinansējumu privātajam bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējam"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Ogres novada pašvaldības dome 2021. gada 16. decembrī pieņēma saistošos noteikumus Nr. 32/2021 "Kārtība, kādā Ogres novada pašvaldība piešķir līdzfinansējumu privātajam bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējam" (turpmāk – Saistošie noteikumi).

Saistošie noteikumi izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešo daļu.

Saskaņā ar Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likuma 9. panta piekto daļu, ja spēku zaudē normatīvā akta izdošanas tiesiskais pamats (augstāka juridiska spēka tiesību norma, uz kuras pamata izdots cits normatīvais akts), tad spēku zaudē arī uz šā pamata izdotais normatīvais akts vai tā daļa.

Saskaņā ar Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. punktu dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu.

Ogres novada Izglītības pārvalde izvērtējusi Saistošos noteikumus un secinājusi, ka joprojām Ogres novadā nav iespējams visiem bērniem no 1,5 gada vecuma nodrošināt pirmsskolas izglītības pakalpojumu pašvaldības izglītības iestādēs, līdz ar to ir lietderīgi un bērna labākajām interesēm atbilstoši turpināt piešķirt līdzfinansējumu privāto bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzējiem par pilna laika (darba dienās ne mazāk kā 8 stundas dienā) pakalpojuma sniegšanu mēnesī vienam bērnam.

Saistošo noteikumu projekts nodrošina tiesisko regulējumu kārtībai, kādā tiek piešķirts un izmaksāts pašvaldības līdzfinansējums, kā arī kārtībai, kādā tiek noraidīta līdzfinansējuma piešķiršana un pārtraukta tā izmaksa, par bērnu, ja bērns saņem pakalpojumu pie privātā bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Ogres novada pašvaldības budžetā ir paredzēti finanšu līdzekļi, ko piešķir bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem. Papildu finansējuma piešķiršana nav plānota un nav paredzēta ietekme uz Ogres novada pašvaldības budžetu.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Saistošo noteikumu īstenošanas rezultātā tiek atbalstītas Ogres novada ģimenes ar bērniem un sekmēta vecāku ātrāka iesaistīšanās/atgriešanās darba tirgū.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Par pašvaldības finansējuma piešķiršanu tiks noslēgts līgums starp Ogres novada pašvaldību, bērna likumisko pārstāvi un bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju.

Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Ogres novada Izglītības pārvalde.

Privātpersonas saistošo noteikumu piemērošanā var griezties Ogres novada pašvaldības vienotajos klientu apkalpošanas centros un Ogres novada Izglītības pārvaldē.

Nav plānota ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošo noteikumu īstenošana neietekmē pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildei nav nepieciešams veidot jaunas institūcijas un/vai jaunas darba vietas.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai, pašvaldības autonomās funkcijas izpildei.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai, lai informētu sabiedrību par noteikumu projektu un dotu iespēju izteikt viedokli, Saistošie noteikumu projekts no 2024. gada 26. aprīļa līdz 2024. gada 10. maijam tika publicēts Pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.ogresnovads.lv sadaļas "Sabiedrības līdzdalība", apakšsadaļā "Saistošo noteikumu projekti". Viedokļa noskaidrošanas periodā no iedzīvotājiem priekšlikumi vai viedoklis par Saistošo noteikumu projektu netika saņemts.
Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Helmanis
11.06.2024