Tiesību akts: vēl nav spēkā
Latvijas Bankas noteikumi Nr. 296

Rīgā 2024. gada 29. aprīlī
Ieguldītāju aizsardzības sistēmas dalībnieka finanšu instrumentu portfeļa pārskata noteikumi
Izdoti saskaņā ar Ieguldītāju aizsardzības likuma
11. panta trešo daļu

1. Noteikumi nosaka ieguldītāju aizsardzības sistēmas dalībnieka (turpmāk – sistēmas dalībnieks) ceturkšņa pārskata par savu finanšu instrumentu portfeli (turpmāk – pārskats) sagatavošanas un iesniegšanas kārtību un termiņus, kā arī sistēmas dalībnieka finanšu instrumentu portfeļa apmēra aprēķināšanas kārtību.

2. Sistēmas dalībnieks par katru kalendārā gada ceturksni sagatavo pārskatu atbilstoši šo noteikumu pielikumam "Pārskats par ieguldītāju aizsardzības sistēmas dalībnieka finanšu instrumentu portfeļa apmēru" un iesniedz to Latvijas Bankai līdz nākamā kalendārā ceturkšņa pirmā mēneša 20. datumam. Ja 20. datums ir brīvdiena vai svētku diena, pārskatu iesniedz ne vēlāk kā nākamajā darbdienā.

3. Pārskatā neiekļauj informāciju par ieguldījumiem, par kuriem saskaņā ar Ieguldītāju aizsardzības likumu kompensāciju neizmaksā.

4. Ja attiecībā uz pārvaldībā nodotajiem finanšu instrumentiem un naudas līdzekļiem turēšanas un pārvaldības pakalpojumu sniedz dažādi sistēmas dalībnieki, minētos finanšu instrumentus un naudas līdzekļus pārskatā iekļauj gan sistēmas dalībnieks, kurš veic to turēšanu, gan sistēmas dalībnieks, kurš veic to pārvaldīšanu.

5. Pārskatu sagatavo, ievērojot šādas prasības:

5.1. pārskata pozīcijā "Ieguldījumi līdz kompensējamo ieguldījumu apmēram" (pozīcijas kods 10) norāda šādu informāciju katra kalendārā mēneša pēdējā datumā:

5.1.1. to ieguldītāju skaitu, kuru ieguldījumu apmērs katram nepārsniedz 20 000 euro (ailē 1, 3 un 5);

5.1.2. ieguldījumu, kas katram ieguldītājam nepārsniedz 20 000 euro, kopējo summu (ailē 2, 4 un 6);

5.2. pārskata pozīcijā "Ieguldījumi virs kompensējamo ieguldījumu apmēra" (pozīcijas kods 11) norāda šādu informāciju katra kalendārā mēneša pēdējā datumā:

5.2.1. to ieguldītāju skaitu, kuru ieguldījumu apmērs katram pārsniedz 20 000 euro (ailē 1, 3 un 5);

5.2.2. ieguldījumu, kas katram ieguldītājam pārsniedz 20 000 euro, kopējo summu (ailē 2, 4 un 6);

5.3. sistēmas dalībnieks visus viena ieguldītāja ieguldījumus summē un uzskata par vienu ieguldījumu;

5.4. pārskatā lietojamā naudas izteiksmes vienība ir euro. Ieguldījumus, kuru valūta nav euro, pārrēķina pēc Eiropas Centrālās bankas kursa attiecīgā kalendārā mēneša pēdējās dienas beigās;

5.5. novērtējot sistēmas dalībnieka finanšu instrumentu portfelī esošos finanšu instrumentus, par pamatu tiek ņemta finanšu instrumentu tirgus cena (vērtība) attiecīgā ceturkšņa katra mēneša pēdējā datumā;

5.6. ieguldījumu, kuru veido atvasinātais instruments, pārskatā iekļauj ieguldījuma apmērā kopā ar attiecīgā atvasinātā instrumenta pārvērtēšanas rezultātu, izņemot, ja tas ir tāds atvasinātais instruments, kurš ir nodrošināts ar līdzekļiem, kas netiek turēti šķirti;

5.7. ja viena ieguldītāja ieguldījumu kopējā vērtība ir negatīva, to pārskatā neiekļauj;

5.8. ja sistēmas dalībniekam nav tādu ieguldījumu, kuri būtu jāiekļauj pārskatā, to iesniedz ar nulles vērtībām.

6. Sistēmas dalībnieks pārskatu Latvijas Bankai iesniedz elektroniskā veidā, izmantojot paaugstinātās drošības sistēmu, saskaņā ar Latvijas Bankas noteikumiem, kuri regulē elektronisko informācijas apmaiņu ar Latvijas Banku.

7. Ja Latvijas Banka konstatē, ka pārskats sagatavots kļūdaini, par to tiek paziņots sistēmas dalībniekam. Ja Latvijas Banka nav norādījusi citu termiņu, laboto pārskatu iesniedz ne vēlāk kā nākamajā darbdienā pēc paziņojuma par kļūdu esamību saņemšanas no Latvijas Bankas.

8. Atzīt par spēku zaudējušiem Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2020. gada 8. decembra normatīvos noteikumus Nr. 234 "Sistēmas dalībnieku finanšu instrumentu portfeļu pārskatu sagatavošanas normatīvie noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2020, Nr. 241).

9. Pārskatam par 2024. gada 2. ceturksni piemēro Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2020. gada 8. decembra normatīvos noteikumus Nr. 234 "Sistēmas dalībnieku finanšu instrumentu portfeļu pārskatu sagatavošanas normatīvie noteikumi". Šajā punktā minēto pārskatu Latvijas Bankai iesniedz līdz 2024. gada 20. jūlijam.

10. Noteikumi stājas spēkā 2024. gada 1. jūlijā.

Latvijas Bankas prezidents M. Kazāks
Pielikums
Latvijas Bankas 2024. gada 29. aprīļa
noteikumiem Nr. 296
Pārskats par ieguldītāju aizsardzības sistēmas dalībnieka finanšu instrumentu portfeļa apmēru

20___. gada ____. __________________

(kalendārā gada ceturkšņa pēdējās dienas datums)

Ieguldītāju aizsardzības sistēmas dalībnieka kods ________________________________________

(veselos skaitļos)

Pozīcijas nosaukums

Pozīcijas kods

Ieguldījumu apmērs ceturkšņa

1. mēneša pēdējā datumā

2. mēneša pēdējā datumā

3. mēneša pēdējā datumā

ieguldītāju

skaits

ieguldījumu apmērs

ieguldītāju

skaits

ieguldījumu apmērs

ieguldītāju

skaits

ieguldījumu apmērs

A

B

1

2

3

4

5

6

Ieguldījumi līdz kompensējamo ieguldījumu apmēram

10

     

 

Ieguldījumi virs kompensējamo ieguldījumu apmēra

11

     

 

        
Izpildītājs  
 

(vārds, uzvārds; e-pasta adrese; tālruņa numurs)

 
Latvijas Bankas prezidents M. Kazāks
01.07.2024