Tiesību akts: spēkā esošs
Saldus novada domes saistošie noteikumi Nr. 10

Saldū 2024. gada 28. martā
Par vienreizēju pabalstu Saldus novada iedzīvotājiem pēc atbrīvošanas no brīvības atņemšanas iestādes
Izdoti ar Saldus novada domes
2024. gada 28. marta sēdes lēmumu
(prot. Nr. 3, 7. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka personas, kurām ir tiesības saņemt vienreizēju pabalstu Saldus novada iedzīvotājiem pēc atbrīvošanas no brīvības atņemšanas iestādes (turpmāk – pabalsts), pabalsta apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību.

2. Pabalsta pieprasījumus izskata, lēmumu pieņem un pabalstu izmaksā Saldus novada pašvaldības aģentūra "Sociālais dienests" (turpmāk – Aģentūra).

3. Pabalstu piešķir personai, kura ir atbrīvota no brīvības atņemšanas iestādes pēc brīvības atņemšanas soda izciešanas vai nosacītas pirmstermiņa atbrīvošanas no brīvības atņemšanas soda izciešanas, ja šīs personas dzīves vieta pirms brīvības atņemšanas soda izciešanas bija deklarēta Saldus novada administratīvajā teritorijā.

4. Pabalstu var pieprasīt ne vēlāk kā viena mēneša laikā pēc atbrīvošanas no brīvības atņemšanas iestādes.

5. Pabalsta pieprasītājs Aģentūrā iesniedz iesniegumu, pievienojot izziņas kopiju, kas apliecina, ka pabalsta pieprasītājs atbrīvots no brīvības atņemšanas iestādes pēc brīvības atņemšanas soda izciešanas vai nosacītas pirmstermiņa atbrīvošanas no brīvības atņemšanas soda.

6. Pabalsts tiek piešķirts bez personas materiālās situācijas izvērtēšanas.

7. Pabalsts ir 20 % apmērā no minimālās mēneša darba algas normālā darba laika ietvaros.

8. Aģentūra lēmumu par pabalsta piešķiršanu pieņem 10 darba dienu laikā no dienas, kad izvērtēšanai iesniegti visi nepieciešamie dokumenti.

9. Pabalsts tiek izmaksāts no Aģentūras līdzekļiem un tiek ieskaitīts pabalsta pieprasītāja norādītajā kredītiestādes kontā 10 darba dienu laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

10. Aģentūra informē personu par pieņemto lēmumu, atteikuma gadījumā personu informē rakstiski par atteikuma iemeslu, lēmuma apstrīdēšanas termiņu un kārtību.

11. Aģentūras pieņemto lēmumu var apstrīdēt Saldus novada domes administratīvo aktu strīdu izskatīšanas komisijā (Striķu iela 3, Saldus, Saldus nov., LV-3801).

12. Ar šo saistošo noteikumu spēkā stāšanos atzīt par spēku zaudējušus Saldus novada domes 2021. gada 30. jūlija saistošos noteikumus Nr. 30 "Par vienreizēju pabalstu Saldus novada iedzīvotājiem pēc atbrīvošanas no brīvības atņemšanas iestādes".

Saldus novada domes priekšsēdētājs M. Zusts
Paskaidrojuma raksts
Saldus novada domes 2024. gada 28. marta saistošajiem noteikumiem Nr. 10 "Par vienreizēju pabalstu Saldus novada iedzīvotājiem pēc atbrīvošanas no brīvības atņemšanas iestādes"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums2023. gada 1. janvārī stājās spēkā Pašvaldību likums (turpmāk – Likums) un spēku zaudēja likums "Par pašvaldībām". Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. punktā ir noteikts, ka pašvaldības dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību Likumam un līdz 2024. gada 30. jūnijam izdod jaunus saistošos noteikumus, atbilstoši Likumā ietvertajam pilnvarojumam.

Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar Likumu.

Šobrīd spēkā ir Saldus novada domes 2021. gada 30. jūlija saistošie noteikumi Nr. 30 "Par vienreizēju pabalstu Saldus novada iedzīvotājiem pēc atbrīvošanas no brīvības atņemšanas iestādes" (turpmāk – Saistošie noteikumi). Spēkā esošie Saistošie noteikumi ir izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešo daļu.

Jaunie saistošie noteikumi noteiks personas, kurām ir tiesības saņemt vienreizēju pabalstu Saldus novada iedzīvotājiem pēc atbrīvošanas no brīvības atņemšanas iestādes, pabalsta apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību. Būtiskas izmaiņas saistošajos noteikumos nav veiktas.

Saskaņā ar Likuma 5. panta pirmo daļu pašvaldība savas administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi īstenot iniciatīvas ikvienā jautājumā, ja tās nav citu institūciju kompetencē un šādu darbību neierobežo citi likumi. Pamatojoties uz Likuma 5. panta otro daļu, brīvprātīgo iniciatīvu izpildes kārtību nosaka un finansējumu nodrošina pašvaldība.

Likuma 44. panta otrā daļa nosaka, ka dome var izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot likumos vai Ministru kabineta noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuSaistošo noteikumu fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu:

nesamazina un nepalielina ieņēmumu daļu;

nesamazina un nepalielina izdevumu daļu;

neveido ietekmi uz citām pozīcijām budžeta ieņēmumu un izdevumu daļā.

Finanšu līdzekļi izvērtēti, plānojot pašvaldības aģentūras "Sociālais dienests" 2024. gada budžetu.

Lai īstenotu saistošos noteikumus, pašvaldības budžetā papildu līdzekļi nav nepieciešami.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciSaistošie noteikumi sniedz pozitīvu sociālo ietekmi uz iedzīvotāju dzīvesveidu, kultūru, labsajūtu.

Saistošie noteikumi neatstās ietekmi uz vidi, uz iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotais regulējums neatstās ietekmi uz konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksāmAdministrēšanu turpinās nodrošināt Saldus novada pašvaldības aģentūra "Sociālais dienests" (turpmāk arī – Sociālais dienests).

Kārtība, kādā tiek iesniegti nepieciešamie dokumenti un izmaksāti pabalsti, netiek mainīta.

Nav paredzamas papildu administratīvo procedūru izmaksas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemSaskaņā ar Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 9. punktu pašvaldībai ir autonomā funkcija nodrošināt iedzīvotājiem atbalstu sociālo problēmu risināšanā, kā arī iespēju saņemt sociālo palīdzību un sociālos pakalpojumus.

Saistošo noteikumu izpildes administrēšanu nodrošinās Sociālais dienests, jaunas darba vietas netiks veidotas, jauni pienākumi vai uzdevumi esošajiem darbiniekiem netiks noteikti.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanuSaistošo noteikumu izpilde tiks nodrošināta Sociālā dienesta esošo funkciju un uzdevumu ietvaros, nav paredzēta jaunu institūciju izveide vai esošās institūcijas likvidācija vai reorganizācija.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaSaistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir nepieciešams norādītā mērķa sasniegšanai.

Izdodot saistošos noteikumus, pašvaldība rīkojas atbilstoši Likumā ietvertajam pilnvarojumam.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmSaistošo noteikumu projekts no 2024. gada 28. februāra līdz 2024. gada 13. martam (divas nedēļas) publicēts Saldus novada pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.saldus.lv, sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Viedokļi nav saņemti.

Jautājums izskatīts un atbalstīts Sociālo jautājumu komisijā un Sociālo, izglītības un kultūras jautājumu komitejā.

Saldus novada domes priekšsēdētājs M. Zusts
20.04.2024