Tiesību akts: spēkā esošs
Līvānu novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 1

Līvānos 2024. gada 21. februārī
Par Līvānu novada pašvaldībai piederošu vai piekrītošu neapbūvētu zemes gabalu nomas maksu
APSTIPRINĀTI
ar Līvānu novada pašvaldības domes
2024. gada 21. februāra sēdes protokola Nr. 2 lēmumu Nr. 2-5

Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta
2018. gada 19. jūnija noteikumu Nr. 350 "Publiskas personas zemes
nomas un apbūves noteikumi" 31. punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Līvānu novada pašvaldība aprēķina nomas maksu par pašvaldībai piederošu vai piekrītošu neapbūvētu zemesgabalu vai tā daļu (turpmāk – zemesgabals).

2. Zemesgabala nomas maksu (bez pievienotās vērtības nodokļa) nosaka:

2.1. par neapbūvētu zemesgabalu, kas ir starpgabals, vai neapbūvēts zemesgabals (tostarp zemesgabals ielu sarkanajās līnijās), kas nav iznomājams patstāvīgai izmantošanai un tiek iznomāts tikai piegulošā nekustamā īpašuma īpašniekam vai lietotājam ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts – nomas maksa gadā ir 1,5 % no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāk kā 28 euro un PVN gadā;

2.2. par neapbūvētu zemesgabalu Līvānu pilsētā, kas nodots pagaidu lietošanā sakņu (ģimenes) dārza ierīkošanai (ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts):

2.2.1. par zemes gabaliem līdz 300 m2 – nomas maksa ir 1,5 % no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāk kā 10 EUR gadā;

2.2.2. par zemes gabalu no 301 m2 līdz 600 m2 – nomas maksa ir 1,5 % no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāk kā 15 EUR gadā;

2.2.3. par zemes gabalu virs 601 m2 – nomas maksa ir 1,5 % no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāk kā 20 EUR gadā.

3. Papildus Saistošo noteikumu 2. punktā noteiktajai nomas maksai nomnieks maksā Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktos nodokļus – nekustamā īpašuma nodokli un pievienotās vērtības nodokli.

4. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākošajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

5. Ar šo saistošo noteikumu spēkā stāšanās brīdi atzīt par spēku zaudējušiem: Līvānu novada domes 2019. gada 28. marta saistošos noteikumus Nr. 5 "Par Līvānu novada pašvaldībai piederošu vai piekrītošu neapbūvētu zemes gabalu nomas maksu".

Līvānu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Vaivods
Līvānu novada pašvaldības domes 2024. gada 21. februāra saistošo noteikumu Nr. 1 "Par Līvānu novada pašvaldībai piederošu vai piekrītošu neapbūvētu zemes gabalu nomas maksu"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums 2023. gada 1. janvārī spēkā stājās Pašvaldību likums. Minētā likuma Pārejas noteikumu 6. punkts nosaka, ka dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu. Pašvaldības likuma 44. panta pirmā daļa nosaka, ka dome atbilstoši likumā vai Ministru kabineta noteikumos ietvertam pilnvarojumam izdod saistošos noteikumus.

Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Līvānu novada pašvaldībā tiek piemērota maksa par pašvaldībai piederošu vai piekrītošu neapbūvētu zemes gabalu nomu.

Saistošo noteikumu pamatojums noteikts Pašvaldību likuma 73. pantā, kas nosaka, ka pašvaldības manta izmantojama pašvaldības administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs atbilstoši pašvaldības kompetencei, gan nododot to publiskā lietošanā, gan veidojot iestādes, gan dibinot kapitālsabiedrības vai iegūstot dalību kapitālsabiedrībās; Ministru kabineta 2018. gada 19. jūnija noteikumu Nr. 350 "Publiskas personas zemes nomas un apbūves noteikumi" 31. punktā, t.i., pašvaldībai savos saistošajos noteikumos ir tiesības noteikt lielāku nomas maksu par pašvaldības neapbūvētajiem zemesgabaliem, nekā minēts šo noteikumu 30.1., 30.2. un 30.3. apakšpunktā.

2. Fiskālā ietekme uz Pašvaldības budžetu Saistošajiem noteikumiem nav ietekmes uz pašvaldības budžeta izdevumiem, nav nepieciešami papildus resursi.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci 3.1. Sociālā ietekme – nav attiecināms.

3.2. Ietekme uz vidi – nav attiecināms.

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav attiecināms.

3.4. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – nav attiecināms.

3.5. Ietekme uz konkurenci – nav attiecināms.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Kontroli par saistošo noteikumu izpildi savas kompetences ietvaros nodrošina Līvānu novada administrācijas Nekustamo īpašumu un vides pārvaldības nodaļa. Papildu administratīvās procedūras nav paredzētas.

Nav paredzētas papildu administratīvo procedūru izmaksas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem 5.1. Saistošie noteikumi ir izstrādāti pašvaldības autonomo funkciju nodrošināšanai, t.i., veicināt dabas kapitāla ilgtspējīgu pārvaldību un apsaimniekošanu, kā arī noteikt publiskā lietošanā esoša pašvaldības īpašuma izmantošanas kārtību, ja likumos nav noteikts citādi;

5.1. Saistošo noteikumu izpilde notiks iesaistot esošos cilvēkresursus.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu 6.1. Pašvaldībā papildu institūcijas un štata vietas netiks radītas.

6.2. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas, publicējot oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Saistošie noteikumi tiks publicēti pašvaldības informatīvajā izdevumā un oficiālajā pašvaldības tīmekļvietnē, vienlaikus nodrošinot atbilstību oficiālajai publikācijai, norādot atsauci uz oficiālo publikāciju atbilstoši Pašvaldību likuma 47. panta astotajai daļai.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir piemēroti leģitīmā mērķa sasniegšanai, un tās rīcība ir atbilstoša.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai 2024. gada 12. janvārī saistošo noteikumu projekts publicēts pašvaldības mājaslapā sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Viedokļus un priekšlikumus par saistošo noteikumu projektu rakstveidā varēja iesniegt līdz 2024. gada 25. janvārim. Noteiktajā termiņā netika saņemts neviens priekšlikums.

Saistošie noteikumi iesniegti izskatīšanai aktuālā redakcijā bez izmaiņām.

Līvānu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Vaivods
07.03.2024