Tiesību akts: spēkā esošs
Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 29

2023. gada 14. decembrī (prot. Nr. 27, 14. §)
Saistošie noteikumi par specializēto tūristu transportlīdzekļu izmantošanu Daugavpilī
APSTIPRINĀTI
ar Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes
2023. gada 14. decembra lēmumu Nr. 913

PRECIZĒTI
ar Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes
2024. gada 8. februāra lēmumu Nr. 38
(prot. Nr. 3, 1. §)

Izdoti saskaņā ar
Brīvas pakalpojumu sniegšanas likuma
14. panta 2.1 daļu,
Ceļu satiksmes likuma
9. panta trešo daļu
un 10. panta pirmās daļas 1. punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek reģistrēti specializētie tūristu transportlīdzekļi, apstiprināti to kustības maršruti un nodrošināta specializēto tūristu transportlīdzekļu tehniskā stāvokļa kontrole, kā arī nosaka specializēto tūristu transportlīdzekļu izmantošanas nosacījumus.

2. Daugavpils valstspilsētas administratīvajā teritorijā pašvaldības noteiktajā maršrutā drīkst braukt šajos noteikumos noteiktajā kārtībā reģistrēti specializētie tūristu transportlīdzekļi.

3. Daugavpils valstspilsētas administratīvajā teritorijā izmantojamos specializētos tūristu transportlīdzekļus reģistrē un reģistru uztur Daugavpils valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) iestāde "Daugavpils cietokšņa un muzeju pārvalde" (turpmāk – Pārvalde). Pārvalde veic specializēto tūristu transportlīdzekļu un to piekabju uzskaiti, fiksējot katra specializētā tūristu transportlīdzekļa vilcēja un piekabes tehniskos datus un datus par transportlīdzekļa īpašnieku vai turētāju.

II. Specializēto tūristu transportlīdzekļu reģistrēšanas un kustības maršruta apstiprināšanas kārtība

4. Lai reģistrētu specializēto tūristu transportlīdzekli un apstiprinātu specializētā tūristu transportlīdzekļa kustības maršrutu, persona, kura plāno veikt pasažieru pārvadāšanu ar specializēto tūristu transportlīdzekli (turpmāk – pakalpojuma sniedzējs), iesniedz Pārvaldē, vai izmantojot tiešsaistes formu valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.gov.lv, pieteikumu saskaņā ar šo noteikumu 1. pielikumu, pievienojot:

4.1. dokumentu kopijas, kas apliecina specializētā tūristu transportlīdzekļa īpašuma vai turējuma tiesības;

4.2. transportlīdzekļa tehnisko dokumentu kopijas (uzrādot oriģinālus);

4.3. specializētā tūristu transportlīdzekļa kustības maršruta vēlamo shēmu;

4.4. pakalpojuma sniedzēja izvēlētā sertificētā sauszemes transportlīdzekļa tehniskā eksperta atzinumu par specializētā tūristu transportlīdzekļa tehniskā stāvokļa atbilstību drošai pasažieru pārvadāšanai, pievienojot sertificētā sauszemes transportlīdzekļa tehniskā eksperta sertifikāta kopiju;

4.5. specializētā tūristu transportlīdzekļa vizualizāciju – fotofiksāciju vai skici.

5. Pārvalde saņemto pieteikumu tā reģistrēšanas dienā nodot izskatīšanai pašvaldības Transporta komisijai (turpmāk – Komisija), kura izskata pakalpojuma sniedzēja iesniegto specializētā tūristu transportlīdzekļa kustības maršruta shēmu un transportlīdzekļa tehniskos dokumentus un pieņem lēmumu par specializētā tūristu transportlīdzekļa kustības maršruta apstiprināšanu vai atteikumu apstiprināt maršrutu.

6. Lēmumā par specializētā tūristu transportlīdzekļa kustības maršruta apstiprināšanu norāda:

6.1. maršrutu un periodu, uz kādu maršruts ir apstiprināts;

6.2. specializētā tūristu transportlīdzekļa pieļaujamo braukšanas ātrumu;

6.3. nosacījumus, kurus jāievēro pakalpojumu sniedzējam.

7. Specializētā tūristu transportlīdzekļa kustības maršruts tiek apstiprināts uz laika periodu līdz divpadsmit mēnešiem. Lēmumu par specializētā tūristu transportlīdzekļa kustības maršruta grozīšanu vai termiņa pagarināšanu pieņem Komisija, pamatojoties uz pakalpojuma sniedzēja iesniegumu.

8. Komisija pieņem lēmumu par atteikumu apstiprināt maršrutu, ja:

8.1. var tikt būtiski traucēti citi ceļu satiksmes dalībnieki;

8.2. var tikt apdraudēta satiksmes drošība;

8.3. maršruta apstiprināšana nav pieļaujama no pilsētbūvniecības, kultūras pieminekļu aizsardzības vai vides aizsardzības viedokļa.

9. Komisijai, konstatējot kādu no saistošo noteikumu 8. punktā minētajiem apstākļiem, ir tiesības mainīt iesniegto specializētā tūristu transportlīdzekļa maršrutu, pieaicinot pakalpojuma sniedzēju un Pārvaldes pārstāvi.

10. Pārvalde, saņemot Komisijas lēmumu par specializētā tūristu transportlīdzekļa kustības maršruta apstiprināšanu, pieņem lēmumu par specializētā tūristu transportlīdzekļa reģistrēšanu vai atteikumu reģistrēt specializēto tūristu transportlīdzekli, ja nav iesniegti nepieciešamie dokumenti saskaņā ar šo noteikumu 4. punkta nosacījumiem. Pēc specializētā tūristu transportlīdzekļa reģistrēšanas pakalpojuma sniedzējs piecu dienu laikā iesniedz Pārvaldē, vai izmantojot tiešsaistes formu valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.gov.lv, spēkā esoša apdrošināšanas līguma kopiju (uzrādot oriģinālu) par specializētā tūristu transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu.

11. Pārvalde piešķir reģistrācijas numuru katram specializētā tūristu transportlīdzekļa vilcējam un katrai piekabei atbilstoši šādiem principiem:

11.1. vilcēja numura pirmie seši simboli ir "DAU-V-";

11.2. pēdējais vilcēja numura simbols (simboli) ir cipars, kas tiek piešķirts secīgi pieaugošā kārtībā katram vilcējam, sākot no "1";

11.3. piekabes numura pirmie seši simboli ir "DAU-P-";

11.4. pēdējais piekabes numura simbols (simboli) ir cipars, kas tiek piešķirts secīgi pieaugošā kārtībā katrai piekabei, sākot no "1".

12. Reģistrācijas numuri jāuzkrāso vai jāuzlīmē uz specializētā tūristu transportlīdzekļa vilcēja un piekabes ārējās virsbūves divās vietās (priekšpusē un aizmugurē), ievērojot šādus nosacījumus:

12.1. numuri jāuzkrāso vai jāuzlīmē melnā krāsā (ja transportlīdzekļa virsbūve ir tumšā krāsā, tad numuri jāuzkrāso vai jāuzlīmē baltā krāsā);

12.2. uzkrāsotā vai uzlīmētā numura katra simbola augstums – 12 cm, katra simbola platums – 6 cm, attālums starp simboliem – 16 mm;

12.3. simboliem jāizmanto "Arial" fonts;

12.4. uzkrāsotajiem vai uzlīmētajiem numuriem jābūt skaidri saredzamiem.

13. Pārvalde lēmumu par specializētā tūristu transportlīdzekļa reģistrēšanu atceļ šādos gadījumos:

13.1. pakalpojuma sniedzējs pieteikumā Pārvaldei sniedzis nepatiesu informāciju;

13.2. specializētais tūristu transportlīdzeklis nav aprīkots atbilstoši šajos saistošajos noteikumos noteiktajām prasībām;

13.3. attiecībā uz specializēto tūristu transportlīdzekli nav veikta transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana;

13.4. uz pakalpojuma sniedzēja iesnieguma pamata;

13.5. pakalpojuma sniedzējs zaudējis īpašuma vai turējuma tiesības uz specializēto tūristu transportlīdzekli.

14. Komisija pieņem lēmumu par apstiprināta specializētā tūristu transportlīdzekļa kustību maršruta atcelšanu šādos gadījumos:

14.1. pakalpojuma sniedzējs pieteikumā Pārvaldei sniedzis nepatiesu informāciju;

14.2. specializētais tūristu transportlīdzeklis nav aprīkots atbilstoši noteiktajām prasībām;

14.3. attiecībā uz specializēto tūristu transportlīdzekli nav veikta transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana;

14.4. pakalpojuma sniedzējs neievēro šajos saistošajos noteikumos noteiktās prasības vai citos normatīvajos aktos noteiktās ceļu satiksmes kārtības un drošības prasības;

14.5. ekspluatējot specializēto tūristu transportlīdzekli, tiek apdraudēta pasažieru vai citu personu dzīvība vai veselība;

14.6. pakalpojuma sniedzējs iesniedzis Pārvaldei iesniegumu par atteikšanos no maršruta;

14.7. pakalpojuma sniedzējs zaudējis īpašuma vai turējuma tiesības uz specializēto tūristu transportlīdzekli.

III. Specializēto tūristu transportlīdzekļu izmantošanas nosacījumi

15. Specializēto tūristu transportlīdzekļu tehniskā stāvokļa kontroli nodrošina Pārvalde. Šajos noteikumos noteiktajā kārtībā reģistrētu un aprīkotu specializēto tūristu transportlīdzekli ir atļauts izmantot pasažieru pārvadāšanai, ja tā tehniskais stāvoklis atbilst drošai pasažieru pārvadāšanai, ko apliecina katru gadu Pārvaldē iesniegts sauszemes transportlīdzekļu tehniskā eksperta atzinums saskaņā ar šo noteikumu 4.4. apakšpunktu.

16. Ja specializētā tūristu transportlīdzekļa izmantošanas laikā pakalpojuma sniedzējs saņem jaunu sauszemes transportlīdzekļu tehniskā eksperta atzinumu par specializētā tūristu transportlīdzekļa tehniskā stāvokļa atbilstību drošai pasažieru pārvadāšanai vai tiek noslēgts jauns apdrošināšanas līgums par specializētā tūristu transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu, pakalpojuma sniedzējs 5 dienu laikā iesniedz Pārvaldē, vai izmantojot tiešsaistes formu valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.gov.lv, šo dokumentu kopijas (uzrādot oriģinālus).

17. Specializētajā tūristu transportlīdzeklī pasažieriem redzamā vietā jābūt izvietotai maršruta shēmai, informācijai par pakalpojuma maksu, lietošanas drošības noteikumiem latviešu valodā un vismaz divās svešvalodās, kā arī pakalpojuma sniedzēja un specializētā tūristu transportlīdzekļa vadītāja tālruņu numuriem.

18. Specializētā tūristu transportlīdzekļa vadītājs nedrīkst pārsniegt lēmumā par maršruta apstiprināšanu noteikto braukšanas ātrumu un viņam ir pienākums ievērot transportlīdzekļa ietilpības normas.

19. Specializētajam tūristu transportlīdzeklim, kura pieļaujamais braukšanas ātrums saskaņā ar lēmumu par maršruta apstiprināšanu nepārsniedz 30 km/h, jābūt aprīkotam atbilstoši Ceļu satiksmes noteikumu prasībām.

20. Specializētā tūristu transportlīdzekļa sēdvietām jābūt aprīkotam vismaz ar divpunktu drošības jostām un specializētā tūristu transportlīdzekļa pasažieriem brauciena laikā jābūt piesprādzētiem. Specializētā tūristu transportlīdzeklī bērnus pārvadā atbilstoši Ceļu satiksmes noteikumu prasībām.

21. Pakalpojuma sniedzējs un specializētā tūristu transportlīdzekļa vadītājs ir atbildīgi par pasažieru drošību, un, ja ar specializēto tūristu transportlīdzekli tiek pārvadātas bērnu grupas, tam jābūt aprīkotam atbilstoši Ceļu satiksmes noteikumu prasībām.

22. Ja sakarā ar publiskiem pasākumiem, valsts amatpersonu vizītēm vai citu iemeslu dēļ uz noteiktu laiku tiek slēgta vai ierobežota satiksme kādā no maršruta posmiem, specializētais tūristu transportlīdzeklis šajā laikā ir tiesīgs braukt tikai tajā maršruta daļā, kurā satiksme ir atļauta, vai kuru iepriekš saskaņojusi Pārvalde un Komisija.

23. Pasažieru pārvadāšana ārpus apstiprinātā maršruta nav atļauta, izņemot gadījumus, kad tie ir vienreizēja rakstura pasūtījumu braucieni, kuru organizēšanas laiks un maršruts iepriekš saskaņots ar Pārvaldi un Komisiju.

IV. Noslēguma jautājumi

24. Šo noteikumu izpildi kontrolē Pārvalde un Komisija atbilstoši to kompetencei.

25. Pārvaldes un Komisijas lēmumus vai faktisko rīcību Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā var apstrīdēt pašvaldībā.

26. Pārvaldes lēmums par specializētā tūristu transportlīdzekļa reģistrēšanu un Komisijas lēmums par specializētā tūristu transportlīdzekļa kustības maršruta apstiprināšanu, kas ir pieņemti, pamatojoties uz Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 2021. gada 25. februāra saistošajiem noteikumiem Nr. 14 "Saistošie noteikumi par specializēto tūristu transportlīdzekļu izmantošanu Daugavpils pilsētā", ir spēkā līdz tajos noteiktajam termiņam.

27. Atzīt par spēku zaudējušiem Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 2021. gada 25. februāra saistošos noteikumus Nr. 14 "Saistošie noteikumi par specializēto tūristu transportlīdzekļu izmantošanu Daugavpils pilsētā" (Latvijas Vēstnesis, 2021, Nr. 63).

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības
domes priekšsēdētāja vietnieks V. Kononovs
Pielikums
Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes
2023. gada 14. decembra
saistošajiem noteikumiem Nr. 29

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības iestādei
"Daugavpils cietokšņa un muzeju pārvalde"

PIETEIKUMS

specializētā tūristu transportlīdzekļa reģistrēšanai un kustību maršruta apstiprināšanai

20____.gada ____. _____________

 

(fiziskai personai – vārds, uzvārds; juridiskai personai - nosaukums)

 

(fiziskai personai – personas kods; juridiskai personai – reģistrācijas numurs)

 

(fiziskai personai – deklarētās dzīvesvietas adrese; juridiskai personai – juridiskā adrese; tālruņa numurs, e-pasta adrese)

lūdzu reģistrēt specializēto tūristu transportlīdzekli ______________________(tips) Daugavpils valstspilsētas administratīvajā teritorijā:

Transportlīdzekļa parametri

Dzinēja tips

Izgatavošanas datums

Motora jauda

Pasažieru sēdvietu skaits

Ražotāja noteiktais maksimālais ātrums

Krāsa

garums

platums

 

Maršruta apraksts

Plānotais maksimālais braukšanas ātrums maršrutā

Periods, kādā plānots braukt noteiktajā maršrutā

   
 
Transportlīdzekļa īpašnieks: ;
   
Transportlīdzekļa turētājs: ;

Pielikumā:

dokumentu kopijas, kas apliecina specializētā tūristu transportlīdzekļa īpašuma vai turējuma tiesības;

transportlīdzekļa tehnisko dokumentu kopijas (uzrādot oriģinālus);

specializētā tūristu transportlīdzekļa kustības maršruta vēlamā shēma;

pakalpojuma sniedzēja izvēlētā sertificētā sauszemes transportlīdzekļa tehniskā eksperta atzinums par specializētā tūristu transportlīdzekļa tehniskā stāvokļa atbilstību drošai pasažieru pārvadāšanai, pievienojot sertificētā sauszemes transportlīdzekļa tehniskā eksperta sertifikāta kopiju;

specializētā tūristu transportlīdzekļa vizualizācija – fotofiksācija vai skice;

spēkā esoša apdrošināšanas līguma kopiju (uzrādot oriģinālu) par specializētā tūristu transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu.

Apliecinu, ka šajā iesniegumā sniegtā informācija ir precīza un patiesa.

Pieteikuma iesniedzējs: 
 

(vārds, uzvārds un amats, paraksts)

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 2023. gada 14. decembra saistošo noteikumu Nr. 29 "Saistošie noteikumi par specializēto tūristu transportlīdzekļu izmantošanu Daugavpilī"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojumsDaugavpils valstspilsētas pašvaldība jau gandrīz 10 gadus rīko Grantu programmas "Impulss" konkursu, kura mērķis ir atbalstīt jaunos uzņēmējus, palīdzot viņiem īstenot pilsētā interesantas biznesa idejas un radīt jaunas darba vietas (informācija pieejama – https://www.daugavpils.lv/pilseta/pilsetas-attistiba/uznemejdarbiba-daugavpili/grantu-programma-impulss/).

2020. gadā konkursa ietvaros uzvarēja uzņēmēja iecere sniegt specializētā tūristu transportlīdzekļa pakalpojumus Daugavpils pilsētas tūristiem.

Pašvaldības kompetence jautājumos, kas attiecas uz specializētiem tūristu transportlīdzekļiem, ir noteikta Ceļu satiksmes likumā, proti, atbilstoši likuma 9. panta trešajai daļai, specializēto tūristu transportlīdzekļu izmantošanas nosacījumus, transportlīdzekļa tipu un kustības maršrutu, izvērtējot tā sabiedriskās nepieciešamības un drošības kritērijus, nosaka attiecīgā pašvaldība, 10. panta pirmās daļas 1. punktam – ceļu satiksmē iesaistītos specializētos tūristu transportlīdzekļus reģistrē vietējās pašvaldības to noteiktajā kārtībā, 16. panta 6.2 daļas 1. punktam - specializēto tūristu transportlīdzekļu tehniskā stāvokļa kontroli nodrošina pašvaldības un pašvaldības dome izdod noteikumus, kuros nosaka attiecīgās kontroles institūcijas, to kompetenci un tehniskā stāvokļa kontroles īstenošanas kārtību.

Lai Daugavpils pilsētā būtu iespējams uzņēmējiem sniegt specializēto tūristu transportlīdzekļu pakalpojumus, ar Daugavpils pilsētas domes 2021. gada 25. februāra lēmumu tika apstiprināti saistošie noteikumi Nr. 14 "Saistošie noteikumi par specializēto tūristu transportlīdzekļu izmantošanu Daugavpils pilsētā" (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. 14), kuri noteica, ka Daugavpils pilsētas administratīvajā teritorijā izmantojamos specializētos tūristu transportlīdzekļus reģistrē un reģistru uztur pašvaldības iestāde "Daugavpils pilsētas pašvaldības tūrisma attīstības un informācijas aģentūra" (turpmāk – Aģentūra), savukārt pašvaldības Transporta komisija izskata pakalpojuma sniedzēja iesniegto specializētā tūristu transportlīdzekļa kustības maršruta shēmu un pieņem lēmumu par specializētā tūristu transportlīdzekļa kustības maršruta apstiprināšanu vai atteikumu apstiprināt maršrutu.

2023. gada 17. augustā Daugavpils valstspilsētas pašvaldības dome pieņēma lēmumu (pieejams – https://www.daugavpils.lv/pasvaldiba/dokumenti/normativie-akti?dokument=8094) likvidēt Aģentūru un tās funkcijas attiecībā uz Daugavpils pilsētas administratīvajā teritorijā izmantojamo specializēto tūristu transportlīdzekļu reģistrēšanu un reģistra uzturēšana tika nodota pašvaldības iestādei "Daugavpils cietokšņa un muzeju pārvalde" (turpmāk – Pārvalde).

Papildus tam, Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. punktā noteikts, ka pašvaldības dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotos saistošos noteikumus un izdod jaunus noteikumus atbilstoši Pašvaldību likumā ietvertajam pilnvarojumam.

Saistošie noteikumi Nr. 14 ir izdoti citstarp saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 44. panta 4. punktu, saskaņā ar kuru pašvaldība bija tiesīga izdot saistošus noteikumus un paredzēt administratīvo atbildību par to pārkāpšanu par citiem likumos un Ministru kabineta noteikumos paredzētajiem jautājumiem, savukārt Pašvaldību likumā šādas tiesības pašvaldībā vairs nav paredzētas. Turpmāk saistošo noteikumu izpildes kontrole veicama administratīvā procesa kārtībā.

Izvērtējot Saistošos noteikumus Nr. 14 ir sagatavoti jauni saistošie noteikumi, pilnībā pārņemot Saistošos noteikumus Nr. 14 un vienlaikus veicot redakcionālus precizējumus.

Ar saistošo noteikumu projekta spēkā stāšanās brīdi spēku zaudēs Saistošie noteikumi Nr. 14.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuSaistošo noteikumu projekts Daugavpils valstspilsētas pašvaldības budžetu tieši neietekmē.

Saskaņā ar pašvaldības domes pieņemto lēmumu Aģentūra tika likvidēta, tās funkcijas un finanšu līdzekļus nododot pašvaldības iestādei "Daugavpils pašvaldības centrālā pārvalde" un Pārvaldei. Savukārt Daugavpils valstspilsētas pašvaldības 2023. gada budžetā paredzētie finanšu līdzekļi Aģentūras darbībai tika attiecīgi pārdalīti starp pašvaldības iestādi "Daugavpils pašvaldības centrālā pārvalde" un Pārvaldi.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciSabiedrības interesēs ir, lai specializētā tūristu transportlīdzekļa pakalpojuma sniegšana būtu droša, tostarp, veicinātu ceļu satiksmes un to dalībnieku drošību, kā arī veicinātu specializētā tūristu transportlīdzekļa tehniskā stāvokļa atbilstību drošai pasažieru pārvadāšanai.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksāmSaistošo noteikumu projekts maina vien atbildīgo pašvaldības iestādi, proti, turpmāk, lai reģistrētu specializēto tūristu transportlīdzekli un apstiprinātu specializētā tūristu transportlīdzekļa kustības maršrutu, personai, kura plāno veikt pasažieru pārvadāšanu ar specializēto tūristu transportlīdzekli, pieteikumu būs jāiesniedz Pārvaldē (Nikolaja ielā 5, Daugavpilī, e-pasts: mantojums@daugavpils.lv, kontakttālrunis 65430244).

Saņemot pieteikumu, Pārvalde virza to pašvaldības Transporta komisijai izskatīšanai un lēmumu par specializētā tūristu transportlīdzekļa kustības maršruta apstiprināšanu vai atteikumu apstiprināt maršrutu pieņemšanai. Saņemot Transporta komisijas lēmumu par specializētā tūristu transportlīdzekļa kustības maršruta apstiprināšanu, Pārvalde pieņem lēmumu (par specializētā tūristu transportlīdzekļa reģistrēšanu vai atteikumu reģistrēt specializēto tūristu transportlīdzekli), kā arī piešķir reģistrācijas numuru.

Saistošo noteikumu izpildi kontrolēs Pārvalde un Transporta komisija atbilstoši to kompetencei. Pārvaldes un Transporta komisijas lēmumus vai faktisko rīcību Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā varēs apstrīdēt pašvaldībā.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemSaistošie noteikumi izstrādāti Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 12. punktā noteiktās autonomās funkcijas izpildei – sekmēt saimniecisko darbību pašvaldības administratīvajā teritorijā un sniegt tai atbalstu.

Papildus administratīvais slogs Pārvaldei saistībā ar saistošo noteikumu izpildi netiks radīts, jo Pārvaldei ir nodotas likvidētās Aģentūras attiecīgās amata vietas. Saistošo noteikumu projekta īstenošanā netiks uzlikti jauni pienākumi vai uzdevumi esošajiem darbiniekiem, veidotas jaunas darba vietas u.tml.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanuSaistošo noteikumu projekta izpildi organizēs un nodrošinās Pārvaldes vadītājs un Transporta komisija atbilstoši to kompetencei.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaSaistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa – sabiedrības drošība, sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmSaistošo noteikumu izstrādes procesā notikušas konsultācijas ar:

– pašvaldības iestādes "Daugavpils pašvaldības centrālā pārvalde" Attīstības departamentu;

– Pārvaldi;

– Transporta komisiju.

Sabiedrības viedokļa noskaidrošanai saistošo noteikumu projekts publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.daugavpils.lv sadaļā "Sabiedrības līdzdalība", termiņš viedokļu iesniegšanai – no 2023. gada 3. novembra līdz 2023. gada 17. novembrim.

Par saistošo noteikumu projektu viedokļi netika saņemti.

Saistošie noteikumi tika virzīti saskaņošanai Ekonomikas ministrijai Brīvas pakalpojumu sniegšanas likuma 14. panta 2.1 daļā noteiktajā kārtībā.

Par saistošo noteikumu redakciju pašvaldībā tika saņemts Ekonomikas ministrijas viedoklis.

Eiropas Parlamenta un Padomes 2006. gada 28. decembra Direktīvas 2006/123/EK par pakalpojumiem iekšējā tirgū 6. pantā ir noteikts, ka visām procedūrām un formalitātēm, kas vajadzīgas pakalpojumu sniedzēja piekļuvei savām pakalpojumu darbībām, ir jābūt pieejamām vienotajā pakalpojumu kontaktpunktā.

Ņemot vērā to, ka vienotā pakalpojumu kontaktpunkta funkcijas Latvijā pilda valsts pārvaldes pakalpojumu portāls www.latvija.gov.lv, pašvaldībai sniegts norādījums precizēt saistošos noteikumus, norādot, ka specializēto tūristu transportlīdzekli ir iespējams reģistrēt, un dokumentus par specializētā tūristu transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu, vai jaunu atzinumu par specializētā tūristu transportlīdzekļa tehniskā stāvokļa atbilstību drošai pasažieru pārvadāšanai, vai jaunu līgumu par specializētā tūristu transportlīdzekļa īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu ir iespējams iesniegt izmantojot valsts pārvaldes pakalpojumu portāla tīmekļvietni www.laltvija.gov.lv.

Pašvaldība precizēja saistošos noteikumus atbilstoši Ekonomikas ministrijas norādījumiem (sk. saistošo noteikumu 4., 10. un 16. punktu). Precizētā saistošo noteikumu redakcija saskaņota ar Ekonomikas ministriju (Ekonomikas ministrijas 2024. gada 30. janvāra vēstule Nr. 3.3-11/2024/683N).

Par saistošo noteikumu redakciju pašvaldībā tika saņemts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas viedoklis, lūdzot precizēt saistošo noteikumu izdošanas tiesisko pamatojumu, nosakot, ka saistošie noteikumi izdoti saskaņā ar Brīvas pakalpojumu sniegšanas likuma 14. panta 2.1 daļu, Ceļu satiksmes likuma 9. panta trešo daļu un 10. panta pirmās daļas 1. punktu. Ministrijas lūgums tika ņemts vērā.

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības
domes priekšsēdētāja vietnieks V. Kononovs
17.02.2024