Tiesību akts: spēkā esošs
Gulbenes novada domes saistošie noteikumi Nr. 19

Gulbenē 2023. gada 30. novembrī (prot. Nr. 18, 41. p.)
Par izglītojamo ēdināšanas maksas atvieglojumiem Gulbenes novada pašvaldībā
Precizējumi Gulbenes novada domes
2023. gada 28. decembra sēdē
(prot. Nr. 20, 86. p.)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu,
Izglītības likuma
17. panta trešās daļas 11. punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka izglītojamos, kuriem ir tiesības saņemt Gulbenes novada pašvaldības ēdināšanas pakalpojuma maksas atvieglojumus (turpmāk – atvieglojums), atvieglojumu veidus, apmēru un piešķiršanas kārtību, lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtību.

2. Atvieglojumu ir tiesības saņemt Gulbenes novada pašvaldības administratīvajā teritorijā esošo izglītības iestāžu (turpmāk – Izglītības iestāde) vai saistošajos noteikumos noteiktajos gadījumos citas pašvaldības administratīvajā teritorijā esošās profesionālās izglītības iestādes klātienes mācību procesa izglītojamajam saistošajos noteikumos noteiktajā kārtībā un apmērā.

3. Atvieglojumu piešķir, ja ēdināšanas pakalpojums pilnībā netiek segts no valsts budžeta līdzekļiem.

4. Gulbenes novada pašvaldības dibināto izglītības iestāžu ēdināšanas pakalpojuma izmaksas nosaka Gulbenes novada pašvaldības dome.

II. Atvieglojuma veidi un apmērs

5. Atvieglojums par brokastīm tiek piešķirts:

5.1. 50 % apmērā izglītojamajam, kurš Izglītības iestādē apgūst pirmsskolas izglītības programmu, – bez izvērtēšanas;

5.2. 100 % apmērā:

5.2.1. izglītojamajam, kurš Izglītības iestādē apgūst pirmsskolas izglītības programmu un dzīvo tajā diennakti, – bez izvērtēšanas;

5.2.2. izglītojamajam, kurš Izglītības iestādē apgūst pamatizglītības vai vidējās izglītības programmu un dzīvo internātā, – bez izvērtēšanas.

6. Atvieglojums par pusdienām tiek piešķirts:

6.1. 50 % apmērā:

6.1.1. izglītojamajam, kurš Izglītības iestādē apgūst pirmsskolas izglītības programmu un ir pirmsskolas izglītības vecumā 1–4 gadi, – bez izvērtēšanas;

6.1.2. izglītojamajam, kurš Izglītības iestādē apgūst pamatizglītības programmas 5.–9. klasē, – bez izvērtēšanas;

6.2. 100 % apmērā:

6.2.1. izglītojamajam, kurš Izglītības iestādē apgūst pirmsskolas izglītības programmu un ir obligātās pirmsskolas izglītības vecumā 5–7 gadi, – bez izvērtēšanas;

6.2.2. izglītojamajam, kurš Izglītības iestādē apgūst pamatizglītības programmas 1.–4. klasē, Gulbenes novada pašvaldībai sedzot starpību starp ēdināšanas pakalpojuma izmaksām un normatīvajos aktos noteikto valsts budžeta finansējumu izglītojamo ēdināšanai, – bez izvērtēšanas;

6.2.3. izglītojamajam, kurš Izglītības iestādē apgūst pirmsskolas, pamatizglītības vai vidējās izglītības programmu, ja viņš ir:

6.2.3.1. no maznodrošinātas vai trūcīgas mājsaimniecības;

6.2.3.2. no daudzbērnu ģimenes;

6.2.3.3. ar invaliditāti;

6.2.4. izglītojamajam, kurš Izglītības iestādē apgūst profesionālās izglītības programmu vai kurš ir deklarēts Gulbenes novada pašvaldības administratīvajā teritorijā, bet citas pašvaldības administratīvajā teritorijā esošajā profesionālās izglītības iestādē apgūst profesionālās izglītības programmu, kuru nav iespējams apgūt Izglītības iestādē, ja viņš ir:

6.2.4.1. no maznodrošinātas vai trūcīgas mājsaimniecības;

6.2.4.2. no daudzbērnu ģimenes;

6.2.4.3. ar invaliditāti;

6.2.5. izglītojamajam, kurš Izglītības iestādē apgūst pirmsskolas izglītības programmu un dzīvo tajā diennakti, – bez izvērtēšanas;

6.2.6. izglītojamajam, kurš Izglītības iestādē apgūst pamatizglītības vai vidējās izglītības programmu un dzīvo internātā, – bez izvērtēšanas.

7. Atvieglojums par launagu tiek piešķirts:

7.1. 50 % apmērā:

7.1.1. izglītojamajam, kurš Izglītības iestādē apgūst pirmsskolas izglītības programmu, – bez izvērtēšanas;

7.1.2. izglītojamajam, kurš Izglītības iestādē apgūst pamatizglītības programmu, ja viņš ir:

7.1.2.1. no maznodrošinātas vai trūcīgas mājsaimniecības;

7.1.2.2. no daudzbērnu ģimenes;

7.1.2.3. ar invaliditāti;

7.2. 100 % apmērā:

7.2.1. izglītojamajam, kurš Izglītības iestādē apgūst pirmsskolas izglītības programmu un dzīvo tajā diennakti, – bez izvērtēšanas;

7.2.2. izglītojamajam, kurš Izglītības iestādē apgūst pamatizglītības vai vidējās izglītības programmu un dzīvo internātā, – bez izvērtēšanas.

8. Atvieglojums par vakariņām tiek piešķirts 100 % apmērā:

8.1. izglītojamajam, kurš Izglītības iestādē apgūst pirmsskolas izglītības programmu un dzīvo tajā diennakti, – bez izvērtēšanas;

8.2. izglītojamajam, kurš Izglītības iestādē apgūst pamatizglītības vai vidējās izglītības programmu un dzīvo internātā, – bez izvērtēšanas.

9. Saistošo noteikumu 6.2.4. apakšpunktā noteiktajā gadījumā atvieglojums izglītojamajam tiek piešķirts 100 % apmērā, bet ne vairāk par Gulbenes novada pašvaldības domes apstiprinātajā Gulbenes novada pašvaldības dibināto izglītības iestāžu maksas pakalpojumu cenrādī noteiktajām ēdināšanas pakalpojumu izmaksām izglītojamajam 10.–12. klasē.

III. Atvieglojuma piešķiršanas kārtība

10. Atvieglojumu piešķir:

10.1. izglītojamajam, kurš Izglītības iestādē apgūst pirmsskolas izglītības programmu, – programmas apguves laikā;

10.2. izglītojamajam, kurš Izglītības iestādē apgūst pamatizglītības, vidējās izglītības, profesionālās izglītības programmu vai kurš citas pašvaldības administratīvajā teritorijā esošajā profesionālās izglītības iestādē apgūst profesionālās izglītības programmu, – mācību gada laikā.

11. Ja atbilstoši saistošo noteikumu prasībām atvieglojums izglītojamajam tiek piešķirts bez izvērtēšanas, iesniegums par atvieglojuma piešķiršanu nav jāiesniedz. Attiecīgā atvieglojuma apmērs tiek iekļauts un piemērots Gulbenes novada pašvaldības sagatavotajā rēķinā.

12. Ja atbilstoši saistošo noteikumu prasībām atvieglojums izglītojamajam tiek piešķirts pēc izvērtēšanas, tad atvieglojumu pieprasa izglītojamā likumiskais vai pilnvarotais pārstāvis (turpmāk – pārstāvis), iesniedzot iesniegumu Izglītības iestādes vadītājam un pievienojot attiecīgos atvieglojuma pieprasīšanas pamatojuma dokumentus (turpmāk – pamatojuma dokumenti). Ja atvieglojumu pieprasa izglītojamajam, kurš apgūst izglītības programmu privātajā Izglītības iestādē vai profesionālās izglītības programmu citas pašvaldības administratīvajā teritorijā esošajā profesionālās izglītības iestādē, iesniegumu un pamatojuma dokumentus iesniedz Gulbenes novada sociālā dienesta vadītājam. Pamatojuma dokumenti nav jāsniedz, ja šī informācija ir Izglītības iestādes vai Gulbenes novada sociālā dienesta rīcībā.

13. Lēmumu par atvieglojuma piešķiršanu vai atteikumu piešķirt atvieglojumu izglītojamajam, kuram atbilstoši saistošo noteikumu prasībām jāveic izvērtēšana, izņemot saistošo noteikumu 14. punktā noteiktajā gadījumā, pieņem Izglītības iestādes vadītājs.

14. Lēmumu par atvieglojuma piešķiršanu vai atteikumu piešķirt atvieglojumu izglītojamajam, kurš apgūst izglītības programmu privātajā Izglītības iestādē vai profesionālās izglītības programmu citas pašvaldības administratīvajā teritorijā esošajā profesionālās izglītības iestādē, pieņem Gulbenes novada sociālā dienesta vadītājs.

15. Izglītojamā pārstāvim ir pienākums nekavējoties informēt saistošo noteikumu 13. vai 14. punktā norādīto lēmuma pieņēmēju, ja mainās faktiskie vai tiesiskie apstākļi, pamatojoties uz kuriem atvieglojums piešķirts.

16. Atvieglojuma piešķiršana tiek pārtraukta:

16.1. ja zudis atvieglojuma piešķiršanas pamats;

16.2. beidzoties termiņam, uz kādu atvieglojums piešķirts;

16.3. ja izglītojamā pārstāvis sniedzis nepatiesas ziņas atvieglojuma saņemšanai.

17. Beidzoties termiņam, uz kādu atvieglojums piešķirts, izglītojamā pārstāvim saistošajos noteikumos noteiktajā kārtībā ir tiesības atkārtoti lūgt atvieglojuma piešķiršanu.

18. Izglītojamā pārstāvim ir tiesības attiecīgi Izglītības iestādē vai Gulbenes novada sociālajā dienestā iesniegt atteikumu par atvieglojuma saņemšanu.

19. Atvieglojumi tiek segti no Gulbenes novada pašvaldības budžeta līdzekļiem.

IV. Lēmuma apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

20. Izglītības iestādes vai Gulbenes novada sociālā dienesta pieņemto lēmumu var apstrīdēt Gulbenes novada pašvaldības domē.

21. Gulbenes novada pašvaldības domes pieņemto lēmumu var pārsūdzēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

V. Noslēguma jautājumi

22. Atzīt par spēku zaudējušiem Gulbenes novada domes 2020. gada 30. jūlija saistošos noteikumus Nr. 17 "Par ēdināšanas maksas atvieglojumiem".

23. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2024. gada 1. janvārī.

Gulbenes novada domes priekšsēdētājs A. Caunītis
Paskaidrojuma raksts
Gulbenes novada domes 2023. gada 30. novembra saistošajiem noteikumiem Nr. 19 "Par izglītojamo ēdināšanas maksas atvieglojumiem Gulbenes novada pašvaldībā"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojumsGulbenes novada domes 2023. gada 30. novembra saistošo noteikumu Nr. 19 "Par izglītojamo ēdināšanas maksas atvieglojumiem Gulbenes novada pašvaldībā" (turpmāk – saistošie noteikumi) izdošanas mērķis ir noteikt izglītojamo loku, kam ir tiesības saņemt Gulbenes novada pašvaldības ēdināšanas pakalpojuma maksas atvieglojumus (turpmāk – atvieglojums), atvieglojumu veidus, apmēru un piešķiršanas kārtību, lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtību.

Saistošo noteikumu izdošanas nepieciešamība pamatojama ar Izglītības likuma 17. panta trešās daļas 11. punktu, kas nosaka, ka pašvaldība rūpējas par izglītojamo profilaktisko veselības aprūpi un nodrošina pirmo palīdzību tās padotībā esošajās izglītības iestādēs Ministru kabineta noteiktajā kārtībā, kā arī nosaka tos izglītojamos, kuru ēdināšanas izmaksas tā sedz.

Līdz šim kārtību, kādā Gulbenes novada pašvaldība sniedza izglītojamajiem ēdināšanas maksas atvieglojumus, kā arī to apmēru noteica Gulbenes novada domes 2020. gada 30. jūlija saistošie noteikumi Nr. 17 "Par ēdināšanas maksas atvieglojumiem", kas izdoti saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām" un Izglītības likumu.

2023. gada 1. janvārī spēkā stājās Pašvaldību likums un spēku zaudēja likums "Par pašvaldībām". Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. punkts nosaka, ka dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu. Ņemot vērā minēto, Gulbenes novada domes 2020. gada 30. jūlija saistošie noteikumi Nr. 17 "Par ēdināšanas maksas atvieglojumiem" ir piemērojami ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam, līdz ar to ir nepieciešams izdot jaunus saistošos noteikumus.

Iespējamā alternatīva, kas neparedz tiesiskā regulējuma izstrādi – nav.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuSaistošo noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz Gulbenes novada pašvaldības budžetu paredz ieņēmumu palielināšanos, jo 5.–9. klašu grupām atvieglojuma apmērs par pusdienām tiek samazināts no 100 % uz 50 %. Nosakot atvieglojumu 50 % apmērā Gulbenes novada pašvaldības budžeta ieņēmumi palielināsies par 203 331,73 euro budžeta gadā.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci3.1. sociālā ietekme – saistošie noteikumi veicinās finansiālu un sociālu atbalstu ģimenēm ar bērniem, kā arī mazaizsargātām iedzīvotāju kategorijām – personām ar invaliditāti, trūcīgajiem, maznodrošinātajiem, daudzbērnu ģimenēm, kas apgūst izglītības programmu Gulbenes novada pašvaldības administratīvajā teritorijā esošajā izglītības iestādē (turpmāk – Izglītības iestāde) vai saistošajos noteikumos noteiktajos gadījumos citas pašvaldības administratīvajā teritorijā esošajā profesionālās izglītības iestādē;

3.2. ietekme uz vidi – nav;

3.3. ietekme uz iedzīvotāju veselību – saistošie noteikumi veicinās izglītojamo veselīga un līdzsvarota uztura pieejamību;

3.4. ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – nav;

3.5. ietekme uz konkurenci – nav.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām4.1. saistošo noteikumu piemērošanā privātpersona saistošajos noteikumos noteiktajā kārtībā var vērsties Izglītības iestādē vai Gulbenes novada sociālajā dienestā;

4.2. saistošie noteikumi neparedz papildu administratīvo procedūru izmaksas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemSaistošie noteikumi neparedz iesaistīt papildu cilvēkresursus un tiks īstenoti esošo cilvēkresursu ietvaros.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanuSaistošo noteikumu izpildi savas kompetences ietvaros nodrošinās Izglītības iestāde vai Gulbenes novada sociālais dienests.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaSaistošo noteikumu īstenošanas izmaksas ir atbilstošas iecerētā mērķa sasniegšanai – iedzīvotāju interesēs īstenot Gulbenes novada pašvaldības brīvprātīgo iniciatīvu, sniedzot finansiālu un sociālu atbalstu ģimenēm ar bērniem, kuri apgūst izglītības programmu Izglītības iestādē vai saistošajos noteikumos noteiktajos gadījumos citas pašvaldības administratīvajā teritorijā esošajā profesionālās izglītības iestādē.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmAtbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai, lai informētu sabiedrību par projektu un dotu iespēju izteikt viedokli, saistošo noteikumu projekts no 2023. gada 18. oktobra līdz 2023. gada 31. oktobrim tika publicēts Gulbenes novada pašvaldības mājaslapā https://www.gulbene.lv/lv sadaļā "Saistošie noteikumi – projekti".

Minētajā termiņā par saistošajiem noteikumiem izteikti divi priekšlikumi un viedoklis:

1) nepiešķirt atvieglojumu par launagu 50 % apmērā izglītojamajam, kurš Izglītības iestādē apgūst pamatizglītības programmu, ja viņš ir no maznodrošinātas vai trūcīgas mājsaimniecības, daudzbērnu ģimenes vai ar invaliditāti, tā vietā piešķirot atvieglojumu par pusdienām 100 % apmērā izglītojamajam, kurš Izglītības iestādē apgūst pamatizglītības programmu 5.–9. klasē;

2) ņemot vērā to, ka pamatizglītība Latvijā ir obligāta, izteikts priekšlikums pārskatīt izglītojamo loku (1.–6. klasē), kam atvieglojumus paredzēts piešķirt 100 % apmērā;

3) izteikts viedoklis, ka atvieglojumu piešķiršana dažādos apmēros veido diskrimināciju. Prasība vecākiem segt izglītojamā ēdināšanas izmaksas paplašina plaisu uz izglītības iegūšanu.

Izskatot sabiedrības sniegtos priekšlikumus, tika lemts saistošos noteikumus uz Gulbenes novada pašvaldības domes sēdi virzīt to esošajā redakcijā.

Priekšlikums nepiešķirt atvieglojumu par launagu 50 % apmērā izglītojamajam, kurš Izglītības iestādē apgūst pamatizglītības programmu, ja viņš ir no maznodrošinātas vai trūcīgas mājsaimniecības, daudzbērnu ģimenes vai ar invaliditāti, tā vietā piešķirot atvieglojumu par pusdienām 100 % apmērā izglītojamajam, kurš Izglītības iestādē apgūst pamatizglītības programmu 5.–9. klasē, netiek ņemts vērā, pamatojoties uz to, ka:

1) izglītojamais no maznodrošinātas vai trūcīgas mājsaimniecības, daudzbērnu ģimenes vai ar invaliditāti ir sociāli mazāk aizsargāts un mazāk nodrošināts nekā izglītojamais, kas neatbilst šādiem kritērijiem;

2) Gulbenes novada pašvaldības budžetā nav līdzekļu, ko būtu iespējams izlietot atvieglojuma par pusdienām 100 % apmērā piešķiršanai izglītojamajam, kurš Izglītības iestādē apgūst pamatizglītības programmu 5.–9. klasē.

Priekšlikums pārskatīt izglītojamo loku (1.–6. klasē), kam atvieglojumus paredzēts piešķirt 100 % apmērā, netiek ņemts vērā, pamatojoties uz to, ka:

1) atvieglojums par pusdienām tiek nodrošināts 100 % apmērā izglītojamajam, kurš Izglītības iestādē apgūst pamatizglītības programmas 1.–4. klasē, Gulbenes novada pašvaldībai sedzot starpību starp ēdināšanas pakalpojuma izmaksām un normatīvajos aktos noteikto valsts budžeta finansējumu izglītojamo ēdināšanai;

2) Gulbenes novada pašvaldības budžetā nav līdzekļu, ko būtu iespējams izlietot atvieglojuma par pusdienām 100 % apmērā piešķiršanai izglītojamajam, kurš Izglītības iestādē apgūst pamatizglītības programmu 5.–6. klasē.

Gulbenes novada domes priekšsēdētājs A. Caunītis
05.01.2024